Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη και παίζει στο ΣΕΦ τα ρέστα του!

Νίκη και παίζει στο ΣΕΦ τα ρέστα του!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 73-78 μέσα στην Τουρκία τη Φενέρμπαχτσε, έκανε την 5η εκτός έδρας νίκη (σε 7 ματς) στο Top-16 της Ευρωλίγκας και έμεινε ζωντανός στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά. Οι «ερυθρόλευκοι» δυσκολεύτηκαν αρκετά απέναντι στους αδιάφορους και χωρίς άγχος Τούρκους, αλλά στο τελευταίο πεντάλεπτο κέρδισε η ομάδα που ήθελε περισσότερο τη νίκη με τον πρωταθλητή Ευρώπης να τρέχει σερί 0-13. Πλέον, βρίσκονται στο 8-5 και την τελευταία εβδομάδα παίζοντας στο ΣΕΦ με τη Χίμκι θα παίξει την πρόκριση, έχοντας στα χέρια του την τύχη του.

Με νίκη «κλειδώνει» την 3η θέση, ενώ μπορεί να τερματίσει μέχρι και 2ος, αν η Μακάμπι ηττηθεί από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Ο όμιλος του Ολυμπιακού λέγαμε ότι θα είναι «κολασμένος» από την κλήρωση. Πράγματι, έτσι αποδείχτηκε και στην πράξη, την τελευταία αγωνιστική 5 ομάδες θα παλέψουν για 3 θέσεις πρόκρισης.

Τα σενάρια πρόκρισης

Τα υπόλοιπα σενάρια, σε περίπτωση, δηλαδή, ήττας του Ολυμπιακού από τη Χίμκι, έχουν ως εξής, έχοντας στο μυαλό μας ότι την τελευταία αγωνιστική παίζουν Μπαρτσελόνα-Μακάμπι και Λαμποράλ-Σιένα.

Ήττα Ολυμπιακού, ήττα Μακάμπι, ήττα Σιένα: τετραπλή ισοβαθμία με τη Σιένα να μένει 6η. Εκεί, αν ο Ολυμπιακός χάσει 1-10 πόντους είναι 3ος, αν χάσει με 11 είναι 4ος, αν χάσει 12 και πάνω μένει εκτός προημιτελικών.

Ήττα Ολυμπιακού, ήττα Μακάμπι, νίκη Σιένα: τετραπλή ισοβαθμία με την Λαμποράλ να μένει 6η. Εκεί, αν ο Ολυμπιακός χάσει 1-19 πόντους είναι 4ος, αν χάσει πάνω από 20 μένει εκτός προημιτελικών.

Ήττα Ολυμπιακού, νίκη Μακάμπι, ήττα Σιένα: τριπλή ισοβαθμία στις θέσεις 3-5 ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Λαμποράλ, Χίμκι. Ο Ολυμπιακός αν χάσει μέχρι και 12 πόντους, προκρίνεται ως 4ος, αν χάσει πάνω από 13 μένει εκτός.

Ήττα Ολυμπιακού, νίκη Μακάμπι, νίκη Σιένα: τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Σιένα και Χίμκι. Αν ο Ολυμπιακός χάσει 1-3 πόντους προκρίνεται ως 3ος, αν χάσει πάνω από 4 μένει εκτός. Αν χάσει με 4 πόντους, τότε περνάει ως 4ος (θα υπάρξει απόλυτη ισοβαθμία και θα μετρήσουν οι συνολικοί πόντοι στο Top-16).

Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν και πάλι πολύ καλός, τουλάχιστον στα 25 λεπτά του ματς από το 11ο ως και το 35ο. Οι Τούρκοι έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι, το γεγονός ότι δεν είχαν κίνητρο έδειχνε να λειτουργεί υπέρ τους, καθότι δεν είχαν ούτε άγχος, η Φενέρ έμενε κοντά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο και μετά από κάποια στιγμή προσπέρασε. Με τον Ολυμπιακό αγχωμένο επιθετικά, αλλά και μέτριο αμυντικά να δυσκολεύεται απέναντι στο παιχνίδι των Τούρκων, το ματς έφτασε στο 69-61 με 5 λεπτά για το τέλος του. Εκεί ο Ολυμπιακός έδειξε πόσο ήθελε το ματς.

Για 3:50 κράτησε τη Φενέρ άποντη, ενώ μέσα σε 2:40 στο διάστημα αυτό, έτρεξε σερί 0-13 για να μετατρέψει το σκορ σε 69-74, σερί που του χάρισε και τη νίκη στην αναμέτρηση. Οι πρωταθλητές Ευρώπης στο τέλος επιβεβαίωσαν τη λογική που λέει ότι σε τέτοια ματς η ομάδα που τα θέλει περισσότερο συνήθως τα παίρνει στο φινάλε τους. Ο Ολυμπιακός πάτησε το πόδι στο γκάζι για ένα τετράλεπτο, με τον Πρίντεζη, τον Παπανικολάου, τον Χάινς, τον Σπανούλη και τον Λο στην πεντάδα έπαιξε πολύ καλά και πήρε το διπλό που του δίνει τη δυνατότητα να κρατά στα χέρια του το μέλλον του στη διοργάνωση.

Το ματς ξεκίνησε με τον Σπανούλη και τον Παπανικολάου να φέρνουν τον Ολυμπιακό στο 2-5, αλλά ο ΜακΚάλεμπ και ο Σαβάς έγραψαν το 9-7 για τους γηπεδούχους με τον Σάτο να πηγαίνει το ματς στο 11-7. Ο Σερμαντίνι απάντησε για την ισοφάριση και ο Πρίντεζης έγραψε από κλέψιμο του Σπανούλη το 11-13 με τον Ολυμπιακό να φτάνει το σερί του στο 2-12 μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, 13-19 από τον Σλούκα και τον Πάουελ.

Με 2/2 βολές του Περπέρογλου ο Ολυμπιακός πήγε στο 15-21
στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, αλλά ο Πρέλντζιτς και το λίγο… τρελό τρίποντο του Μπατίστ μείωσαν σε 20-21 για να έρθει ο Πεκέρ και να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του. Μετά το καλάθι του Περπέρογλου, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την τεχνική ποινή στον Πεκέρ και με 3/4 βολές (είχε προηγηθεί και φάουλ του Τούρκου) έγραψε το 22-26, με τον Χάινς από την επαναφορά να γράφει το 22-28 με 5:42 για το ημίχρονο

Όμως, γρήγορα η Φενέρ εκμεταλλευόμενη δύο άστοχες βολές του Περπέρογλου και ένα λάθος του Λο, μείωσε σε 26-28 για να γράψει 4 πόντους ο Πεκέρ για το 30-28 με σερί 8-0, την ώρα που ο Ολυμπιακός αστοχούσε σε δύο τρίποντα κι έκανε κι ένα λάθος με τον Χάινς. Ο Άντιτς με τρίποντο σταμάτησε το σερί των Τούρκων, αλλά Σαβάς και Ερμίς έκλεισαν το ημίχρονο στο 34-33 υπέρ της Φενέρ.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει πλήρως τα ριμπάουντ
στο πρώτο ημίχρονο, με τη Φενέρ να γράφει 14/30 δίποντα στο ημίχρονο και τον Ολυμπιακό να μην έχει πάρει ούτε ένα (!) επιθετικό ριμπάουντ στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα (η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και στην 3η περίοδο, με τον Ολυμπιακό να παίρνει το πρώτο επιθετικό ριμπάουντ στο ματς 2:16 πριν το τέλος της). Απ’ την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» δημιουργούσαν καλύτερα ρήγματα στη ρακέτα της Φενέρ, οι βολές ήταν 3/3 για τους Τούρκους, 11/14 για τον Ολυμπιακό.

Η 3η περίοδος έδινε ένα κλίμα… αναμονής, η Φενέρ περίμενε να τελειώσει η… σεζόν και το μαρτύριό της, ο Ολυμπιακός να έρθει το 4ο δεκάλεπτο για να κερδίσει. Αποτέλεσμα ένα μοιρασμένο δεκάλεπτο με λίγες συγκινήσεις και καθόλου ένταση ουσιαστικά, αλλά πολλά τρίποντα. Ο Παπανικολάου ισοφάρισε σε 36-36 με τρίποντο, ο Καραμάν έγραψε με τον ίδιο τρόπο το 41-36, αλλά ο Άντιτς με δύο συνεχόμενα τρίποντα έκανε το 41-42 για τον Ολυμπιακό. Τρίποντο και από τον Σπανούλη για το 45-45, νέο τρίποντο και από τον Παπανικολάου για το 47-48, με τον Παπανικολάου να πετυχαίνει 2:51 πριν το τέλος της περιόδου τους πρώτους πόντους του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο με άλλο τρόπο πλην σουτ από το τρίποντο, λέι απ για το 51-50.

Ο ίδιος έφτασε τα 4/4 τρίποντα για το 53-54, ενώ πήγε την ομάδα του στο 53-56 στο τέλος της περιόδου, φτάνοντας ο ίδιος τους 13 πόντους στο δεκάλεπτο. Η Φενέρ, αφού ολοκλήρωσε… ζωντανή τον τρίποντο βομβαρδισμό του Ολυμπιακού, πήρε με τον Πεκέρ το προβάδισμα στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου, 57-56. Ο Ονάν έκανε το 59-56, ενώ μετά την απάντηση του Χάινς, ο Ονάν έβαλε άλλους 5 πόντους, με τον Ολυμπιακό να τον χάνει σε 3 φάσεις, για το 64-58.

Ο Περπέρογλου απάντησε με τρίποντο
, ο Ονάν τον μιμήθηκε, ο Λο έκανε λάθος και ο Ολυμπιακός με 5 λεπτά για το τέλος βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο από το καλάθι του Σαβάς από την 7η ασίστ του Πρέλντζιτς. Η αντίδραση του πρωταθλητή Ευρώπης στο πιο δύσκολο σημείο της σεζόν ως τώρα ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε. Ο Πρίντεζης με καλάθι και φάουλ μείωσε σε 69-64, η «ερυθρόλευκη» άμυνα ανάγκασε σε δύο λάθη τη Φενέρ και ο Πρίντεζης συνέχισε το βιολί του στην επίθεση, 7 συνεχόμενοι πόντοι για το 69-68.

Ο Σπανούλης έβαλε μεγάλο τρίποντο για το 69-71, ο Χάινς έκανε την πρώτη από τις δύο καθοριστικές του τάπες, στον Πρέλντζιτς για να γράψει τρίποντο ο Λο, 0-13 ο Ολυμπιακός και 69-74 με 2:05 για το τέλος. Ο ΜακΚάλεμπ μείωσε με 1:17 σε 71-74, ο Σπανούλης αστόχησε στην επόμενη επίθεση, η Φενέρ δοκίμασε τρίποντο για την ισοφάριση, αλλά ο Ονάν αστόχησε, με τον Σπανούλη να παίρνει φάουλ στα 22 δευτερόλεπτα και με 1/2 βολές να κάνει το 71-75.

Ο Χάινς έκανε τη 2η τάπα του
, σε λέι απ του Σαβάς, ο ΜακΚάλεμπ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά φοβήθηκε 3η τάπα του Χάινς και έδωσε στον Πρέλντζιτς που αστόχησε, με τον Πρίντεζη να παίρνει το φάουλ και να γράφει το 71-76 με 1/2 βολές στα 9 δευτερόλεπτα. Ο ΜακΚάλεμπ έκανε ντράιβ, ο Χάινς δεν άφησε τη φάση, του έκανε φάουλ στο τελείωμα, 73-76 με 2/2 βολές και 4 δευτερόλεπτα, για να γράψει ο Πρίντεζης το 73-78 στην εκπνοή.

Ο Ολυμπιακός είχε λιγότερα ριμπάουντ, 37-32 με τα επιθετικά στο 14-5, ενώ τα λάθη ήταν 7-12 και τα κλεψίματα 10-2 στο ματς. Απ’ την άλλη, ήταν πιο εύστοχος, με 50% στα δίποντα και 46% στα τρίποντα (11/24) έναντι 44% και 27% της Φενέρ αντίστοιχα.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Σπανούλης με 14 πόντους, 7 ασίστ και 7 κερδισμένα φάουλ τράβηξε ξανά το κουπί για τον Ολυμπιακό, με τον Παπανικολάου να γράφει 16 πόντους με 4/4 τρίποντα. Καλός ο Περπέρογλου, πολύ καλός ο Πρίντεζης αλλά και ο Λο, καλός και ο Χάινς. Με 3 τρίποντα ο Άντιτς αλλά δεν βοήθησε στα ριμπάουντ, καλός ο Σερμαντίνι, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του κανείς από τους υπόλοιπους.

Την ερχόμενη Πέμπτη
ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ δεν πρέπει καν να μπει στη λογική ότι περνάει και με ήττα (σε κάθε περίπτωση, αν χάσει ως 4 πόντους προκρίνεται). Πρέπει να έχει μόνο στόχο τη νίκη απέναντι στη Χίμκι, καθώς αυτή θα τον φέρει ίσως και 2ο, αν η Μπαρτσελόνα στην έδρα της κερδίσει τη Μακάμπι. Και το να βγει έστω και την τελευταία στιγμή 2ος από αυτόν τον όμιλο, ίσως κάνει τη διαφορά για την πρόκριση στο Λονδίνο. Καλύτερο σενάριο απ’ το να παίζει στην έδρα του την πρόκριση δεν θα μπορούσε να φανταστεί, τώρα αν το κάνει τη 12η ή τη 14η αγωνιστική μικρή σημασία έχει στην ουσία του θέματος. Ο όμιλος το γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα είναι πολύ δύσκολος και θα κριθεί στις λεπτομέρειες, νίκη την Πέμπτη είναι αυτό που θέλει για να πάει στα νοκ άουτ και να υπερασπιστεί το στέμμα του.

Τα δεκάλεπτα: 13-19, 34-33, 53-56, 73-78.

Φενέρμπαχτσε (Ερντογκάν): ΜακΚάλεμπ 12 (6ρ. 3ασ. 3κλ.), Ονάν 12 (2), Ερμίς 4, Σάτο 12 (5ρ.), Τρίπκοβιτς, Πεκέρ 10 (4ρ.), Σαβάς 8 (7ρ.), Μπατίστ 3 (1), Καραμάν 7 (1τρ. 3ρ.), Πρέλντζιτς 6 (4ρ. 7ασ. 2κλ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 5 (5ρ. 2κ.), Λο 5 (1τρ. 5ασ. 3κ.φ.), Άντιτς 9 (3), Σπανούλης 14 (2τρ. 7ασ. 2κλ. 7κ.φ.), Περπέρογλου 9 (1τρ. 3κ.φ.), Σερμαντίνι 4 (5ρ.), Σλούκας 2, Πάουελ 2, Γκεσεβίτσιους, Πέρκινς, Πρίντεζης 12 (5ρ.), Παπανικολάου 16 (4τρ. 4ρ. 2κ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *