Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Το σουτ της ζωής του ο Φριντζόν – βραδιά ρεκόρ για Η.Π.Α.!

Το σουτ της ζωής του ο Φριντζόν – βραδιά ρεκόρ για Η.Π.Α.!

Τρομερές συγκινήσεις μας χάρισε η 3η αγωνιστική στους ομίλους του μπασκετικού τουρνουά. Η Ρωσία κατάφερε να παραμείνει αήττητη χάρη στο απίστευτο, εκτός ισορροπίας τρίποντο του Φριντζόν, που της έδωσε το 75-74 επί της Βραζιλίας. Οι Η.Π.Α. διέσυραν τη Νιγηρία και μετά… ασέλγησαν στο κουφάρι της για να φτάσουν στο τελικό 156-73, σε μια άνευ προηγουμένου επιθετική παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η Γαλλία κέρδισε τη Λιθουανία με 82-74 για να φτάσει μια ανάσα από τη 2η θέση του ομίλου της, ενώ η Αργεντινή ξεπέρασε το κακό ξεκίνημα για το τελικό 92-69 επί της Τυνησίας. Η Ισπανία γλίτωσε τα εμφράγματα στο τέλος, κέρδισε με 79-78 τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τέλος η Αυστραλία κέρδισε εύκολα την Κίνα με 81-61. Μεγάλοι πρωταγωνιστές της ημέρας ο Άντονι, ο Φριντζόν, ο Πάρκερ, ο Μπατούμ, ο Τζινόμπιλι, ο Σκόλα, ο Ντελφίνο, ο Καλντερόν, ο Ντενγκ, ο Φρίλαντ, ο Ινγκλς και ο Μιλς.      


ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΡΩΣΙΑ 74-75


Το highlight των Αγώνων
ως τώρα μας χάρισε το ματς της Ρωσίας με τη Βραζιλία. Οι Ρώσοι τα… είδαν όλα, αλλά με το αδιανόητο εκτός ισορροπίας τρίποντο του Φριτζόν στο τέλος πήραν τη νίκη. Λίγο νωρίτερα, ο Χουέρτας είχε δείξει τη μεγάλη του κλάση γράφοντας το 72-74 για την ομάδα του. Ο Μπλατ πήρε τάιμ άουτ, έφτιαξε μια ωραία κομπίνα, Κιριλένκο και Φριτζόν ήταν οι επιλογές, ο Φριτζόν πήρε την μπάλα στη γωνία, ο Μπαρμπόσα του έκανε… τάκλιν (τον κλώτσησε καθαρά στον αστράγαλο πέφτοντας) με αποτέλεσμα να χάσει ο Ρώσος την ισορροπία του, αλλά κάπου εκεί μίλησε εκτός της τύχης και η ικανότητα του καλύτερου σουτέρ των Ρώσων, που εκτός ισορροπίας σούταρε και έγραψε την πιο μεγάλη στιγμή στο μπασκετικό τουρνουά (ελπίζουμε ως την… επόμενη).

Νωρίτερα, ο Χουέρτας στο μοναδικό παιχνίδι ως τώρα που έμοιαζε… θνητός, είχε δείξει την κλάση του με τρομερή ενέργεια, πήρε τη φάση πάνω του παρά τα 3/10 ως τότε εντός παιδιάς και το γεγονός ότι στην αμέσως προηγούμενη φάση είχε κάνει βήματα. Οι Βραζιλιάνοι, πάντως, θα πρέπει να… μουντζώνονται στον καθρέπτη, καθώς μετά το 67-72 με 1:52 πριν το τέλος, δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Είχαν 0/2 βολές με τον Τέιλορ, δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε όταν ο Σβεντ είχε 0/2 βολές, ο Χουέρτας έκανε λάθος στα 39 δευτερόλεπτα και ο Σβεντ στα 26 ισοφάρισε τον αγώνα με τρίποντο. Ο Χουέρτας στα 6 δευτερόλεπτα σκόραρε για το 72-74, αλλά μετά ο Φριτζόν μάς πρόσφερε τη φάση των ομίλων, σε έναν αγώνα με πολύ χαμηλού επιπέδου διαιτησία.

Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκε στη Βραζιλία, που προηγήθηκε με 20-15, αλλά η δεύτερη περίοδος ήταν των Ρώσων. Η ομάδα του Μπλατ προσπέρασε στο 24-23 με τρίποντο του Κιριλένκο και έφτασε το σερί της στο 10-0 για να πάει στο 30-23. Οι Βραζιλιάνοι πλησίασαν σε 31-30, αλλά σε όλη την περίοδο είχαν θέμα με το σκοράρισμα κι έτσι οι Ρώσοι έκλεισαν το ημίχρονο στο 40-32. Η διαφορά πήγε στους 10 πόντους στο ξεκίνημα, ενώ οι Ρώσοι πήγαν στο +11 με τρίποντο του Μόνια στο 24ο λεπτό και ξανά στο +11 με τον Καουν στο 29ο λεπτό. Τελικά, ο Μπαρμπόσα με 5 πόντους μπόρεσε να μειώσει σε 59-53 στο τέλος της 3ης περιόδου.

Στην 4η περίοδο η άμυνα των Ρώσων έδειξε να δυσκολεύεται απέναντι σε Τέιλορ και Μπαρμπόσα, με αποτέλεσμα οι δυο τους να φέρουν το ματς στο 63-63 σκοράροντας 14 από τους 15 πόντους της Βραζιλίας μετά το 59-48. Στο τέλος όμως μίλησε ο Σβεντ, που σκόραρε 5 καθοριστικούς πόντους για να δώσει την ευκαιρία στον Φριντζόν να κάνει το highlight της καριέρας του.

Ο Κιριλένκο είχε 10 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Μοζγκόφ 18 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Σβεντ 17 πόντους 3 ριμπάουντ και 6 ασίστ (και 6 λάθη) για τους Ρώσους. Οι Βραζιλιάνοι πήραν 16 πόντους από τον Μπαρμπόσα και 12 από τον Τέιλορ, με τον Νενέ να έχει 8 και 10 ριμπάουντ και τον Σπλίτερ 8 και 5 ριμπάουντ. Πάντως, η μάχη για την πρωτιά στον όμιλο έμεινε ανοιχτή, καθώς εκκρεμούν τα παιχνίδια Ρωσία-Ισπανία και Ισπανία-Βραζιλία.

Μετά το ματς, ο Κιριλένκο έδωσε… ρεσιτάλ στις δηλώσεις του: «Μετά το τάιμ άουτ και πριν την τελευταία φάση ο Φριντζόν ήρθε και με ρώτησε ‘να σουτάρω για 2 ή για 3;’. Του είπα ‘σούταρε για 3, μη σκας’ και έτσι κερδίσαμε. Είδα ότι είχε καλή θέα προς το καλύτερη και πάντα πιστεύω στους συμπαίκτες μου. Εντάξει, ένα σουτ μπήκε. Όταν μπαίνει δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, έτσι είναι αυτά. Πριν από λίγους μήνες έπαιξα στην Ευρωλίγκα με μια ρωσική ομάδα και χάσαμε στο τελευταίο σουτ, οπότε έχω βρεθεί και από την άλλη πλευρά. Δεν είμαι εγώ τρίποντος εκτελεστής για να πάρω την τελευταία προσπάθεια. Είμαι ο τύπος που φέρνει την ενέργεια στην ομάδα. Ο Βιτάλι έχει φοβερό χέρι και είναι πολύ καλύτερος σουτέρ από εμένα. Έπρεπε να πάρει το σουτ αυτός αλλά αν ερχόταν σε μένα η μπάλα, μη γελιέστε, θα σούταρα χωρίς δισταγμό».


ΙΣΠΑΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 79-78


Παραλίγο να την πατήσει η Ισπανία
, που χωρίς τον Ναβάρο ξανά δεν μπόρεσε να ελέγξει το ματς με τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί, με τον κόσμο στις εξέδρες να τους δίνει δύναμη, κυνήγησαν μεγάλη ανατροπή στο φινάλε, αλλά από δική τους χαζομάρα δεν έφτασαν στο σουτ της νίκης (ή της παράτασης).

Το ματς έμοιαζε υπό τον έλεγχο των Ισπανών από το ξεκίνημά του, με τον Ντενγκ να είναι μέτριος και τον Φρίλαντ να παίζει μόνος του. Ο Φρίλαντ έβαλε τους πρώτους 8 πόντους της ομάδας του μειώνοντας σε 10-8 αλλά η τριπλέτα Γκασόλ, Ρούντι, Καλντερόν οδηγούσε εκ του ασφαλούς τους Ισπανούς σε διψήφια διαφορά, 22-11 με 2:34 για το τέλος της περιόδου.

Οι Εγγλέζοι δεν επέτρεψαν στους Ισπανού να ξεφύγουν πολύ, με τον Μένσα-Μπόνσου πλησίασαν σε 25-20, με τους Ισπανούς να ανεβαίνουν πάλι στους 11, 31-20 με τρίποντο του Κλαβέρ, για να μειώσουν και πάλι ο Φρίλαντ με τον Λόρενς (35-29). Το ματς έμοιαζε ακριβώς ίδιο και στην 3η περίοδο, οι Ισπανοί πήγαν στο 44-33 και στο 54-41 λίγο μετά, αλλά και πάλι προβλημάτισαν καθώς δεν είχαν διάρκεια.

Οι Εγγλέζοι έχαναν με 12 στο τέλος της 3ης περιόδου και με 13 στο ξεκίνημα της 4ης, αλλά με βομβαρδισμό τριπόντων κατάφεραν να γυρίσουν το ματς. Συνολικά πέτυχαν 5 τρίποντα στην περίοδο, τα τρία εκ των οποίων στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα. Ακόμη κι όταν ο Ντενγκ πήρε μπροστά και άρχισε να σκοράρει σε κάθε φάση βάζοντας 8 συνεχόμενους πόντους και πηγαίνοντας το ματς από το 64-52 στο 66-60 οι Ισπανοί δεν πρέπει να κατάλαβαν ότι κινδύνευαν. Ο Σκαριόλο πήρε τάιμ άουτ, αλλά ο κόσμος είχε «ανάψει» για τα καλά τους Εγγλέζους που έβλεπαν πια το καλάθι σαν βαρέλι.

Ο Φρίλαντ με τρίποντο έκανε το 68-63, ο Ντενγκ μείωσε σε 68-65. Ακόμα κι όταν τα αδέρφια Γκασόλ είχαν 3/4 βολές για το +6, οι Εγγλέζοι απάντησαν, ο Φρίλαντ με δύο ασίστ του Ντενγκ μείωσε σε 71-69. Αν κάποιος μπορεί να… πάει για ύπνο ήσυχος μετά το ματς αυτός είναι ο Καλντερόν. Είχε το δίποντο στα 44 δευτερόλεπτα για το 73-69, ενώ μάλλον μετά το ματς θα κατάλαβε και πόσο καθοριστικές ήταν οι 6/6 βολές του στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα. Ο Κλαρκ με τρίποντο έκανε το 75-72, Ράινκινγκ με νέο τρίποντο μείωσε σε 77-75 στα 21 δευτερόλεπτα, ενώ ο Ντενγκ στα 8 δευτερόλεπτα μείωσε σε 79-78. Και στη συνέχεια πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις πιθανότητες νίκης της ομάδας του, αφού είδε τον Καλντερόν να περνά από μπροστά του, αλλά δεν του έκανε φάουλ στα 6 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα το ματς να λήξει με την μπάλα στα χέρια του Ισπανού πλέι μέικερ!

Οι Ισπανοί μένουν στο κυνήγι της πρωτιάς, χωρίς να εντυπωσιάζουν προς το παρόν, με τον Καλντερόν να έχει 19 πόντους, τον Παού Γκασόλ 17 και 5 ασίστ, τον Μαρκ Γκασόλ 12 και τον Ρούντι 9 με 4 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Οι Βρετανοί είναι ακόμα στο παιχνίδι της πρόκρισης, θέλουν νίκες με Αυστραλία και Κίνα. Ο Ντενγκ είχε 26 πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ με 10/20 σουτ, ο Φρίλαντ ήταν καταπληκτικός με 25 πόντους και 7 ριμπάουντ με 10/19, αλλά ο Μένσα-Μπόνσου αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα απέναντι στη φροντ λάιν των Ισπανών.


ΓΑΛΛΙΑ – ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 82-74


Κάτι έλειπε πάλι από τη Λιθουανία
, όπως και στο ματς με την Αργεντινή. Οι Λιθουανοί έχουν σαφές πρόβλημα στη φροντ λάιν τους, η οποία μπάζει από παντού με τον Βαλανσιούνας να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά την Πέμπτη είχαν κι άλλο ένα πρόβλημα: αποδείχτηκε ότι ο Λίνας Κλέια… δεν είναι πρωινός τύπος. Ξεκάθαρα.

Οι Εγγλέζοι έχουν κάνει τη χαζομάρα (γιατί περί τέτοιας πρόκειται) να βάλουν στο πρόγραμμα αγώνα στις 9 το πρωί και όσο κι αν προσπαθούσε ο Κλέιζα δεν μπορούσε να ξυπνήσει. Τα στατιστικά του μάλλον είναι παραπλανητικά (είχε 17 πόντους και 7 ριμπάουντ αλάνθαστος με 5/11 σε 29 λεπτά), αλλά όποιος είδε το ματς κατάλαβε πόσο δυσκολευόταν να ανεβάσει στροφές. Το γεγονός και μόνο ότι ως το 14-6 των Γάλλων δεν είχε πιάσει καν την μπάλα μπροστά από το κέντρο του γηπέδου, δείχνει σε τι κατάσταση ήταν. Είχε ορισμένες εκλάμψεις, κυρίως χρησιμοποιώντας τη δύναμή του σε ντράιβ για να πάρει καλάθι και φάουλ, αλλά κατά βάση ήταν ωσεί παρών.

Κι αν ο Κλέιζα στατιστικά τουλάχιστον βοήθησε, ο Βαλανσιούνας εκτέθηκε πλήρως απέναντι σε Τουριάφ, Σεραφάν και Τραορέ. Άντεξε 7 λεπτά στο παρκέ, είχε 4 πόντους και 0 ριμπάουντ. Όχι ότι ο Καβαλιάουσκας τα πήγε καλύτερα, πρέπει να έσπασε τελείως τα νεύρα του Γιασικεβίτσιους που του έβγαζε απίστευτες πάσες κι εκείνος δεν μπορούσε να τελειώσει φάση ούτε για πλάκα.

Οι Γάλλοι δεν είχαν απάντηση μόνο απέναντι στον Πότσιους στο πρώτο μέρος, αλλά στην επανάληψη φάνηκε ότι οι Λιθουανοί με… τα ψέματα θα μπορούσαν να μείνουν κοντά στο σκορ. Ο Πάρκερ ήταν σε εκπληκτική κατάσταση, ο Μπατούμ δεν είχε αντίπαλο, ενώ οι Ντιό-Τουριάφ κέρδιζαν κάθε μονομαχία. Οι δυο τους είχαν 16 πόντους και 16 ριμπάουντ, με 9 ασίστ (8 ο Ντιό), σίγουρα το σημείο στο οποίο κρίθηκε το ματς, αν θεωρήσουμε ότι τους 27 πόντους του Πάρκερ με την άμυνα που παίζουν θα έπρεπε να τους περιμένουν οι Λιθουανοί.

Οι Γάλλοι ήταν πιο έτοιμοι
(πρωινοί τύποι) και ξέφυγαν με 15-6 στο ξεκίνημα του αγώνα, πήγαν ως το 20-11, αλλά Κλέιζα και Πότσιους έφεραν το ματς στο 22-21. Οι Λιθουανοί πέρασαν μπροστά στο δεύτερο δεκάλεπτο και κράτησαν το προβάδισμα ως και το ημίχρονο, όπου πήγαν με 39-43, μεγαλύτερη διαφορά τους ως τότε στο ματς. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ ως το 49-49 με 3:25 για το τέλος της 3ης περιόδου, όταν οι Γάλλοι κυριαρχώντας στη ρακέτα και με τον Πάρκερ και τον Μπατούμ να σκοράρουν κατά βούληση, έτρεξαν ένα σερί 12-3 για να πάνε στο 61-52.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε, μετά το 61-54 από τον Πότσιους ένα νέο 9-0 των Γάλλων έφερε το ματς στο 70-54. Ο Κλέιζα και ο Γιασικεβίτσιους σκόραραν για το 70-59, ενώ ο Γιασάιτις με τρίποντο έκανε το 76-68. Οι Γάλλοι αστόχησαν αλλά οι Λιθουανοί έχασαν δύο ευκαιρίες να μειώσουν, η δεύτερη με τρίποντο του Καλνιέτις. Ο Πάρκερ κέρδισε φάουλ και στα 54 δευτερόλεπτα έγραψε το 78-68 για να κριθεί οριστικά το ματς. Η τελευταία θεωρητικά ευκαιρία των Λιθουανών ήρθε όταν ο Κλέιζα μείωσε σε 80-74, αλλά μετά τις 1/2 βολές του Ντε Κολό ο Καλνιέτις έχασε κι άλλο τρίποντο. Όμως απέμεναν μόλις 10 δευτερόλεπτα, οπότε και να ευστοχούσε δύσκολα θα άλλαζε κάτι.

Οι Γάλλοι με αυτή τη νίκη είναι πια μια ανάσα από τη 2η θέση στον όμιλο, έχοντας ήδη βγάλει τα 3 πιο δύσκολα ματς. Ο Πάρκερ είχε 27 πόντους και 5 ριμπάουντ με 9/14 εντός παιδιάς, ο Μπατούμ 21 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 τάπες με 8/11, ενώ ο Ντιό 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ, με τον Τουριάφ να προσθέτει 6 πόντους και 10 ριμπάουντ. Για τους Λιθουανούς εκτός του Κλέιζα ο Πότσιους είε 15 πόντους και ο Γιασάιτις 11.


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΤΥΝΗΣΙΑ 92-69

Διαγωνισμό πρέπει να κάνουν οι καλές ομάδες απέναντι στην Τυνησία για το ποια μπορεί να ξεκινήσει… χειρότερα το ματς. Και μπορεί οι Αμερικανοί να έχαναν μόλις με 3 πόντους και να ήταν με 5 μπροστά τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, αλλά οι Αργεντινοί του… έδωσαν και κατάλαβε. Έχαναν με double-score στο πρώτο δεκάλεπτο, την ώρα που ο Λάμας ήθελε να ξεκουράσει τους βασικούς του.

Παρά το τραγικό ξεκίνημα ο Τζινόμπιλι έπαιξε 25 λεπτά στο ματς με τον Πριτζιόνι να μένει εκτός με κωλικό νεφρού. Οι Αργεντινοί πάντως κατάφεραν μέχρι το 30ο λεπτό να καθαρίσουν τον αγώνα. Μετά το 5-7 οι Αργεντινοί δεν μπόρεσαν να σταθούν όρθιοι στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Νοτσιόνι να κάνει τη μία κακή προσπάθεια μετά την άλλη. Ένα 0-7 έφερε τους Τυνήσιους στο 5-14 για να τελειώσουν την περίοδο στο 14-28 με συνεχόμενα καλάθια του Μεΐρι και τρίποντο του Ελ Μαμπρούκ. Τζινόμπιλι και Σκόλα σοβαρεύτηκαν στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και μέσα σε ακριβώς 4 λεπτά έτρεξαν ένα 15-0 με 12 πόντους τους Τζινόμπιλι και 3 πόντους, 2 ασίστ του Σκόλα, για να προσπεράσουν με 29-28. Τελευταία φορά που οι Τυνήσιοι ήταν μπροστά στο σκορ ήταν στο 33-38 με τρίποντο του Στιλμάνε και καλάθι του Μεΐρι. Οι Αργεντινοί ισοφάρισαν σε 38-38 και το ημίχρονο έληξε με 40-40 με τρία τρίποντα από Τζινόμπιλι, Ντελφίνο και Καμπάτσο να κάνουν το 49-40 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου.

Ο Τζινόμπιλι έφερε τη διαφορά στους 10 πόντους, 54-44, ενώ ένα 11-0 από Καμπάτσο και Μάτα έφερε την Αργεντινή στο 65-46 στο 27ο λεπτό και καθάρισε οριστικά τον αγώνα. Η διαφορά έμεινε στους 15 στο τέλος της 3ης περιόδου, 71-56, και δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 15 σε όλη τη διάρκεια της 4ης περιόδου, στο δρόμο για το 92-69 των Αργεντινών.

Ο Σκόλα είχε 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ με 8/13 δίποντα σε 36 λεπτά, ο Τζινόμπιλι είχε 24 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αλάνθαστος με 2 κλεψίματα σε 25 λεπτά, ενώ ο Ντελφίνο είχε 21 πόντους με 9/10 δίποντα. Ο Καμπάτσο πρόσθεσε 12 πόντους, 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ όντας πολύ καλός σε 39 λεπτά αγώνα αφού έπαιξε όλο το ματς λόγω της απουσίας του Πριτζιόνι! Για τους Τυνήσιους ο Μεΐρι είχε 19 πόντους, 14 ριμπάουντ και 7 τάπες, ο Ελ Μαμπρούκ 16 πόντους και ο Μπεν Ρομντάνε 12 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα.


Η.Π.Α. – ΝΙΓΗΡΙΑ 156-73


Βραδιά των ρεκόρ για τις Η.Π.Α.
που έσπασαν κάθε κοντέρ και ξεπέρασαν κάθε λογική στον αγώνα με τη Νιγηρία. Οι Αμερικανοί έκαναν ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων βάζοντας 156 πόντους (με 138 το είχε η Βραζιλία), έκαναν ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων με 29 εύστοχα τρίποντα (29/46), είχαν 41 ασίστ (ισοφάρισαν το Ολυμπιακό ρεκόρ), έβαλαν 49 πόντους στην πρώτη περίοδο (ρεκόρ), ενώ ο Καρμέλο Άντονι είχε 37 πόντους (σπάζοντας το ρεκόρ του Μάρμπερι με 31), με 10/12 τρίποντα (ρεκόρ εθνικής Η.Π.Α.). Οι 83 πόντοι διαφοράς είναι επίσης ρεκόρ διαφοράς για εθνική ομάδα Η.Π.Α. σε Ολυμπιακούς Αγώνες (παραδόξως όχι και Ολυμπιακό ρεκόρ, όπως θα δούμε παρακάτω).

Αφού είπαμε όλα αυτά, ας πάμε και στην απέναντι πλευρά, γιατί πρέπει να πάμε κι εκεί. Εδώ πια δεν ισχύει το μότο-Γκέρσον «καλύτερα να χάσω ένα ματς με 40 πόντους, παρά 40 ματς με 1 πόντο». Όχι, στους 80 πόντους δεν υπάρχουν τέτοια. Η Νιγηρία δεν έχει καμία δικαιολογία για ό,τι έγινε. Κατάφερε να κηλιδώσει την όποια μπασκετική ιστορία έχει μια και για πάντα, αφού αυτά τα ρεκόρ δεν πρόκειται να σπάσουν, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον (αν μάλιστα περάσει το U23 για το τουρνουά, θα μείνουν για πάντα). Σίγουρα οι Αμερικανοί ήταν πολύ καλύτεροι. Όμως, δεν τα κατάφεραν μόνοι τους. Τους βοήθησε πρώτος και καλύτερος ο Ηλίας Ζούρος (δεν άντεξα, το είπα) που κατάφερε να αποκλειστεί από τη Νιγηρία.

Και μετά τους βοήθησαν και οι Νιγηριανοί, που θέλησαν να παίξουν streetball απέναντι στις Η.Π.Α.. Σίγουρα ήταν ό,τι πιο βλακώδες έχω δει ποτέ σε γήπεδο μπάσκετ (ή έχω ακούσει ή διαβάσει). Οι Νιγηριανοί προσπαθούσαν να δείξουν ότι είναι πιο… γρήγορη ομάδα από τις Η.Π.Α.. Ακόμα και μετά τους 49 πόντους της πρώτης περιόδου δεν κατέβασαν ταχύτητα, δεν επιχείρησαν επιθέσεις στα 24 δευτερόλεπτα. Συνέχισαν να τρέχουν σαν τρελοί κυνηγώντας προφανώς τους… 200 πόντους.

Παραλίγο να τα καταφέρουν, αλλά όταν δεν έχεις κοινή λογική, δεν σου φταίει κανείς άλλος (θα συζητούσε κανείς το ματς αν έπαιζαν όσο πιο αργά μπορούσαν όπως η Τυνησία κι έχαναν ας πούμε 110-50;). Ο Μπακαρέ τους είχε κιόλας… ετοιμάσει μια ειδική ζώνη για να παίξουν τις Η.Π.Α. και το όλο πράγμα λειτούργησε στην εντέλεια. Οι Νιγηριανοί έχαναν στο δεύτερο ημίχρονο με 50-60 πόντους και χαζογελούσαν στο παρκέ, ξευτιλίζοντας οποιοδήποτε Ολυμπιακό ιδεώδες και κάθε πνεύμα Ολυμπιακών αγώνων που εξάρει την υπέρτατη προσπάθεια.

Στο παρκέ «βιάζονταν» όπως δεν έχει μπασκετικά «βιαστεί» άλλη ομάδα τα τελευταία 50 χρόνια και αυτοί χαμογελούσαν χωρίς ίχνος εγωισμού. Βέβαια, ας όψεται η δική μας εθνική για όλα αυτά, μην ξεχνάμε τα δικά μας τα χάλια, που αποκλειστήκαμε από την επισήμως χειρότερη ομάδα των τελευταίων 50 χρόνων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μοναδική σωτηρία για τους Νιγηριανούς η ομάδα του Ιράκ, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 σκόραρε κατά μέσο όρο 22.6 πόντους ανά αγώνα, χάνοντας με μέση διαφορά 86.4 πόντων τα ματς της. Μεγαλύτερες ήττες τότε για το Ιράκ το 120-20 από τη Νότια Κορέα και το 125-25 από την Κίνα…

Για το ματς λίγα μπορούν να ειπωθούν, οι Αμερικανοί μπήκαν με 13-0 στο παρκέ, μέχρι που οι Νιγηριανοί… ισορρόπησαν σχετικά το ματς και πήγαμε στο 25-11 με 3:30 για το τέλος του δεκαλέπτου. Όμως, ο παρανοϊκός ρυθμός που είχε ο αγώνας επέτρεψε στις Η.Π.Α. με 6/6 τρίποντα να βάλουν άλλους 24 πόντους ως το τέλος της περιόδου και να πάνε στο αδιανόητο 49-25!

Η διαφορά συνέχισε να ανεβαίνει και στη δεύτερη περίοδο, πήγε στους 30 πόντους στο 62-32 στο 14ο λεπτό για να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο με 78-45. Οι Αμερικανοί πήγαν στους 40 πόντους στο 24ο λεπτό, 94-54 από τον Άντονι και στους 50 πόντους στο 27ο λεπτό με το τρίποντο του Ουέστμπρουκ (106-56). Στο 31ο λεπτό βρίσκονταν στο +60 όταν ο Πολ με τρίποντο έγραψε το 122-62, ενώ στο 36ο λεπτό ο Ιγκουοντάλα επίσης με τρίποντο έκανε το 139-68 για το +70. Το +80 ήρθε με 1:31 για το τέλος, όταν ο Λοβ με τρίποντο έγραψε το 153-71, ολοκληρώνοντας την ξευτίλα της Νιγηρίας.

Οι Αμερικανοί ο διασκέδασαν, ο κόσμος ακόμη περισσότερο, όπως κι εμείς από την τηλεόραση (αν έλειπε και η τραγελαφική αναμετάδοση της ΕΡΤ καλά θα ήταν). Κανείς δεν έπαιξε πάνω από 23 λεπτά (Λοβ) ή κάτω από 11 (Τζέιμς). Ο Άντονι είχε 37 πόντους με 10/12 τρίποντα σε 14 λεπτά, ο Μπράιαντ 16 πόντους με 6/8 σουτ σε 11 λεπτά, ενώ ο Ουέστμπρουκ είχε 21 πόντους με 7/8 σουτ. Ο Ουίλιαμς είχε 13 πόντους και 11 ασίστ, ο Λοβ έβαλε 15, ο Ντουράντ πρόσθεσε 14 και 6 ασίστ. Οι Αμερικανοί είχαν 81% στα δίποντα και 63% στα τρίποντα, ενώ τα 29/46 τρίποντά τους δεν πρόκειται λογικά να καταρριφθούν ποτέ (σκεφτείτε το, είναι 87 πόντοι μόνο από τρίποντα…). Για τους Νιγηριανούς ο Ντιόγου το είχε πάρει (λέει ο ίδιος) προσωπικά που τον έκοψαν από το NBA και έβαλε 27 πόντους με 7 ριμπάουντ. Ο Ογκούτσι είχε 11 πόντους και κανείς άλλος δεν τελείωσε με διψήφιο αριθμό πόντων. Τουλάχιστον ευχαριστήθηκαν θέαμα αν κρίνω από τα γελάκια στο ματς…


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΚΙΝΑ 81-61

Για μία περίοδο ουσιαστικά δυσκολεύτηκε η Αυστραλία απέναντι στην Κίνα, καθώς τα «καγκουρό» κατάφεραν να κλείσουν τον Γι και να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Ο Κινέζος αστέρας είχε 13 πόντους και 12 ριμπάουντ, δεν ήταν πολύ κακός (αλάνθαστος, 2/7 σουτ και 9/14 βολές) αλλά στις περισσότερες επιθέσεις ήταν εντελώς κλεισμένος και ανήμπορος να εκτελέσει καν.

Το ματς ξεκίνησε με τους Κινέζους να μπαίνουν καλύτερα και να προηγούνται με 8-15 και 10-18 αλλά ο Μιλς και ο Νιούλι κατάφεραν με απανωτά τρίποντα να φέρουν την Αυστραλία στο 21-20. Ως το 27-27 άντεξαν οι Κινέζοι με τον Ινγκλς να δίνει το έναυσμα για να ξεφύγει η Αυστραλία, και να κάνει το 39-30 ο Άντερσεν με τρίποντο και φάουλ. Ο Μίλς σκόραρε κι αυτός για 3 με το σερί των Αυστραλών να φτάνει ως το 9-0 για το 44-30. Η διαφορά έκλεισε στους 16 πόντους στο ημίχρονο, με τους Κινέζους με δύο τρίποντα του Σίπενγκ Ουάνγκ να μειώνουν στους 10 πόντους (51-41).

Ο Ουάνγκ έβαλε το τρίτο του συνεχόμενο τρίποντο για το 53-44 με τους Κινέζους να μένουν στο -9 ως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, 61-52. Όμως, ως εκεί, καθώς οι Κινέζοι έκαναν 6:19 στην 4η περίοδο για να σκοράρουν εντός παιδιάς και στο διάστημα αυτό έβαλαν μόλις 1 πόντο. Έτσι, οι Αυστραλοί πήγαν στο 70-53 και καθάρισαν τον αγώνα. Μιλς και Νιούλι έφεραν τη διαφορά στους 20 πόντους, 75-55, και το ματς τελείωσε με 81-61 από τον Κρόφορντ στην εκπνοή.

Ο Μιλς είχε 20 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Άντερσεν 17 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Ινγκλς μάλλον ήταν και πάλι ο καλύτερος των Αυστραλών με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αλάνθαστος σε 34 λεπτά. Για τους Κινέζους πέραν του Γι ο Σιπένγκ Ουάνγκ είχε 21 πόντους με 7/10 τρίποντα, ενώ ο Ζιζί Ουάνγκ είχε 12 ριμπάουντ, αλλά και 0/8 εντός παιδιάς.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *