Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη επιβίωσης, νίκη κλάσης!

Νίκη επιβίωσης, νίκη κλάσης!

Ο Παναθηναϊκός στην Ιταλία επιβεβαίωσε σε όλους γιατί θα πρέπει να λέγεται και φέτος μεγάλη ομάδα. Με πολλές απουσίες, με παίκτες να προέρχονται από τραυματισμό ή ασθένεια και να είναι εμφανώς ανέτοιμοι, με τα χίλια μύρια προβλήματα, κατάφερε να ορθώσει ανάστημα σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης και να φύγει από το σπίτι της Καντού με 69-71 και το πολύτιμο ροζ φύλλο στις αποσκευές.

Το παιχνίδι της ζωής
του έκανε ο Μάικ Μπράμος με 7/9 τρίποντα, ενώ ο Στέφαν Λασμ έπαιξε για… όλη τη φροντ λάιν της ομάδας που απουσίαζε. Ο Πεδουλάκης κατάφερε να εγκλωβίσει την Καντού σε ένα στιλ παιχνιδιού που δεν θα της έδινε διαφορά και στο τέλος ο Παναθηναϊκός, με τον Διαμαντίδη οδηγό, πατούσε πολύ πιο σίγουρα στο παρκέ, για να πάρει τη νίκη, να πάει στο 4-3 και να θέλει μια νίκη στο ΟΑΚΑ με την Ολίμπια την ερχόμενη εβδομάδα για να κοιτάξει πολύ ψηλότερα από μια απλή πρόκριση.

Όλα στραβά ήταν πριν το τζάμπολ. Με τον Σχορτσανίτη, τον Πάνκο και τον Σκορδίλη εκτός, με τον Μπανκς να μην έχει ακόμα δοκιμαστεί με την ομάδα, με τον Ούκιτς και τον Τσαρτσαρή ανέτοιμους, φαινόταν περίπου ως mission impossible το διπλό στο Καντού. Όμως, παρότι στους ψηλούς έπρεπε να στηριχτεί μόνο σε Τσαρτσαρή-Λασμ και να προσεύχεται να μην του στοιχίσει η πιο αυξημένη (εξ ανάγκης) παρουσία του Άρμστρονγκ στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός έλεγξε τα ριμπάουντ από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Τελείωσε το ματς με 22-39 σε αυτή την κατηγορία, 6-12 τα επιθετικά, γεγονός που εξαφάνισε τα 22 λάθη του (μόλις 9 η Καντού).

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τα 11/22 τρίποντα (στα ίδια κινήθηκαν οι δυο ομάδες, 9/21 η Καντού), τότε βλέπει γιατί οι «πράσινοι» δεν έχασαν την επαφή τους με το σκορ ως το 66-66 με 1:33 για το φινάλε, όταν δηλαδή και μίλησε η εμπειρία τους και η κλάση ορισμένων παικτών τους.

Σίγουρα το πιο απίστευτο που είδαμε στον αγώνα και για το οποίο πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στους παίκτες του Παναθηναϊκού, δεν ήταν ούτε το 50% στα τρίποντα με τα 10/14 του Μπράμου και του Διαμαντίδη, ούτε ο έλεγχος του ρυθμού (εξάλλου ο Πεδουλάκης φημίζεται γι’ αυτό). Είναι το γεγονός ότι κατάφερε να ελέγξει τα ριμπάουντ, κάθε παίκτης με πάθος έβγαζε ενέργεια στα μπλοκ άουτ και στο αμυντικό ριμπάουντ, με αποτέλεσμα ο Μπράμος να έχει 9, ο Κίτσεν 4, ο Μασιούλις 6, ο Διαμαντίδης 4, οι τέσσερίς τους, δηλαδή, αμέσως αμέσως 23 ριμπάουντ.

Τρίποντο ήταν το πρώτο δίλεπτο στο ματς, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στο 6-3 με σουτ πίσω από τη γραμμή των 6.75 για να πετύχει το πρώτο δίποντο ο Κούσιν για το 8-3. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε αμέσως και με τον Ούκιτς και τον Μασιούλις ισοφάρισε τον αγώνα για να του δώσει ο Λιθουανός το προβάδισμα με 10-12. Ο Λέουνεν σκόραρε ξανά για τρεις (15-14) αλλά ο Κίτσεν έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, για να… ανοίξει λογαριασμό ο Μπράμος 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου, 15-19.

Από το πρώτο δεκάλεπτο φαινόταν ότι η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν στημένη πάρα πολύ καλά, η Καντού δεν είχε σουτάρει ούτε μια βολή, ενώ παρότι οι «πράσινοι» είχαν κάνει 4 λάθη (2 η Καντού) η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν ήδη πολύ μεγάλη, 5-14 για την ελληνική ομάδα.

Μετά το καλάθι του Ταμπού ο Μπράμος με το δεύτερό του τρίποντο έκανε το 19-22 στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ 30 δευτερόλεπτα αργότερα τον μιμήθηκε ο Διαμαντίδης για το 21-25 του Παναθηναϊκού. Ο Ταμπού απάντησε αμέσως και μετά τους πρώτους του Μπανκς στην Ευρωλίγκα με το «τριφύλλι» ο Τάιους έκανε το 28-29. Ο ίδιος ήταν που ισοφάρισε για την Καντού το ματς στο 17ο λεπτό, αλλά έγραψε και το 32-30, έχοντας 8 συνεχόμενους πόντους σε 4 λεπτά, όλους με λέι απ ή κάρφωμα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη ρακέτα των «πρασίνων». Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Παναθηναϊκός έχασε το μικρό προβάδισμα που είχε στο πρώτο δεκάλεπτο και οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με 34-34, ύστερα από τα καλάθια του Ούκιτς και του Μπρουκς.

Πάντως, ο Παναθηναϊκός παρότι δεν σούταρε πολύ καλά (3/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα στην περίοδο) είχε ανεβάσει κι άλλο τη διαφορά στα ριμπάουντ (11-24 στα μισά του αγώνα) και από αυτό άντεχε να έχει πενταπλάσια λάθη, 2-10, χωρίς να χάνει στο σκορ, με την Καντού να τελειώνει αλάνθαστη τη δεύτερη περίοδο, αλλά και με 7/14 δίποντα και 1/1 τρίποντο.

Μπράμος και Ταμπού έγραψαν με τρίποντα το 37-37 στο 3ο δεκάλεπτο, ενώ το ξέσπασμα του Ταμπού (8 συνεχόμενοι πόντοι) έκανε το σκορ 42-37 για τους Ιταλούς στο 23ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός πήρε καλάθι και φάουλ από τον Τσαρτσαρή, έβγαλε την άμυνα (κλέψιμο ο Ούκιτς) και μετά είδε τον Κροάτη να σκοράρει για τρεις πόντους για το 42-43, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, αντιδρώντας πολύ καλά και εξαφανίζοντας τους 5 πόντους διαφοράς μέσα σε 1 λεπτό.

Οι δυο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ ως το τέλος της περιόδου, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να πετά πολλές επιθέσεις αφού αναγκαζόταν σε στιλ μπάσκετ που δεν έχει συνηθίσει (5-16 τα λάθη με 2:28 για το τέλος της 4ης περιόδου) αλλά οι 6/6 βολές των Λασμ, Διαμαντίδη, Μπανκς, έφεραν το «τριφύλλι» στο 47-49, για να απαντήσει ο Αραντόρι με τρίποντο. Ο Λασμ από την πάσα του Διαμαντίδη έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, για να έρθει το πολύ καλό για την ψυχολογία της ομάδας τρίποντο του Μπράμος στην εκπνοή της 3ης περιόδου, 4/4 και 50-54 για τον Παναθηναϊκό.

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην 4η περίοδο ήταν αδιανόητα κακό, παραλίγο να του στοιχίσει τη νίκη, κάτι που θα είχε γίνει, αν η άμυνά του δεν μπορούσε να συγκρατήσει τους Ιταλούς. Οι «πράσινοι» στο πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου είχαν 5 λάθη και 0/5 σουτ, άποντοι και είδαν το +4 να γίνεται -5. Αραντόρι και Ταμπού ισοφάρισαν, ο Παναθηναϊκός πέταγε τη μία επίθεση μετά την άλλη χωρίς λόγο, για να έρθει το τρίποντο του Λέουνεν και το κάρφωμα του Τάιους για το 59-54 της Καντού.

Το 5ο άστοχο σου (ντράιβ του Μασιούλις) ίσως και να κόστιζε τη νίκη αν ο Μπανκς δεν ήταν εκεί για να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ και να σκοράρει, να κερδίσει και φάουλ για το 59-57. Η Καντού απάντησε γρήγορα με τον Τάιους που, με τον Λασμ να πρέπει να τα κάνει όλα στη φροντ λάιν, έβρισκε αρκετούς χώρους, αλλά το 5ο τρίποντο του Μπράμου ήρθε ακριβώς όταν έπρεπε, μπαίνοντας στο τελευταίο τετράλεπτο, 61-60.

Ο Τάιους ξανά από κοντά σκόραρε, 63-60, με τον Αμερικανό να φτάνει τα 8/9 (προφανώς όλα λέι απ ή καρφώματα!), ενώ το 22ο λάθος του Παναθηναϊκού στο ματς έγινε από τον Μπανκς για να γράψει με 3:21 για το φινάλε ο Μαρκοϊσβίλι το 66-60. Κι όμως, οι «πράσινοι» είχαν αντίδραση, είχαν λύση, έτρεξαν ένα 3-11 στο τελευταίο τρίλεπτο και πήραν τη νίκη, δείχνοντας την κλάση τους.

Δύο τρίποντα και μια άμυνα στο ενδιάμεσο
γύρισαν το ματς, ο Μπράμος πρώτα και ο Διαμαντίδης μετά, με τον Ταμπού να αστοχεί στο ενδιάμεσο, 66-66 με 2:12 για το φινάλε. Ο Μαρκοϊσβίλι αστόχησε για τρεις πόντους αμέσως μετά και ο Παναθηναϊκός έπαιξε pick ‘n’ roll στην κορυφή με τον Διαμαντίδη και τον Λασμ, ασίστ του πρώτου, κάρφωμα του δεύτερου και 66-68. Η εντολή του Πεδουλάκη προφανώς και ήταν να μη φάει η ομάδα του καλάθι χωρίς αίμα μέσα από τη ρακέτα, ο Τάιους πήγε να τελειώσει τη φάση, φάουλ και 2/2 βολές για το 68-68 με 1:01 για το φινάλε.

Ξανά pick ‘n’ roll στην κορυφή
ο Διαμαντίδης με τον Λασμ, αλλά κομπίνα αυτή τη φορά, ο ψηλός των «πρασίνων» γυρνάει και αντί να ζητήσει την μπάλα κάνει σκριν στον Μπράμο που ανέβαινε από χαμηλά, ασίστ ο Διαμαντίδης, ελεύθερο τρίποντο και 68-71 για τον Παναθηναϊκό, που εκτέλεσε στην εντέλεια μια καταπληκτική κομπίνα στο πιο κρίσιμο σημείο. Στην άμυνα, ο Ταμπού μπαίνει για ντράιβ, φάουλ, 1/2 βολές και 69-71 με 36 δευτερόλεπτα.

Διαμαντίδης και Λασμ επιχειρούν τρίτη συνεχόμενη φορά την ίδια κομπίνα
, ο Λασμ πηγαίνει ξανά για σκριν στον Μπράμο, αλλά οι αμυντικοί το έχουν διαβάσει και η πάσα δεν βγαίνει. Έτσι ο Διαμαντίδης αναγκάζεται σε ντράιβ, αστοχεί και η Καντού έχει 10 δευτερόλεπτα για το τελευταίο σουτ στο ματς. Ο Ταμπού το παίρνει πάνω του, ο Διαμαντίδης δεν τον αφήνει να ανασάνει, το σουτ πάει καλά αλλά άστοχα και ο Παναθηναϊκός παίρνει τεράστιο διπλό στην Ιταλία.

Ο Μπράμος έκανε αδιανόητο ματς, 21 πόντοι σε 25 λεπτά με 7/9 τρίποντα και 9 ριμπάουντ, αλάνθαστος. Αλάνθαστος ήταν και ο Μασιούλις, ενώ ο Λασμ πάλεψε πολύ στη ρακέτα. Καλός ο Διαμαντίδης, απορρόφησε πάνω του όλη την πίεση της Καντού (7 ασίστ, 7 λάθη), έβαλε και 15 πόντους, ενώ καλός ήταν και ο Μπανκς στο ντεμπούτο του, όπως και ο Ούκιτς.

Ο Τριντσιέρι μετά το ματς ουσιαστικά παραδέχτηκε την κλάση του Παναθηναϊκού με το «το να παίξουμε ένα παιχνίδι σε τέτοιο στιλ, απέναντι σε τέτοιου είδους ομάδα που έχει τέτοιους παίκτες, πρέπει να ξεπεράσουμε τα όριά μας», ενώ… μελαγχόλησε και για πολλά χαμένα ριμπάουντ, αλλά και για τα τρίποντα που δέχτηκε η ομάδα του. Ο Πεδουλάκης μίλησε για τον έλεγχο του αντιπάλου και του ρυθμού που ζήτησε από την ομάδα του με τις απουσίες ψηλών αλλά και την κλάση των παικτών του που φάνηκε στο τέλος.

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός έκανε εμφάνιση-δήλωση, με τελείως διαφορετικές συνθήκες από την προηγούμενη βέβαια. Αυτό μόνο με ελπίδα μπορεί να γεμίσει την ομάδα για το μέλλον. Επόμενος σταθμός το ΟΑΚΑ και η Ολίμπια. Νίκη (που επιβάλλεται ότι πρέπει να έρθει) θα σημάνει, όχι μόνο πρόκριση, αλλά και βλέψεις για την πρώτη δυάδα του ομίλου, με τα πράγματα να είναι πλέον οριακά όσον αφορά στην κατάταξη (τρεις στο 4-3 και η Ρεάλ στο 5-2, με τον Παναθηναϊκό να έχει πλεονέκτημα αν ισοβαθμήσουν).

Τα δεκάλεπτα:
15-19, 34-34, 50-54, 69-71.

Καντού
(Τριντσιέρι): Κούντλαβετς, Μαρκοϊσβίλι 5 (1τρ. 3κλ.), Λέουνεν 11 (3τρ. 3ρ.), Ματσαρίνο, Μπρουκς 6 (6ρ.), Τάιους-Τσεκίνι 18 (3κ.), Ταμπού 17 (3τρ. 3ρ. 8ασ. 2κλ.), Αραντόρι 10 (2τρ. 3ρ. 4ασ. 4κ.φ), Κούσιν 2.

Παναθηναϊκός
(Πεδουλάκης): Μπράμος 21 (7τρ. 9ρ.), Μασιούλις 6 (6ρ.), Άρμστρονγκ 1, Ούκιτς 7 (1τρ. 3ασ.), Λασμ 7 (6ρ. 3κ.), Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 15 (3τρ. 4ρ. 7ασ. 5κ.φ.), Κίτσεν 2 (4ρ.), Μπανκς 9 (3ασ. 2κλ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *