Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη επιβίωσης

Νίκη επιβίωσης

Μετά από μια πάρα πολύ δύσκολη βραδιά στο ΟΑΚΑ στην οποία ούτε να σκεφτεί δεν θα ήθελε το ενδεχόμενο της ήττας, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 78-73 της Μάλαγα για την 3η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας, φτάνοντας στο 2-1 και κάνοντας άλλο ένα βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση. Οι «πράσινοι» είδαν τον Ρέπεσα να έχει ετοιμάσει καταπληκτικά την ομάδα του, έχοντας «διαβάσει» σχεδόν όλα τα plays του Παναθηναϊκού, που κολλούσε στην επίθεση σε όλο το ματς. Αλλά η κλάση των παικτών του μίλησε στο τέλος, μαζί με τον εγωισμό του Γκιστ που απεγνωσμένα ήθελε να δώσει απαντήσεις στους ανθρώπους της Μάλαγα που τον έδιωξαν ως αποτυχημένο.

Ο Αμερικανός έπαιζε με τους σφυγμούς στο μάξιμουμ στην 4η περίοδο, μετά από κάθε καλάθι του γυρνούσε στον πάγκο της Μάλαγα και φώναζε, τα δύο τρίποντά του ήταν «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό. Στα άσχημα του ματς το γεγονός ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης τραυματίστηκε στον αστράγαλο του δεξιού ποδιού.

Ο Παναθηναϊκός σε μεγάλα διαστήματα στο ματς έμοιαζε μπλοκαρισμένος στην επίθεση, το σύστημα που επέλεγε ο Ρέπεσα, χωρίς βοήθειες στους ψηλούς, δεν άφηνε χώρους για ελεύθερα σουτ μετά από πάσα, με αποτέλεσμα η μπάλα να μένει για πολλή ώρα στα χέρια των περιφερειακών και αρκετές επιθέσεις να «φεύγουν» με σκοτωμένα σουτ. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στη Μάλαγα να μείνει κοντά ως το τέλος, μάλιστα, στις αρχές της 4ης περιόδου είχε και το προβάδισμα, με τον Παναθηναϊκό να επιμένει χωρίς λόγο σε σχήμα που δεν έβγαινε.

Απ’ την άλλη, ο Ρέπεσα έχασε το ματς… “εύκολα” όταν δεν έκανε τις αλλαγές που έπρεπε και επέμεινε στο δίδυμο Ζόριτς-Λίμα στη ρακέτα. Ναι μεν με αυτούς έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ και πήρε και αρκετά επιθετικά, αλλά, απ’ την άλλη, δεν είχε σκορ, σκορ που ίσως έβρισκε με Πάνκο-Πέροβιτς ή τον Βάσκες στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε καλή άμυνα στο ξεκίνημα του αγώνα, αλλά σκόραρε εύκολα στην επίθεση, μετά το 2-3 από το τρίποντο του Σίμον δεν έχασε το προβάδισμα για αρκετή ώρα, σχεδόν μέχρι το ημίχρονο. Ο Διαμαντίδης και ο Γκιστ απάντησαν για το 7-3, με τον Καλογουέι να ισοφαρίζει το ματς σε 7-7, αλλά τον Μασιούλις και τον Ούκιτς να πηγαίνουν τον Παναθηναϊκό στο 14-9. Ο Βάσκες και ο Σίμον μείωσαν στον πόντο, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο στην επίθεσή του στο πρώτο δεκάλεπτο, με τον Μπράμος πήγε στο 22-17, για να κλείσει την πρώτη περίοδο στο 23-19.

Τα πρώτα (επιθετικά) σύννεφα άργησαν να φανούν, χρειάστηκε να περάσουν 4 λεπτά στη δεύτερη περίοδο, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει 8 συνεχόμενους πόντους από τον Μπανκς για να πάει στο 33-23, δείχνοντας ότι ελέγχει το ματς. Ο Ρέπεσα πήρε τάιμ άουτ και μετά την επιστροφή στο παρκέ, είδαμε άλλο παιχνίδι. Η Μάλαγα δεν έδινε βοήθειες στην άμυνα, οι «πράσινοι» έψαχναν την πάσα από τους ψηλούς ή το ντράιβ και πάσα στην περιφέρεια, αλλά δεν έβρισκαν ελεύθερο σουτ. Αποτέλεσμα, δύο τρίποντο από τον Πάνκο και τον Καλογουέι να γράψουν το 33-29, με τον Ούρτασουν να ρίχνει κι άλλο τη διαφορά και τον Βιδάλ να δίνει προβάδισμα στη Μάλαγα, ολοκληρώνοντας ένα 0-11 μέσα σε 2 λεπτά!

Στο πιο σημαντικό σημείο για την ψυχολογία του αγώνα ο Μπανκς μίλησε ξανά, με δικό του τρίποντο (11 συνεχόμενοι «πράσινοι» πόντοι) έγραψε το 36-36 για να δώσει ανάσα στην ομάδα του. Από εκεί και πέρα, ο Πεδουλάκης έβλεπε ότι με Σχορτσανίτη-Καπόνο δεν μπορούσε να βρει τρόπο να σκοράρει η ομάδα του και είδε τους παίκτες τους να κυνηγούν ατομικές φάσεις. Το τρίποντο του Μασιούλις μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ έκανε το 39-37 στο τέλος του ημιχρόνου, με τον Παναθηναϊκό να έχει 6/12 τρίποντα στο πρώτο μέρος, τις ασίστ να είχε 11-5, αλλά να έχει χάσει τελείως τα ριμπάουντ (15-21 με τα επιθετικά στο 3-8).

Στην άμυνά του στηρίχτηκε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο τετράλεπτο της επανάληψης, γιατί η επίθεσή του φάνηκε να τον προδίδει, 0/4 τρίποντα και 1 λάθος μέσα σε 4 λεπτά σίγουρα δεν είναι καλός απολογισμός. Πάντως, μπόρεσε και κράτησε την επίθεση της Μάλαγα, με το ματς να έχει γίνει πολύ πιο σκληρό, 45-44 μετά από 4 λεπτά όταν ο Καπόνο και ο Γκιστ σε συνεχόμενες επιθέσεις σκόραραν για τρεις πόντους για το 51-46.

Ο Καπόνο συνέχισε ζεστός, έγραψε άλλα δύο συνεχόμενα σουτ, αλλά η άμυνα του Παναθηναϊκού στον Πάνκο ήταν κακή, 55-50, με τον Καλογουέι να κάνει το 55-53 με τρίποντο αμέσως μετά και να τελειώνει μπροστά από λάθος του Διαμαντίδη για το 55-55. Ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε ξανά εντός παιδιάς ως το τέλος της περιόδου, έβαλε μόνο μια βολή του Διαμαντίδη, για να μειώσει σε 56-58 μετά τις βολές του Ντράγκιτς.

Ίδια κατάσταση και στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου. Η μπάλα δεν κυκλοφορούσε καλά, ο Διαμαντίδης έμοιαζε να πέφτει στην παγίδα της Μάλαγα και ο Παναθηναϊκός ήταν στατικός στην επίθεση, Σίμον και Ζόριτς έφεραν τη Μάλαγα στο 58-62. Ο Πεδουλάκης πέρασε τον Ούκιτς δίπλα στον Διαμαντίδη, αλλά η κατάσταση δεν διορθώθηκε τελείως, ο πρώτος βρήκε τον δεύτερο μόνο του για άστοχο τρίποντο, ο δεύτερος μετά έκανε λάθος, αλλά η Μάλαγα πετούσε τις δικές της ευκαιρίες για να ανεβάσει τη διαφορά, με τον Μασιούλις από πάσα του Διαμαντίδη να γράφει το 62-62 από το τρίποντο.

Η αλλαγή που «φώναζε» ο αγώνας
(το να βγει για 2-3 λεπτά ο Διαμαντίδης δηλαδή, για να δει ίσως πιο ψύχραιμα πώς έπρεπε να αντιμετωπίσει την ισπανική άμυνα), δυστυχώς ήρθε με τον χειρότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό, όταν ο αρχηγός του τραυματίστηκε σε διεκδίκηση για το ριμπάουντ. Πάντως, απέδωσε (όπως έδειχνε η εικόνα του ματς), οι «πράσινοι» απεγκλωβίστηκαν στην επίθεση, βρήκαν δύο ελεύθερα τρίποντα με Γκιστ και Μασιούλις από πολύ έξυπνες ασίστ του Ούκιτς, ενώ ο Κροάτης είχε και 2/2 βολές για το 70-64. Ο Γκιστ έβγαλε όλη του την ένταση στο δεύτερο τρίποντο για το 73-64, που έκλεισε ένα 11-2 για τον Παναθηναϊκό από τη στιγμή που βγήκε ο Διαμαντίδης κι ένα 15-2 από το 58-62 και μετά.

Κάπου εκεί… θα έπρεπε να ξαναμπεί ο Διαμαντίδης,
αλλά προφανώς αυτό δεν γινόταν, μιας και είχε τραυματιστεί. Ένα λάθος του Ούκιτς στο κατέβασμα έφερε τη Μάλαγα στο 73-68 με καλάθια εκατέρωθεν αυτού από Ούρτασουν και Καλογουέι, ενώ ο Κροάτης ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής και στις επόμενες επιθέσεις, στη πρώτη έκανε κακή επιλογή προσπάθειας, στη δεύτερη αναγκάστηκε να σουτάρει για να μην του μείνει η μπάλα στα χέρια, αφού ο Μπανκς την κρατούσε για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα χωρίς να πασάρει παρά μόνο όταν πια ήταν αργά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν με 3/4 βολές η Μάλαγα να πλησιάσει στο 73-71 με 28 δευτερόλεπτα για το φινάλε.

Ο Πεδουλάκης δεν πέρασε τον Καπόνο για το φάουλ, ο Ούκιτς είχε 0/2 βολές, αλλά στη φάση του αγώνα, η διεκδίκηση δεν έβγαλε νικητή με την μπάλα να βγαίνει εκτός παρκέ, τους διαιτητές να συμβουλεύονται το instant replay και πάλι να μη βγάζουν άκρη, για να δώσουν τζάμπολ τελικά και το βελάκι να είναι υπέρ του Παναθηναϊκού, με τους «πρασίνους» να αναστενάζουν με ανακούφιση και να παίρνουν 1/2 βολές από τον Μπανκς στα 25 δευτερόλεπτα μετά το απαραίτητο φάουλ.

Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να μην κάνει φάουλ, ο Σίμον που πέρασε στο ματς κρύος έκανε ένα σουτ χωρίς λογική από το τρίποντο στα 13 δευτερόλεπτα, έρμπολ, και ο Μπράμος είχε 2/2 βολές αμέσως μετά για το 76-71. Ο Βάσκες από επιθετικό ριμπάουντ στα 5 δευτερόλεπτα μείωσε σε 76-73, η Μάλαγα έπαιξε τις πιθανότητές της, αλλά ο Μπανκς είχε 2/2 βολές και έκανε το 78-73.

Ο Παναθηναϊκός έχασε τελείως τα ριμπάουντ, 37-45 με τα επιθετικά στο 8-16, απέναντι βέβαια στην καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση στον τομέα αυτό, αλλά έμεινε στο ματς και πήρε τη νίκη χάρη στις ασίστ του (20-8) που δείχνουν ότι βρήκε πιο καλές επιθέσεις, αλλά και στην τρομερή ευστοχία του στα τρίποντα, 46% με 12/26, έναντι 19% με 5/27 για τη Μάλαγα. Πάντως, θα πρέπει να προβληματιστεί για το πόσο εύκολα τον μπλόκαρε επιθετικά το αμυντικό σύστημα του Ρέπεσα.

Μετά το ματς ο Γκιστ είπε αυτό που ήταν πασιφανές, αλλά χωρίς να… καρφωθεί: «Είχα έξτρα κίνητρο για κάποιους προσωπικούς λόγους να παίξω καλά στο ματς, αλλά στο τέλος μετράει η προσπάθεια της ομάδας».

Σε ατομικό επίπεδο ο Γκιστ ήταν ο καλύτερος με 17 πόντους και 4 ριμπάουντ, αν δεν μετρήσουμε και τα αρκετά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (βέβαια, αυτά δεν κατάφερε να τα πάρει κανείς «πράσινος»). Πολύ καλός ο Μασιούλις με 14 πόντους και πολλές μάχες, αλλά και 4/6 τρίποντα, καλός ο Λασμ, ενώ οι ατομικές ενέργειες και τα 3/3 του Μπανκς έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Ο Διαμαντίδης είχε 8 ασίστ που βοήθησαν πολύ, ο Καπόνο ένα τρίλεπτο ξέσπασμα, ενώ μέτριος ήταν ο Ούκιτς (δεν βοήθησαν, βεβαίως, στην ψυχολογία του στο τέλος και οι αποδοκιμασίες του κόσμου σε στιγμή μάλιστα που έκανε αυτό που έπρεπε, στην αρχή της 4ης περιόδου), δεν βρήκε ρυθμό ο Μπράμος (0/5 τρίποντα), δεν μπόρεσε να βοηθήσει ο Τσαρτσαρής, αλλά ούτε και ο Σχορτσανίτης.

Επόμενη μάχη για τον Παναθηναϊκό την άλλη Τετάρτη στη Γερμανία με αντίπαλο την Άλμπα, σε ματς που πρέπει οπωσδήποτε να έρθει το ροζ φύλλο για τους «πρασίνους».

Τα δεκάλεπτα: 23-19, 39-37, 56-58, 78-73.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 4 (4ρ.), Μασιούλις 14 (4τρ. 6ρ.), Καπόνο 7 (1), Ούκιτς 5 (4ασ. 4κ.φ.), Λασμ 7 (9ρ. 2κλ. 4κ.φ.), Τσαρτσαρής (3ρ.), Διαμαντίδης 6 (1τρ. 3ρ. 8ασ. 4κ.φ.), Γκιστ 17 (3τρ. 4ρ. 2κ.), Μπανκς 14 (3τρ. 4κ.φ.), Σχορτσανίτης 4 (3κ.φ.).

Ουνικάχα Μάλαγα (Ρέπεσα): Σίμον 11 (1τρ. 3ρ.), Ουίλιαμς, Λίμα (5ρ.), Πάνκο 11 (1τρ. 6ρ.), Βιδάλ 5 (1τρ. 3ρ.), Ούρτασουν 8, Καλογουέι 14 (2τρ. 3ρ.), Πέροβιτς 4 (13ρ. 4κ.φ.), Βάσκες 4, Ζόριτς 11 (5ρ. 5κ.φ.), Ντράγκιτς 5.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *