Home / NCAA / «Έφυγε» ο Ρικ Ματζέρους

«Έφυγε» ο Ρικ Ματζέρους

Είναι κάποιες φορές που τα ανθρώπινα πάθη υπερνικούν και τον πιο ικανό, τον πιο δυνατό, τον πιο μεγάλο.

Ένας από τους μεγάλους δάσκαλους του NCAA και του μπάσκετ γενικότερα, ο Ρικ Ματζέρους, έφυγε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου νικημένος από τα πολλά προβλήματα υγείας, την αδύναμη καρδιά του, αλλά, κατά βάθος, από τη μεγάλη αδυναμία του (πέρα από το μπάσκετ) που τον οδήγησε τελικά και στον πρόωρο (σε ηλικία 64 ετών) θάνατο. Το φαγητό.

Ο Ματζέρους, που τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι λόγω της επιβαρυμένης υγείας του δεν θα προπονούσε το Saint Louis για την τρέχουσα τελευταία χρονιά του συμβολαίου του, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες του επιθετικού μπάσκετ, κάτι που έβγαζε σε όλες τις ομάδες που κατά καιρούς προπόνησε στην 25χρονη καριέρα του. Τα plays του έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι κολλεγιακές ομάδες ξεδίπλωναν τις επιθέσεις τους και ο Ματζέρους, έχοντας σαν βάση και τα συστήματα του τεράστιου Μπόμπι Νάιτ, εξέλιξε ένα βήμα παραπάνω τη motion (4-out-1 in) επίθεση κάτι που τον βοήθησε να ξεπεράσει τις 500 νίκες στην καριέρα του στο κολλεγιακό και να οδηγήσει το κολλέγιο της Utah στο μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας του, τον τελικό του Final-4 το 1998, με παίκτες όπως ο πολύ γνωστός μας Χάνο Μότολα, ο Μάικλ Ντόλιακ και ο Αντρέ Μίλλερ.

Η υγεία του ήταν πολύ ασταθής
εδώ και σχεδόν μία εικοσιπενταετία (από τα πρώτα βίντεο της καριέρας του εμφανίζεται υπέρβαρος) και παρά τις αρκετές εγχειρήσεις καρδιάς και τα πολλαπλά μπαι-πας, δεν μπόρεσε να υπερνικήσει το μεγάλο πάθος που είχε για το φαγητό. Ο Ματζέρους έτρωγε πολύ, σε αρκετά στάδια της ζωής του σε βουλιμικό βαθμό. Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το φαγητό, το δικό του ναρκωτικό, παραλληλίζοντας τον εαυτό του με την Ουίτνεϋ Χιούστον και τον δικό της εθισμό με το ποτό και τα ναρκωτικά.

Τελικά αυτό ήταν που του κόστισε και τη ζωή, μια ζωή γεμάτη μπασκετ. Θα αφήσει όμως πίσω του πολύ σημαντική κληρονομιά, αρκετά μουτζουρωμένα whiteboards με συστήματα και plays, αλλά και το… «Doc», το παρατσούκλι που κόλλησε στον Glen Rivers όταν ήταν assistant στο Marquette και είχε παίκτη τον τωρινό προπονητή των Celtics.

About nikolask11

Check Also

Η απίστευτη ιστορία των Κρις Τζένκινς και Νέιτ Μπριτ!

Ήταν το 2004 όταν ο Κρις Τζένκινς και ο Νέιτ Μπριτ ΙΙ πρωτογνωρίστηκαν. Τότε 10χρονα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *