Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νικηφόρο ντεμπούτο ο πρωταθλητής Ευρώπης!

Νικηφόρο ντεμπούτο ο πρωταθλητής Ευρώπης!

Δύσκολο ήταν το πρώτο τεστ της χρονιάς για τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι έπαιζε εντός έδρας με την Κάχα Λαμποράλ για την Ευρωλίγκα, χωρίς ουσιαστικά επίσημο αγώνα στο κοντέρ του, ενώ ενδεχόμενη ήττα ίσως του προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στον κολασμένο όμιλο που βρίσκεται. Τελικά, οι «ερυθρόλευκοι» αποδίδοντας καταπληκτικό επιθετικό μπάσκετ κατά διαστήματα, τρέχοντας και έχοντας πολύ υψηλή ευστοχία στα τρίποντα, πήραν τη νίκη με 85-81.

Το πρώτο ροζ φύλλο της σεζόν είναι γεγονός, μαζί του και το 1/5 του στόχου να μην ηττηθεί ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ στον όμιλο της Ευρωλίγκας. Σπανούλης και Πρίντεζης τράβηξαν το κουπί από τους «παλιούς», ενώ ο Στράτος Περπέρογλου έκανε κάτι παραπάνω από ιδανικό ντεμπούτο. Η νίκη είναι πολύτιμη, μιας και ο όμιλος μοιάζει πάρα πολύ δύσκολος. Ήδη, η Ζαλγκίρις έστειλε μήνυμα (90-62 την Τσεντεβίτα), ενώ αύριο μπαίνουν στο χορό Αρμάνι και Εφές.

Ο Ολυμπιακός είχε θεαματικά διαστήματα στο παιχνίδι δείχνοντας τις πολύ υψηλές δυνατότητές του, ενώ άλλες στιγμές φαινόταν ότι αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, με την ομοιογένεια στην άμυνα (κυρίως) να έχει θέματα. Χρόνος προφανώς υπάρχει, θα ήταν παράλογο να έχει διάρκεια ο Ολυμπιακός αυτή την περίοδο. Πάντως, μην ξεχνάμε ότι κέρδισε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης σε ένα παιχνίδι πολύ επικίνδυνο (πρώτο της χρονιάς, εντός έδρας) που δύσκολα θα ρέφαρε στον όμιλο αν το έχανε.

Με τον Ντόρσεϊ να γίνεται αποδέκτης εύκολων και θεαματικών φάσεων στη ρακέτα, ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με 8-3. Όμως, ο Αμερικανός δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του και μόλις 3:20 μετά την έναρξη του αγώνα ο Μπαρτζώκας αναγκάστηκε να τον αποσύρει στον πάγκο με 2 φάουλ. Αυτό δυσκόλεψε πολύ τον Ολυμπιακό, που έχασε την αμυντική ισορροπία που είχε και μέχρι να την ξαναβρεί είχε περάσει το πρώτο δεκάλεπτο και 2-3 λεπτά από το δεύτερο.

Ο Νοτσιόνι, πολύ δυνατός στη ρακέτα, έφερε τη Λαμποράλ στο 11-9, ενώ παράλληλα έκανε πιο εύκολη τη ζωή του Μπιέλιτσα (16-13). Νοτσιόνι και Κοζέρ έγραψαν το 18-15, με τον Ολυμπιακό να σκοράρει στην επίθεση, αλλά κυρίως από ατομικές ενέργειες στο διάστημα αυτό, χωρίς πάντως να κολλήσει στο σκορ. Τα τελευταία 2:30 λεπτά της πρώτης περιόδου και το πρώτο της δεύτερης ήταν το χειρότερο διάστημα στον αγώνα για τους «ερυθρολεύκους» που δέχτηκαν 15 πόντους και σκόραραν μόλις 2. Ο Νοτσιόνι καθάριζε κάθε φάση στην άμυνα, ενώ ο Καμπέθας έβρισκε όλα τα κενά στην επίθεση, 18-23 στο τέλος της πρώτης περιόδου με δύο ντράιβ του Καμπέθας, 20-28 στο ξεκίνημα της δεύτερης, με τρίποντο του Καμπέθας.

Το επιθετικό ριμπάουντ του Πρίντεζη και το καλάθι του σήμαναν την αντεπίθεση, ενώ τα τρίποντα ήταν μέγας βοηθός για τον Ολυμπιακό στο ματς. Ο Σλούκας μείωσε σε 25-28 για να ισοφαρίσει με δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο ο Πρίντεζης. Η Λαμποράλ είχε κι αυτή νεκρά διαστήματα, έμεινε περίπου 3 λεπτά χωρίς καλάθι, έκανε λάθη στην επίθεση που δεν είχε κάνει στο πρώτο δεκάλεπτο, έδειξε να εγκλωβίζεται στην άμυνα του Ολυμπιακού. Έτσι, Περπέρογλου και Σπανούλης οδήγησαν τον Ολυμπιακό στο 34-29.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδιναν τρελό ρυθμό στο ματς, και σχεδόν κάθε επίθεση που επιχειρούσαν κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα ήταν εύστοχη. Μπιέλιτσα και Νοτσιόνι πάλευαν μόνοι τους για τη Λαμποράλ, τη στιγμή που ο Σαν Εμετέριο δεινοπαθούσε από την άμυνα των τριαριών του Ολυμπιακού, αλλά μόλις ο Νοτσιόνι μείωσε με τρίποντο σε 38-37, μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης, που με 5 πόντους έφερε το ματς στο 45-37. Ο Ολυμπιακός έβγαλε και την άμυνα και ο Περπέρογλου στα τελευταία δευτερόλεπτα έγραψε τρίποντο για το 48-37 της ομάδας του.

Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει κάθε ματσάρισμα στο πρώτο ημίχρονο (εκτός από αυτό με τον Νοτσιόνι) και έδειχνε να απολαμβάνει σιγουριάς με το +11 που είχε χτίσει. Όμως, ο Ιβάνοβιτς άλλαξε σχήμα στην επανάληψη, η Λαμποράλ έπαιζε με πιο βαριά πεντάδα, ο Λάμπε έπαιζε συνεχώς pick με τους περιφερειακούς και κάθε φορά που ο Ολυμπιακός άλλαζε στα σκριν, οι κοντοί των Ισπανών είχαν τη διαύγεια να τον βρίσκουν στο mismatch. Έτσι, από τον 1 πόντο που είχε στο πρώτο μέρος, ο πολύ καλός Πολωνός έβαλε 17 στο δεύτερο και γύρισε το ματς για την ομάδα του, δυσκολεύοντας τόσο την «ερυθρόλευκη» άμυνα που και ο Όλεσον με τον Σαν Εμετέριο έβρισκαν κενά και σκόραραν.

Η Λαμποράλ μπήκε στην επανάληψη με τον Όλεσον να διαβάζει πάρα πολύ καλά τα κενά στην «ερυθρόλευκη» άμυνα, να βάζει δύο καλάθια και φάουλ σε λιγότερο από 1:30, ανάμεσά τους ο Σαν Εμετέριο είχε πυροβολήσει από το τρίποντο, 51-46 και το +11 είχε γίνει +5 μέσα σε 1 λεπτό.

Ο Ολυμπιακός έγινε αίφνης στατικός, οι επιθέσεις του κατέληγαν σε σκοτωμένα, μαρκαρισμένα σουτ, έτσι ο Λάμπε έγραψε το 51-48 με 7:30 για το τέλος της 3ης περιόδου. Ο Λο και ο Μαυροειδής πήγαν τον Ολυμπιακό στο 54-50, αλλά ήταν εμφανές ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει τον έλεγχο του ματς, ο Μαυροειδής δυσκολευόταν με τον Λάμπε πάρα πολύ, οι αλλαγές στα σκριν δεν λειτουργούσαν, αφού ο Πολωνός ήταν πολύ έξυπνος και πόσταρε κάθε κοντύτερο αντίπαλο. Έτσι έβαλε άλλους 4 πόντους για να ισοφαρίσει τον αγώνα σε 54-54.

Ο Περπέρογλου ήταν εκείνος που έδωσε τρίποντη ανάσα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Λάμπε με δικό του τρίποντο έκανε το 57-59 ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό. Μέσα σε 5 λεπτά η Λαμποράλ είχε τρέξει ένα 9-22 για να προσπεράσει! Ο Λάμπε, ασταμάτητος, έκανε το 57-61 μετά το λάθος του Σπανούλη, φτάνοντας τους 13 πόντους σε 7 λεπτά στην περίοδο. Ο Πρίντεζης πέτυχε πολύ σημαντικό καλάθι, 60-61, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κινδύνευε να χάσει την επαφή με το σκορ, ενώ ο ίδιος ήταν που ισοφάρισε αμέσως μετά το ματς σε 62-62.

Στο τελευταίο λεπτό της περιόδου το τρίποντο του Πρίντεζη έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, για να τελειώσει το δεκάλεπτο στο 65-66 από τον Μπιέλιτσα. Ο Λάμπε συνέχισε το βιολί του και στην 4η περίοδο, 67-68, με τον Ντόρσεϊ να απαντά με ατομική ενέργεια. Ο Σπανούλης έκοψε όλη την άμυνα της Λαμποράλ για το 71-68 του Ολυμπιακού με τον Χάινς να αλλάζει τα πράγματα στην άμυνα για τους «ερυθρολεύκους».

Ο Λάμπε δεν ξανασκόραρε ως το τέλος του ματς εντός παιδιάς, ο Χάινς έβαλε δύο συνεχόμενα καλάθια στην επίθεση για το 77-72 του Ολυμπιακού με 4:53, και την πλάστιγγα να αρχίζει να γέρνει. Το άστοχο τρίποντο του Μπιέλιτσα με 3:40 έδωσε την ευκαιρία στον Άντιτς να γράψει από τα 6.75 το 80-73, ενώ ο Νοτσιόνι και ο Σαν Εμετέριο που προσπάθησαν να τον μιμηθούν στην αμέσως επόμενη επίθεση ήταν άστοχοι, μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα.

Ο Σπανούλης ολοκλήρωσε στην εντέλεια ένα ωραίο σύστημα του Ολυμπιακού με πάσα για κάρφωμα του Άντιτς, 82-73, αλλά το λάθος στην επίθεση και το άστοχο τρίποντο του Μάντζαρη στα 44 δευτερόλεπτα, έφεραν με τρίποντο του Ερτέλ τη Λαμποράλ στο -4, 82-78. Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε όταν, τη στιγμή που η Λαμποράλ έπαιζε την τελευταία χωρίς φάουλ άμυνά της στο ματς, ο Σλούκας με 21 δευτερόλεπτα έγραψε τρίποντο για το 85-78, παρότι ο ίδιος αμέσως μετά έκανε λάθος και ο Ολυμπιακός δέχτηκε καλάθι και φάουλ (85-81 στα 18 δευτερόλεπτα).

Ο Χάινς πήγε να φέρει προβλήματα στην ομάδα του με 0/4 βολές στο τέλος (οι 2 ήταν σε σχεδόν νεκρό χρόνο), αλλά Νοτσιόνι και Σαν Εμετέριο ήταν άστοχοι στις προσπάθειες για να μειώσουν και ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 58% στα τρίποντα, με τον Πρίντεζη να έχει 3/4 και 17 πόντους συνολικά. Καλύτερος ήταν ο Στράτος Περπέρογλου με 14 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης είχε 16 πόντους με 6/11 σουτ και 6 ασίστ (αλλά και 6 λάθη). Άντιτς, Χάινς, Ντόρσεϊ βοήθησαν αρκετά, ιδίως οι δυο πρώτοι. Η Λαμποράλ έδειξε ότι με πλήρες ρόστερ (Ρότσεστι, Μ. Μπιέλιτσα) θα είναι πολύ δυνατή, δεν κατάφερε όμως στο ΣΕΦ να πάρει το διπλό.

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 48-37, 65-66, 85-81.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6 (6ρ. 2κλ.), Λο 4, Άντιτς 9 (1τρ. 3ρ.), Σπανούλης 16 (2τρ. 6ασ. 5κ.φ.), Περπέρογλου 14 (2τρ. 4ρ.), Ντόρσεϊ 7 (4ρ.), Σλούκας 6 (2τρ. 5ρ.), Μαυροειδής 1, Πρίντεζης 17 (3), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης.

Κάχα Λαμποράλ (Ιβάνοβιτς): Νοτσιόνι 11 (1τρ. 2κ.), Ερνάντεζ-Σονσέκα, Καμπέθας 9 (1τρ. 3ρ.), Σαν Εμετέριο 11 (1τρ. 5ρ. 7κ.φ.), Ερτέλ 6 (1τρ. 5ρ. 5ασ.), Όλεσον 13 (1), Λάμπε 18 (1τρ. 3ρ. 6κ.φ.), Ν. Μπιέλιτσα 11 (1τρ. 5ρ. 2κλ.), Κοζέρ 2 (3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *