Home / NBA / Αρχή με εκπλήξεις και θέαμα!

Αρχή με εκπλήξεις και θέαμα!

Τα πλέι οφς του NBA έχουν αρχίσει με 19 παιχνίδια να έχουν ήδη γίνει ως τώρα σε όλες τις σειρές. Σε τρεις από αυτές έχει σπάσει η έδρα και η συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική, ενώ τρεις από αυτές δείχνουν ότι θα τελειώσουν πολύ σύντομα, μιας και βρίσκονται ήδη στο 3-0. Ας δούμε τι… έχουμε δει ως τώρα στις σειρές των πλέι οφς του NBA σε Ανατολή και Δύση.

 
Μαϊάμι Χιτ και Σικάγο Μπουλς βρίσκονται στο 3-0 έχοντας κερδίσει δύο ματς εντός και ένα εκτός έδρας ως τώρα. Πλέον, θέλουν μία μόλις νίκη στα επόμενα 4 παιχνίδια, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην επιστρέψουν καν σε Μαϊάμι και Σικάγο και να τελειώσουν τις σειρές εκτός έδρας. Είναι και οι δύο ομάδες με το πιο εύκολο έργο, αφού απέναντί τους είχαν τους δύο πιο αδύναμους μονομάχους των πλέι οφς, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι οι μόνες στο 3-0.

Οι Πέισερς προσπαθούν να σταματήσουν τον Ρόουζ για να έχουν κάποια τύχη στη σειρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει. Μετά τα δύο πρώτα ματς ο Ρόουζ είχε 37.5 πόντους (39 και 36 πόντους), 7.0 ριμπάουντ και 6.0 ασίστ μέσο όρο, σουτάροντας με 44% εντός παιδιάς.

Ο Φρανκ Φόγκελ, προπονητής της Ιντιάνα, ενόψει της σειράς ξεσκόνισε τα κιτάπια του από το 2002 όταν ως βοηθός των Σέλτικς ετοίμαζε τακτικές για να σταματήσει τον Άλεν Άιβερσον των Σίξερς. Τότε, η Βοστόνη είχε κερδίσει με 3-2 τη σειρά και ο Φόγκελ θυμάται πώς είχαν αντιμετωπίσει τον Άιβερσον: «Αυτό που θυμίζει η τωρινή κατάσταση, το γεγονός ότι διαβάζω το παιχνίδι του Ντέρικ Ρόουζ. Χτες ξενύχτησα παρακολουθώντας όσα περισσότερα παιχνίδια του μπορούσα. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε. Αλλά λατρεύω την πρόκληση. Τότε μπορέσαμε να περάσουμε τους Σίξερς σε εκείνη τη σειρά, ελπίζω να καταφέρουμε το ίδιο κι εδώ. Θα είναι διαφορετική πρόκληση κάθε βράδυ και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από την ισορροπία του. Τα έχουν αντιμετωπίσει όλα, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τους δίνουμε κάτι διαφορετικό σε κάθε αγώνα».

Μπορεί η στρατηγική να απέτυχε στα πρώτα δύο παιχνίδια, αλλά στο τρίτο τα πράγματα ήταν καλύτερα για την Ιντιάνα. Ο Ρόουζ είχε μεν 23 πόντους, αλλά ήταν εμφανώς χειρότερος από τους δύο πρώτους αγώνες. Είχε μόλις 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, αλλά με 4/18 σουτ εντός παιδιάς, έχοντας εμφανή δυσκολία στο να κάνει το παιχνίδι του. Όμως, η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς με τους Ντενγκ, Μπούζερ και Νοά οι Μπουλς πήραν τη νίκη και στον 3ο αγώνα, έστω και αρκετά δύσκολα με 84-88.

Χωρίς ήττα ως τώρα είναι και η Βοστόνη, που, παρά την απουσία του Σακίλ, έχει πάρει τα δύο πρώτα παιχνίδια, αμφότερα οριακά. Οι Νικς έφτασαν και τις δύο φορές πολύ κοντά στη νίκη, αλλά και τις δύο έχασαν. Με 87-85 στο πρώτο ματς και με 96-93 στο δεύτερο. Πλέον, η σειρά πηγαίνει στη Νέα Υόρκη κι εκεί οι Σέλτικς θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον ένα ματς (στα τρία) για να μην φτάσει η σειρά σε 7 αγώνες. Προς το παρόν η σειρά μοιάζει οριακή, αλλά οι Νικς είναι τελείως ασταθείς και κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουν να μείνουν φερέγγυοι και σταθεροί ως το τέλος. Πάντως, με το σκορ στο 2-0, οι Σέλτικς είναι πολύ δύσκολο να μην πάρουν ένα ματς εκτός έδρας στη Νέα Υόρκη.

Ο Σακ δεν έχει πατήσει παρκέ ακόμα στα πλέι οφς, αλλά οι Σέλτικς δεν είναι απαραίτητο ότι θα τον χρειαστούν σε αυτή τη σειρά. Ούτως ή άλλως, τους Νικς η λογική λέει ότι θα τους περάσουν. Ως τώρα οι Νικς δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν τον Ρόντο, ο οποίος άγγιξε το triple-double στο πρώτο ματς με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ενώ είχε 30 πόντους στον δεύτερο αγώνα, ενώ ο Άλεν στα δύο πρώτα ματς είχε 7/9 τρίποντα!

Τελευταίο ζευγάρι στην Ανατολή είναι αυτό των Ορλάντο Μάτζικ με τους Ατλάντα Χοκς. Οι Χοκς έγιναν μία από τις τρεις ομάδες που έσπασαν έδρα στον πρώτο αγώνα, όταν κέρδισαν με 93-103 στην πρεμιέρα της σειράς. Το Ορλάντο απάντησε με νίκη στο δεύτερο ματς, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό, καθώς είχε χάσει την έδρα. Οι Χοκς έχουν ευκαιρία να κλείσουν τη σειρά στην έδρα τους, αλλά ανάμεσα σε δύο ομάδες με τόσο μικρές διαφορές είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να πάρουν 3 συνεχόμενα παιχνίδια, ακόμη κι αν αυτά είναι εντός έδρας. Το πιο πιθανό είναι οι Μάτζικ να πάρουν τουλάχιστον έναν αγώνα στην Ατλάντα και η σειρά να επιστρέψει στο Ορλάντο.

Πάντως, ως τώρα τα πράγματα δεν είναι καλά για τους Μάτζικ, που είδαν στον πρώτο αγώνα τον Χάουαρντ να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του με 46 πόντους και 19 ριμπάουντ, έχοντας 16/22 δίποντα και 14/22 βολές, αλλά η ομάδα του δεν πήρε τη νίκη. Η Ατλάντα με Τζόνσον και Κρόφορντ πήρε τη νίκη και έσπασε την έδρα. Στο δεύτερο ματς ο Χάουαρντ ήταν εξίσου καλός (αν και έχει 7.5 λάθη μέσο όρο ως τώρα) και οι Μάτζικ κέρδισαν. Όμως, όσο ο Τούρκογλου σουτάρει όπως στα δύο πρώτα ματς, οι Μάτζικ δεν μπορούν να κάνουν την υπέρβαση. Ο Τούρκος έχει ως τώρα 2/11 τρίποντα και 4/14 δίποντα, σουτάροντας δηλαδή με 24% στη σειρά ως τώρα.

Στη Δύση τα πράγματα έχουν μια πιο… άγρια ομορφιά, αφού οι δύο πρωτοπόροι έχασαν το πρώτο τους ματς στα πλέι οφς και τώρα… τρέχουν. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς «απέδειξαν» από το πρώτο ματς αυτό που λέγαμε σχετικά με το πόσο δυσκολεύονται απέναντι στους Μέμφις Γκρίζλις, και μάλιστα με τον «καλύτερο» τρόπο. Το 98-101 έφερε το Μέμφις μπροστά με 0-1 στη σειρά και τώρα οι Σπερς θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε με τουλάχιστον μια νίκη από την έδρα των Γκρίζλις. Ντέρμπι ήταν και το δεύτερο παιχνίδι, με τους Σπερς, όμως, να το ελέγχουν καλύτερα και να κερδίζουν με 93-87. Η σειρά έχει πολύ δρόμο ακόμα και σίγουρα θα είναι τεράστια έκπληξη αν οι Γκρίζλις καταφέρουν να περάσουν. Δεν το θεωρώ πιθανό, καθώς οι Σπερς είναι πολύ έμπειρη ομάδα και εύκολα ή δύσκολα θα βρουν τρόπο να σπάσουν την έδρα και να ανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας.

Η διαφορά των Σπερς ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ματς ήταν η πολύ καλύτερή τους άμυνα σε Ράντολφ και Γκασόλ στη ρακέτα. Στο δεύτερο ματς οι δυο τους είχαν 7/23 σουτ εντός παιδιάς ενώ στο πρώτο έφτασαν στα 19/25 και ουσιαστικά έκριναν την αναμέτρηση. Η άμυνα των Σπερς στη ρακέτα ήταν αρκετά καλύτερη στο δεύτερο ματς, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει έτσι και στο υπόλοιπο της σειράς.

Τρεχάματα έχουν και οι Λέικερς, καθώς, κάτι το γεγονός ότι Χόρνετς δεν ήταν φόβητρο, κάτι η απουσία του Ουέστ, η παρέα του Κόμπι μπήκε χαλαρή στο παρκέ στο πρώτο ματς και έχασε με 100-109. Στο δεύτερο ματς το Λ.Α. κέρδισε με 87-78 και ισοφάρισε τη σειρά. Η Νέα Ορλεάνη έχει ακόμα το προβάδισμα και με τρεις νίκες στην έδρα της θα μπορέσει να κλείσει τη σειρά χωρίς να επιστρέψει στην «Πόλη των Αγγέλων». Βέβαια, ας μη γελιόμαστε, η αλήθεια είναι ότι οι Λέικερς είναι ξεκάθαρα ακόμα το φαβορί στη σειρά. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το Λος Άντζελες δεν θα καταφέρει να πάρει τουλάχιστον ένα (το πιο πιθανό είναι περισσότερα) ματς στη Νέα Ορλεάνη, ώστε να γυρίσει τη σειρά στην έδρα του και να την τελειώσει εκεί.

Στη σειρά που μέχρι στιγμής μας έχει προσφέρει περισσότερη τροφή για συζητήσεις είναι αυτή ανάμεσα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και τους Ντένβερ Νάγκετς. Οι Θάντερ βρίσκονται στο 2-0, έχοντας προστατεύσει την έδρα τους, αλλά στο Ντένβερ ακόμα φωνάζουν για το φόλοου του Πέρκινς το οποίο και το NBA ξεκαθάρισε ότι δεν έπρεπε να μετρήσει. Οι διαιτητές έκαναν λάθος, μέτρησε, οι Νάγκετς πήραν το προβάδισμα με το καλάθι αυτό και στο τελευταίο λεπτό πήραν τον αγώνα με τον Τζορτζ Καρλ να δηλώνει ότι η ομάδα του ήταν σοκαρισμένη από την απόφαση και δεν μπόρεσε να σκοράρει στις επόμενες επιθέσεις. Στο δεύτερο παιχνίδι, οι Θάντερ κέρδισαν εύκολα με 106-89 και έκαναν το 2-0 στη σειρά.

Η τελευταία σειρά είναι εκείνη των Ντάλας Μάβερικς με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, που βρίσκεται στο 2-1 για το Ντάλας. Οι Μάβερικς ήλεγξαν τα δύο πρώτα παιχνίδια και τα κέρδισαν με σχετική ευκολία, παρά τα προγνωστικά των περισσότερων ότι οι Μπλέιζερς θα σπάσουν έδρα. Στο τρίτο ματς το Πόρτλαντ κέρδισε, αρκετά δύσκολα, για να μειώσει σε 2-1. Η σειρά αναμένεται καυτή, αλλά όπως είχαμε πει από την ανάλυση των πλέι οφς επιβεβαιώνεται πως το Ντάλας έχει το πρώτο λόγο.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *