Home / Α1 / Τριπλό χτύπημα!

Τριπλό χτύπημα!

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2008

Τρεις μετεγγραφές ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός αυτές τις ημέρες, και οι τρεις αφορούν παίκτες υψηλού επιπέδου, με σημαντικό όνομα στην Ευρώπη, που παρέχουν σημαντική ενίσχυση στον νταμπλούχο Ελλάδας.

Αρχίζοντας από τη λιγότερο αναμενόμενη, ο Ντρου Νίκολας αποτελεί έκπληξη από πλευράς των «πρασίνων», όχι γιατί δεν είναι ποιοτικός (το αντίθετο μάλλον) αλλά κυρίως γιατί ο τρόπος παιχνιδιού του δε μοιάζει να ταιριάζει στη νοοτροπία του Ομπράντοβιτς. Ο Νίκολας είναι ένας σπουδαίος σκόρερ, και τα «παράσημά» του μιλούν για αυτόν, αφού έχει αναδειχθεί δύο φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ιταλίας και μία στην Ευρωλίγκα, τα τελευταία 5 χρόνια. Την τελευταία διετία αγωνιζόταν στην Εφές Πίλσεν (μέχρι τη γνωστή… ανταρσία των Αμερικανών της), όπου μπορεί να μην είχε εξίσου υψηλούς μέσους όρους, αλλά είχε βραδιές που έφτανε άνετα τους 20 πόντους. Στα θετικά του αναγνωρίζεται η έφεση που έχει στις ασίστ. Ο Αμερικανός δεν είναι πλέι-μέικερ, είναι κλασικός σούτινγκ γκαρντ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεχόμενος αντικαταστάτης του Γιασικεβίτσιους, εκτός αν ο Παναθηναϊκός αλλάξει τη δομή του ρόστερ του. Στην πραγματικότητα, φέτος ο Νίκολας σούταρε κατά μέσο όρο 13 σουτ ανά αγώνα, και γενικώς όλα αυτά τα χρόνια έχει συνηθίσει να παίρνει πάνω από 10 σουτ σε κάθε ματς. Η ικανότητά του να σκοράρει είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού του φέρνει ερωτηματικά «χημείας». Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος των «πρασίνων» δε βιάζεται να χαρεί αυτή τη μετεγγραφή, πριν δει πώς θα δέσει στο σύνολο. Αν θεωρηθεί, πάντως, ότι παίρνει τη θέση του Ουίνστον στο ρόστερ, είναι σαφώς καλύτερος και πιο έμπειρος από τον προκάτοχό του, ενώ στις βραδιές του είναι ένας απολαυστικός παίκτης για να παρακολουθείς.

Ο Νίκολα Πέκοβιτς, μπορεί να ψηφίστηκε (δίκαια) φέτος στους 10 καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας, ωστόσο, το βραβείο που έπρεπε να πάρει, εάν υπήρχε, θα ήταν αυτό του πιο βελτιωμένου παίκτη. Ο αναπληρωματικός σέντερ της Παρτιζάν των 4.8 πόντων και 2.5 ριμπάουντ τη σεζόν 2007-07, έκανε θραύση στη φετινή διοργάνωση, αφήνοντας πολλούς να παραμιλούν για τις δυνατότητές του. Εκτοξεύθηκε στους 16.4 πόντους, με 6.9 ριμπάουντ και η παρουσία του στο ρόστερ του Παναθηναϊκού φέρνει μια πραγματική απειλή στη ρακέτα. Ο Πέκοβιτς, ίσως μοιάζει να είναι παίκτης του Παναθηναϊκού με… ημερομηνία λήξης (θεωρείται δεδομένο ότι θα δοκιμάσει στο NBA την επόμενη τριετία), ωστόσο, φέρνει σιγουριά για άμεση ενίσχυση. Πρόκειται για ένα κλασικό πεντάρι, με καλή γνώση των βασικών, πολύ αξιόλογες κινήσεις με πλάτη και ευστοχία στις βολές.

Για το τρίτο απόκτημα των «πρασίνων», τον Αντώνη Φώτση, δε χρειάζεται να πούμε πολλά καθώς είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες φιλάθλους. Ο «Batman», εκτός από βασικότατο μέλος της «χρυσής» γενιάς της Εθνικής, είναι και ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίζονται αυτά τα χρόνια στην Ευρωλίγκα και το ULEB cup και γενικώς ένα από τα καλύτερα 4άρια στην Ευρώπη. Σαφώς δε θα δυσκολευτεί να εγκλιματιστεί γυρίζοντας στην «ομάδα της καρδιάς του».

Η παρουσία των Πέκοβιτς και Φώτση δίπλα στους Τσαρτσαρή – Μπατίστ, δίνει σημαντικό βάθος στον Παναθηναϊκό (θα χρειαστεί πάντως να υπολογίζει και σε έναν πέμπτο ψηλό για «ρεζέρβα»), αλλά φέρνει ένα ακόμη ερώτημα (όπως και ο Νίκολας). Οι «πράσινοι» κινούν το επιθετικό τους παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια από την περιφέρεια και ο Τσαρτσαρής με τον Μπατίστ έχουν συνηθίσει να παίρνουν τα σουτ που τους περισσεύουν. Θα δώσει ο Ομπράντοβιτς το χώρο στο Φώτση και, κυρίως, τον Πέκοβιτς να μεταφέρουν πιο πολλές επιθέσεις μέσα στη ρακέτα (θυμηθείτε τι έγινε με τον Γιαφτόκας);

Για πρώτη φορά μετά από κάποια χρόνια, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στον κορμό του 3 μετεγγραφές πρωτοκλασάτων παικτών. Αυτοί μαζί με τις υποσχέσεις για υψηλού επιπέδου μπάσκετ, φέρνουν και απαιτήσεις για μικρή αναπροσαρμογή των επιθετικών πλάνων. Το «μίγμα» στα χέρια του έμπειρου Ομπράντοβιτς, μοιάζει πολύ δυνατό και ελπιδοφόρο. Το ερώτημα για το αν ακολουθούν και άλλες μετεγγραφές θα λυθεί σύντομα, κυρίως με ρυθμιστή την παραμονή ή μη του Γιασικεβίτσιους και όταν ολοκληρωθεί το ρόστερ θα έχουμε όλο το χρόνο για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το νέο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε τρεις σημαντικούς άσους στη «μηχανή» του.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *