Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Σαν κοινός θνητός…

Σαν κοινός θνητός…

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το Top-16 της Ευρωλίγκας ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός, αφού ηττήθηκε με 82-74 στη Βιτόρια από την Κάχα Λαμποράλ. Οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, επέβαλαν το ρυθμό τους, ήλεγξαν πλήρως τον αγώνα, απέναντι σε έναν νωθρό Ολυμπιακό, που δεν έβγαζε ενέργεια στην άμυνα, δεν έβρισκε ρυθμό στην επίθεση, δεν ήταν η ομάδα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι στο 0-1, το νικηφόρο σερί των 7 αγώνων σταμάτησε, μπροστά υπάρχει το ματς με την Μπεσίκτας στο ΣΕΦ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να χρησιμεύσει για να ξαναμπεί ο Ολυμπιακός στο σωστό δρόμο.

Μετά το ματς ο Τάμπακ είπε ότι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να κάνει τους παίκτες του να πιστέψουν ότι μπορούν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό, ενώ ήδη μετρούσαν δύο ήττες φέτος, αλλά μέσα στο παρκέ οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν ανά διαστήματα κοιμισμένοι. Αν μέτρησαν αυτές οι δύο νίκες στη χαλαρότητά τους, κανείς δεν το ξέρει, πάντως, θα ήταν απαράδεκτο αν ίσχυε.

Στο παιχνίδι δεν υπήρχε πουθενά η περίφημη ενέργεια του Ολυμπιακού στην άμυνα, με τους «ερυθρολεύκους» να θυμίζουν την αρχή της σεζόν. Ο Λάμπε έκανε την πλάκα του στη ρακέτα, είχε 10/18 δίποντα και 25 πόντους σε 26 λεπτά, όποιος κλήθηκε να τον μαρκάρει έγινε βιντεάκι για highlight, αλλά δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Οι ψηλοί έχασαν τελείως τον Λάμπε, ο οποίος κέρδισε τις μονομαχίες απέναντι σε Πάουελ, Χάινς, Μαυροειδή. Το να πει κανείς ότι… έλειψε ο Σερμαντίνι, είναι προφανώς αστείο, αφού ο Γεωργιανός ακόμα δεν έχει κάνει προπόνηση με τη νέα του ομάδα.

Το θέμα ήταν, όμως, ότι και η περιφέρεια είχε μεγάλα προβλήματα. Η περιφέρεια θύμισε ξανά τις αρχές της χρονιάς, όταν όλο το βάρος πέφτει στον Σπανούλη και κανείς άλλος δεν μπορεί να πάρει την μπάλα στα χέρια του για να υπάρχει σωστή κυκλοφορία. Χαρακτηριστικά τα 5 λάθη, τα 9 κερδισμένα φάουλ του Σπανούλη, που εξοντώθηκε στον αγώνα προσπαθώντας να τα κάνει όλα μόνος του, βλέποντας ότι οι υπόλοιποι περιφερειακοί δεν ακολουθούσαν, για να φτάσει στο σημείο να χάσει στο τέλος την μπάλα στην ντρίμπλα από τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, προφανώς δείγμα κούρασης.

Κατά τα άλλα, η ενέργεια δεν έβγαινε ούτε στην περιφερειακή άμυνα, όπου Ερτέλ και Όλεσον ουσιαστικά χάρισαν τη νίκη στη Λαμποράλ. Οι δυο τους είχαν 28 πόντους με 5/6 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 12/15 βολές, με 6 ριμπάουντ και 10 ασίστ στο ματς, συν 9 κερδισμένα φάουλ και συνολικό ranking 43. Κι εντάξει, Λο, Μάντζαρης, Περπέρογλου, βρέθηκαν σε κακή μέρα επιθετικά, το να παίξεις όμως άμυνα δεν έχει σχέση, είναι θέμα διάθεσης.

Κακός ήταν και ο Μπαρτζώκας, που μάλλον ούτε διάβασε καλά το ματς, ούτε έκανε τις σωστές αλλαγές. Ο Άντιτς έπαιξε 20 λεπτά και είχε 13 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, το να χρησιμοποιηθεί η άμυνά του ως αρνητικό δεν είναι σοβαρό, ο Λάμπε έκανε πλάκα σε όλους. Ο Πρίντεζης τελείωσε το ματς με 5/5 δίποντα, αλλά δεν πήρε άλλες προσπάθειες από σύστημα, ο Σλούκας δεν δοκιμάστηκε καν σε ένα ματς που η περιφέρεια της ομάδας ήταν απαράδεκτη.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ μέτρια τον αγώνα,
με τον Όλεσον να βάζει 5 πόντους και τον Λάμπε να ακολουθεί, η Λαμποράλ πήγε στο 11-4 στα πρώτα 3 λεπτά, ενώ με τον Πάουελ κάκιστο, ο Λάμπε έκανε και το 13-4 για την ομάδα του. Όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε σωστά και έδειξε να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα.

Ο Σπανούλης με τρίποντο και φάουλ μείωσε σε 13-8, ενώ ο ίδιος ήταν που πήρε την ομάδα του από το χέρι και με 5 ακόμα πόντους έριξε τη διαφορά στο καλάθι, 15-13, φτάνοντας τους 9 συνεχόμενους. Κάπου εκεί η Λαμποράλ έδειξε ότι δεν το πίστευε, ο Νοτσιόνι σκόραρε για το 17-13, αλλά ο Παπανικολάου με τρίποντο και ο Πρίντεζης από κοντά έδωσαν προβάδισμα στον πρωταθλητή Ευρώπης, 17-18. Ο Χάινς ανέβασε τη διαφορά, ενώ Γκεσεβίτσιους και Πρίντεζης μετά από κλέψιμο έκαναν το 17-24. Η Λαμποράλ βρήκε κουράγιο από την ατομική ενέργεια του Νοτσιόνι στο τέλος της περιόδου, 19-24, με τον Αργεντινό να είναι ξεκάθαρα ο καλύτερός της παίκτης ως τότε.

Ο Ολυμπιακός, πάντως, πατούσε καλύτερα στα πόδια του, ο Άντιτς σκόραρε από το τρίποντο, ο Ν. Μπιέλιτσα δεν μπόρεσε να τον μιμηθεί και ο Λο 8:40 πριν το ημίχρονο έκανε το 19-30 με καλάθι και φάουλ. Νέο τρίποντο του Άντιτς και 22-33 με 6:46 για την ανάπαυλα, με τον Ολυμπιακό να παθαίνει ένα τρίλεπτο… blackout,το οποίο περισσότερο από τη διαφορά, γύρισε την ψυχολογία των δύο ομάδων. Η Λαμποράλ μπόρεσε με τον Ερτέλ να πλησιάσει σε 27-33, ο Χάινς έκανε το 27-35 και ο Περπέρογλου το 29-38 με τρίποντο αμέσως μετά (δηλαδή ο Ολυμπιακός δεν έχασε πολλά από τη διαφορά), αλλά οι Ισπανοί από τότε και στο εξής πατούσαν πολύ καλύτερα στο παρκέ.

Ο Σπανούλης με βολές έκανε το 30-40,
αλλά ο Ν. Μπιέλιτσα σκόραρε τρίποντο, με τον Περπέρογλου και τον Άντιτς να προσπαθούν ανεπιτυχώς να τον μιμηθούν, για να κάνει ο Ερτέλ το 35-40. Ο Σαν Εμετέριο κι αυτός σκόραρε για το 38-42, ενώ ο Όλεσον κέρδισε φάουλ από τον Άντιτς σε ντράιβ στην τελευταία επίθεση, για να βάλει 2/2 βολές και να ρίξει τη διαφορά στο 40-44. Ο Μάντζαρης είχε καλό σουτ από το τρίποντο στην εκπνοή, αλλά ήταν άστοχος, κατόπιν εορτής μπορούμε να πούμε ότι μπορεί και να ήταν καθοριστική για την ψυχολογία των Ισπανών η φάση, αφού πήγαν στα αποδυτήρια στους 4 πόντους, για να σκοράρουν για το 42-44 στο ξεκίνημα της επανάληψης, ενώ αλλιώς θα ήταν τα πράγματα με τη διαφορά στους 7.

Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε 20 λεπτά για να ξαναχτίσει τη διαφορά, αλλά όχι μόνο δεν το έκανε, εγκλωβίστηκε τελείως στην άμυνα του Τάμπακ, έκανε ένα χείριστο 3ο δεκάλεπτο, χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα 17 λεπτών (από το 22-33 και μετά) το επιμέρους σκορ ήταν 45-22 για τη Λαμποράλ ως το 30ο λεπτό. Ο Λάμπε ισοφάρισε σε 46-46 με καλάθι και φάουλ για να κάνει το 47-46 με τη βολή, ο ίδιος έπαιρνε σε κάθε επίθεση την μπάλα και συνήθως σκόραρε, 51-50 για τους Ισπανούς, με τον Λο να αστοχεί σε τρίποντο και τον Όλεσον να κάνει το 54-50 με δικό του σουτ έξω από τα 6.75.

Το ξέσπασμα του Ερτέλ
και οι συνεχιζόμενες κακές επιθέσεις του Ολυμπιακού έφεραν τη Λαμποράλ στο 59-53, για να κάνει ο Πλάις το 61-53 και το 63-55 και να έρθει ο Σαν Εμετέριο στο φινάλε της περιόδου για το 67-55 με τρίποντο. Δεν ξέρω αν πιο μεγάλη εντύπωση δημιούργησε η τρομερή ανατροπή από το -11 στο +12 της Λαμποράλ σε λιγότερο από 20 λεπτά, ή το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός στο 4ο δεκάλεπτο δεν μπορούσε να γυρίσει το ματς.

Με τον Σπανούλη και τον Παπανικολάου να βάζουν τρίποντα μείωσε σε 69-61,
αλλά η άμυνά του εξακολουθούσε να χαρίζει καλάθια στη Λαμποράλ. Ο Άντιτς με τρίποντο έκανε το 72-64, αλλά η φαντασία, η ταχύτητα, η δημιουργία, το πάθος, έλειψαν, ο Ολυμπιακός επιχείρησε άλλα 6 τρίποντα ως το φινάλε, όλα άστοχα, όλα κι από ένας μικρός λόγος που ηττήθηκε, αφού η αντίδρασή του ήταν σπασμωδική.

Ο Λάμπε στο 35ο λεπτό έφτασε τους 25 πόντους για το 77-64,
ο Νοτσιόνι με τρίποντο έκανε το 80-66, ο Ολυμπιακός μείωσε με τον Άντιτς 1:38 πριν το τέλος σε 80-72, αλλά ο Πρίντεζης πέταξε την επόμενη επίθεση, χάθηκε περίπου 1 λεπτό μέχρι ο Παπανικολάου στα 36 δευτερόλεπτα να βάλει 2 βολές για το 80-74.

Η Λαμποράλ ήθελε ουσιαστικά μια καλή επίθεση, ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ, ο Όλεσον έβαλε 2/2 βολές για το 82-74, ο Μπαρτζώκας πέταξε κι επίσημα λευκή πετσέτα βγάζοντας τον Σπανούλη στο τελευταίο μισό λεπτό και ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε καν να μειώσει λίγο τη διαφορά στην τελευταία επίθεση για την περίπτωση της ισοβαθμίας.

Πέραν από τον Άντιτς και τον Σπανούλη, Πρίντεζης και Παπανικολάου ήταν καλούτσικοι, αλλά αρκετά χειρότεροι από τα καλά τους ματς, με τον Ολυμπιακό να μην έχει άλλο διασωθέντα. Συνέχεια στο ΣΕΦ με την Μπεσίκτας, το ματς δεν είναι απλώς ευκαιρία για επιστροφή στις νίκες, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες του ομίλου, απέναντι στην Μπεσίκτας ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώρια να πετάξει κι άλλο ροζ φύλλο.

Τα δεκάλεπτα: 19-24, 40-44, 67-65, 82-74.

Κάχα Λαμποράλ
(Τάμπακ): Κουκ (3ασ.), Νοτσιόνι 11 (1τρ. 6ρ.), Μ. Μπιέλιτσα, Σαν Εμετέριο 6 (2), Πλάις 5 (3ρ.), Ερτέλ 13 (1τρ. 4ρ. 7ασ.), Όλεσον 15 (1τρ. 3ασ. 6κ.φ.), Λάμπε 26 (3ρ. 4κ.φ.), Ν. Μπιέλιτσα 5 (1τρ. 3ρ.), Κοζέρ 2 (3ασ.).

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): ΧΧάινς 6 (5ρ.), Λο 5 (3ρ.), Άντιτς 13 (3τρ. 4ρ. 4ασ.), Σπανούλης 18 (2τρ. 3ασ. 9κ.φ.), Περπέρογλου 7 (1), Μαυροειδής, Πάουελ, Γκεσεβίτσιους 5 (1), Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 10 (2τρ. 6ρ.), Μάντζαρης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *