Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Την έπνιξε στην άμυνά του!

Την έπνιξε στην άμυνά του!

Στον απόηχο των όσων είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Παναθηναϊκός το βράδυ έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, επικρατώντας με 69-55 επί της τουρκικής ομάδας. Έτσι, ανέβηκε στην πρώτη θέση του ομίλου του, όπου και θα παραμείνει εφόσον κερδίσει στην τελευταία, 10η αγωνιστική. Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε στα διοικητικά της ομάδας δεν φάνηκε να επηρεάζει τους «πρασίνους» που κράτησαν τη Φενέρ στη χειρότερή της επιθετικά βραδιά για φέτος, κερδίζοντάς την πολύ εύκολα, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη μεγάλο πρωταγωνιστή.

Ο αρχηγός πήρε την ομάδα του στους ώμους του, οι υπόλοιποι, με τον Σχορτσανίτη, τον Πάνκο, τον Λασμ, τον Μπανκς και τον Μπράμος ακολούθησαν και η Φενέρ υπήρχαν διαστήματα στο ματς που δεν μπορούσε να ανασάνει από την «πράσινη» πίεση. Μετά τον αγώνα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (και οι τρεις ισχυροί άντρες της ΚΑΕ βρέθηκαν στο γήπεδο αλλά δεν έκατσαν δίπλα δίπλα) πήγε στα αποδυτήρια της ομάδας και είπε στους παίκτες να… μην ακούν όσα λέγονται και ότι τους στηρίζει, με τον Διαμαντίδη να ζητάει δημόσια να βρεθεί λύση και να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός με την οικογένεια Γιαννακόπουλων (βρέθηκαν και οι τρεις στο γήπεδο) και στο μέλλον.

Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να βραχυκυκλώσει απόλυτα την επίθεση της Φενέρ με την άμυνά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι είχαν 14 πόντους στην πρώτη περίοδο, 9 στη δεύτερη και 11 μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της 3ης όταν και έβαλαν τρίποντο.

Τα ποσοστά τους ήταν άθλια, είχαν 38% στα δίποντα (63% ο Παναθηναϊκός) και 26% στα τρίποντα με παίκτες που κατεξοχήν τραβούν το κουπί επιθετικά να μένουν στα ρηχά. Ο ΜακΚάλεμπ είχε 3/12 σουτ, ο Ονάν 2/6, ο Μπογκντάνοβιτς 2/11, ο Πρέλντζιτς 0/4, συνολικά οι 4 τους 7/33. Έτσι έμεινε μόνος του ο Σάτο (πραγματικά πάλευε μόνος), με λίγες βοήθειες από τον Άντερσεν και τον Μπατίστ (στο πρώτο μέρος). Ο Παναθηναϊκός έλεγξε και τα ριμπάουντ, 38-30, οι ασίστ ήταν 17-10 και τα λάθη 12-14. Πάνω απ’ όλα, πήρε το ματς με τη δύναμη, τα μούσκουλα, τον ιδρώτα, τη διάθεση να κυνηγήσει κάθε ντρίμπλα, κάθε σουτ του αντιπάλου, να ματώσει για κάθε εκατοστό στο παρκέ.

Μπορεί το σουτ να είναι και θέμα ημέρας, αλλά η άμυνα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός είναι θέμα διάθεσης. Και σε μια δύσκολη ψυχολογικά ημέρα (που ίσως ο προπονητής του Παναθηναϊκού φοβήθηκε ότι θα είχε επίδραση και στα ποσοστά της ομάδας από μακριά – πράγματι, ο Παναθηναϊκός σούταρε με 21% στα τρίποντα και 60% στις βολές) οι «πράσινοι» πήγαν το ματς όπως έπρεπε: νίκη μέσα από την άμυνα, για να μη χάσουν το προβάδισμα από το 14ο λεπτό της αναμέτρησης και μετά.

Ένα άλλο ξεχωριστό σημείο της αναμέτρησης ήταν η βράβευση του Μάικ Μπατίστ από την ομάδα αλλά και τον κόσμο στο ημίχρονο. Ο Μπατίστ πήρε το μικρόφωνο και μίλησε για την αγάπη του, για τα χρόνια που πέρασε εκεί, ενώ έκλεισε λέγοντας «μην ξαφνιαστείτε αν πολύ σύντομα οι δρόμοι μας ενωθούν και πάλι», εμφανώς συγκινημένος και κλαίγοντας. Και σε μια κίνηση που δείχνει πόσο μεγάλος προπονητής είναι, ο Σιμόνε Πιανιτζάνι είδε τη συγκίνηση του παίκτη του, κι ενώ τον προόριζε για την πεντάδα που θα ξεκινούσε το δεύτερο ημίχρονο, του είπε ότι θα τον άλλαζε και θα μπορούσε να κάτσει στον πάγκο μέχρι να ηρεμήσει και να νιώσει έτοιμος να παίξει.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Παναθηναϊκό
, στην αρχή ήταν εμφανής μια αμηχανία και στον κόσμο και στους παίκτες της ομάδας. Οι Τούρκοι το εκμεταλλεύτηκαν και με τον Μπογκντάνοβιτς και τον Άντερσεν πήγαν στο 0-6 στο δίλεπτο, για να τους φέρει ο Μπατίστ στο 0-8. Τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο για τον Παναθηναϊκό, ήδη στα πρώτα 3 λεπτά είχε 4 λάθη σε 4 επιθέσεις, με τους πρώτους πόντους να έρχονται από βολές του Λασμ.

Ο Πάνκο μπορεί να σκόραρε εντός παιδιάς για το 4-8, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε σαφές πρόβλημα συγκέντρωσης στην επίθεση αλλά και την άμυνα, χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 4 λεπτά του ματς δέχτηκε 10 πόντους (κάρφωμα του Μπατίστ το 4-10) και 45 στα επόμενα 36, δηλαδή από 2.5 πόντους το λεπτό έπεσε στους 1.25 πόντους το λεπτό σε όλο το υπόλοιπο ματς.

Ο Πεδουλάκης έβλεπε ότι οι Τούρκοι στα επόμενα 2,5 λεπτά δεν μπορούσαν να σκοράρουν κι έτσι δεν έπαιρνε τάιμ άουτ, χρησιμοποίησε και το τηλεοπτικό, περιμένοντας την ομάδα του να αντιδράσει μέσα στο παρκέ. Ο Σχορτσανίτης μείωσε σε 6-12 μετά τις βολές του Μπογκντάνοβιτς, ο ίδιος έκανε το 8-12, η Φενέρ πλέον είχε τεράστιο πρόβλημα στην επίθεση, καθώς η «πράσινη» άμυνα έπαιζε πολύ σωστά, με τον Διαμαντίδη από το άστοχο λέι απ του Μπράμου να κάνει το 10-12. Ο Σάτο ήταν που κρατούσε την ομάδα του μπροστά για να κλείσει στο 12-14 η 1η περίοδος. Ο Σχορτσανίτης ήταν πάρα πολύ καλός και κατάφερε να ισοφαρίσει με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να κρατάει τη Φενέρ στα επόμενα 4 λεπτά χωρίς πόντο.

Δεν είναι ότι ο ίδιος έτρεξε κάποιο θεαματικό σερί, αλλά είπαμε: το ματς αυτό θα το έπαιρνε από την άμυνα και οι παίκτες το είχαν συνειδητοποιήσει πλήρως. Μετά το 18-16 του Άντερσεν ο Λασμ έκανε το 20-16, για να απαντήσει ο ΜακΚάλεμπ με τρίποντο, το πρώτο του εύστοχο σουτ στο ματς στο 15ο λεπτό του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, δεν έχασε ξανά το προβάδισμα ως το τέλος του ματς.

Η άμυνα του Λασμ στη ρακέτα έμοιαζε με τείχος για τη Φενέρ, ο Ούκιτς και ο Μπράμος από ασίστ του Διαμαντίδη αμφότεροι έγραψαν το 24-19 για την ομάδα τους μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου. Ο Λασμ συνέχισε να μοιράζει τάπες, ο Μπράμος έγραψε το 26-19, ενώ μετά το δικό του κλέψιμο στον Μπρέμερ ο Πάνκο ολομόναχος στον αιφνιδιασμό έκανε το σκορ 28-19 για τον Παναθηναϊκό. Ο Κάραμαν σταμάτησε από επιθετικό ριμπάουντ το σερί του Παναθηναϊκού στο 8-0, με τον Σάτο στην εκπνοή του ημιχρόνου να γράφει το 29-23 για τον μόλις 9ο πόντο της Φενέρ στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τον Σάτο, αφού οι υπόλοιποι είχαν εξουδετερωθεί, παίκτες όπως ο Μπογκντάνοβιτς, ο Ονάν και ο Πρέλντζιτς πνίγηκαν στην άμυνα του Πεδουλάκη και των παικτών του. Ο Σάτο ήταν η μόνη απειλή, έβαλε τους 16 από τους 32 πόντους της ομάδας του στην επανάληψη! Αυτός με τρίποντο έκανε το 31-26 για να σκοράρει ο ΜακΚάλεμπ για το 31-28 μετά την άστοχη επίθεση του Παναθηναϊκού.

Όμως, η «πράσινη» άμυνα μίλησε και πάλι, και 4 πόντοι του Λασμ έφεραν το ματς στο 35-28. Μετά το 35-30 η Φενέρ έμεινε για 3:40 χωρίς εντός παιδιάς καλάθι για να πάει ο Παναθηναϊκός στο 38-30. Ο Σάτο της έδωσε ανάσα με τρίποντο, αλλά ο Σχορτανίτης βρήκε τον Πάνκο στη ρακέτα για το 40-34. Κάπου εκεί έλεγξε ο Παναθηναϊκός οριστικά το ματς, Πρέλντζιτς και Μπατίστ έχασαν δύο επιθέσεις για να κάνουν οι «πράσινοι» το 43-34 με 11 δευτερόλεπτα για την περίοδο.

Ο Σάτο συνέχισε να παίζει μόνος του, ξανά στην εκπνοή σουτ, ξανά σκορ και 43-37 στο τέλος της 3ης περιόδου. Όμως, η τάπα του Τσαρτσαρή στον Ερμίς στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου έδωσε την ευκαιρία σε Μπανκς και Ούκιτς να ανεβάσουν τη διαφορά στους 10 πόντους, 47-37. Ήταν εμφανές ότι εκτός του Σάτο κανείς από τη Φενέρ δεν πίστευε ότι… μπορεί να βάλει καλάθι, ο Κεντροαφρικανός με 3/3 βολές μείωσε στους 7 για να απαντήσει αμέσως ο Μπανκς.

Δύο καλάθια του Άντερσερν κράτησαν τη Φενέρ στους 7 πόντους, 51-44, αλλά Μπράμος και Πάνκο είχαν βρει ρυθμό, 55-46, με τον Αμερικανό να φτάνει τους 15 πόντους. Όταν ο Μπανκς σηκώθηκε και σκόραρε για τρεις πόντους με 4:57 για το τέλος για το 58-48 και μετά πανηγύρισε προς τον κόσμο με το κλασσικό του στιλ, όλοι κατάλαβαν ότι στο ΟΑΚΑ το ματς είχε κριθεί. Η τελευταία αντίδραση του Σάτο ήρθε για το 58-50, αλλά μετά κι αυτός σίγησε επιθετικά, με το τελευταίο πεντάλεπτο να είναι παράσταση για έναν ρόλο.

Διαμαντίδης και Μπράμος έφεραν τον Παναθηναϊκό στο 63-50 με 3 λεπτά για το τέλος, ενώ ο Τσαρτσαρής από 2 ασίστ των προηγούμενων έγραψε το 67-50 με 1:01 για το φινάλε, “πράσινο σερί 9-0”. Το τέλος ήταν πια «πράσινο» πάρτι, ο κόσμος είχε ξεσπάσει την πίεση μιας πολύ δύσκολης ημέρας σε πανηγυρισμούς, ο Μπανκς με λέι απ έδινε τη μεγαλύτερη διαφορά στο ματς στον Παναθηναϊκό, 69-51, για να σκοράρει ο Ονάν στο τέλος ένα τρίποντο και να ρίξει τη διαφορά στους 14 πόντους, 69-55.

Σε ατομικό επίπεδο ο Διαμαντίδης ήταν καταπληκτικός με 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ο Πάνκο πολύ καλός με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, όπως και ο Μπράμος με 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Λασμ ήταν ξανά φόβητρο στην άμυνα, ο Μπανκς έδωσε πολλές λύσεις, ενώ ο Σχορτσανίτης είχε 11 πόντους και 6 ριμπάουντ σε 12 λεπτά, χωρίς να είναι ακόμη απόλυτα έτοιμος να αγωνιστεί όσο θα ήθελε μετά τον τραυματισμό του.

Πρώτη θέση, λοιπόν, για τον Παναθηναϊκό στον όμιλο και η διατήρησή της περνά από τη Ρωσία και το ματς με τη Χίμκι. Νίκη εκεί κρατά τον Παναθηναϊκό πρώτο, ήττα εκεί θα τον φέρει 3ο στον όμιλο, σε κάθε περίπτωση θα είναι στο Group E του Top-16 (απλώς με νίκη θα πάρει μαζί του τη Ρεάλ, με ήττα θα πάρει τη Χίμκι). Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο Ολυμπιακός τερματίσει πρώτος στο δικό του όμιλο, τότε θα έχουμε «αιώνια» μονομαχία στο Top-16.

Τα δεκάλεπτα:
12-14, 29-23, 43-37, 69-55.

Παναθηναϊκός
(Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (1τρ. 6ρ. 4ασ. 3κ.φ.), Πάνκο 15 (6ρ.), Μασιούλις, Ούκιτς 4, Λασμ 8 (4ρ. 3κ.), Τσαρτσαρής 4 (3ρ.), Διαμαντίδης 9 (1τρ. 6ρ. 9ασ. 4κ.φ.), Μπανκς 9 (1τρ. 3ρ. 3ασ. 4κ.φ.), Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 11 (6ρ. 3κ.φ.).

Φενέρμπαχτσε
(Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 7 (1), Ονάν 5 (1), Ερμίς, Σάτο 20 (3τρ. 8ρ. 3ασ. 4κ.φ.), Μπρέμερ, Άντερσεν 8 (5ρ. 4κ.φ.), Σαβάς, Μπατίστ 4, Καραμάν 2 (3ρ.), Μπογκντάνοβιτς 6, Πρέλντζιτς 3.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *