Home / NBA / Επικυρώθηκε η συμφωνία, αλλά μπλόκαραν την ανταλλαγή-μαμούθ!

Επικυρώθηκε η συμφωνία, αλλά μπλόκαραν την ανταλλαγή-μαμούθ!

Την Πέμπτη επικυρώθηκε η συμφωνία παικτών και ιδιοκτητών στο NBA όσον αφορά τη συλλογική σύμβαση και από Παρασκευή (σήμερα) αρχίζουν τα training camps των ομάδων. Ακριβώς μετά την επικύρωση της συμφωνίας ανακοινώθηκε μια άλλη… συμφωνία ανάμεσα σε Λέικερς, Ρόκετς και Χόρνετς, για μια ανταλλαγή-μαμούθ, που θα άλλαζε ομάδα σε 6 παίκτες, ανάμεσά τους τους Γκασόλ, Σκόλα, Πολ και Όντομ. Αλλά το NBA την μπλόκαρε. Τα «καλά» του να ελέγχει η λίγκα μια από τις ομάδες. – Αποχωρεί ο Ρόι;  

Τι έγινε; Οι Λος Άντζελες Λέικερς συμφώνησαν με τους Νιου Όρλιν Χόρνετς να πάρουν τον Κρις Πολ, ο οποίος είναι στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανανεώσει στην τωρινή ομάδα του. Στην ανταλλαγή ενεπλάκησαν και οι Χιούστον Ρόκετς για να… βγουν τα κουκιά.

Συγκεκριμένα:
– οι Λέικερς θα έπαιρναν τον Κρις Πολ από τους Χόρνετς.
– οι Χόρνετς θα έπαιρναν τους Λουίς Σκόλα, Γκόραν Ντράγκιτς και Κέβιν Μάρτιν από τους Ρόκετς μαζί ένα νταφτ πρώτου γύρου, αλλά και τον Λαμάρ Όντομ από τους Λέικερς.
– οι Ρόκετς θα έπαιρναν τον Παού Γκασόλ από τους Λέικερς.

Όλα είχαν συμφωνηθεί, κανείς από τους παίκτες δεν μπλόκαρε τη συμφωνία, αλλά ήρθε ο Στερν να το κάνει, καθώς οι Νιου Όρλιν Χόρνετς ανήκουν στη λίγκα και οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν ότι δεν θέλουν την ανταλλαγή.

Με ποια λογική
όταν ο Πολ έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του και, άρα, οι Χόρνετς κινδυνεύουν να τον χάσουν χωρίς να πάρουν τίποτα; Με τη λογική της… πίκρας ότι δεν πρέπει οι μεγαλύτερες ομάδες να παίρνουν όλους του franchise παίκτες της λίγκας.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Στερν δεν θέλησε να επιτρέψει τη μετεγγραφή επειδή δεν ήθελε να δει μια ομάδα που ελέγχεται από τη λίγκα να παραδίδεται άνευ όρων στις ορέξεις των Λέικερς. Βέβαια, αυτό που έκανε είναι στα όρια του νόμιμου και γεννά τεράστια συζήτηση και ακόμη μεγαλύτερα ρίσκα για τη λίγκα.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι Νικς πάρουν τον Τάισον Τσάντλερ και προσφέρουν στους Χόρνετς μια συμφωνία με τον Στανταμάιρ μέσα, όπως ακούγεται; Θα επιτραπεί επειδή δεν έχουν πάρει τίποτα από το 1973; Αν οι Σέλτικς προσφέρουν τον Ρόντο για τον Πολ; Οι Λέικερς τον Γκασόλ και τον Όντομ για τον Ντουάιτ Χάουαρντ;

Πηγές από το γραφείο του Στερν ανέφεραν ότι ο κομισάριος έκανε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει το λοκ άουτ. Δηλαδή απαγόρεψε σε έναν franchise παίκτη ομάδας μικρής πόλης να φύγει για να πάει σε ομάδα μεγάλης πόλης. Όμως, πόσο μπορεί αυτό να ισχύσει;

Πλέον, το NBA έχει μπει σε άσχημα μονοπάτια και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Ήδη οι 3 ομάδες που έκλεισαν τη συμφωνία έκαναν έφεση στο NBA να επιτρέψει τη μετεγγραφή, στη λογική ότι αν ο Πολ μείνει ως το καλοκαίρι τότε οι Χόρνετς χάνουν πάρα πολλά αν ο παίκτης φύγει ως ελεύθερος και όχι με μετεγγραφή μέσα στη σεζόν. Προφανώς, αν το NBA επιτρέψει άλλη μετεγγραφή στον Πολ (με άλλη ομάδα ως προορισμό) θα ανοίξει πόλεμο με τη διασημότερη ομάδα του πλανήτη, τη βιτρίνα ουσιαστικά της λίγκας. Και αυτό μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει.

Ή, αν ο Πολ το καλοκαίρι μείνει ελεύθερος και υπογράψει σε μια άλλη ομάδα με 30-40 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα (λόγω έλλειψης χώρου στο σάλαρι καπ) απ’ όσα θα υπέγραφε τώρα με την ανταλλαγή, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το NBA θα βρεθεί μπροστά στη μεγαλύτερη μήνυση που αντιμετώπισε ποτέ. Και θα τη χάσει κιόλας…

Τόσους μήνες ο Στερν έλεγε ότι ο Ντελ Ντεμπς, τζένεραλ μάνατζερ των Χόρνετς, είχε απόλυτη ελευθερία στις αποφάσεις τις ομάδας, αλλά προφανώς είχε απόλυτη ελευθερία όταν δεν είχε κάτι να αποφασίσει…

Με την απόφασή του αυτή ο Στερν άνοιξε δεύτερο κύκλο πολέμου με τους παίκτες, πόλεμο που έδειξε να χάνει στα χαρτιά, καθώς δεν υπάρχει στη νέα συμφωνία κάτι παρόμοιο, δηλαδή να ελέγχουν οι ιδιοκτήτες πού θα παίζουν οι καλοί παίκτες (αυτό που ζητούσαν εξαρχής οι ιδιοκτήτες).

Όμως, μπορεί να δεχτεί την έφεση των 3 ο Στερν;
Να παραδεχτεί δηλαδή ότι έκανε γκάφα ολκής, να ταπεινωθεί από τους Λέικερς και να χάσει την ισχύ του; Δύσκολο. Απ’ την άλλη, ο άλλος δρόμος είναι ακόμα χειρότερος.

Πώς αντέδρασαν οι παίκτες που εμπλέκονταν στη μετεγγραφή;

Ο Κρις Πολ με ένα από «WoW» στο Twitter.

Ο Παού Γκασόλ λέγοντας «θα δούμε, προσπαθώ να μένω θετικός».

Και χειρότερα απ’ όλους ο Λαμάρ Όντομ, που είπε: «Ίσως τα πούμε στο training camp. Αλλά δεν το νομίζω. Κανείς δεν θέλει να παίζει για κάποιους που δεν τον θέλουν. Θα προσπαθήσω κι εγώ να τους δώσω αυτό που τόσο θέλουν όσο μπορώ».

Αμφίβολη είναι η παρουσία και του Κρις Πολ στην πρώτη της ομάδας του.

Μέσα σε όλα ανακατεύτηκε και ο ιδιοκτήτης των Καβαλίερς, Νταν Γκίλμπερτ, που έχει πια άποψη για όλα και είπε: «Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη μετεγγραφή αυτή. Ξέρω ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες νιώθουν το ίδιο. Τι θα γίνει; Να μετονομάσουμε τις 25 από τις 30 ομάδες σε Ουάσινγκτον Τζένεραλς;».

Αποχωρεί ο Ρόι;

Μέσα σε όλα ο Μπράντον Ρόι λέγεται ότι θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από το μπάσκετ σε ηλικία 27 ετών λόγω πολύ σοβαρών προβλημάτων στα γόνατα. Οι Μπλέιζερς είχαν πει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο Ρόι θα είναι έτοιμος φέτος και διέρρεαν ότι και ο ίδιος έλεγε πώς θα τους βοηθήσει. Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμη και μέσα στην Παρασκευή ο Ρόι θα ανακοινώσει την απόφασή του. Προφανώς και θα επανέλθουμε στο θέμα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *