Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Οριακή νίκη ζωής…

Οριακή νίκη ζωής…

Προβλημάτισε για ακόμα μία φορά ο φετινός Ολυμπιακός, αλλά εν τέλει πήρε τη νίκη με 79-77 επί της Τσεντεβίτα στην 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα, επέτρεψαν στους Κροάτες να πιστέψουν όλο και περισσότερο στη νίκη όσο περνούσε η ώρα, βρέθηκαν πίσω στο σκορ στην 4η περίοδο, αλλά στο φινάλε, κατάφεραν να πάρουν το ροζ φύλλο, λίγο με τη μαχητικότητα του Χάινς, την κλάση του Σπανούλη, λίγο με την καρδιά του πρωταθλητή, λίγο με τις συγκυρίες. Έτσι, πήγαν στο 2-2 και δεν έχασαν περισσότερο έδαφος στη μάχη της πρόκρισης.


Μέτριο το κοουτσάρισμα του Μπαρτζώκα
για ακόμα μία φορά, μοιάζει εγκλωβισμένος στο ρόστερ του, χωρίς να είναι διατεθειμένος να ανακατέψει την τράπουλα. Ο Μαυροειδής έπαιξε όλα κι όλα 6 λεπτά (κακός) και είναι εμφανές ότι του έχει δημιουργηθεί ψυχολογικό πρόβλημα, ο Γκεσεβίτσιους δεν πάτησε ούτε τώρα παρκέ, ο Άντιτς δεν μπόρεσε να σκοράρει ξανά, ενώ πεσμένος για δεύτερη εβδομάδα ήταν και ο Περπέρογλου, που φαίνεται να έχει χάσει τη φόρα με την οποία μπήκε στη σεζόν, ή να δυσκολεύεται με το ροτέισον που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν και τον Παπανικολάου. Ο Σπανούλης ήταν και πάλι μακράν ο καλύτερος, άγγιξε το άτυπο triple-double με 21 πόντους, 7 ασίστ και 12 κερδισμένα φάουλ στο ματς, ενώ Χάινς, Παπανικολάου (1/9 δίποντα) και Λο ακολούθησαν, με τον Πρίντεζη να προσφέρει πολύτιμες λύσεις, όπως και ο Σλούκας στο τέλος.

Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει μεγάλο επιθετικό πρόβλημα ανά διαστήματα, ενώ η άμυνά του δεν είναι όπως πέρσι. Να δούμε πόσα από αυτά θα αλλάξει ο ερχομός του Τζος Πάουελ, ενώ αναμένουμε και την κίνηση στην περιφέρεια της ομάδας.

Με δύο τρίποντα από Παπανικολάου και Σπανούλη
άνοιξε το ματς για τον Ολυμπιακό, 6-5, μετά το προβάδισμα του Μπίλαν για την Τσεντεβίτα. Ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης με καλάθι και φάουλ έφεραν τον Ολυμπιακό στο 11-7 μετά από 4 λεπτά αγώνα αλλά ο Μπίλαν είχε αρχίσει από νωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ο Σπανούλης έπαιζε μόνος του στην πρώτη περίοδο, έφτασε τους 12 πόντους γράφοντας το 17-12 με 4 συνεχόμενους, ενώ μετά το λέι απ του Λο, πήγε τον Ολυμπιακό στο 21-12 φτάνοντας τους 14 πόντους. Η Τσεντεβίτα κατάφερε να μειώσει ως το τέλος της περιόδου, με 4 πόντους του Άντριτς έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο 22-16.

Ο Άντριτς ήταν που άνοιξε με καλάθι τη δεύτερη περίοδο για να γράψει το 22-18 με τον Λο και τον Πρίντεζη να φέρνουν τον Ολυμπιακό στο 28-18 και την πρώτη διψήφια διαφορά του στο ματς. Όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να χτίσουν πάνω σε αυτό το ξεκίνημα για να καθαρίσουν το ματς. Μετά την απάντηση από τον Άντριτς, ο Λο πέτυχε τρίποντο για το 31-22 αλλά ο Ολυμπιακός αστόχησε πίσω από τη γραμμή των 6.75 με τον Πρίντεζη για να κάνουν Ράιτ και Ζελαμπάλ το 31-26.

Ο Άντριτς δεν είχε αντίπαλο στην άμυνα του Ολυμπιακού
, έφτασε τους 11 πόντους με τρίποντο για το 31-29 και λέι απ για το 31-31 και η διαφορά του Ολυμπιακού είχε χαθεί μέσα σε 2:40 μόλις! Μάλιστα, ο Μπίλαν από κοντά έδωσε το προβάδισμα στην Τσεντεβίτα, ολοκληρώνοντας ένα σερί 0-11 των Κροατών στο ματς.

Το καλάθι και φάουλ του Παπανικολάου έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά σταματώντας την ανομβρία, ενώ μετά από 3 συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις εκατέρωθεν ο Πρίντεζης έγραψε το 36-33 για να γράψει 4/4 βολές ο Παπανικολάου ως το 40-35. Ο Σούπουτ έκανε λάθος στην τελευταία επίθεση της Τσεντεβίτα, ο Παπανικολάου έκλεψε και ο Σπανούλης με ατομική ενέργεια έγραψε το 42-35 στην ανάπαυλα.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά. Μέσα σε 1:30 είχε χαθεί η διαφορά, το τρίποντο του Γκριν και το καλάθι του Άντριτς είχαν κάνει το 42-40. Κι ενώ για τον Άντριτς βρέθηκε λύση από την άμυνα του Ολυμπιακού, ο Γκριν δημιούργησε πολλά προβλήματα με τα τρία τρίποντά του στην επανάληψη, όπως και ο Ζελαμπάλ που έβαλε 9 πόντους στο δεύτερο μισό του ματς.

Μετά το τρίποντο του Πρίντεζη (45-40) ο Χάινς με καλάθι και φάουλ έγραψε το 48-42, αλλά ήρθε το δεύτερο τρίποντο του Γκριν για να μειώσει στους 3 πόντους, στο δεύτερο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου, αφού οι δυο ομάδες είχαν κι ένα δίλεπτο επιθετικής ξηρασίας στο ενδιάμεσο. Ο Ζελαμπάλ μείωσε σε 49-47, αλλά ο Ολυμπιακός πήρε ανάσα από το τρίποντο του Μάντζαρη, 54-49, τρίποντο που τον κράτησε μπροστά ως το τέλος της 3ης περιόδου. Ο Μπίλαν και ο Σούπουτ μείωσαν σε 54-53, αλλά ο Χάινς έκανε το 56-53 μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ.

Δύο λάθη στην επίθεση και δύο τρίποντα των Κροατών παραλίγο να στοιχίσουν το ματς στον Ολυμπιακό. Στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου και μετά το καλάθι του Καρ (56-55), ο Ολυμπιακός πέταξε δύο επιθέσεις, για να δεχτεί στις επόμενες άμυνες τρίποντα από Σούπουτ και Γκριν, για το 56-61 της Τσεντεβίτα που πάγωσε το (όχι ιδιαίτερα θερμό) ΣΕΦ. Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη αν ο Ράιτ στην επόμενη επίθεση των Κροατών (μετά από άστοχο σουτ του Χάινς) σκόραρε για 3 πόντους, αλλά ευτυχώς για την ομάδα του Μπαρτζώκα αστόχησε.

Μπίλαν και Ράιτ κράτησαν την Τσεντεβίτα μπροστά με 58-65 μπαίνοντας στα τελευταία 6 λεπτά του ματς, με τον Ολυμπιακό να έχει βάλει 1 καλάθι στο δεκάλεπτο στα πρώτα 4 λεπτά. Ο Σπανούλης (είχε βγάλει την ασίστ για το καλάθι) πήρε πάνω του την επόμενη προσπάθεια, τρίποντο και 61-65, ενώ μετά το λάθος του Ιλιέφσκι έδωσε ασίστ στον Σλούκα για το 64-65, με τα δύο τρίποντα να είναι «χρυσάφι» για τον Ολυμπιακό.

Πάντως, η Τσεντεβίτα δεν έδειξε να χάνει την ψυχραιμία της. Μόλις 21 δευτερόλεπτα μετά το τρίποντο του Σλούκα ο Ζελαμπάλ τον μιμήθηκε για το 64-68. Ο Σπανούλης χόρεψε την άμυνα της Τσεντεβίτα και πήρε το 11ο φάουλ για να κάνει με βολές το 66-68, ενώ μετά έβγαλε και την άμυνα (επιθετικό φάουλ σε σκριν) πάνω στον Άντριτς, που έτσι υπέπεσε στο 5ο του και αποχώρησε. Ο Παπανικολάου με 2/2 βολές ισοφάρισε το ματς σε 68-68, με τον Πρίντεζη από την 7η ασίστ του Σπανούλη να γράφει το 70-68 για τους Πειραιώτες με 2:37 για το τέλος.

Ο Σάτον ισοφάρισε από κοντά, ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο και ο Ζελαμπάλ έγραψε ο 70-72 με 1:42 για το φινάλε. Το επιθετικό ριμπάουντ και το καλάθι του Πρίντεζη ήταν σωτήριο για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Σάτον σκόραρε ξανά για το 72-74 έχοντας πια μπει στο τελευταίο λεπτό. Ο Χάινς μετά το άστοχο τρίποντο του Πρίντεζη προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στα πόδια του Ζελαμπάλ (έχοντας χάσει την ισορροπία του και βγαίνοντας εκτός παρκέ), αυτή πέρασε δίπλα τους κι έφτασε στον Σλούκα που ήταν από πίσω, ο οποίος σκόραρε και πήρε και το 5ο φάουλ του Ζελαμπάλ για το 75-74 με 36 δευτερόλεπτα για το φινάλε, στην πιο σημαντική φάση του αγώνα.

Ο Ράιτ έχασε δύο σουτ (τρίποντο και ντράιβ) στην επόμενη επίθεση των Κροατών, ο Παπανικολάου είχε 2/2 βολές τια το 77-74 με 11 δευτερόλεπτα, ο Μπαρτζώκας έδωσε εντολή για φάουλ, ο Σλούκας υπάκουσε και ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος. Για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα ο Σάτον να βάλει την πρώτη βολή (77-75), να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ και να του γλιστρήσει η μπάλα από τα χέρια στα 6 δευτερόλεπτα! Στην επαναφορά η Τσεντεβίτα έκανε φάουλ στον Σλούκα, 2/2 βολές και 79-75, με τον Σάτον στην εκπνοή απλώς να μειώνει στο τελικό 79-77.

Ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός ήταν πολύ τυχερός που πήρε αυτή τη νίκη. Αν κοιτάξουμε ψυχρά τον αγώνα, κέρδισε επειδή ο Χάινς… αστόχησε όταν προσπάθησε να βρει τα πόδια του Ζελαμπάλ και πάσαρε στον Σλούκα (το 72-74 έγινε 75-74) και επειδή ο Σάτον είχε… μανταλάκια στα χέρια και έχασε την μπάλα όταν πήρε το επιθετικό ριμπάουντ στο 77-75 από δική του άστοχη βολή. Συγκυρίες που χάρισαν τη νίκη στους Πειραιώτες, νίκη που πάντως είναι χρυσάφι για τον Ολυμπιακό, καθώς ενδεχόμενη ήττα θα ήταν καταδικαστική.

Το θέμα είναι ότι ο Μπαρτζώκας δεν μοιάζει να νιώθει άνετα με το ρόστερ του, διστάζει στις αλλαγές, ακόμα και όταν αυτοί που παίζουν δεν πηγαίνουν καλά, δεν ανακατεύει την τράπουλα, ενώ στο τέλος η απόφασή του με +3 να πάει σε φάουλ ενώ απέμεναν 10 δευτερόλεπτα είναι ιδιαίτερα συζητήσιμο το αν ήταν σωστή.

Ο Ολυμπιακός βλέπει την περίφημη άμυνά του να μην υπάρχει, οι Κροάτες σούταραν με 54% στα δίποντα στο ματς, 38% οι «ερυθρόλευκοι». Στα καλά το 89% στις βολές (με 24/27 μάλιστα), τα 41 ριμπάουντ με 18 επιθετικά (37-10 τα αντίστοιχα νούμερα της Τσεντεβίτα) και τα μόλις 12 λάθη (14 οι Κροάτες).

Ο Σπανούλης ήταν ο καλύτερος παίζοντας ανά διαστήματα μόνος του όλη την κροατική άμυνα (και δημιουργώντας φάσεις για τους υπόλοιπους), ο Χάινς ακολούθησε με τρομερή μαχητικότητα (5 επιθετικά ριμπάουντ) και 6 ασίστ, ενώ Παπανικολάου και Πρίντεζης βοήθησαν πολύ (αλλά είχαν 1/6 δίποντα ο πρώτος και 1/5 τρίποντα ο δεύτερος), ο Λο ήταν καλός και ίσως θα έπρεπε να παίξει περισσότερο, κάτι που σίγουρα συνέβη με τον Σλούκα που είχε 10 πόντους χωρίς άστοχη προσπάθεια σε 14 λεπτά (και ο Μάντζαρης έπαιξε 20 με 3 πόντους και 1/4 και χωρίς να κάνει τη διαφορά στην άμυνα).

Επόμενη αποστολή
για τον Ολυμπιακό στο Μιλάνο με την Αρμάνι και μετά στη Βιτόρια εναντίον της Λαμποράλ. Αν σε ένα από αυτά τα ματς οι «ερυθρόλευκοι» βγάλουν διπλό, τότε ρεφάρουν μεγάλο μέρος της εντός έδρας ήττας. Όμως, θα πρέπει να παίξουν πολύ καλύτερα για να γίνει αυτό.

Τα δεκάλεπτα:
22-16, 42-35, 56-53, 79-77.

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): Χάινς 8 (7ρ. 6ασ. 3κ. 4κ.φ.), Λο 8 (1τρ. 3ρ. 5ασ.), Άντιτς (7ρ.), Σπανούλης 21 (2τρ. 7ασ. 12κ.φ.), Περπέρογλου 2, Σλούκας 10 (1), Μαυροειδής, Πρίντεζης 13 (1τρ. 7ρ.), Παπανικολάου 14 (1τρ. 4ρ. 5κ.φ.), Μάντζαρης 3 (1).

Τσεντεβίτα
(Μάλκοβιτς): Καρ 2, Ράιτ 7 (2ρ. 8ασ.), Σούπουτ 8 (1τρ. 4ρ.), Μπάμπιτς, Άντριτς 15 (1τρ. 3ρ.), Σάτον 7 (8ρ.), Μπίλαν 16 (7ρ.), Ιλιέφσκι 2, Ζελαμπάλ 11 (3ρ.), Γκριν 9 (3τρ. 3ρ. 4ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *