Home / NBA / NBA on AoB: Δύση

NBA on AoB: Δύση

Το NBA ξεκίνησε και το Age of Basketball κάνει τη δική του πρώτη περιήγηση στον μαγικό κόσμο, συνεχίζοντας με τη Δύση. Η Δύση θυμίζει κάτι σαν το παλάτι του Οδυσσέα όσο αυτός ήταν στο ταξίδι γυρισμού από την Τροία στην Ιθάκη: γεμάτη μνηστήρες! Οι Λος Άντζελες Λέικερς ήταν η πιο θεαματική ομάδα του καλοκαιριού, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ οι περσινοί φιναλίστ, οι Σαν Αντόνιο Σπερς η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ πέρσι, οι Λος Άντζελες Κλίπερς ψήλωσαν απότομα, Μάβερικς, Γκρίζλις, Νάγκετς δεν θα παραδοθούν εύκολα, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 5 που θα παλέψουν για τα πλέι οφς. Ας τις δούμε:      

Pacific

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ

Ένας φόβος πλανάται στον αέρα του Γκόλντεν Στέιτ. Όλα έχουν προσεχτεί πολύ, αλλά άπαντες φοβούνται ότι κάτι θα πάει στραβά. Θα είναι ένας τραυματισμός; Κάτι άλλο; Ο Μαρκ Τζάκσον έχει στη διάθεσή του το καλύτερο ρόστερ των Ουόριορς από το 2007 (το We Believe τότε) και με τους Στίβεν Κάρι, Μπράντον Ρας, Ρίτσαρντ Τζέφερσον, Άντρις Μπιέντρινς, Άντριου Μπόγκουτ, Ντέιβιντ Λι, Καρλ Λάντρι, αλλά και τους Χάρισον Μπαρνς, Κλέι Τόμπσον, Τζάρετ Τζακ, Φέστους Έζελι, οι Ουόριορς μπορούν να βουλώσουν πολλά στόματα φέτος.

Το ταλέντο δεν λείπει,
η ομάδα είναι αρκετά καλή, ξεκάθαρα καλύτερη από πέρσι και πρόπερσι και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην υπάρχει αισιοδοξία στην πόλη. Ο Μπόγκουτ υγιής θα δώσει κάτι που δεν υπήρχε στην ομάδα, ο Μπιέντρινς είναι ο πιο υποτιμημένος παίκτης που μπορεί να κάνει double-double μέρα-νύχτα στη λίγκα, η περιφέρεια είναι καλή.

Πρόβλεψη: Μπορεί να τους ακολουθούν αρκετά ερωτηματικά και να τους υποτιμούν οι περισσότεροι, αλλά θεωρώ ότι οι φετινοί Ουόριορς θα παλέψουν για τα πλέι οφς. Η Δύση έχει πάρα πολλές καλές ομάδες, αλλά οι Ουόριορς δεν θα είναι φτωχός συγγενής. Μπορεί να μην μπουν, αλλά θα είναι εκεί, στη μάχη, ως το τέλος.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ

Ο Βίνι Ντελ Νέγκρο ονειρεύεται το Μάντσεστερ. Όχι δεν το γύρισε στο ποδόσφαιρο, ούτε θέλει να φύγει από τις Η.Π.Α., αλλά το Λος Άντζελες έχει τη δυνατότητα να γίνει το… Μάντσεστερ του αμερικάνικου μπάσκετ, μια πόλη με δυο ομάδες κορυφής. Τα ερωτηματικά αφορούν στο κατά πόσο θα μείνει ο Κρις Πολ και του χρόνου, μήπως αυτό είναι το κύκνειο άσμα μιας ομάδας που δεν μπόρεσε να ωριμάσει.

Όμως, αν «γλυκαθεί» ο Πολ από τη δύναμη της ομάδας, γιατί να την αφήσει; Με Μπλέικ Γκρίφιν, Τζαμάλ Κρόφορντ, Τσόνσι Μπίλαπς, Καρόν Μπάτλερ, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Γκραντ Χιλ, Ματ Μπαρνς, Ρόνι Τουριάφ, Λαμάρ Όντομ, Ουίλι Γκριν, οι Κλίπερς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Το μέλλον δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα για κανέναν μνηστήρα, αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ομάδα του Γκρίφιν. Ένα πάρα πολύ δυνατό σύνολο, που συνδυάζει ταλέντο, ταχύτητα, νιάτα και εμπειρία, η οποία θα γίνει ακόμα περισσότερη αν ο Όντομ ξαναγίνει μπασκετμπολίστας και πάψει να είναι τουρίστας όπως πέρσι. Η Lob City θα έχει πολλά χαμόγελα φέτος…

Πρόβλεψη: Δεν συζητά κανείς για πλέι οφς. Θα είναι μέσα. Πέρσι δεν είχαν την mentality να αποκλείσουν τους Σπερς, φέτος μοιάζουν ξεκάθαρα καλύτεροι και θα είναι πιο έτοιμοι. Άρα, ο δεύτερος γύρος των πλέι οφς θα πρέπει να είναι το μίνιμουμ. Όνειρο όλων στο L.A.; Τελικός Δύσης Κλίπερς-Λέικερς. Και δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός. Είναι πολύ πιθανό και οι δύο ομάδες να είναι στην πρώτη τετράδα της Δύσης.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

Να αρχίσουμε τις… κουταμάρες;
Ότι είναι μεγάλοι σε ηλικία, ο Νας πάτησε τα 38, ότι δεν παίζουν καλή άμυνα, ότι ο Νας θέλει άλλο ψηλό από το Χάουαρντ, ότι ο Κόμπι δεν έχει μάθει να μοιράζεται την μπάλα ούτε με το αριστερό του χέρι, ότι ο Παγκόσμια Ειρήνη δεν είναι πια μπασκετμπολίστας αλλά αρσιβαρίστας; Οκ, περιμένω, πείτε άλλα 10 τέτοια.

Το θέμα είναι ένα: οι Λέικερς είναι οι πρωταθλητές του καλοκαιριού. Και μπορεί το καλοκαίρι κανείς να μην πήρε ποτέ πρωτάθλημα, αλλά αυτό που κάνεις είναι να ξεπερνάς σε δύναμη όλες τις υπόλοιπες ομάδες που κυνηγούν τους πρωταθλητές. Και όταν παίρνεις τον Ντουάιτ Χάουαρντ και τον Στιβ Νας χωρίς να δώσεις τον Παού Γκασόλ, τότε αυτό κάνεις.

Χάουαρντ, Νας, Γκασόλ και Κόμπι Μπράιαντ. Το 2004 κάτι αντίστοιχο δεν λειτούργησε, θεωρώ ότι το τωρινό ρόστερ είναι καλύτερο από το τότε. Και το «δεν λειτούργησε» σημαίνει τελικό, έτσι; Δηλαδή, αν όλοι φέτος θεωρούμε ότι οι Λέικερς θα πάνε τελικό και θα το χάσουν και λέμε «δεν θα τους βγει», μάλλον τους έχει βγει ήδη.

Ο Μάικ Μπράουν εκτός από την τετράδα-φόβητρο θα έχει και Άντον Τζέιμσον, Τζόρνταν Χιλ, Ερλ Κλαρκ, Παγκόσμια Ειρήνη, Στιβ Μπλέικ, Κρις Ντιούχον, Ντέβιν Ίμπανκς, δεν του λείπουν πολλά δηλαδή. Βασικότερος πονοκέφαλος να καταφέρει να δέσει τους τέσσερις στο να μάθουν να παίζουν μαζί. Δεν είναι εύκολο, στην αρχή οι Λέικερς ίσως χάσουν ματς που δεν τα περιμένουν, αλλά μετά από 1-2 μήνες δεν βλέπω πώς θα χάνουν. Επίσης, ο Μπράιαντ είναι ξεκάθαρα παίκτης που παίζει και με τραυματισμό, ο Νας δεν χάνει αγώνες εύκολα, δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Όλοι έχουν συνηθίσει να παίζουν πολύ, το θέμα είναι να συνηθίσουν να παίζουν πολύ και μαζί. Ο Γκασόλ θα κάνει τη διαφορά, καθώς θα είναι απελευθερωμένος στο «4», δίπλα σε έναν ψηλό που ταιριάζει στο στιλ παιχνιδιού του, ο Μπράιαντ θα έχει πιο εύκολη δουλειά στα σουτ του, θα σουτάρει με μεγαλύτερα ποσοστά και μόλις ο Νας περάσει 3-4 βδομάδες με τους νέους συμπαίκτες του, οι ασίστ θα φεύγουν πολύ εύκολα. Ο Χάουαρντ έχει την τεράστια αδυναμία των βολών, αλλά στην άμυνα θα δίνει αυτό που θέλουν οι Λέικερς, ενώ στην επίθεση Γκασόλ και Νας θα τον βρίσκουν πολύ εύκολα.

Πρόβλεψη: Αν δεν παλέψουν με τους Χιτ για το δαχτυλίδι θα είναι αποτυχία. Θεωρώ ότι μπορεί και να μην είναι οι 1οι της Δύσης, θέλουν ένα διάστημα προσαρμογής στο ξεκίνημα, αλλά αυτό δεν θα τους επηρεάσει στα πλέι οφς. Υγιείς σε σειρά 7 αγώνων δεν βλέπω ποιος μπορεί να τους κερδίσει 4 φορές. Ένα από τα μεγάλα φαβορί της σεζόν, ξεκινούν από τη 2η θέση πίσω από τους Χιτ το πρωτάθλημα.

ΦΙΝΙΞ ΣΑΝΣ

Η μετά-Νας εποχή.
Το είχαν παρακάνει με τον Νας; Επέμειναν περισσότερο απ’ όσο έπρεπε; Ναι. Επέμενε και ο ίδιος περισσότερο απ’ όσο έπρεπε; Ναι. Πλέον, ξεμπέρδεψαν ο ένας από τον άλλο και ο καθένας κάνει όνειρα για το μέλλον. Και οι Σανς μπορούν να καυχηθούν για δυο μεγάλες μαγκιές το καλοκαίρι. Η πρώτη είναι το… αγροτικό του Γκόραν Ντράγκιτς, που μετά από μια πολύ καλή χρονιά στους Ρόκετς, τον πήραν πίσω ως βασικό πλέι μέικερ, τίτλος που έπρεπε επιτέλους να του δοθεί για να δούμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει.

Η δεύτερη προφανώς και είναι ο Λουίς Σκόλα. Αν οι Ρόκετς ήταν τόσο τρελοί ώστε να αφήσουν τον Σκόλα να φύγει, τότε οι Σανς είχαν τόσο καλά αντανακλαστικά ώστε να τον πάρουν αμέσως. Μαζί τους Τζέιρντ Ντάντλεϊ, Μάικλ Μπίσλι, Μάρτσιν Γκόρτατ, Μαρκίφ Μόρις, Τσάνινγκ Φράι, Ζερμέν Ο’ Νιλ, Σάνον Μπράουν, Σεμπάστιαν Τελφέρ. Ο Άλβιν Γκέντρι έχει καλό υλικό στα χέρια του. Τώρα, το πόσο μακριά μπορεί να το φτάσει είναι μια άλλη συζήτηση.

Πρόβλεψη: Πέρσι έχασαν τα πλέι οφς οριακά και αυτό πονάει. Φέτος θα είναι πάλι εκεί, θα παλέψουν, αλλά η θέση δεν είναι σίγουροι. Θεωρώ ότι είναι αουτσάιντερ, αλλά δυνατό. Οι καλές ομάδες της Δύσης πολλές, οι Σανς θα πρέπει να πάνε καλύτερα από πέρσι για να είναι μέσα και μεγάλο από αυτό το βάρος πέφτει στους ώμους του Λουίς Σκόλα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ

Αβέβαιο μέλλον
για παίκτες, Έβανς-Φριντέτ, αβέβαιο μέλλον για την ομάδα, που δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα υφίσταται στο NBA στην πόλη αυτή. Οι Κινγκς δεν έχουν συνηθίσει να έχουν τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω τους, μάλλον θα πρέπει να το κάνουν φέτος, καθώς εκτός των άλλων έχουν και τον ΝτεΜάρκους Κάζινς που… τραβάει μπασκετικές συζητήσεις.

Ο Κιθ Σμαρτ με τον Τζίμερ Φριντετ, τον Άαρον Μπρουκς και τον Αϊζάια Τόμας στον άσο, τον Μάρκους Γκαρσία, τον Ταϊρίκ Έβανς και τους Τράβις Άουτλο-Τζον Σάλμονς μετά, συν τον Κάζινς, τον Τσακ Χέιζ, τον Τζέισον Τόμπσον, τον Τόμπας Ρόμπινσον, τον Φρανσίσκο Γκαρσία. Δεν είναι κακό το ρόστερ, ούτε και εκρηκτικό βέβαια.

Πρόβλεψη: Η Δύση είναι πολύ δύσκολη, οι Κινγκς πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν την υπέρβαση. Αν καταφέρουν να είναι κοντά στην οκτάδα στο τέλος θα είναι επιτυχία, θεωρώ ότι θα μείνουν εκτός πλέι οφς, μακριά από τους δυνατούς της Περιφέρειας.

Southwest

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

Εμένα οι Μάβερικς μου αρέσουν φέτος. Ο Ρικ Καρλάιλ είναι πολύ καλός προπονητής και έχει μπροστά του ένα πολύ δυνατό ρόστερ. Είναι ρόστερ πρωταθλητισμού; Θεωρώ πως ναι. Είναι ρόστερ τίτλου; Μάλλον όχι. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά υπάρχει. Ο τραυματισμός του Νοβίτσκι στο ξεκίνημα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, εφόσον δεν επηρεάσει τον Γερμανό στην επιστροφή του και βρεθεί σε top φόρμα ως συνήθως, μάλλον θα τους βοηθήσει πολύ, χωρίς να το περιμένουν.

Ο λόγος είναι ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μάθουν να παίζουν χωρίς αυτόν, χωρίς την εύκολη λύση σε κάθε επίθεση, να μάθουν να παίρνουν ευθύνες, πρωτοβουλίες, κάτι που θα κάνει τη ζωή του Ντιρκ πολύ πιο εύκολη όταν γυρίσει. Και αυτός με τη σειρά θα διευκολύνει τους υπόλοιπους. Είναι σα να λέμε ότι η σχέση θα γίνει λίγο πιο ισορροπημένη.

Νέοι στην πόλη ο Κρις Κάμαν, ο Έλτον Μπραντ, ο Ο. Τζ. Μάγιο, ο Ντάρεν Κόλισον. Νομίζω είναι περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν να φανταστούν οι Μάβερικς όταν έχασαν τον Ουίλιαμς. Μπρέινταν Ράιτ, Σον Μάριον, Βινς Κάρτερ, Ντάντε Τζόουνς, Ροντρίγκ Μπομπουά, Τζερντ Κάνινχαμ, Μπέρναντ Τζέιμς και Έντι Κάρι θα πλαισιώσουν τους 4 προαναφερθέντες και όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθήσουν τον Γερμανό υπεραστέρα. Θεωρώ ότι κάτι καλό βρίσκεται στο Ντάλας.

Πρόβλεψη: Οι περισσότεροι έχουν τους Μάβερικς στην 7η ή 8η θέση στην κανονική περίοδο, ή και εκτός πλέι οφς μετά τον τραυματισμό του Νοβίτσκι. Δεν το βλέπω (τα του αποκλεισμού). Θεωρώ ότι θα είναι στα πλέι οφς, η 7η θέση είναι πιθανή, όπως είναι και η 4η ή η 5η. Είναι ξεκάθαρα καλύτεροι από πέρσι, και πιστεύω ότι θα παίξουν και ρόλο εκεί. Αν ο Γερμανός είναι καλά, τότε κανείς δεν θα τους αποκλείσει εύκολα στην postseason. Αν έπρεπε να διαλέξω μια ομάδα εκτός από τις προφανείς φέτος (Λέικερς, Κλίπερς, Χιτ, Νικς, Θάντερ) θα διάλεγα τους υγιείς Μάβερικς για να δω.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Πέρσι έχασαν τα πλέι οφς την τελευταία εβδομάδα, φέτος δεν το βλέπω πώς θα είναι ακόμα στη μάχη την τελευταία εβδομάδα. Έχασαν πολύτιμες μονάδες, κοιτούν στο μέλλον, πιθανότατα σε κάποιο καλό lottery pick του χρόνου το καλοκαίρι. Για πλέι οφς, πάντως, δεν είναι το ρόστερ τους. Όχι ότι η ομάδα του Κέβιν ΜακΧέιλ δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, έτσι;

Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας. Πριν από 5 χρόνια στο Sportnet (R.I.P.) που τότε δούλευα είχα γράψει ότι αυτό το παιδί είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ευρώπη, όταν ακόμα κανείς σχεδόν στην Ευρώπη δεν τον είχε ακούσει. Επιβεβαιώθηκα πανηγυρικά εδώ και 2-3 χρόνια. Φέτος το καλοκαίρι ο Μοτιεγιούνας έγινε η αιτία για να… χωριστεί η Λιθουανία στα δύο, όταν «έφτυσε» την εθνική για να προετοιμαστεί για τη σεζόν στο NBA. Αν αυτό δεν δείχνει αποφασιστικότητα για τη νέα του πρόκληση, τότε τι; Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να τον δω στους Ρόκετς, σε μια ομάδα που έχει τη δυνατότητα να του δώσει το χρόνο που θέλει για να ψηθεί γρήγορα.

Δίπλα του ο Ομέρ Ασίκ, για πολλούς θα διεκδικήσει τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη φέτος στο NBA. Να το δούμε, θεωρώ ότι έχει πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, μπορεί να το κάνει. Ο Τζέιμς Χάρντεν κατέφτασε από τους Θάντερ, ο Τζέρεμι Λιν είναι ο νέος βασιλιάς της πόλης, υπάρχουν και ο Κάρλος Ντελφίνο (Αμερικανοί: «Μακάρι να έπαιζε το χειμώνα όπως παίζει τα καλοκαίρια με την εθνική», Ντελφίνο: «Δώστε μου αντίστοιχο ρόλο»), ο Τσάντλερ Πάρσονς, ο Πάτρικ Πάτερσον, ο Ντικουάν Κουκ, ο Τόνι Ντάγκλας, ο Τέρενς Τζόουνς, ο Μάρκους Μόρις. Όχι πολύ κακή ομάδα, απλώς όχι πολύ καλή.

Πρόβλεψη: Δεν τους βλέπω για πλέι οφς. Είναι μάλλον μεταβατική σεζόν, να δουν αν θα κερδίσουν τα τρία μεγάλα στοιχήματα, Λιν, Μοτιεγιούνας και Ασίκ, και μετά τι θα κυνηγήσουν του χρόνου το καλοκαίρι.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Δυνατή ομάδα, δύσκολη για όλους,
εύκολο θύμα για κανέναν. Θέλει σίγουρα κάποιον πολύ καλό σουτέρ, θέλει καλύτερη χημεία ανάμεσα στον Ζακ Ράντολφ και τον Ρούντι Γκέι, ή τον δεύτερο να φύγει. Ο Λάιονελ Χόλινς ξέρει ότι οι απαιτήσεις όλων είναι υψηλές φέτος για την ομάδα του και πρέπει να αντεπεξέλθει. Οι περισσότεροι τους βάζουν στην τετράδα της Δύσης, πράγμα διόλου εύκολο ή σίγουρο.

Ο Ράντολφ έχει τον Μαρκ Γκασόλ δίπλα του στη φροντ λάιν, με τους Χαμέντ Χαντάντι, Μαρίζ Σπάιτς και Ντάρελ Άρθουρ από πίσω, ο Γκέι με τους Τόνι Άλεν, Μάικ Κόνλεϊ Τζ., Κουίνσι Ποντέξτερ, Ουέιν Έλινγκτον, Τζέριντ Μπέιλες κοντά του. Η φροντ λάιν είναι σίγουρα καλύτερη από την περιφέρεια, που είναι πολύ σκληρή και αθλητική, αλλά ξεκάθαρα κάτι της λείπει σε σκοράρισμα, απειλή μακριά από το καλάθι, φαντασία, δημιουργικότητα. Όλα αυτά χαμηλώνουν το ταβάνι της ομάδας, μιας πολύ δυνατής ομάδας πάντως, που έχει μάθει να δουλεύει σωστά τα τελευταία χρόνια και να φέρνει αποτελέσματα. Μοναδική απορία που έχω είναι πόσο πιο ψηλά μπορεί να πάει το Μέμφις με το παρόν ρόστερ, απ’ όσο έχει ήδη φτάσει.

Πρόβλεψη: Θα είναι στα πλέι οφς, αν δεν είναι μιλάμε για αποτυχία. Θέλει να κάνει την υπέρβαση, αυτό σημαίνει να προκριθεί στον τελικό της Δύσης, αλλά δεν το θεωρώ τόσο πιθανό, πιστεύω ότι στα πλέι οφς δεν έχει το ειδικό βάρος που έχουν άλλη στο ρόστερ τους. Πλέι οφς και ανάλογα με το διασταύρωμα, πρώτος ή δεύτερος γύρος.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝ ΧΟΡΝΕΤΣ

Θα ακούσετε από πολλούς ότι οι Χόρνετς μπορούν να κυνηγήσουν την 8η θέση των πλέι οφς στη Δύση. Η «μανία» που πιάνει τους Αμερικανούς με έναν καλό ρούκι είναι γνωστή. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα γίνει. Όμως, ελάχιστο χρόνο μετά τη φυγή του Πολ, οι Χόρνετς άρχισαν να ελπίζουν και πάλι σε καλύτερες ημέρες. Αυτό χάρη στον Άντονι Ντέιβις και τον ντόρο που γίνεται γύρω από το όνομά τους.

Ο Μόντι Ουίλιαμς θα χτίσει τους νέους Χόρνετς γύρω του, με τον Έρικ Γκόρντον να είναι το αστέρι της ομάδας και πια να νιώθει και άνετα εκεί, όχι όπως πέρσι που πέρασε το πρώτο δίμηνο γκρινιάζοντας. Ρότζερ Μέισον Τζ., Όστιν Ρίβερς, Χακίμ Ουόρικ, Αλ-Φαρούκ Αμίνου, Γκρέιβις Βάσκες, Μπράιαν Ρόμπερτς, Εξέιβιερ Χένρι, αλλά και Ρόμπιν Λόπεζ, Ράιαν Άντερσον, Τζέισον Σμιθ, Λανς Τόμας στο ρόστερ της ομάδας. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά, κυρίως στο πώς θα ανταποκριθεί ο Ντέιβις, που ήδη θεωρείται από τους περισσότερους rookie of the year, πριν καν πατήσει παρκέ.

Πρόβλεψη: Ο Ντέιβις είναι ακόμα άγουρος, θα έχει πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στη σεζόν, ο Γκόρντον δεν έχει τις βοήθειες που θα έπρεπε για να γίνουν οι Χόρνετς ξεκάθαρα ομάδα πλέι οφς. Όμως, θα το παλέψουν και θα έχουν και καλές στιγμές μέσα στη χρονιά. Απλώς θεωρώ ότι δεν θα είναι στα πλέι οφς. Δεν μοιάζουν έτοιμοι, θα είναι έκπληξη αν το καταφέρουν.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ

Θέλετε να ξεγράψετε τους Σπερς
πριν καν αρχίσει η χρονιά επειδή είναι γερασμένοι, επειδή δεν έκαναν θεαματικές αλλαγές, επειδή τόσα χρόνια παλεύουν οι ίδιοι και οι ίδιοι; Κανένα πρόβλημα, εγώ δεν θα ακολουθήσω πάντως. Πέρσι ήταν η καλύτερη ομάδα στη λίγκα στην κανονική περίοδο, κάποια στιγμή ξέχασαν να χάσουν, μετά στα πλέι οφς κράσαραν εντελώς παράλογα και χωρίς αντιστάσεις. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, είμαι σίγουρος, πέρασε το καλοκαίρι σκεπτόμενος λύσεις σε αυτό και οι Σπερς δεν πρόκειται να είναι αμελητέα ποσότητα στη Δύση.

Πρώτα απ’ όλα, είναι ομάδα δεμένη (η πιο δεμένη στη λίγκα), έτοιμη, έμπειρη. Τόνι Πάρκερ, Μανού Τζινόμπιλι, Τιμ Ντάνκαν, δεν λένε όχι σε άλλη μια πρόκληση. Μπορίς Ντιό, Τιάγκο Σπλίτερ, Ντάνι Γκριν, Γκάρι Νιλ, Πάτρικ Μιλς, Νάντο ντε Κολό, ΝτεΧουάν Μπλερ, Στέφεν Τζάκσον, Κοχί Λέοναρντ θα τους βοηθήσουν όσο μπορούν. Και η ιστορία, ακόμα και η πρόσφατη, έχει δείξει ότι τα καταφέρνουν μια χαρά.

Πρόβλεψη: Τους βλέπω για την πρώτη εξάδα της Δύσης, σίγουρα τα πλέι οφς, με μοναδικό αστερίσκο τον τραυματισμό ενός από τους τρεις ηγέτες. Αν είναι υγιείς είναι πιθανό να βρεθούν και στην πρώτη τριάδα, γιατί έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους: ξέρουν ο ένας τον άλλο πολύ καλά. Στα πλέι οφς θα είναι κάτι σαν το μαύρο άλογο που κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι θα κερδίσει, αλλά αν το κάνει όλοι θα πουν ότι είναι… λογικό. Δεν ξέρω αν μπορούν να φτάσουν ως το τέρμα, πάντως για το δεύτερο γύρο το βρίσκω καθόλου απίθανο να φτάσουν. Ίσως και πιο κάτω αν εκεί είναι φρέσκοι. Ποτέ δεν μπορείς να υποτιμήσεις την αυτοκρατορία της περασμένης δεκαετίας (1999-2009), οι Σπερς έχουν αποδείξει την αξία τους και φοράνε ακόμα τα γαλόνια τους.

Northwest

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

Αν ένα πράγμα θα περνά από το μυαλό κάθε μπασκετόφιλου φέτος όποτε θα βλέπει τους Ντένβερ Νάγκετς δεν είναι η ομάδα τους (που είναι καλή), ούτε ο Τζορτζ Καρλ που τους καθοδηγεί, αλλά το γεγονός ότι είναι εκείνοι που βοήθησαν για να δημιουργηθεί το νέο παντοδύναμο «Τέρας» του NBA, οι Λος Άντζελες Λέικερς. Κι όμως, δεν το έκαναν εκ του ασφαλούς, θα νιώσουν τη γλύκα του και αυτοί από πρώτο χέρι μέσα στη χρονιά.

Πάντως, το ρόστερ τους είναι αρκετά δυνατό. Ο Τάι Λόσον με τον Αντρέ Μίλερ στον άσο, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα αλλάζει πλευρά για λίγο αέρα Δύσης, με τον Κόρεϊ Μπρούερ και τους Ουίλσον Τσάντλερ, Ντανίλο Γκαλινάρι, Τζόρνταν Χάμιλτον, Έβαν Φουρνιέ, και στη ρακέτα δίπλα στον ΤζαΒέιλ ΜακΓκι ο Κώστας Κουφός που επιτέλους έχει ρόλο και χρόνο συμμετοχής, ο Τιμοφέι Μοζγκόφ, ο Κένεθ Φαρίντ και ο Άντονι Ράντολφ. Όχι κι άσχημα, δηλαδή, μια χαρά ομάδα.

Πρόβλεψη: Ο ερχομός του Ιγκουοντάλα τους δυναμώνει πολύ, τους κρατά ως ένα από τα φαβορί για τα πλέι οφς και φέτος. Εκεί θέλουν να βρεθούν και μετά να κυνηγήσουν την έκπληξη, για το δεύτερο γύρο και όπου αντέξουν οι Ιγκουοντάλα-ΜακΓκι. Βέβαια, η postseason θα μοιάζει με κόλαση στη Δύση και οι Νάγκετς θα είναι υποψήφιο θύμα, όχι θύτης.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που, στη μετά-Γκαρνέτ εποχή, γελάγαμε με το ρόστερ των Τίμπεργουλβς στην αρχή κάθε σεζόν, που έγραφαν τα σάιτ ότι ο Λοβ κάνει double-double γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος να βάλει πόντο ή να πάρει ριμπάουντ. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να προσαρμοστούμε. Με την ομάδα του Ρικ Έιντελμαν φέτος δεν θα γελάσει κανείς.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες της σεζόν,
ακόμη κι αν κανείς δεν ξέρει από τώρα πότε θα επιστρέψει ο Ρίκι Ρούμπιο από τον τραυματισμό του ή πότε θα είναι στο 100% ξανά. Όμως, ο Λουκ Ρίντναουρ, ο Τζέι Τζέι Μπαρέα, ο Ουίλ Κονρόι θα καλύψουν το κενό μέχρι να γυρίσει, ο Μπράντον Ρόι νιώθει έτοιμος για μεγάλη επιστροφή, ο Αλεξέι Σβεντ μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, ο Τσέιζ Μπάντινγκερ θα βοηθήσει, ο Κέβιν Λοβ θα βρει τους Ντέρικ Ουίλιαμς, Λου Αμούντσον και Ντάντε Κάνινχαμ δίπλα του, με τον Νικόλα Πέκοβιτς να είναι η μεγάλη δύναμη της ρακέτας.

Ο Πέκοβιτς από τη στιγμή που άρχισε να παίρνει σοβαρό χρόνο συμμετοχής πέρσι έκανε τη διαφορά στη ρακέτα και φέτος θα είναι ακόμα καλύτερος, ο μέσος όρος του θεωρώ ότι θα είναι πολύ κοντά στο double-double. Και, βεβαίως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Αντρέι Κιριλένκο, που επιστρέφει στο NBA μετά από μια πάρα πολύ καλή χρονιά στην Ευρώπη.

Πρόβλεψη: Δύσκολο να κάνει κάποιος πρόβλεψη, αλλά το ρόστερ των Τίμπεργουλβς δείχνει έτοιμο να παλέψει για τα πλέι οφς. Πέρσι έκαναν 26 νίκες, φέτος πάνε για πολλές περισσότερες, η λογική λέει ότι μάλλον θα κινηθούν και πάνω από το 50%. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να μπουν στα πλέι οφς, μάλλον είναι αουτσάιντερ, καθώς είναι φρέσκια ομάδα, ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί, αλλά θα είναι πολύ σκληρός αντίπαλος για να πετάξει κάποιος έξω. Και αν Πέκοβιτς, Κιριλένκο, Σβεντ κάνουν καλή χρονιά, και ο Ρόι είναι ο παλιός προ τραυματισμού Ρόι, τότε…

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ

Οι περσινοί φιναλίστ
ένα πράγμα μπορεί να ζητάνε από τη φετινή σεζόν: να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φορέσουν στο χέρι το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Τι έκαναν για να πλησιάσουν; Εν ολίγοις και ψυχρά δοσμένο, πέταξαν εκτός ομάδας τον τρίτο καλύτερό τους παίκτη, έναν από τους 12 που έπαιξαν το καλοκαίρι με την εθνική Η.Π.Α. στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απ’ την άλλη, το συμβόλαιό του λένε ότι ήταν αγκάθι όσον αφορά στο μέλλον, ενώ υπάρχουν και πολλοί που θα πουν ότι πέρσι είδαμε το ταβάνι των Θάντερ. Ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει για να ελπίσουν σε κάτι καλύτερο.

Βέβαια, μπορεί να τους βγει και σε κακό. Αλλά κανείς δεν θα πει ότι δεν προσπάθησαν. Υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο ο Πέρκινς θα μείνει υγιής, κατά πόσο ωρίμασε ο Ουέστμπρουκ που πέρσι… αυτοκαταστράφηκε στους τελικούς σαν μήνυμα προς τον αστυνόμο Σαΐνη, αν όλη η ομάδα θα ξαναπάθει εκεί που κρίνονται όλα, την ίδια κατάρρευση που έπαθε και πέρσι απέναντι στους Χιτ.

Πέραν αυτών, οι Θάντερ του Σκοτ Μπρουκς θα παρουσιάσουν και φέτος ένα πολύ δυνατό σύνολο, από τα καλύτερα της λίγκας. Ράσελ Ουέστμπρουκ και Κέβιν Ντουράντ θα πρωτοστατήσουν, Θάμπο Σεφολόσα, Σερτζ Ιμπάκα και Κέντρικ Πέρκινς ακολουθούν από την περσινή φρουρά. Ο Κέβιν Μάρτιν μπορεί να δώσει σκορ σε δύσκολες στιγμές (τον πήραν γιατί «κάηκαν» πέρσι στους τελικούς;) ενώ αλλάζει όλο τον προσανατολισμό της ομάδας αφού δεν έχει σχέση με τον Χάρντεν ως παίκτης. Οι Τζέρεμι Λαμπ, Πέρι Τζόους III, Έρικ Μέινορ, Ρέτζι Τζάκσον, Νικ Κόλισον και Χασίμ Θαμπίτ θα βοηθήσουν όσο μπορούν.

Το ρίσκο της ανταλλαγής Μάρτιν-Χάρντεν μεγάλο.
Αλλά αν κάτι έχει κουράσει, καλό είναι να τελειώνει γρήγορα πριν φθείρει. Δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ τους υπεύθυνους των Θάντερ για το θάρρος τους, θάρρος που μπορεί να θεωρηθεί βλακεία του χρόνου το καλοκαίρι. Αλλά εκ των προτέρων δεν είναι το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Ο Μάρτιν είναι ξεκάθαρα καλύτερος σκόρερ από τον Χάρντεν και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιθετική ισορροπία της ομάδας τον Ντουράντ.

Πρόβλεψη: Θα είναι στις καλύτερες ομάδες, τα πλέι οφς είναι σίγουρα. Από εκεί και πέρα δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουν να επαναλάβουν την περσινή πορεία και να φτάσουν στα τελικά. Τεράστιο πλεονέκτημα; Ο Ντουράντ είναι ακόμα 24 ετών και κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος. Αυτό δεν το έχει κάποια άλλη ομάδα της λίγκας. Παίκτη που να ήταν MVP και ακόμα να μην έχουμε δει τα καλύτερά του ούτε κατά διάνοια. Τα πολύ δύσκολα θα αρχίσουν στο δεύτερο γύρο των πλέι οφς, και μετά, αν περάσουν από εκεί, στα τελικά της Δύσης, όπου ίσως δεν είναι καν το φαβορί, ανάλογα με την κατάσταση των αντιπάλων τους (Λέικερς;). Ίδωμεν, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους μετά την περσινή ήττα στους τελικούς.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΡΕΪΛ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

Χρονιά υπομονής;
Πέρσι βρέθηκαν εκτός πλέι οφς και φέτος μοιάζουν έτοιμοι… να το επαναλάβουν. Κακό ρόστερ δεν έχουν, απλώς ανέτοιμο μάλλον. Ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ θα είναι ο ηγέτης, ο Νικολά Μπατούμ ακολουθεί, Τζέι Τζέι Χίκσον, Ουέσλεϊ Μάθιους, αλλά και Σάσα Πάβλοβιτς, Τζολ Φρίλαντ, Βίκτορ Κλαβέρ. Μαζί τους ο Τερντ Τζέφρις, ο Λουκ Μπάμπιτ, ο Μέγιερς Λέοναρντ, ο Ρόνι Πράις, ο Έλιοτ Ουίλιαμς, ο Νόλαν Σμιθ.

Άφησα για το τέλος τον Ντέιμιαν Λίλαρντ.
Ο Τέρι Στοτς και οι φίλοι της ομάδας θα βασίσουν πολλά σε αυτόν, αλλά και θα περιμένουν από αυτόν να δώσει ελπίδα για το μέλλον. Μάλιστα, συζητάμε ακόμη και το αν θα μπορέσει να «κλέψει» από τον Άντονι Ντέιβις το ρούκι της χρονιάς (γιατί του το έχουν δώσει ήδη). Δεν το βλέπω πιθανό να τα καταφέρει ο νεαρός πόιντ γκαρντ, αλλά σίγουρα θα δώσει έναν άλλο αέρα στην ομάδα, μια αίσθηση ότι αξίζει να κάνουμε υπομονή όταν όλα πάνε στραβά, γιατί αυτή η ομάδα τώρα χτίζεται και έχει μέλλον.

Πρόβλεψη: Δεν τους βλέπω στα πλέι οφς. Δεν θα είναι εύκολη λεία μέσα στη χρονιά, αλλά δεν μοιάζουν… playoff material που λένε και οι Αμερικανοί. Ίσως σε 1-2 χρόνια με τις κατάλληλες προσθήκες, ίσως όταν ωριμάσει ο Λίλαρντ.


ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ


Σκληρή ομάδα
, έτοιμη για μια σκληρή σεζόν και μια εξίσου… σκληρή απόφαση. Ο Τάιρον Κόρμπιν θα πρέπει μαζί με τη διοίκηση της Γιούτα να αποφασίσουν μέσα στη χρονιά ποιος θα φαγωθεί. Το μέλλον της ομάδας είναι ο Ενές Καντέρ και ο Ντέρικ Φέιβορς, οπότε η λογική λέει ότι ένας εκ των Αλ Τζέφερσον και Πολ Μίλσαπ περισσεύει. Ποιος; Καθόλου εύκολη η απάντηση.

Πάντως, ως τότε οι Τζαζ είναι πολύ καλή ομάδα και θα γίνουν ακόμα καλύτερη αν κάνουν μια ωραία ανταλλαγή, εφόσον δουν τους δύο πιτσιρικάδες να στέκονται στο ύψος τους από φέτος. Ο Μάρβιν Ουίλιαμς, με τους Κέβιν Μέρφι, Τζέρεμι Έβανς, Ντε Μαρ Κάρολ, ο Γκόρντον Χέιγουορντ με τους Ράντι Φόι, Ρέιτζα Μπελ, αλλά και ο Μο Ουίλιαμς με τους Τζαμάαλ Τίνσλεϊ και Ερλ Ουάτσον θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες της φετινής Γιούτα.

Πρόβλεψη: Πέρσι ήταν 8η, φέτος θα βρίσκεται πάλι εκεί να παλεύει για μια θέση στα πλέι οφς. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερη από τους Τίμπεργουλβς ή τους άλλους μνηστήρες, αλλά δεν πρόκειται να φύγει χωρίς μάχη.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *