Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Το κομμάτι του και στο Κάουνας!

Το κομμάτι του και στο Κάουνας!

Δεν… υπάρχει τρόπος να χάσει ο Ολυμπιακός αυτή την περίοδο, τελευταίο θύμα των πρωταθλητών Ευρώπης η Ζαλγκίρις, το τελικό 63-77 στο Κάουνας ήρθε ουσιαστικά σε μία περίοδο. Ο Ολυμπιακός πήγε στο 6-2, έφτασε τη Ζαλγκίρις, και πια περιμένει ένα στραβοπάτημα των Λιθουανών για να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο, αφού δεν γύρισε τη διαφορά του πρώτου αγώνα, παρότι κέρδισε με 14 πόντους (είχε χάσει 18). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μοιάζει αδύνατο να ανακοπεί στη χωρίς φρένα πορεία της, 5 συνεχόμενες νίκες στην Ευρωλίγκα, 4 συνεχόμενες με διψήφια διαφορά πόντων.

«Αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Θέλαμε να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα. Κάναμε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα», είπε ο Μπαρτζώκας μετά το ματς. Πόσο καλή; Ο Ολυμπιακός κράτησε την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στην επίθεση στους 23 πόντους πιο χαμηλά από το μέσο όρο της και 14 πόντους πιο χαμηλά από την ως τότε χειρότερη επιθετική της βραδιά. Όχι και μικρό επίτευγμα, έτσι;

Η Ζαλγκίρις έκανε 42 δίποντα στο ματς (21 ο Ολυμπιακός), αλλά σούταρε με 38% στα δίποντα (και 38% στα τρίποντα, άρα… θα έπρεπε να σούταρε τρίποντα με βάση τη στατιστική της). Μοναδικός τομέας που έχασαν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν τα ριμπάουντ, δεν είναι τόσο το 30-25, όσο τα 13-4 επιθετικά υπέρ των Λιθουανών. Η Ζαλγκίρις με 78 επιθέσεις στο ματς (42 δίποντα, 16 τρίποντα, 13 λάθη και 14/2 βολές) έβαλε μόλις 63 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός με 66 επιθέσεις (21 δίποντα, 27 τρίποντα, 14 λάθη και 14/2 βολές) είχε 77 πόντους με πολύ καλύτερο shot selection, 57% στα δίποντα, 52% στα τρίποντα και με 10-19 τις ασίστ υπέρ της ελληνικής ομάδας. Το ματς το πήρε από την άμυνά του Ολυμπιακός, αλλά και από το καθαρό μυαλό στην επίθεση, το οποίο του έδινε ελεύθερο σουτ σε πάρα πολλές περιπτώσεις στον αγώνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τελευταία 11:20 του αγώνα οι δυο ομάδες έκαναν μόλις 3 λάθη (2 ο Ολυμπιακός), αλλά η Ζαλγκίρις έβαλε 7 πόντους στο 1:20 της 3ης περιόδου (λόγω και της τεχνικής ποινής στον Μπαρτζώκα) και 13 σε όλη την 4η, με τον Ολυμπιακό να έχει ένα χέρι μπροστά στο πρόσωπο των αντιπάλων του σε κάθε σουτ στο 4ο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο στο ματς σχεδόν και στα 40 λεπτά, αν βγάλει κανείς το τελευταίο μισό λεπτό της 3ης περιόδου δηλαδή, όταν η τεχνική ποινή αποσυντόνισε λίγο τους «ερυθρολεύκους» και το 43-48 έγινε 50-48 στο μοναδικό προβάδισμα των Λιθουανών στο ματς. Αλλά στο 4ο δεκάλεπτο αυτό δεν είχε συνέχεια, δείχνοντας ότι ήταν απλώς μαγική εικόνα η ανατροπή του σκορ.

Με τον Πάουελ να μπαίνει πολύ δυνατά στο ματς, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-7, ήδη ο Αμερικανός είχε 4 πόντους και μία τάπα, ενώ από ασίστ του Σπανούλη ο ίδιος ήταν που έκανε και το 4-11 στο 4ο λεπτό του ματς. Ο Ολυμπιακός πήγε και στους 9 πόντους τη διαφορά, όταν ο Πρίντεζης έγραψε το 4-13, για να απαντήσουν ο Γιανκούνας και ο Ντάρντεν με τρίπονο, 9-13. Στο τρίποντο του Ντάρντεν ο Παπανικολάου απάντησε με τον ίδιο τρόπο, για να κάνει ο Σπανούλης το 13-18 μετά από 4 πόντους του Καουκένας.

Η Ζαλγκίρις πλησίασε στους 2 πόντους, αλλά ο Σπανούλης με τρίποντο έφερε τον Ολυμπιακό στο 16-21, για να κλείσει η περίοδος με 3 πόντους προβάδισμα για τον Ολυμπιακό. Με 4 πόντους του Περπέρογλου η διαφορά πήγε στους 7 στο 14ο λεπτό, 18-25, με τους Λιθουανούς να δυσκολεύονται πολύ να σκοράρουν, άποντοι στα τρία πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου.

Ο Γκεσεβίτσιους που πέρασε στο ματς άκουσε τους Λιθουανούς να τον αποδοκιμάζουν (παίκτης της Λιέτουβος γαρ), βρήκε… έξτρα κίνητρο και με δύο κολλητά τρίποντα έγραψε το 20-31 για τον Ολυμπιακό, πρώτη διψήφια διαφορά στο 16ο λεπτό, με τη Ζαλγκίρις να έχει 2 πόντους σε 6 λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο. Μέχρι να σκοράρει τον… 4ο πόντο της η Ζαλγκίρις είχαν περάσει 8 λεπτά στην περίοδο και ο Ολυμπιακός ήλεγχε το ματς. Ένα μικρό, πάντως, ξέσπασμα στο τέλος του ημιχρόνου, 5 πόντοι του Καουκένας και 2/2 βολές του Ντάρντεν έφεραν το ματς στο 27-31, κρατώντας τη Ζαλγκίρις κοντά στο σκορ.

Ο Ολυμπιακός μπήκε εξίσου δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο, τρίποντο του Πρίντεζη, καλάθι του Πάουελ και 27-36. Ο Πάουελ ήταν που έγραψε και το 31-38 από τη ρακέτα, ενώ μετά το τρίποντο του Τζάαμπερ ο Παπανικολάου με κάρφωμα από την ασίστ του Σπανούλη έφερε το ματς στο 34-40 στο 25ο λεπτό. Ο Φουτ εκμεταλλεύτηκε μια άστοχη επίθεση του Ολυμπιακού και δύο ασίστ του Καουκένας, που ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερος της Ζαλγκίρις στο ματς, για να μειώσει σε 38-40, αλλά την κατάλληλη ώρα ήρθε τρίποντο από τον Παπανικολάου, κλέψιμο και 2/2 βολές από τον Σπανούλη για το +7 του Ολυμπιακού, που κρατούσε τον έλεγχο του αγώνα.

Στο 29ο λεπτό με βολές του Χάινς ο Ολυμπιακός πήγε στο 43-48, αλλά η τεχνική ποινή στον Άντιτς αποδιοργάνωσε λίγο τους «ερυθρολεύκους», η Ζαλγκίρις πήρε 4/4 βολές από τη φάση, μείωσε σε 47-48, ο Ολυμπιακός έχασε την επίθεσή του και ο Πόποβιτς στην εκπνοή της περιόδου έκανε το 50-48 για το πρώτο και τελευταίο προβάδισμα της Ζαλγκίρις στον αγώνα. Βεβαίως, η εικόνα του αγώνα στα πρώτα 30 λεπτά δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο και πολύ γρήγορα έπαψε και να ισχύει.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην 4η περίοδο με τρίποντο του Λο, 50-51 και δεν έχασε το προβάδισμα ξανά ως το φινάλε. Ο Περπέρογλου έκανε το 50-53 με ωραία ενέργεια, και η τελευταία φορά που η Ζαλγκίρις απείλησε πραγματικά ήταν όταν ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς έγραψε το 52-53 με κάρφωμα. Ο Άντις απάντησε με τρίποντο, ο Λο έβαλε το 3ο του Ολυμπιακού για το 54-59 και μετά από μια κακή άμυνα του Ολυμπιακού (3 επιθετικά οι Λιθουανοί μέχρι να σκοράρουν) στο 34ο λεπτό ο Παπανικολάου από την πάσα του Μάντζαρη έγραψε το 56-63 για να κοπούν και πάλι τα πόδια της Ζαλγκίρις.

Οι Λιθουανοί δεινοπαθούσαν από την «ερυθρόλευκη» άμυνα, είχαν 6 πόντους στα πρώτα 7 λεπτά της περιόδου, με τον Παπανικολάου να γράφει το 56-66 και τον Σπανούλη να απαντά με τρίποντο στην τελευταία προσπάθεια ανατροπής του Κ. Λαβρίνοβιτς, 59-69. Το ματς είχε πια τελειώσει, Σπανούλης και Μάντζαρης έβαλαν δύο κολλητά τρίποντα, με ένα άστοχο σουτ του Γιανκούνας να παρεμβάλλεται, για να φέρουν τον ολυμπιακό στο 61-75 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Αίφνης, ο Ολυμπιακός βρέθηκε μπροστά στην ανατροπή της διαφοράς, για να αποδειχτεί περίτρανα το πόσο καλά είχε προσεγγίσει το παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν την επόμενη άμυνα και είχαν 2/2 βολές με τον Άντιτς για το 61-77 και το +16 περίπου στα 20 δευτερόλεπτα. Έκαναν φάουλ, ο Καουκένας μείωσε στους 14 και ο Άντιτς 8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος αστόχησε στο τρίποντο που θα έφερνε το ματς στους 17 πόντους (βέβαια μετά ο Ολυμπιακός θα ήθελε φάουλ και ξανά καλάθι μάλλον από την περιφέρεια). Μικρό το κακό, η νίκη ήρθε επιβλητική για τους «ερυθρολεύκους» με το λιθουανικό κοινό να χειροκροτεί τον Ολυμπιακό στο τέλος του αγώνα!

Σε ατομικό επίπεδο ο Σπανούλης είχε 16 πόντους με 5/9 σουτ και ήταν ο καλύτερος της ομάδας του, ο Παπανικολάου είχε 13 πόντους και 6 ριμπάουντ με 5/8 σουτ, πολύ καλός ο Πάουελ, αλλά και Μάντζαρης, που έκανε μεστό παιχνίδι με 5 ασίστ και δύο τρίποντα. Ο Ολυμπιακός είχε 14/27 τρίποντα, σίγουρα πολύ υψηλό νούμερο, αλλά με τον Μάντζαρη και τον Σπανούλη να επιχειρούν διεισδύσεις και να δίνουν την μπάλα σωστά στον ελεύθερο παίκτη, είχε πολύ καλές επιλογές σε κάθε του επίθεση.

Επόμενη στάση η Κροατία την ερχόμενη Πέμπτη και το ματς με την Τσεντεβίτα, σίγουρα όχι εύκολο, οι Κροάτες έχουν 2 νίκες πια και κυνηγούν τις τελευταίες όσες ελπίδες έχουν για πρόκριση. Με 5 συνεχόμενες νίκες, πάντως, οι 4 εκ των οποίων με καταπληκτική απόδοση, ο Ολυμπιακός δεν φοβάται προφανώς την κροατική ομάδα. Περιμένει στραβοπάτημα της Ζαλγκίρις (που έχει δύο πολύ δύσκολα ματς με Αρμάνι εκτός και Εφές εντός) για να βγει και πρώτος στον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα:
18-21, 27-31, 50-48, 63-77.

Ζαλγκίρις Κάουνας
(Πλάθα): Ντάρντεν 7 (1τρ. 4ρ. 4κ.φ.), Τζάαμπερ 6 (2τρ. 2κλ.), Πόποβιτς 7 (1), Ντ. Λαβρίνοβιτς 4 (7ρ.), Λιπκεβίτσιους, Γιανκούνας 11 (7ρ. 5κ.φ.), Ντέλας, Κουζμίνσκας, Λαφαγιέτ 2, Καουκένας 17 (1τρ. 3ρ. 5κ.φ.), Φουτ 4, Κ. Λαβρίνοβιτς 5 (1τρ. 3ρ.).

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): Χάινς 3 (6ρ.), Λο 7 (2τρ.), Άντιτς 5 (1τρ. 3κ.), Σπανούλης 16 (3τρ. 6ασ. 4κ.φ.), Περπέρογλου 6, Σλούκας, Μαυροειδής (3ρ.), Πάουελ 10, Γκεσεβίτσιους 6 (2), Πρίντεζης 5 (1), Παπανικολάου 13 (3τρ. 6ρ.), Μάντζαρης 6 (2τρ. 5ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *