Home / Α1 / Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, ΑΓΟΡ, μια μάχη μέχρι τέλους!

Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, ΑΓΟΡ, μια μάχη μέχρι τέλους!

Μετά την 11η αγωνιστική της Α1, την πρώτη για το 2013 στο πρωτάθλημά μας, τρεις είναι οι ομάδες που έχουν ξεχωρίσει αγωνιστικά εκτός των δύο μεγάλων. Οι δύο έπαιζαν μεταξύ τους αυτή την εβδομάδα, με τον Πανιώνιο να παίρνει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και να έχει πλεονέκτημα στη βαθμολογία έναντι του «δικεφάλου» και του ΑΓΟΡ. Όμως, η μάχη αναμένεται να μας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε, ενώ και οι υπόλοιποι της λίγκας δείχνουν τάσεις βελτίωσης, με αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος να αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρων.     


Σημαντική νίκη πέτυχε ο Πανιώνιος
στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, νίκη που τον φέρνει στο 9-2 (μαζί με τον Παναθηναϊκό) και με πλεονέκτημα προς το παρόν στη μάχη για την 3η θέση του πρωταθλήματος. Μάλιστα, το 82-68 με το οποίο κέρδισε, το +14 δηλαδή, είναι μια πολύ καλή διαφορά για να προστατεύσει στο ματς του δευτέρου γύρου στην Πυλαία.

Σίγουρα, οι δυο ομάδες που έχουν ως τώρα χάσει μόλις 1 ματς με τους υπόλοιπους 11 (πλην «αιωνίων» δηλαδή) του πρωταθλήματος, έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι το +14 αυτό θα κρίνει και την 3η θέση, αλλά προς το παρόν είναι ξεκάθαρα οι δύο πιο συνεπείς αγωνιστικά από τις 12 πλην των δύο μεγάλων (με τον ΑΓΟΡ, πάντως, να ακολουθεί από κοντά).

Στα σημαντικά στοιχεία ότι ο Πανιώνιος έχει χάσει μόνο από τον ΑΓΟΡ (δηλαδή μόνο από ομάδες που είναι στην πρώτη πεντάδα), ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε από τον ΚΑΟΔ, αλλά ο Πανιώνιος έχει χάσει εντός έδρας από τον ΑΓΟΡ.

Ο δεύτερος γύρος είναι μπροστά, μαζί με 2 αγωνιστικές του πρώτου, οι οποίες λογικά θα σημάνουν από μία ήττα εντός προγράμματος στον καθένα (ο Πανιώνιος παίζει στο ΣΕΦ, ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ) και δηλαδή τον ΑΓΟΡ να έχει την ευκαιρία να πιάσει τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία και να βρεθεί μόλις μια ήττα πίσω από τον Πανιώνιο (αν κερδίσει και τα δυο του ματς, βεβαίως).

Στον δεύτερο γύρο τα πιο δύσκολα (στη θεωρία) ματς είναι για τον Πανιώνιο το ταξίδι στη Ρόδο τη 17η αγωνιστική, το οποίο θα κάνει και ο ΠΑΟΚ στη 19η, αγωνιστική στην οποία ο Πανιώνιος θα παίξει στο Ρέθυμνο με τον ΑΓΟΡ. Στο Ρέθυμνο ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει την 21η αγωνιστική, ενώ η λογική λέει ότι τις διαφορές τους θα τις λύσουν οριστικά την 24η αγωνιστική στο μεταξύ τους ματς στην Πυλαία. Έχουν δηλαδή και οι δύο Κολοσσό και ΑΓΟΡ εκτός έδρας, αλλά και οι δύο τον Άρη στην έδρα τους. Αν το δούμε από την ανάποδη αυτό, ο ΑΓΟΡ τους έχει και τους δύο μέσα στην έδρα του στο δεύτερο γύρο…

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα δύσκολα παιχνίδια, η έδρα του Περιστερίου είναι δύσκολη, ο Ίκαρος δεν είναι εύκολο καρύδι, ούτε ο Απόλλωνας. Αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος έχει τον πρώτο λόγο, αφού έριξε τον ΠΑΟΚ στο 8-3, αλλά η μάχη απέχει πολύ από το τέλος της. Και, βεβαίως, αν όλα πάνω όπως τώρα, ο «πόλεμος» θα κριθεί στα πλέι οφς, ίσως για την 3η θέση (χωρίς και πάλι να ξεγράφω τον ΑΓΟΡ, που θεωρώ ότι μπορεί να μπει τετράδα όπως παρουσιάζεται ως τώρα).

Το παιχνίδι ανάμεσα στους δύο κρίθηκε κυρίως στα ριμπάουντ. Με το συνολικό αριθμό στο 42-32, τα επιθετικά ήταν 15-8 υπέρ του Πανιωνίου, δηλαδή 7 περισσότερες επιθέσεις από εκεί (και 14 πόντοι διαφοράς στο ματς). Και οι δύο σούταραν με 49% στα δίποντα, αλλά ο Πανιώνιος είχε 39% στα τρίποντα, έναντι 20% του ΠΑΟΚ, με 4 περισσότερα εύστοχα, για να καλύψει τη διαφορά στην ευστοχία (65% έναντι 71%) και το σύνολο των βολών (11/17 έναντι 17/24).

Μεγάλος πρωταγωνιστής
του αγώνα ο Νίκος Παππάς με 20 πόντους, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ, με 9/17 δίποντα και 2/2 βολές (και 0/3 τρίποντα με μόλις 1 λάθος) σε 31 λεπτά.

Πολύ καλός ο Γιάνκοβιτς, κυρίως στις… έξτρα δουλειές, είχε 8 πόντους με 1/6 εντός παιδιάς, αλλά 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 9 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Μίλμπουρν είχε 12 πόντους και 10 ριμπάουντ, με τον Καββαδά να βάζει 15 πόντους με 7/9 δίποντα (και 4 λάθη).

Απ’ την άλλη, οι ύποπτοι ήταν κι εδώ οι συνήθεις, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είχε 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5 κερδισμένα φάουλ σε 27 λεπτά, ενώ ο ΜακΓκραθ είχε 16 πόντους, 7 ασίστ και 7 κερδισμένα φάουλ, αλλά με 1/7 τρίποντα, αριθμός που στοίχισε στην ομάδα του. Πολύ καλός ο Τσαϊρέλης, 9 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ, καλός και ο Χαριτόπουλος, 10 πόντοι, 7 ριμπάουντ.

Ο ΠΑΟΚ, όμως, δεν κατάφερε να ελέγξει τα αμυντικά του ριμπάουντ πήρε μόλις το 62% αυτών (ο Πανιώνιος το 77% των δικών του) και αυτό μαζί με την αστοχία στα τρίποντα, τον έκανε στην πορεία να χάσει την επαφή με το σκορ.

Τα όσα λέμε παραπάνω μπορούν εύκολα να επιβεβαιωθούν και από την πορεία του αγώνα. Το 37-32 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου έγινε 68-45 μετά από 8 λεπτά, στο τέλος της 3ης περιόδου, με σερί 31-12 για τον Πανιώνιο, σε διάστημα που οι «κυανέρυθροι» πήραν 7 επιθετικά ριμπάουντ (σχεδόν τα μισά τους στον αγώνα δηλαδή), με τον ΠΑΟΚ να έχει και 5 λάθη στο δεκάλεπτο (σχεδόν τα μισά του στο ματς, που τελείωσε με 11).


Η υπόλοιπη αγωνιστική

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κέρδισαν αρκετά εύκολα, 76-94 εκτός έδρας τον Πανελευσινιακό ο πρώτος, 91-60 εντός έδρας τον Απόλλωνα ο δεύτερος. Ο Πρίντεζης τελείωσε το ματς του Ολυμπιακού με 8/8 δίποντα και 10 πόντους (8 ριμπάουντ, 4 ασίστ) σε 23 λεπτά (αλλά και με 1/6 τρίποντα). Ο Παναθηναϊκός είδε τον Λασμ να έχει 5/5 δίποντα (14 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 7 κερδισμένα φάουλ).

Η Καβάλα πέτυχε μεγάλη νίκη μέσα στη Ρόδο, 72-86 τον Κολοσσό, ξεφεύγοντας από τη ζώνη του υποβιβασμού, φτάνοντας το 3-8 στο πρωτάθλημα. Το παιχνίδι κρίθηκε στο 4ο δεκάλεπτο, όπου η Καβάλα πήρε με επιμέρους σκορ 12-26 τη διαφορά. Μεγάλο ματς από τον Κόλεμαν με 21 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 τάπες, 7 κερδισμένα φάουλ με 7/9 δίποντα και 7/10 βολές σε 32 λεπτά, αλάνθαστος. Από κοντά και ο Γκαγκαλούδης με 14 πόντους και 9 ασίστ.

Ο Ηλυσιακός κέρδισε με 66-64 τον Ίκαρο, παρότι οι ασίστ στον αγώνα ήταν 8-17 και οι δυο ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά. Το ματς ήταν σκληρό ντέρμπι, Στόγκλιν και Βρκιτς μονομάχησαν, ο πρώτος είχε 26 πόντους με 8/21 σουτ και 7/10 βολές (6 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ), ο δεύτερος 19 πόντους με 5/6 σουτ και 6/8 βολές (8 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ), αλλά ο Στόγκλιν ήταν που χαμογέλασε στο τέλος. Με δικό του τρίποντο ο Ηλυσιακός προσπέρασε με 65-64 για να πάρει τη νίκη μετά από αλλεπάλληλες χαμένες επιθέσεις εκατέρωθεν στο τελευταίο λεπτό.

Ο Άρης έκανε καλό ποδαρικό στο 2013, κέρδισε εύκολα το Περιστέρι με 70-46, ένα Περιστέρι που είχε 2/15 τρίποντα και 21 λάθη στο ματς και σκόραρε από 8 πόντους σε 1η και 3η περίοδο. Προφανώς και με τέτοια νούμερα δεν θα είχε τύχη να ακολουθήσει στο ματς, αν βάλει κανείς και τις 4/6 βολές σε όλο τον αγώνα, δείγμα του πόσο λάθος προσέγγισε την επιθετική του τακτική, έχει την εικόνα του ματς. Ο Χαντ με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, ο Ασημακόπουλος (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και ο Σαρικόπουλος (12 πόντοι, 10 ριμπάουντ) ήταν οι καλύτεροι του Άρη.

Νίκη και για τον ΑΓΟΡ, ο οποίος κέρδισε με 88-75 πολύ πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό σκορ τον ΚΑΟΔ στο Ρέθυμνο. Τα λάθη ήταν 12-20, οι ασίστ 18-8, ο ΑΓΟΡ σούταρε με το εκπληκτικό 79% στα δίποντα (αλλά είχε και 8/31 τρίποντα, 26%) και το τελικό σκορ ξεκάθαρα κολακεύει τους φιλοξενούμενους, που έχαναν 81-47 στο 30ο λεπτό, μέχρι ο ΑΓΟΡ να… τα φορτώσει στον κόκορα και να χάσει με 7-28 το τελευταίο δεκάλεπτο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία περίοδο ο ΑΓΟΡ αστόχησε σε 8 τρίποντα (είχε 8/23 ως τότε), ενώ έκανε και 6 λάθη (τα μισά του στο ματς), δείγμα της απίστευτης χαλαρότητας με την οποία έκλεισε τον αγώνα.

Όμως, είχε 4 παίκτες με τουλάχιστον 20 ranking, ο Άκης Καλλινικίδης ήταν καταπληκτικός σε 21 λεπτά με 9 πόντους (3/3 δίποντα, 3/3 βολές), 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 5 κερδισμένα φάουλ και τη γνωστή του ενέργεια στην άμυνα, ο Κάρτερ είχε 22 πόντους και 4 ριμπάουντ με 9/12 σουτ, ο Πετγουέι 17 πόντους και 6 ριμπάουντ με 7/10 σουτ και ο Κόμματος 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, με 5/6 δίποντα (και 1/6 τρίποντα). Μπορεί ο ΑΓΟΡ να είναι στην 5η θέση, αλλά θεωρώ ότι αγωνιστικά ως τώρα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ, ενώ ο δεύτερος γύρος του είναι πιο εύκολος από των άλλων δύο.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *