Home / NBA / Διδάσκοντας… unfair και βρωμιά

Διδάσκοντας… unfair και βρωμιά

Υπάρχουν πράγματα και πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος αν θέλει να παίξει βρώμικα σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Από το πιο απλό που είναι οι… τσιμπιές, ως αγκωνιές, κλωτσιές α λα καράτε, πιάσιμο των πιο… ιδιαίτερων περιοχών του αντιπάλου, φτυσίματα, και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει, καθώς το ανθρώπινο μυαλό είναι πολυμήχανο. Και μετά από όλα αυτά, υπάρχει και αυτό που έκανε ο Τζέιλεν Ρόουζ στους τελικούς του NBA του 2000, που είναι μια κατηγορία από μόνο του. Βέβαια, ο Ρόουζ φαίνεται ότι το εμπνεύστηκε από τον μεγαλύτερο «δάσκαλο» βρωμιάς στο σύγχρονο NBA.

Τι αποκάλυψε τώρα, 12 χρόνια αργότερα, ο Ρόουζ ότι έκανε στους τελικούς Λέικερς-Πέισερς το 2000; Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι προσπάθησε να τελειώσει την καριέρα του Κόμπι Μπράιαντ. Κι εντάξει, 12 χρόνια μετά μπορούμε να δούμε το όλο θέμα πιο πολύ ως ένα κακόγουστο αστείο, ο Κόμπι είναι αυτός που είναι, είχε την καριέρα που είχε, το όλο περιστατικό του κόστισε μόλις 2 αγώνες (αυτόν που χτύπησε και τον επόμενο). Βοηθούν λίγο και τα όσα έχει κάνει εκτός γηπέδων, που τον έχουν ανάγει σε έναν από τους πιο μισητούς παίκτες στον κόσμο (ο κατεξοχήν παίκτης που όλοι λατρεύουν να μισούν), κανείς δεν πολυέσκασε με τις αποκαλύψεις του Ρόουζ.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το NBA (και η κάθε ομοσπονδία) θα πρέπει να τις πάρει πολύ σοβαρά και να βάλει δρακόντειες ποινές για αντίστοιχες καταστάσεις. Γιατί μιλάμε για χτυπήματα τόσο βρώμικα που είναι θέμα τύχης το αν θα λήξουν καριέρες.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τι είπε ο Ρόουζ κατά τη διάρκεια της εκπομπής του «The Jalen Rose Show» στο Grantland Network του ESPN;

«Σε όλους που έχουν παίξει ποτέ μπάσκετ και σε όλους που πρόκειται να παίξουν ποτέ μπάσκετ, πρόκειται να σας δώσω τον νούμερο 1 άγραφο κανόνα που δεν πρέπει να κάνεις», ξεκίνησε ο Ρόουζ.

«Να μην κάνεις σκαμνάκι», είπε ο δημοσιογράφος που συμπαρουσιάζει μαζί του την εκπομπή.

Και απάντησε ο Ρόουζ: «Όχι. Όταν κάποιος σηκώνεται για ένα τζαμπ-σουτ, δεν βάζεις το πόδι σου κάτω από εκεί που πρόκειται να προσγειωθεί. Γιατί μπορείς έτσι είτε να γυρίσεις είτε να σπάσεις τον αστράγαλο κάποιου. Τώρα, υπήρχαν φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας μου από το Λύκειο, στο κολέγιο και το NBA, που σήκωσα το χέρι μου για να μαρκάρω το σουτ κάποιου παίκτη και προσποιήθηκα ότι δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα προσγειωθεί στο πόδι μου; Ναι, το έκανα αυτό».

Και στη συνέχεια έριξε την «κεραμίδα» αποδεικνύοντας ότι δεν έλεγε απλώς χαζομάρες, αλλά ότι μπορεί να θεωρείται πλέον ως ένας από τους πιο βρώμικους παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ: «Το έχω κάνει και στο NBA. Και θα σου πω και πού το έκανα και πώς γύρισε το κάρμα και με εκδικήθηκε. Τελικοί NBA, 2000. Κόμπι Μπράιαντ. Σηκώνεται για σουτ από το δεξί φτερό, μαρκάρω το σουτ του, ο Κόμπι προσγειώνεται στο πόδι μου. Κουτσαίνει, βγαίνει από το ματς, χάνει τον επόμενο αγώνα. Αν εξαρτιόταν από εμένα, θα ήθελα να χάσει όλη τη σειρά. Εγώ θα είχα τώρα ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή και κανείς δεν θα είχε πάθει τίποτα».

Όταν ακολούθησε η ερώτηση για το αν το έκανε επίτηδες ο Ρόουζ έβαλε τα γέλια και είπε: «Νομίζω ότι το έκανα επίτηδες. Δεν μπορώ να σου πω ότι ήταν κατά λάθος. Το κάρμα πάντα έρχεται πίσω και σε εκδικείται. Γι’ αυτό ήμουν μέλος της ομάδας των Τορόντο Ράπτορς όταν ο Κόμπι Μπράιαντ τους έβαλε 81 πόντους. Και μετά μου έλεγαν οι οπαδοί ‘Τζέιλεν, γιατί κάποιος δεν τον χτύπησε;’, ‘Γιατί κάποιος δεν του έκανε λαβή να τον πετάξει έξω;’. Παιδιά, εγώ το δοκίμασα αυτό στους τελικούς του NBA. Ο τύπος απλώς θα επέστρεφε να ξαναπαίξει».

Και πώς οι δυο τους κράτησαν καλές σχέσεις μετά από αυτό; «Δεν το έχω πει ποτέ στον Κόμπι ότι το έκανα επίτηδες. Αλλά τώρα το έμαθε».

Τι έγινε στη φάση που αναφέρεται ο Ρόουζ; Ήταν ο 2ος τελικός του NBA, στην αρχή της 2ης περιόδου, ο Κόμπι έχασε το υπόλοιπο ματς αλλά και τον 3ο αγώνα, με τους Πέισερς να μειώνουν σε 2-1 κερδίζοντας το 3ο ματς. Η επίμαχη φάση:

Κατά τα άλλα, στου τελικούς που ο Σακίλ Ο’ Νιλ ήταν απλώς ασταμάτητος (στο πρώτο ματς είχε 43 πόντους και 19 ριμπάουντ και 38.0 πόντους, 16.7 ριμπάουντ, 2.7 τάπες στους τελικούς) ο Κόμπι επέστρεψε με 28 πόντους στον 4ο αγώνα και 26 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ στο 6ο ματς που έκλεισε και τη σειρά.

Ο Ρόουζ προφανώς είχε συγκεκριμένη έμπνευση, αφού αυτή η κίνηση είναι μία από τις βρωμιές που κατηγορείται ότι ο χρησιμοποιούσε ο Μπρους Μπόουεν σε όλη του την καριέρα για να σταματά τον παίκτη που μάρκαρε. Το παρακάτω βίντεο μπορεί να έχει μόνο 2 τέτοιες φάσεις, αλλά η δεύτερη είναι το περίφημο ματς με τους Νικς, στο οποίο ο Αϊζάια Τόμας κατάλαβε τι έκανε ο Μπόουεν (μάρκαρε τον Τζαμάλ Κρόφορντ) και εξερράγη λέγοντας on camera στους παίκτες του «την επόμενη φορά που θα το κάνει αυτό, σπάστε το γαμημένο του το πόδι». Το σχετικό βίντεο (χωρίς τα γαλλικά του Τόμας βεβαίως):

Κι αν το όλο θέμα το έχουμε πάρει στο χαλαρό, πέρασαν 12 χρόνια, είναι και ο Κόμπι στη θέση του θύματος, δεν είναι ακριβώς έτσι. Εντάξει, το γεγονός ότι ο Ρόουζ παραδέχτηκε ότι έκανε κάτι τέτοιο απέναντι στον Κόμπι, έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή τη δημοσκόπηση του ESPN να είναι στο 63% ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη, απλώς γιατί όλοι θέλουμε να πικάρουμε τον Κόμπι (και δικαιολογημένα).

Όμως, κοιτώντας για ένα λεπτό σοβαρά το όλο περιστατικό, μιλάμε για μια εγκληματική αντιαθλητική ενέργεια, όπου κρίνεται σε εκατοστά το αν ο άλλος θα ξαναπαίξει μπάσκετ ή όχι. Γιατί ανάλογα με το πού θα πατήσει το πόδι μπορεί η ζημιά να είναι πολύ μεγάλη. Καριέρες έχουν τελειώσει για πολύ μικρότερα χτυπήματα. Και όταν ξέρεις ότι κάποιος χρησιμοποιεί την εν λόγω κίνηση για να κουτσαίνει παίκτες, δεν μπορείς να το αφήσεις έτσι.

Γνώμη μου, πρέπει να εισαχθεί κανονισμός τόσο σκληρός που δεν θα τολμά να το σκεφτεί κάποιος, και μόνο στην πιθανότητα να εξεταστεί το βίντεο και να θεωρηθεί ότι το έκανε επίτηδες. Αυτά δεν έχουν θέση στο μπάσκετ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *