Home / Α1 / Ο αήττητος Ολυμπιακός και ο Άγιος Στόγκλιν!

Ο αήττητος Ολυμπιακός και ο Άγιος Στόγκλιν!

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα ο πρώτος γύρος της Α1 και πολλά από τα δεδομένα που είχαμε στο μυαλό μας πριν αρχίσει το πρωτάθλημα έχουν ανατραπεί, ενώ άλλα έχουν επιβεβαιωθεί. Από την «αιώνια» κορυφή, μέχρι τη νεοφώτιστη βάση της βαθμολογίας, από τις «κυανέρυθρες» ελπίδες μέχρι την «κίτρινη» απογοήτευση, μετά και τα ματς της εβδομάδας αυτής, οι 13 πρώτες αγωνιστικές της Α1 μας δείχνουν ότι το επόμενο μισό θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Ο Ολυμπιακός, μετά το στραπάτσο της Παρασκευής στην Ευρωλίγκα και τα όσα ακολουθούν με την ένσταση, έκλεισε τον πρώτο γύρο κερδίζοντας στην Πάτρα τον Απόλλωνα με 69-88. Με τη νίκη αυτή έκλεισε τον πρώτο γύρο στο 13-0, μόνος πρώτος, μόνος αήττητος στο πρωτάθλημα, το μεγάλο φαβορί για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς.

Οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν πολύ καλά στο ματς με τον Απόλλωνα, 57% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα, δεν έπαιξαν τόσο καλή άμυνα, αλλά ήλεγξαν τα ριμπάουντ, 28-44 με τα επιθετικά στα 9-15, ενώ είχαν και υπερδιπλάσιες ασίστ (11-23). Το παιχνίδι κρίθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, αφού ο Απόλλωνας είχε μεγάλη όρεξη και πάλεψε πολύ, έκλεισε τα μισά του αγώνα στο 37-41. Ο Ολυμπιακός, πάντως, είχε τον έλεγχο, έκανε ένα πολύ καλό επιθετικά δεύτερο ημίχρονο και κέρδισε προφανώς χωρίς να απειληθεί στο τέλος.

Καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού, αυτός που είναι ο καλύτερός του γενικά φέτος στην Α1, ο Γιώργος Πρίντεζης. Είχε 18 πόντους και 3 ριμπάουντ με 4/4 δίποντα και 3/6 τρίποντα. Συνολικά 6 παίκτες είχαν διψήφιο ranking, ενώ άλλοι 3 έκλεισαν το ματς με ranking 8 για τον Ολυμπιακό. Ο Πάουελ έμεινε εκτός δωδεκάδας, ο Σερμαντίνι είναι στη Γεωργία, ο Μαυροειδής έπαιξε 20 λεπτά.

Στα αρνητικά για τον Ολυμπιακό τα δύο σερί του Απόλλωνα, 10-0 στο πρώτο ημίχρονο και 10-1 στο δεύτερο, δείγμα και της μειωμένης διάθεσης που είχαν οι «ερυθρόλευκοι». Αυτή, πάντως, ήταν η 29η νίκη του Ολυμπιακού σε 30 αγώνες με τον Απόλλωνα στην Α1.

Για τον Απόλλωνα ο πρώτος γύρος έκρυβε ανάμεικτα συναισθήματα. Το 5-8 είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν τον εξασφαλίζει 100% ως προς την παραμονή, σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 νίκες και στο δεύτερο γύρο για να μην ανησυχήσει. Πάντως, με Γκραντ, ΜακΚόλουμ, Τέρνερ και Κρόλο να δείχνουν πολύ καλές επιλογές στους ξένους, έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος.

Με νίκη έκλεισε και ο Παναθηναϊκός τον πρώτο γύρο, 71-61 τον ΠΑΟΚ, που στάθηκε πολύ καλά σε όλο το ματς, με τον αγώνα να είναι ισόπαλος στο 30ο λεπτό, και στο 66-61 στο τελευταίο λεπτό. Πάντως, οι «πράσινοι» πήραν τη νίκη, έστω και χωρίς να εντυπωσιάσουν, κυρίως λόγω του 48% που είχαν στα τρίποντα, 11/23, και το οποίο «έσβηνε» το τραγικό 55% που έγραψαν στις βολές ή το απαράδεκτο 39% που είχαν στα δίποντα. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 27-35 πριν το τέλος του ημιχρόνου για να τρέξει 13-0 σερί ο Παναθηναϊκός στις δύο πλευρές της ανάπαυλας.

Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός στο ματς, αλλά για να τα λέμε όλα, οι «αιώνιοι» παρουσιάζουν εικόνα έλλειψης κινήτρου στα τελευταία τους ματς (εδώ και 1-1,5 μήνα) στην Α1. Ο Μασιούλις επιβεβαίωσε την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται με 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, ενώ και ο Μπράμος βρήκε ξανά σύνδεση από το τρίποντο, 3/3 είχε στο ματς. Απ’ την άλλη, Παπαδόπουλος, Χαριτόπουλος, ΜακΓκραθ ήταν οι καλύτεροι της ομάδας τους, με τον Λάζαρο να είναι μάλλον ο βασικός λόγος που η ομάδας του έμεινε ως το τέλος μέσα στο ματς (12 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κερδισμένα φάουλ με 6/10 σουτ).

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε τον πρώτο γύρο με 11-2 και ξέρει ότι δεν του φτάνει νίκη στο «αιώνιο» ντέρμπι για να πατήσει κορυφή, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να στραβοπατήσει σε άλλο ματς. Απ’ την άλλη, ο ΠΑΟΚ είναι στο 9-4, στην 4η θέση, κυνηγά τον Πανιώνιο και κυνηγιέται από τον ΑΓΟΡ. Η μάχη των τριών για την 3η θέση πριν τα πλέι οφς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Ο Πανιώνιος έκλεισε τον πρώτο γύρο με νίκη, 82-75 τον Ίκαρο, μετά από ένα σκληρό ντέρμπι, που κρίθηκε στο φινάλε, με τις δύο ομάδες να μπαίνουν στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 76-74. Τελικά, ο Μίλμπουρν και ο Παππάς σκόραραν στις δύο επόμενες επιθέσεις του Πανιωνίου για το 80-75, ο Σίμτσακ αστόχησε σε τρίποντο για να κριθεί ο αγώνας. Ο Παππάς μπορεί να ήταν κακός με τον Ολυμπιακό, αλλά στα ματς που μετράνε για τον Πανιώνιο κάνει τη διαφορά. Είχε 22 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 8 κερδισμένα φάουλ με 6/13 σουτ και 8/10 βολές, 28 ranking.

Από κοντά ο Γιάνκοβιτς με 20 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8/13 σουτ. Για τον Ίκαρο, Βρκιτς, Σίμτσακ, Πάντιτς και Φαγιέ ήταν οι καλύτεροι για τον Ίκαρο, που έκλεισε τον πρώτο γύρο με πολύ καλή συγκομιδή στο 6-7, μαζί με τον Άρη στην 6η θέση του πρωταθλήματος.

Ο Πανιώνιος έκλεισε έναν καταπληκτικό πρώτο γύρο στο πρωτάθλημα, είναι μία από τις τρεις ομάδες που έφτασαν σε διψήφιο αριθμό νικών, 10-3. Ο δεύτερος γύρος είναι πιο δύσκολος για τους «κυανέρυθρους» αλλά η ψυχολογία και το momentum είναι με το μέρος τους.

Νίκη στη 13η αγωνιστική και για τον Ηλυσιακό, 66-64 το Περιστέρι, νίκη που τον έφερε ξεκάθαρα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, το καλύτερο τέλος στον πρώτο γύρο της λίγκας. Ο Ηλυσιακός είναι στο 4-9 αυτή τη στιγμή, μαζί με τον Κολοσσό, μία νίκη πάνω από την Καβάλα, δύο νίκες πάνω από τον Πανελευσινιακό.

Το Περιστέρι απ’ την άλλη, είναι λίγο πιο πάνω, αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί με 5-8 στην 8η θέση με ΚΑΟΔ και Απόλλωνα. Δεν νιώθει ακόμα τελείως σίγουρο, αλλά είναι σε σημείο που σκέφτεται περισσότερο την οκτάδα από τον υποβιβασμό.

Ο Ηλυσιακός βρήκε φλέβα χρυσού στο πρόσωπο του Στόγκλιν, σε τέτοιο βαθμό που άλλαξε η μοίρα του πλήρως και που ο Αμερικανός συνεχίζει να του δίνει ελπίδα. Το ματς με το Περιστέρι ήταν δικό του, έβαλε 32 πόντους, είχε 3 ριμπάουντ και 6 κερδισμένα φάουλ, με 6/11 δίποντα, 4/11 τρίποντα και 8/10 βολές, ασταμάτητος όσους παίκτες κι αν έβρισκε απέναντί του.

Τι είπε ο Ζευγώλης μετά το ματς; «Ο Άγιος Στόγκλιν έπαιξε απέναντι σε όλες τις άμυνες και τα κατάφερε. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Να του ανάψω λαμπάδα;». Καταλαβαίνετε πώς νιώθουν για τον παίκτη που βρήκαν. Ο Στόγκλιν έβαλε και το νικητήριο καλάθι 15 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, σε ένα ματς που, πλην Στόγκλιν, τίποτα άλλο δεν έλεγε ότι θα το κερδίσει ο Ηλυσιακός. Ο Αποστολίδης έκοψε στο φινάλε τον Παπαντωνίου και ο Ηλυσιακός έφτασε τις 3 συνεχόμενες νίκες.

Ο Άρης κέρδισε με 75-52 τον Κολοσσό στο Αλεξάνδρειο, εκμεταλλευόμενος ένα απίστευτο 3ο δεκάλεπτο, στο οποίο έτρεξε επιμέρους σκορ 25-7, αλλά και την ευστοχία του σε βολές (89% με 16/18) και τρίποντα (48% με 13/27). Ο Κολοσσός απογοήτευσε και πάλι, πλέον πρέπει να αρχίσει σοβαρά να σκέφτεται το θέμα της παραμονής. Ήδη οι άνθρωποί του έκαναν κινήσει ενίσχυσης της ομάδας (Όσμπι) αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αρκετό.

Η ψυχολογία της ομάδας είναι άθλια
, στο παραμικρό γύρισμα του αγώνα χάνουν κάθε αυτοέλεγχο και ψυχραιμία και το ματς τους φεύγει πολύ εύκολα. Η ομάδα που ήταν αγωνιστικό μοντέλο τα περασμένα χρόνια, είναι στο 4-9 αυτή τη στιγμή και χρειάζονται πολλά για να μπορέσει να αλλάξει τη σεζόν. Ο Άρης είναι στο 6-7, αλλά έχει πάει εκεί από το 3-7, δεν είναι και λίγο.

Φαίνεται να έχει βρει ισορροπίες στο ρόστερ, Πάσαλιτς, Πελεκάνος, Χαρίσης είναι σταθερά καλοί, το αναγκαστικό πείραμα με ουσιαστικά μόνο καλούς Έλληνες δείχνει να λειτουργεί, συν τις 2-3 προσθήκες. Απ’ την άλλη, ο Κολοσσός κάτι κάνει λάθος, προφανώς. Θέλει αλλαγή στους ξένους; Στη λογική της ομάδας; Στην ψυχολογία; Θέλει μεγαλύτερο βάθος; Το θέμα είναι ότι πια ο χρόνος πιέζει και η λύση δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα.

Ο ΑΓΟΡ κέρδισε την Καβάλα με 88-79, έμεινε ψηλά στο πρωτάθλημα, καταφέρνοντας να αντέξει την αντεπίθεση των φιλοξενούμενων που από το -17 πλησίασαν στο -4 του 74-70. Το τρίποντο του Χορν και οι 4/4 βολές του Ντούβνιακ έδωσαν στο τέλος τη νίκη για τους γηπεδούχους. Οι δυο ομάδες σούταραν πολύ καλά στα δίποντα, 55% και 61% αντίστοιχα, με την Καβάλα να είναι καλύτερη σε ριμπάουντ (25-36) και ασίστ (9-16), αλλά είχαν περισσότερα λάθη (12-19). Ο Ντούβνιακ είχε 23 πόντους με 11/13 βολές, ενώ καταπληκτικός ήταν ο Πετγουέι με 19 πόντους, 6/8 σουτ και 6 ριμπάουντ. Απ’ την άλλη, ο Μίτροβιτς τελείωσε το ματς με 24 πόντους με 7/11 σουτ, ενώ ο Πάνος είχε 17 πόντους με 6/8 σουτ.

Η Καβάλα είναι στο 3-10, στη 13η θέση, αλλά απέχει μία νίκη από Ηλυσιακό και Κολοσσό και ξέρει ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι μια διαρκής μάχη για να κερδίσει την παραμονή της.

Ο Πανελευσινιακός έφτασε κοντά στην 3η του νίκη στο πρωτάθλημα, αλλά, τελικά, ο ΚΑΟΔ έφυγε από το γήπεδο με 74-76 με 3/4 βολές από Ζάρα και Πάλμερ, σε ένα αρκετά αγχώδες φινάλε, με πολλά άστοχα σουτ και από τις δύο πλευρές.

Ο Ζάρας έβαλε 25 πόντους για τον ΚΑΟΔ με 6/9 δίποντα, 2/7 τρίποντα και 7/9 βολές, ενώ ο Πάλμερ είχε 15 πόντους και 14 ριμπάουντ με 8 κερδισμένα φάουλ. Τρομερός ο Μίσελ με 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και… 7 τάπες! Απ’ την άλλη, Γκίμπσον, Παπανικολάου, Κυριακόπουλος ήταν οι καλύτεροι του Πανελευσινιακού, που είναι 14ος και έχει πολλή δουλειά μπροστά του αν θέλει να παίζει και του χρόνου στην Α1.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *