Home / Α1 / Τελικά… αναβολή

Τελικά… αναβολή

Τελικά, ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε ότι η χρονιά στην Α1 δεν θα αρχίσει, καθώς συμφωνία με την ΕΡΤ δεν επήλθε, αλλά ούτε και με Nova ή OTE TV, με τα οποία έγινε επαφή. Έτσι, η σεζόν αναβάλλεται επ’ αόριστον μετά την ψηφοφορία του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, το μπάσκετ παραμένει έρμαιο της προχειρότητας με την οποία το αντιμετωπίζουν οι παράγοντές του και όσοι το οδήγησαν εδώ τόσα χρόνια και περιμένουμε ποια λύση μπορεί να βρεθεί.

Προφανώς ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες έχουν στο μυαλό τους κάποια λύση η οποία θα είναι και ρεαλιστική, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός της επ’ αόριστον αναβολής. Βέβαια, στο ελληνικό μπάσκετ τα έχουμε ζήσει όλα, οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και σκοπός πίσω από αυτή την αναβολή, στόχος που έχει τεθεί και γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις με επαγγελματισμό και επιμονή για να επιτευχθεί.

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ ήταν λιτή, αλλά δυστυχώς μαχαίρι στην καρδιά του ελληνικού μπάσκετ ξανά, το οποίο δεν δείχνει ότι μπορεί να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει:

«Έχοντας απόλυτη επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και πιστεύοντας ακράδαντα ότι η αντιμετώπιση που τυγχάνει το επαγγελματικό μπάσκετ, δεν συμβαδίζει με την δυναμική, την αξιοπιστία και τις επιτυχίες των ομάδων του, το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, με λύπη του, αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή της έναρξης της Basket League ΟΠΑΠ 2012-13.»

Μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του νέου προέδρου του ΕΣΑΚΕ ότι το μπάσκετ δεν θα γίνει “η Ιφιγένεια του ελληνικού αθλητισμού”, μάλλον προς τα εκεί οδεύει η κατάσταση…

Στην ψηφοφορία είχαμε 10 ομάδες υπέρ της αναβολής, 1 που ψήφισε λευκό (Παναθηναϊκός) και 2 που ψήφισαν κατά (Ολυμπιακός, Καβαλα), ενώ δεν πήρε θέση ο ΚΑΟΔ, παράγοντες του οποίου δεν ήταν παρόντες. Η τελευταία πρόταση της ΕΡΤ ήταν συνολικά (περίπου) 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τις 14 ομάδες, υπολογίζοντας και διαφημιστικό χρόνο. Η πρόταση ήταν 1,35 εκατομμύρια ευρώ στις 12 ομάδες, 1,4 στους δύο “αιώνιους” και 600.000 διαφημιστικός χρόνος, που θα μοιραζόταν σε όλους (χοντρικά, δηλαδή, 150.000 ευρώ ανά ομάδα). Αυτό δεν ικανοποίησε τις 10 από τις 14 ομάδες και έχουμε αναβολή. Το θέμα είναι οι 10 που ψήφισαν “υπερ” της αναβολής τι λύση είναι σε θέση να προτείνουν και πόσο μπορούν να βρουν διέξοδο. Θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Το θέμα είναι (και για τις 10 αυτές ομάδες, αλλά και για τον ΕΣΑΚΕ και τις υπόλοιπες) ότι έχουν στα χέρια τους ένα προϊόν που οι ίδιες το έχουν απαξιώσει πλήρως, το αγνοούν και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό τις 360 μέρες το χρόνο, και τους νοιάζει μόνο τις ημέρες που διαπραγματεύονται τα τηλεοπτικά. Όταν πρωταθλήματα δεν τελειώνουν καν στο γήπεδο, αλλά κρίνονται στα χαρτιά, όταν δεν γίνονται all-star game, όταν κανείς δεν προσπαθεί να χτίσει πάνω σε όσο μικρες βάσεις κι αν έχει το μπάσκετ, όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται να βρει τρόπο να στηθεί καλύτερα η Α1, τότε πώς είναι δηνατόν οι ομάδες να παίρνουν αυτά που θέλουν από την τηλεόραση;

Το τι θα γίνει στη συνέχεια προφανώς θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το αν λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την ΕΡΤ ή τα συνδρομητικά αυτή η αναβολή μένει να αποδειχθεί. Το θέμα είναι ότι για ακόμα μία φορά το μπάσκετ περίμενε την τελευταία στιγμή για να δει ότι κανείς δεν το υπολογίζει. Και δεν του φταίει κανείς άλλος παρά μόνο όσοι το οδήγησαν εδώ (Βασιλακόπουλος, Οικονομίδης, παράγοντες, υφυπουργοί αθλητισμού), μην μπορώντας ούτε στο ελάχιστο να χτίσουν πάνω στις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων και της εθνικής εδώ και 17 χρόνια.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *