Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Ίδιος τελικός, άλλη δυναμική!

Ίδιος τελικός, άλλη δυναμική!

Καρμπόν από το Πεκίνο θα είναι ο τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, μόνο που φέτος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι Ισπανοί κέρδισαν τους Ρώσους με 67-59 κάνοντας επική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο από το -13 κι ενώ έμοιαζαν χαμένοι από χέρι στο πρώτο μέρος. Οι Αμερικανοί κέρδισαν με 109-83 τους Αργεντινούς, ξεφεύγοντας στο σκορ από το 25ο λεπτό και μετά, ως τότε το ματς ήταν ντέρμπι.

Όμως, στον τελικό πάει η πιο πειστική ομάδα της διοργάνωσης (σαφέστατα) και απέναντί της θα βρει τη μοναδική που θεωρείται ότι μπορεί να την κοιτάξει στα μάτια, αλλά θα τη βρει να έχει κάνει πολύ μέτριο τουρνουά. Η δυναμική, το momentum, η ψυχολογία και το τουρνουά λένε Η.Π.Α., την Κυριακή θα έχουμε την απάντηση για το αν οι Ισπανοί θα πανηγυρίσουν αμέσως μετά το τέλος του αγώνα για το χρυσό ή το… ασημένιο αυτή τη φορά.

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ 67-59

Μεγάλη πρόκριση για την Ισπανία
στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων μετά από ένα εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ρώσοι τους είχαν εγκλωβίσει τελείως και η άμυνά τους έμοιαζε ατσάλινη. Οι Ισπανοί κατάφεραν να βάλουν 14 πόντους στα πρώτα 16 λεπτά και 20 συνολικά στο πρώτο ημίχρονο με το ματς να μοιάζει ήδη χαμένο από την απόδοση που είχαν.

Όμως, η Ισπανία στο δεύτερο μέρος έδειξε τα καλύτερα στοιχεία της.
Ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά της από το τρίποντο, όπου είχε 2/11 στο πρώτο ημίχρονο (και 7/12 στο δεύτερο) και πολύ γρήγορα γύρισε τον αγώνα. Εκτός αυτού κατάφερε να φθείρει και να εξοντώσει τον Κιριλένκο που είχε και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην ήττα της ομάδας του.

Ο Κιριλένκο μπήκε καλά στην άμυνα αλλά στην επίθεση δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρυθμό
, ενώ στο τέλος με τις χαμένες βολές και τα χαμένα τρίποντα καταδίκασε την ομάδα του. Βέβαια, πέραν του Κιριλένκο κανείς άλλος δεν βγήκε μπροστά στο τέλος για να πάρει τη Ρωσία στις πλάτες του και να την οδηγήσει στον τελικό. Αποτέλεσμα; Οι Ισπανοί απέδειξαν ότι καλά έκαναν που έκατσαν κι έχασαν από τη Βραζιλία, καθώς πλέον είναι στον τελικό όπου μπορούν να χάσουν ανεμπόδιστα από τις Η.Π.Α..

Οι Ισπανοί μπήκαν με 4-2 στα πρώτα 3 λεπτά του ματς με τους Ρώσους να έχουν δώσει το στίγμα τους ήδη με πολύ σκληρή άμυνα. Στα επόμενα 2 λεπτά ο Χριάπα έφερε την ομάδα του στο 4-9 για να ισοφαρίσει ο Ιμπάκα στο τελευταίο λεπτό της πρώτης περιόδου και το τρίποντο του Φριντζόν να γράφει το 9-12 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Οι Ρώσοι είχαν ήδη επιβάλλει το ρυθμό τους, η άμυνά τους έσπαγε κόκκαλα
, αναγκάζοντας τους Ισπανούς σε σκοτωμένα σουτ από το τρίποντο, και όλα αυτά είχαν επίδραση στο δεύτερο δεκάλεπτο και στη διακύμανση του σκορ. Ο Μόνια έφερε τη Ρωσία στο 11-17 με τρίποντο, ο Κιριλένκο κατέβασε επιθετικό ριμπάουντ, σκόραρε, έσκασε τάπα στην άμυνα, πήρε την μπάλα και έβγαλε την ομάδα του μπροστά για το 14-21 από τον Καούν.

Το ξέσπασμα του Μόνια με τα δύο κολλητά τρίποντ
α, σε συνδυασμό με την νέα τάπα του Κιριλένκο στην άμυνα έφερε τη Ρωσία στο 14-27 και τη μεγαλύτερη διαφορά της στο ματς μετά από 16 λεπτά αγώνα. Ίδια κατάσταση και στο 19ο λεπτό όταν ο Φριντζόν σκόραρε για το 18-31 με τους Ισπανούς να παίρνουν 2/4 βολές για να μειώσουν σε 20-31 στο τέλος του ημιχρόνου. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της ισπανικής ομάδας να σκοράρει στο πρώτο μέρος είναι το γεγονός ότι στους 20 πόντους τους είχαν 6 με βολές και μόλις 6 εύστοχα εντός παιδιάς σουτ σε όλο το ημίχρονο.

Ο Κιριλένκο ξεχώρισε ως σημαντικό στοιχείο για την ήττα της ομάδας του τα φάουλ της Ρωσίας στο ξεκίνημα της επανάληψης λέγοντας ότι αυτά απορρύθμισαν την άμυνα της ομάδας του. Το 2ο του Πονκρασόφ και τα 3α δικό του και του Σβεντ πριν καν συμπληρωθεί ένα τρίλεπτο. Στο διάστημα αυτό Ρούντι και Καλντερόν είχαν πετύχει τρίποντα και ο Παού Γκασόλ 2/2 βολές για να φέρουν την Ισπανία στο 28-33. Οι Ρώσοι φάνηκε να αντέχουν στην πίεση και σκόραραν για το 31-40, αλλά δύο ακόμα τρίποντα από Ρούντι και Παού Γκασόλ έφεραν το ματς στο 41-44.

Ο Μπλατ πήρε τάιμ άουτ, αλλά δεν μπόρεσε να ηρεμήσει την ομάδα του που μπήκε στο παρκέ με λάθος του Μοζγκόφ και άστοχο τρίποντο του Μόνια για να δώσει στους Ισπανούς την ευκαιρία να πλησιάσουν με τον (ποιον άλλο;) Παού Γκασόλ στον πόντο. Μάλιστα, στο τέλος της περιόδου ο Καλντερόν με τρίποντο έσβησε οριστικά το προβάδισμα της Ρωσίας, ισοφαρίζοντας σε 46-46, με τους Ισπανούς να τρέχουν σερί 28-15 από το 18-31 και μετά.

Το καλάθι και φάουλ του Πονκρασόφ έμοιαζε να δίνει ζωή στη Ρωσία, που πήγε στο 46-49, αλλά ήταν πια εμφανές ότι οι Ρώσοι είχαν γίνει διστακτικοί στα σουτ τους και δεν μπορούσαν να σκοράρουν το ίδιο καλά όπως στο πρώτο μέρος, ενώ η Ισπανία είχε βρει λύσεις στην επίθεσή της και αυτό έκανε τη διαφορά. Λιουλ και Καλντερόν έβαλαν 7 μαζεμένους πόντους για το 53-49 των Ισπανών που με 6:46 για το τέλος είχαν πια το πάνω χέρι, την ώρα που η Ρωσία έκανε τη μία βλακεία μετά την άλλη στην επίθεση.

Ο Μπλατ έψαχνε απεγνωσμένα λύσεις, έκανε 11 αλλαγές στο δεκάλεπτο βάζοντας και βγάζοντας τους 8 παίκτες που πιστεύει, αλλά λύση δεν ερχόταν από πουθενά. Οι Ισπανοί είχαν πλέον την ψυχολογία τα σουτ έμπαιναν και στην άμυνα το θολωμένο μυαλό των Ρώσων βοηθούσε στο να μην δέχονται καλάθι. Ο Καλντερόν συνέχισε να εκτελεί από το τρίποντο και πήγε την ομάδα του στο 58-50, ενώ ο Φριντζόν πέταξε την επόμενη επίθεση για να κάνει ο Ρέγιες το 60-50 για τη διψήφια διαφορά των Ισπανών.

Είχαμε μπει πια στο τελευταία πεντάλεπτο και άρχιζε το… δράμα του Κιριλένκο. Ο Ρώσος παιχταράς ήταν σε κακή βραδιά, είχε βγάλει μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, μαρκαριζόταν καλά στην επίθεση, αλλά στο τέλος έχασε το ματς μόνος του (με μικρή βοήθεια από τον Λα Μόνικα). Είχε 1/2 βολές για το 60-51, τρίποντο αμέσως μετά για το 61-54, αλλά μετά το χαρισμένο καλάθι και φάουλ στον Μαρκ Γκασόλ (έκανε ξεκάθαρα διπλή ντρίμπλα αλλά οι διαιτητές κατάπιαν τη σφυρίχτρα) αστόχησε σε τρίποντο (με 1:38 και το σκορ στο 64-56), έκλεψε την μπάλα και κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ στο 66-58 και έχασε άλλες δύο βολές, ενώ μετά την επαναφορά πήρε νέο φάουλ και είχε 1/2 βολές ξανά για να γράψει το 66-59 με 46 δευτερόλεπτα για το τέλος. Το ματς είχε κριθεί αλλά για κερασάκι στην τούρτα, πήρε επιθετικό ριμπάουντ μετά το άστοχο τρίποντο του Φριντζόν για να φάει τάπα από τον Ρέγιες στα 31 δευτερόλεπτα. Συνολικά 2/6 βολές, 1/2 τρίποντα και 0/1 δίποντο δεν είναι η αντίδραση που περιμένεις από τον αστέρα σου. Αν είχε, δε, βάλει τις 4 βολές που κέρδισε σε συνεχόμενες ουσιαστικά φάσεις, η Ρωσία θα είχε βρεθεί στο 66-63 στα τελευταία 46 δευτερόλεπτα και το ματς θα παιζόταν…

Οι Ισπανοί πανηγύρισαν
μια ανέλπιστη όπως εξελισσόταν το πρώτο μέρος νίκη, αλλά μια νίκη που δείχνει την κλάση τους, καθώς με την πλάτη στον τοίχο έκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνουν για να πάρουν το ματς. Ο Παού Γκασόλ ήταν και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής με 16 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Καλντερόν είχε 14 πόντους με 3 ασίστ και 4/9 τρίποντα, ο Λιουλ 7 καθοριστικούς πόντους με 3/3 εντός παιδιάς και 4 ριμπάουντ, ο Μαρκ Γκασολ 11 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ (και 3 λάθη), ο Ρούντι 11 πόντους και 4 ριμπάουντ και οι Ισπανοί δεν χρειάστηκαν κάτι άλλο, με τον Ιμπάκα να παίζει 7 λεπτά, τον Ναβάρο 20 και να είναι σκιά του εαυτού του.

Για τους Ρώσους ο Καούν είχε 14 πόντους και 5 ριμπάουντ με 7/10, αλλά φορτώθηκε με φάουλ και ο Πονκρασόφ 10 πόντους και 4 ριμπάουντ. Από εκεί και πέρα ο Κιριλένκο είχε 10 πόντους, 8 ριμπάουντ 2 κλεψίματα και 3 τάπες αλλά με 2/12 σουτ και 5/10 βολές, ο Χριάπα είχε 2 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ αλλά με 1/6 σουτ, ο Σβεντ είχε 2 πόντους και 7 ασίστ αλλά με 1/6 σουτ και από αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν.

Δεύτερος συνεχόμενος τελικός για τους Ισπανούς
σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί και όχι να πανηγυρίζουν 10 δευτερόλεπτα μετά την ήττα τους λες και πήραν χρυσό όπως το 2008. Βέβαια οι οιωνοί των ομίλων δεν μας κάνουν αισιόδοξους…


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – Η.Π.Α. 83-109


Πειστική νίκη για τις Η.Π.Α.
με την Αργεντινή να αντέχει για 23 λεπτά στο ματς και μετά να αρχίζει να παραδίδεται. Κάτι η μέτρια βραδιά του Σκόλα, κάτι το γεγονός ότι ο Λάμας αποφάσισε να κάνει ροτέισον που δεν είχε ξανακάνει σε ολόκληρο το τουρνουά, οι Αργεντινοί έμοιαζαν μπερδεμένοι ανά διαστήματα και το «one for the ages» που ελπίζαμε, έγινε «ένα στα γρήγορα».

Ο Μάικ Σιζέφσκι ήξερε ότι ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ο πιο ευτυχισμένος παίκτης των Αγώνων την Παρασκευή. Το εκμεταλλεύτηκε δίνοντάς του την μπάλα και ο Κόμπι μέσα σε 4:20 στο ξεκίνημα έβαλε 11 πόντους για να φέρει τις Η.Π.Α. στο 6-18 με 5:41 για το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Λάμας πήρε τάιμ άουτ, η ομάδα του σοβαρεύτηκε και έσφιξε πάρα πολύ την άμυνά της με τις Η.Π.Α. για πρώτη φορά στο τουρνουά να μπλοκάρουν τόσο πολύ επιθετικά.

Στα επόμενα 5 λεπτά οι Αμερικανοί έβαλαν 3 πόντους έχοντας 1/9 σουτ και 1 λάθος και οι Αργεντινοί πλησίασαν σε 17-19 με τους 4 σωματοφύλακές τους να πετυχαίνουν από ένα καλάθι. Η περίοδος έληξε στο 19-24 από το τρίποντο του Ντερόν Ουίλιαμς με τον Ντελφίνο να παίρνει φωτιά στη δεύτερη περίοδο και με δύο συνεχόμενα τρίποντα να κάνει το 27-30.

Απ’ την άλλη είχε αναλάβει δράση ο Τζέιμς, που έβλεπε αυτό που γράφαμε στην ανάλυση του ματς (ότι μένει μόνος του και οι Αργεντινοί κλείνουν στους σουτέρ) με αποτέλεσμα να βάλει 4 συνεχόμενες φάσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, 9 πόντοι (καλάθι και φάουλ στη μία) για το 27-37 των Αμερικανών. Ο Ντουράντ και ο Άντονι κράτησαν τους Αμερικανούς σε διψήφια διαφορά, 35-45, αλλά στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Τζινόμπιλι με τρίποντο μείωσε σε 40-47. Το πρόβλημα για τους Αργεντινούς ήταν ότι ο Σκόλα σκόραρε μόνο με εκλάμψεις και όχι με συνέπεια, παρότι οι Αμερικανοί ήταν εμφανές ότι… τον μάρκαραν στο περίπου, με τελείως λανθασμένη άμυνα πολλές φορές.

Ο Τζινόμπιλι μπήξε στο δεύτερο μέρος όπως έκλεισε και το πρώτο, για να φέρει την ομάδα του στο 43-47, ενώ με καλάθι και φάουλ μετά έγραψε το 46-51. Εκεί οι Αργεντινοί είχαν την ευκαιρία για ελεύθερο τρίποντο από τον Ντελφίνο, αλλά ο Πριτζιόνι τα θαλάσσωσε στην πάσα και αντί να έχουμε το 49-51 έγινε το 46-54 από το τρίποντο του Ντουράντ. Δύο χαμένες επιθέσεις για τους Αργεντινούς, άλλο ένα τρίποντο του Ντουράντ και το ματς πήγε στο 46-59.

Ο Νοτσιόνι απάντησε για το 49-59, αλλά η Αργεντινή έχανε πολλά ριμπάουντ, έχασε 3 μέσα σε 2 φάσεις στο 51-59 και ο Τζέιμς τελικά έγραψε το 51-61 για τις Η.Π.Α.. Κάτι τα χαμένα ριμπάουντ, κάτι οι παράλογα κακές προσπάθειες του Σκόλα, κάτι το κάκιστο ελεύθερο τρίποντο του Καμπάτσο και οι Η.Π.Α. είχαν ένα διψήφιο προβάδισμα, το οποίο είχε εδραιωθεί πια, 53-64 στο 27ο λεπτό.

Το ξέσπασμα του Ντουράντ
με τα δύο συνεχόμενα τρίποντα ήταν αυτό που ουσιαστικά έκρινε το ματς, 53-70, τρεις χαμένες επιθέσεις με 3 ελεύθερα σουτ από την άλλη και ο Τζέιμς έγραψε το 53-72. Το ματς είχε πια χαλαρώσει, οι Αργεντινοί προσπαθούσαν να μειώσουν, αλλά οι Η.Π.Α. είχαν λυθεί επιθετικά, ο Άντονι και ο Ουέστμπρουκ με τρίποντα έκαναν το 57-82 στο 32ο λεπτό. Η διαφορά έπεσε στους 20 από Σκόλα και Ντελφίνο, αλλά ο Άντονι είχε πει στον… αυτόματο και πάλι, τρία κολλητά τρίποντα και 64-93.

Το ματς είχε κριθεί, οι Αργεντινοί είχαν αρχίσει να βγάζουν τους βασικούς παραδεχόμενοι την ήττα τους, μείωσαν στους 21 πόντους, 72-93 πριν βγει και ο Σκόλα για να κάνουν ο Ντουράντ και ο Τσάντλερ το 72-98. Μετά πέρασαν στο παρκέ και ο Χάρντεν με τον Ιγκουοντάλα για να πάνε οι Αμερικανοί στο 80-109 και να τελειώσει το ματς με τρίποντο του Λ. Γκουτιέρεζ.

Για τις Η.Π.Α., που ξεκάθαρα έκαναν το πιο πειστικό τους ματς στη διοργάνωση, στο καλύτερο χρονικά σημείο, ο Ντουράντ είχε 19 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Τζέιμς 18, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ο Άντονι 18, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Μπράιαντ 13 και 4 ριμπάουντ, ο Πολ 10, 4 ριμπάουντ και 7 ασίστ, και ο Λοβ 9 πόντους και 9 ριμπάουντ, με τον Ουίλιαμς να προσθέτει 6 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Για τους Αργεντινούς ο Τζινόμπιλι είχε 18 πόντους και 3 ασίστ, ο Σκόλα 15 με 7/15 σουτ, κάνοντας στην πραγματικότητα ένα πολύ μέτριο ματς, ο Ντελφίνο 15, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αλλά απογοητεύτηκε κάποια στιγμή και σταμάτησε να ασχολείται (κλασσικός Ντελφίνο), ενώ ο Πριτζιόνι είχε 0 πόντους χωρίς να σουτάρει καν με 6 ασίστ σε ένα ακόμα κάκιστο ματς.

Η Αργεντινή θα διεκδικήσει την Κυριακή το χάλκινο μετάλλιο
και μπορεί αυτό να μην ήταν το χρώμα που ονειρεύονταν οι παίκτες της για το κύκνειο άσμα τους, αλλά θα είναι μια ακόμα τεράστια επιτυχία (ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι θα έρθει 8 χρόνια μετά την Αθήνα, με το ίδιο σχεδόν ρόστερ).

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Για τον τελικό θα τα πούμε αναλυτικά πιο αργά το Σάββατο…

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *