Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Διπλό ανωτερότητας

Διπλό ανωτερότητας

Καλύτερος, ξεκάθαρα πιο ποιοτικός, σοβαρός και ψύχραιμος εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός στη Λιουμπλιάνα, όπου κέρδισε την Ολίμπια με 67-85, αφού ήλεγξε απόλυτα το ματς και από τη στιγμή που έχτισε καλή διαφορά δεν έδωσε καμία δυνατότητα στους αντιπάλους του να σκεφτούν ότι μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι Μασιούλις, Λασμ, Ούκιτς, πολύ καλός ο Γιαννόπουλος, τρίβει τα χέρια του ο Πεδουλάκης βλέποντας τα νέα κομμάτια του παζλ του να αρχίζουν να λειτουργούν όπως θέλει προς όφελος της ομάδας.

Ο Πεδουλάκης μετά τον αγώνα είπε ότι ενώ οι περισσότεροι περίμεναν τον Παναθηναϊκό να χτυπήσει με τον Σχορτσανίτη, το σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού βρήκε αδυναμία στην άμυνα της Ολίμπια στο ποστ στις θέσεις των γκαρντ, έτσι Ούκιτς και Μασιούλις είχαν τον πρώτο λόγο.

Μια περίοδο περίπου χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός για να επιβάλει το ρυθμό του στο ματς. Το τρίποντο του Μασιούλις και το καλάθι του Άρμστρονγκ τον έβαλαν μπροστά από νωρίς, 3-7, για να πάει στο 7-12 με το τρίποντο του Πάνκο και το καλάθι του Μασιούλις, που είχε τρελά κέφια στην αρχή του ματς. Η Ολίμπια έβρισκε τρόπο να μένει κοντά στο σκορ, 9-12 από τον Μπλάζιτς, ενώ ο Μασιούλις μίλησε ξανά για το 9-14.

Η είσοδος του Σχορτσανίτη φάνηκε να διευκολύνει λίγο τους Σλοβένους, αφού όλη τους η άμυνα προσαρμόστηκε πάνω του και κατάφεραν να βγάλουν 1-2 άμυνες, την ώρα που ο Πέιτζ (παλιός μας γνώριμος από τον Πανελλήνιο) με τρίποντο έκανε το 13-14. Ο Σχορτσανίτης μετά από επιθετικό ριμπάουντ ανέβασε τη διαφορά στους τρεις πόντους, ενώ ο Διαμαντίδης με τρίποντο έκανε το 15-19, την ώρα που ο Έλληνας σέντερ των «πρασίνων» έκανε το πρώτο του λάθος στην πιεστική άμυνα που προσαρμόστηκε πάνω του.

Ο Παναθηναϊκός έκανε 2 μαζεμένα λάθη στο τέλος της πρώτης περιόδου, αλλά ο Ούκιτς με κλέψιμο και ασίστ στον Διαμαντίδη χάρισε στην ομάδα του το 19-23 στο τέλος του δεκαλέπτου. Περίπου 2 λεπτά πήρε στον Παναθηναϊκό στη δεύτερη περίοδο να βρει τα πατήματά του, η Ολίμπια είχε μειώσει σε 21-23 με τον Όμιτς. Ο Λασμ, που είχε μπει στη θέση του Σχορτσανίτη, έβγαζε απίστευτη ενέργεια στην άμυνα και διευκόλυνε τους συμπαίκτες του στην επίθεση, ενώ ο Ούκιτς κέρδιζε σε κάθε φάση που επιχειρούσε προσπάθεια την άμυνα της Ολίμπια.

Πάντως, η Ολίμπια κατάφερε μέχρι το 14ο λεπτό να μείνει κοντά, ο Μπούμπνιτς από κοντά έκανε το 24-25. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έλεγξε την αντίπαλό του στη συνέχεια με την άμυνά του, το πάρτι ταπών του Λασμ ξεκίνησε (5 στο ματς) και στην επίθεση οι «πράσινοι» δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τελειώνουν τις φάσεις που ήθελαν παίρνοντας τα σουτ που ήθελαν. Ούκιτς και Μπράμος πήγαν τον Παναθηναϊκό στο 24-31 με την Ολίμπια να απαντά με τρίποντο του Πρέπελιτς, αλλά ένα 0-7 του Παναθηναϊκού, ουσιαστικά την έκανε από πολύ νωρίς να κυνηγά Χίμαιρες.

Ο Λασμ έβαλε 2 πόντους, πήρε 2 ριμπάουντ, έβγαλε και μια ασίστ στο διάστημα αυτό, ο Ούκιτς και ο Μασιούλις σκόραραν επίσης, 29-40 και ο Παναθηναϊκός, πλέον, ένιωθε πολύ άνετα, ελέγχοντας τον αγώνα χωρίς πρόβλημα. Το τρίποντο του Ούκιτς τον έφερε στο 32-43, ενώ ο Σχορτσανίτης και ο Γιαννόπουλος κράτησαν την ομάδα τους πάνω από τους 10 πόντους, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ (4) για το 36-47 και το 38-50 με τρίποντο του Γιαννόπουλου στο τέλος του ημιχρόνου.

Ο Λασμ συνέχισε το πάρτι του στην 3η περίοδο
, με 4 δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός πήγε στο 38-54, ενώ στην άμυνα φιλοδώρησε με μία ακόμα τάπα τον Μπλάζιτς. Ο Ουότερς μείωσε σε 42-54, ο Παναθηναϊκός έκανε περίπου 3 λεπτά να σκοράρει, παρότι είχε αρκετές ευκαιρίες, αλλά η άμυνά του κρατούσε την Ολίμπια σε απόσταση ασφαλείας μέχρι που ο Τσαρτσαρής έγραψε το 42-56. Ο Μασιούλις ήταν ασταμάτητος, τρίποντο και 44-59, με τον Πρέπελιτς να απαντά με τον ίδιο τρόπο, αλλά τον Πάνκο να κρατά τον Παναθηναϊκό πάνω από τους 10 πόντους, 47-61 με επιθετικό ριμπάουντ και τελείωμα.

Η Ολίμπια μπορούμε να πούμε ότι είχε μια τελευταία επαφή με το σκορ στο 49-61, αλλά το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου ανήκε στους «πρασίνους» και τον Λασμ, κάρφωμα και 49-64, ενώ Μασιούλις και Ούκιτς… αντάλλαξαν ασίστ για να πάει το παιχνίδι στο 50-69 στο τέλος της περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να μην απειλείται πλέον από τους άπειρους Σλοβένους, που δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να γυρίσουν τέτοιο αγώνα όση ενέργεια κι αν έβγαζαν.

Όμως, ούτε καν αυτό δεν μπόρεσαν να κάνουν στην 4η περίοδο, η άμυνά τους έμοιαζε να δυσκολεύεται και πάλι να κλείσει τους ανοιχτούς χώρους, ενώ στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός ήταν ξεκάθαρο ότι έλεγχε τη ροή του αγώνα. Με το που η διαφορά μειώθηκε στους 16 ήρθε το νέο τρίποντο του Γιαννόπουλου για το 53-72 και ο Λασμ για το 53-74. Η Ολίμπια έφτασε ως το 59-75 με το κάρφωμα του Μπέινς στο 35ο λεπτό από την ασίστ του Πρέπελιτς, αλλά δεν έριξε τη διαφορά πιο κάτω παρά μόνο στο 38ο λεπτό.

Κίτσεν και Λασμ τους μιμήθηκαν για το 59-77,
ενώ ο Παναθηναϊκός μπήκε στο 38ο λεπτό στο 61-79. Το καλάθι του Μπούμπνιτς και δύο άστοχα σουτ από Μασιούλις και Κίτσεν, βοήθησαν την Ολίμπια να πλησιάσει στο 67-79 με τον Μούριτς και τον Ρούπνικ, αλλά πια ήμασταν στο τελευταίο λεπτό. Ο Γιαννόπουλος έβαλε το κερασάκι στην τούρτα μιας πολύ καλής εμφάνισης με τρίποντο για το 67-83, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε με βολές ο Ούκιτς στο φινάλε.

Η ευκολία με την οποία έφτανε ο Παναθηναϊκός στο καλάθι φαίνεται ξεκάθαρα από το 65% στα δίποντα, ενώ οι δυο ομάδες είχαν τεράστια διαφορά στα τρίποντα, 39% με 9/23 ο Παναθηναϊκός (6/10 Μασιούλις και Γιαννόπουλος) έναντι μόλις 19% με 3/16 για την Ολίμπια. Οι «πράσινοι» αν πρέπει να κοιτάξουν κάτι είναι μόνο οι βολές, 10/20 και 50%, αλλά η σαφής υπεροχή τους σε όλες τις κατηγορίες δεν άφησε να φανεί αυτό το στοιχείο.

Τα ριμπάουντ ήταν 26-40 με τα επιθετικά στο 5-12 υπέρ του Παναθηναϊκού, ενώ οι ασίστ είχαν τεράστια διαφορά, 15 για τους Σλοβένους, 24 για τον Παναθηναϊκό, πάρα πολλές για αγώνα Ευρωλίγκας, δείγμα του μυαλωμένου τρόπου επίθεσης της ομάδας του Πεδουλάκη.

Σε ατομικό επίπεδο ο Λασμ ήταν καταπληκτικός με 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 τάπες με 5/5 δίποντα, ενώ ο Ούκιτς και ο Μασιούλις είχαν τα ηνία της περιφέρειας. Πολύ καλός και αποτελεσματικός ο Γιαννόπουλος, 12 πόντοι σε 12 λεπτά. Ξεκούραστα πέρασε το βράδυ της γιορτής του ο Διαμαντίδης, που κέρασε και 6 φορές τους συμπαίκτες του με ασίστ, ενώ ο Σχορτσανίτης έπαιξε μόλις 8:27, φορτωμένος με 4 φάουλ, αλλά με τον Λασμ να δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα στην Ολίμπια με το παιχνίδι του, μιας και οι Σλοβένοι έμοιαζαν να έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν… μόνο τον Σχορτσανίτη στην άμυνα και το πλήρωσαν.

Συνέχεια για τον Παναθηναϊκό εναντίον της Φενέρμπαχτσε εκτός έδρας σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι την ερχόμενη Πέμπτη.

Τα δεκάλεπτα: 19-23, 38-50, 50-69, 67-85.

Ολίμπια Λιουμπλιάνας
(Φιλιπόφσκι): Ουότερς 10 (7ασ.), Ρούπνικ 2, Πρέπελιτς 11 (2τρ. 3ασ.), Μπλάζιτς 6 (4ρ. 4ασ.), Ράνικο, Μούριτς 5 (5ρ.), Μπέινς 16 (6ρ. 8κ.φ.), Μπούμπνιτς 6, Πέιτζ 9 (1τρ. 4ρ.), Μότσνικ, Όμιτς 2.

Παναθηναϊκός
(Πεδουλάκης): Μπράμος 2, Πάνκο 9 (1τρ. 3ρ.), Μασιούλις 18 (3τρ. 4ρ. 5ασ.), Άρμστρονγκ 2, Ούκιτς 14 (1τρ. 5ρ. 3ασ. 6κ.φ.), Λασμ 13 (8ρ. 5κ.), Τσαρτσαρής 2 (5ρ.), Διαμαντίδης 5 (1τρ. 3ρ. 6ασ.), Κίτσεν 4 (4ρ.), Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος 12 (3τρ. 4ρ.), Σχορτσανίτης 4.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *