Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα και προβληματισμός

Ήττα και προβληματισμός

Αυτό που φαινόταν τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώθηκε με το χειρότερο τρόπο στο ΣΕΦ την Παρασκευή. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 72-74 στην 4η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας από τη Σιένα και έπεσε στο 1-3, με τους αντιπάλους του να είναι στο 4-0. Η πτώση στην απόδοση που εμφανίζουν εδώ και περίπου ένα μήνα οι «ερυθρόλευκοι» πλέον τους στοίχισε και σε αποτελέσματα, καθώς άλλο να χάνεις εκτός έδρας, κι άλλο στην έδρα σου.

Είναι σίγουρο ότι την ήττα αυτή ο Ολυμπιακός θα τη βρει μπροστά του στην πορεία. Απ’ την άλλη, το Top-16 έχει άλλους 10 αγώνες για κάθε ομάδα και κάθε κακό αποτέλεσμα μπορεί να σβηστεί. Η πρόκριση του Ολυμπιακού δεν τέθηκε εν αμφιβόλω από αυτό το αποτέλεσμα, υπάρχει πολύ καιρός ακόμα, περισσότερο υπάρχει το ερωτηματικό της κακής απόδοσης.         

Αυτό που «φωνάζει», όμως, η βαθμολογία των ομάδων είναι ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να διαφυλάξει τη θέση του σε σχέση με την Μπεσίκτας, τη Φενέρ και τη Μακάμπι. Αυτές οι τρεις είναι δίπλα του στη βαθμολογία τώρα, αν τις περάσει θα κλείσει ένα από τα 4 εισιτήρια των προημιτελικών, ακόμα κι αν αποτύχει στις κόντρες με τις υπόλοιπες, όπως έκανε στο ΣΕΦ την Παρασκευή.

Το βασικότερο; Όσο διαρκεί αυτή η πτώση στην απόδοση, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να φύγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Την ερχόμενη εβδομάδα αγωνίζεται στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι και θα πρέπει εκεί να παλέψει για τη νίκη ή, στη χειρότερη, για μια «ανώδυνη» ήττα με τη μικρότερη δυνατή διαφορά, διαφορά που θα μπορέσει να γυρίσει στο δεύτερο γύρο. Σίγουρα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε αυτό που ήλπιζε ούτε αυτό που περίμενε όταν ξεκίνησε το Top-16, αλλά απ’ το να γκρινιάζει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσαρμοστεί στην κατάσταση και να κοιτάξει μπροστά. Τα δύο επόμενα παιχνίδια είναι ούτως ή άλλως καθοριστικά, εκτός με τη Μακάμπι και μέσα στο ΣΕΦ με τη Φενέρ και πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να τα πάρει.

Τώρα, το τι έγινε στο τέλος του αγώνα με τη Σιένα το είδε όλη η Ευρώπη (εκτός βεβαίως προς το παρόν από την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, που το έχει κάνει γαργάρα). Το ματς διήρκεσε 40:03 και αυτό με βάση την εξέλιξη εξυπηρέτησε τη Σιένα, καθώς είχε 3 δευτερόλεπτα παραπάνω για επίθεση, αφού ο Ολυμπιακός βιάστηκε (προφανώς επειδή δεν κοίταξε το χρονόμετρο) να πετάξει την μπάλα. Τώρα, ο Ολυμπιακός λογικά θα ζητήσει ακύρωση και επανάληψη του αγώνα, υπάρχει το δεδικασμένο του αγώνα της Μπεσίκτας με την Γκέτιγκεν από το Eurocup του 2009-10, χωρίς, όμως, αυτό να είναι ακριβώς το ίδιο (παρότι έτσι έσπευσαν να το βαφτίσουν τα ελληνικά σάιτ).

Τότε υπήρχαν 19 δευτερόλεπτα για το τέλος του ματς με την μπάλα για τη Μπεσίκτας, αλλά το χρονόμετρο επίθεσης είχε γυρίσει λανθασμένα στα 14, πράγμα που τελικά σήμαινε ότι η Γκέτιγκεν είχε εν τέλει 5 δευτερόλεπτα επίθεση από το πουθενά. Η απόφαση που διέταζε την επανάληψη του αγώνα έλεγε ότι ο αγώνας επαναλαμβάνεται επειδή το ρολόι του αγώνα δεν σταμάτησε στο τέλος των 40 λεπτών, αλλά έδωσε άλλα 5 δευτερόλεπτα επίθεση στην Γκέτιγκεν, επίθεση που έσπασε την ισοπαλία των δύο ομάδων.

Το ματς του Ολυμπιακού διήρκεσε κι αυτό πάνω από 40 λεπτά, για την ακρίβεια 40:03, άρα, εφόσον αυτό αποδειχτεί από το βίντεο της Ευρωλίγκας και αποδειχτεί ότι δεν φέρει ευθύνη άνθρωπος του Ολυμπιακού στο γήπεδο (γιατί το ματς σε αντίθεση με το πιο πάνω παράδειγμα, είναι εντός έδρας για την ομάδα που διαμαρτύρεται και θα πρέπει πέραν πάσης υποψίας να πειστεί η Ευρωλίγκα ότι αυτό δεν οφείλεται σε λάθος ή δόλο των γηπεδούχων, ώστε να διατάξει επανάληψη, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο στο άλλο ματς), ίσως έχουμε επανάληψη του αγώνα. Απ’ την άλλη, στη λογική ότι και που κόλλησε το χρονόμετρο ο Ολυμπιακός είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή του (σε αντίθεση με το παραπάνω παράδειγμα) δεν ξέρω μήπως αυτό οδηγήσει σε απόφαση μη ακύρωσης του αγώνα. Και, προφανώς, η διοίκηση της ομάδας θα το κυνηγήσει, αλλά παίκτες, προπονητής και φίλαθλοι πρέπει να μείνουν σε όσα έχουν χειροπιαστά στο χέρι: 1-3 και ταξίδι στη Νόκια Αρίνα την άλλη εβδομάδα. Και αν έρθει το δώρο της επανάληψης, το καλοδέχονται τότε.

Βέβαια, για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για κάτι τέτοιο, έπρεπε πρώτα ο Ολυμπιακός σε 40 δευτερόλεπτα (43 αν θέλετε) να δεχτεί 0-7 από τη Σιένα και, μάλιστα, με τον Λο να χάνει ξεμαρκάριστο λέι απ που θα τελείωνε τον αγώνα. Η φάση με τον Άντιτς είναι απαράδεκτη για τους διαιτητές που άργησαν τόσο να τη σφυρίξουν, αλλά είναι καθαρό φάουλ, ο Σκοπιανός «ψάρωσε» από την κίνηση του Μπράουν και έπεσε στην παγίδα, ενώ στο τέλος δεν υπάρχει φάουλ στον Χάινς.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πάντως, το γεγονός ότι ο Μπαρτζώκας φάνηκε να μην μπορεί να διαχειριστεί τον αγώνα. Το γεγονός ότι η Σιένα έβαλε πολύ λίγο τον Έζε στο παρκέ έδειξε να μπερδεύει πλήρως τον Έλληνα τεχνικό, να τον μπλοκάρει και να του καταστρέφει ό,τι είχε σκεφτεί. Αλλά, απ’ την άλλη, σε ένα ματς που ήταν touch ‘n’ go και στα 40 λεπτά του, δεν γίνεται με τον Άντιτς να έχει πυρετό και να είναι άποντος με 0/3 σουτ σε 19 λεπτά, τον Πρίντεζη να παίζει με ένεση και 7 πόντους με 2 λάθη και 3/9 σε 19 λεπτά, να μην δοκιμάζεις καν τον Μαυροειδή και να βάζεις τον Σερμαντίνι 14 λεπτά ενώ έχει 9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 τάπες και 3/3 εντός παιδιάς με 21 ranking. Δηλαδή τι καλύτερο θα έπρεπε να έχει κάνει για να παίξει 10 λεπτά παραπάνω; Και με Λο, Παπανικολάου, Περπέρογλου μετρίως μέτριους, ο Γκεσεβίτσιους έμεινε κι αυτός 40 λεπτά στον πάγκο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με 8-2 στο ματς με Σπανούλη και Σερμαντίνι, με τον Πρίντεζη να κάνει το 11-5 με τρίποντο. Μετά την απάντηση του Μπράουν ο Σερμαντίνι κάρφωσε για το 13-8, αλλά με 5 πόντους του Κανγκούρ το ματς πήγε στο 15-13. Γενικά, η Σιένα μπορεί να μην εντυπωσίασε επιθετικά όπως άλλες φορές, αλλά έβρισκε το δρόμο για το καλάθι όποτε χρειαζόταν. Ο Σπανούλης και ο Παπανικολάου έφεραν τον Ολυμπιακό στο 23-15 στο 9ο λεπτό, αλλά ο Κανγκούρ συνέχισε ανενόχλητος και το δεκάλεπτο έκλεισε στο 25-20.

Ο Μος μείωσε στον πόντο μετά από κλέψιμο του Χάκετ στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τα κλεψίματα της Σιένα να είναι μια πληγή που δεν έκλεισε ποτέ για τον Ολυμπιακό στο ματς. Ο Χάινς με καλάθι και φάουλ έκανε το 28-24, αλλά το αμυντικό πλάνο εξόντωσης του Μπόμπι Μπράουν είχε ήδη πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων, με τον Αμερικανό να βοηθά τον Ρες για το 30-28.

Επτά συνεχόμενοι πόντοι από τον Σανικίτζε
έφεραν το ματς στο 35-35, με τον Μπράουν να γράφει από το τρίποντο το 35-38 για το πρώτο προβάδισμα της Σιένα στο ματς, με δύο άστοχα τρίποντα του Περπέρογλου να αγκαλιάζουν χρονικά την προσπάθειά του. Εκεί ήταν η πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι ο Ολυμπιακός την είχε δύσκολα στο ματς, η Σιένα έχασε 5 σουτ και έκανε 1 λάθος μέχρι ο Περπέρογλου να καταφέρει να βάλει ένα πόντο για τον Ολυμπιακό, 36-38 στο ημίχρονο, και πάλι καλά από πλευράς σκορ όπως ήρθαν τα πράγματα.

Τα νούμερα έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο κακός, πιο εύστοχος σε δίποντα, με περισσότερες βολές, αλλά με 3/11 τρίποντα (5/14 η Σιένα). Το βασικό πρόβλημα; Τα κλεψίματα των Ιταλών, 0-5 στο πρώτο μέρος, με αποτέλεσμα τα λάθη στο 8-4.

Ο Μάντζαρης και ο Σερμαντίνι έκαναν το 42-40 στο ξεκίνημα της επανάληψης, αλλά Μος και Καραρέτο έφεραν τη Σιένα στο 45-46 με τρίποντα. Ο Ολυμπιακός με Παπανικολάου και Πρίντεζη πήρε προβάδισμα, αλλά Μπράουν και Σανικίτζε έκαναν το 49-52, για να κλείσει η 3η περίοδος στο 51-52 από τον Λο.

Τέταρτο δεκάλεπτο, το ματς οριακό, ο Σλούκας με τρίποντο 7 λεπτά πριν το τέλος ισοφάρισε σε 56-56 δίνοντας ανάσα στην ομάδα του. Η Σιένα και πάλι είχε απάντηση, 56-58 με Ρες, με τον Ολυμπιακό να παίρνει καλάθι και φάουλ από τον Περπέρογλου, αλλά να βλέπει τον Μπράουν να το «σβήνει» με τρίποντο για το 59-61.

Ο Χάινς στα 5 λεπτά ισοφάρισε, ενώ από δύο άστοχα σουτ του Ρες, ο Ολυμπιακός με Περπέρογλου και Χάινς πήγε στο 65-61 με 3:44 για το τέλος. Ο Μος μείωσε, ο Λο κράτησε την απόσταση στους 4, με τα κλεψίματα της Σιένα να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, από ένα τέτοιο του Κανγκούρ ο Χάκετ ισοφάρισε σε 67-67 με 1:50 για το φινάλε.

Ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ, το ματς θα σήκωνε στις πλάτες του ο Σπανούλης, τρίποντο για το 70-67, μάχες για το αμυντικό ριμπάουντ μετά, δύο χαμένες επιθέσεις για τη Σιένα και ο Σπανούλης ξανά καλάθι για το 72-67 με 45 δευτερόλεπτα για το φινάλε, ώστε να μπορέσει ο Ολυμπιακός να αυτοκτονήσει με την ησυχία του μετά.

Και όντως το έκανε, ο Ρες κάρφωσε ανενόχλητος από την κακή περιστροφή στην άμυνα για το 72-69, ο Σπανούλης έβγαζε τον Λο ολομόναχο κάτω από το καλάθι, αλλά αυτός πέταγε στα σκουπίδια τη νίκη στα 22 δευτερόλεπτα, με τον Μπράουν να χρησιμοποιεί το μυαλό του και τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά του σε σχέση με τον Άντιτς για να κερδίσει 3 βολές, να τις βάλει και τις τρεις και να κάνει το 72-72 στα 19 δευτερόλεπτα.

Δεν πειράζει, τελευταία επίθεση στον Ολυμπιακό, ο Σπανούλης κλείστηκε, πάσαρε, το χρονόμετρο κόλλησε για 3 δευτερόλεπτα, ο Χάινς αστόχησε εξ επαφής σε σουτ που δεν έπρεπε να χάσει, ο Μπράουν πήρε το αμυντικό ριμπάουντ, διέσχισε όλο το γήπεδο, έγραψε το 72-74 με 1 δευτερόλεπτο για το τέλος, με τον Λο να αστοχεί σε προσευχή στην εκπνοή και τον Ολυμπιακό να χάνει στο ΣΕΦ.

Τα νούμερα του αγώνα δεν δικαιολογούν την ήττα, με τον Ολυμπιακό πιο εύστοχο σε δίποντα και βολές, εξίσου εύστοχο σε τρίποντα, με 9 περισσότερα ριμπάουντ, με πιο πολλές ασίστ. Όμως, 1-9 τα κλεψίματα και 13-7 τα λάθη, αυτά κόστισαν στο φινάλε, μαζί με τις τάσεις αυτοχειρίας του τελευταίου μισού λεπτού, που ήρθαν σύντροφοι του μη καθαρού μυαλού της ομάδας του Μπαρτζώκα.

Μπροστά η Μακάμπι και μετά Φενέρ εντός και Χίμκι εκτός, με τον Ολυμπιακό να θέλει δύο νίκες σε αυτά τα ματς, κατά προτίμηση στα δύο πρώτα.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 36-38, 51-52, 72-74.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (9ρ.), Λο 4, Άντιτς (4ρ.), Σπανούλης 13 (1τρ. 5ασ. 5κ.φ.), Περπέρογλου 9 (1), Σερμαντίνι 9 (7ρ. 3κ.), Σλούκας 5 (1), Πρίντεζης 7 (1τρ. 3ρ.), Παπανικολάου 4 (4ρ. 4κ.φ.), Μάντζαρης 8 (2τρ. 5ρ.).

Σιένα (Μπιάνκι): Μπράουν 22 (3τρ. 3ρ. 6ασ. 3κλ. 5κ.φ.), Έζε (4ρ.), Καραρέτο 5 (1), Ράσιτς, Κανγκούρ 8 (2τρ. 5ρ.), Σανικίτζε 9 (1τρ. 8ρ. 5κ.φ.), Ρες 10 (3ρ.), Χάκετ 11 (4ρ.), Μος 9 (1τρ. 4ρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *