Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Οριακή νίκη αισιοδοξίας

Οριακή νίκη αισιοδοξίας

Ο Ολυμπιακός, μετά την απόρριψη της ένστασής του, έκανε αυτό που έπρεπε στο Τελ Αβιβ, κατάφερε να φύγει με το ροζ φύλλο, 77-78 τη Μακάμπι και 2-3, για να ατενίζει τον όμιλο με νέα αισιοδοξία, έχοντας, πλέον, πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος της εντός έδρας ήττας του την περασμένη εβδομάδα. Χάινς και Σπανούλης προστάτευσαν στο τέλος αυτό που ο Ολυμπιακός έχτιζε σε όλο τον αγώνα και παραλίγο μέσα σε ένα δίλεπτο να το πετάξει στα σκουπίδια, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να δείχνουν την κλάση τους, κερδίζοντας σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη έδρα. Αν, μάλιστα, η νίκη αυτή βρει παρέα στις δύο επόμενες εβδομάδες τα ροζ φύλλα απέναντι σε Φενέρ και Χίμκι (Ρωσία), τότε ο Ολυμπιακός θα είναι ξεκάθαρα ξανά μέσα στα φαβορί της πρόκρισης στον όμιλο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε καταπληκτικά στο ματς, προηγήθηκε και με 14 πόντους, αλλά η Μακάμπι κέρδισε κατά κράτος την 3η περίοδο για να ανατρέψει την εικόνα του παιχνιδιού. Το 0-11 που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου φάνηκε ότι τους έδινε το ρόλο του πρωταγωνιστή στο ματς, αλλά η Μακάμπι και πάλι άλλαξε τα δεδομένα με δικό της σερί 12-0! Στο τέλος η μαχητικότητα του Χάινς και η τρομερή κλάση του Σπανούλη ήταν που έδωσαν στον Ολυμπιακό μια νίκη που, ομολογουμένως, 3:30 πριν το τέλος δεν φαινόταν ότι θα έπαιρνε.

Ο Μπαρτζώκας μετά το ματς μίλησε για την ψυχολογία της ομάδας του που ήταν κακή λόγω της απόρριψης της ένστασης, για τις απουσίες των Λο και Πάουελ και για τη δυσκολία του να κερδίσεις στο Τελ Αβίβ, για να κλείσει με την ικανοποίησή του για την αντίδραση της ομάδας του όταν έμεινε πίσω στο σκορ, δύο φορές στον αγώνα.

Καλά όλα, βέβαια, αλλά τα 3,5 δευτερόλεπτα μετά τη δεύτερη άστοχη βολή του Παπανικολάου έμοιασαν με αιώνα, ενώ το κάρφωμα της Μακάμπι λίγο μετά την εκπνοή έκανε τους φίλους του Ολυμπιακού να «παγώσουν» προς στιγμή, μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι ήταν (ξεκάθαρα) εκπρόθεσμο. Με ψυχρή λογική, ο Σερμαντίνι κάνει καταπληκτική δουλειά στο φινάλε με την άμυνα μετά τη βολή, αυτό το ένα δευτερόλεπτο που χάνει η Μακάμπι ως την πάσα αιφνιδιασμού, μάλλον ήταν η διαφορά ανάμεσα στη νίκη και την ήττα για τον Ολυμπιακό. Βέβαια, και ο Οχαγιόν δεν είχε αντίδραση πλέι μέικερ, καθώς φαινόταν ότι ο Πλάνινιτς δεν ήταν δυνατόν (με τη λογική) να προλάβει να καρφώσει όταν εκείνος έπαιρνε την μπάλα στο κέντρο. Ως πλέι μέικερ θα είχε κανείς μεγαλύτερες απαιτήσεις για το τι θα έκανε εκεί.

Με Μάντζαρη και Πρίντεζη ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με 0-5
, ενώ ο Μάνταρης έφτασε τους 6 πόντους για να κάνει το 2-8 με καλάθι και φάουλ. Νέο τρίποντο του Σπανούλη για το 4-11, ενώ μετά την απάντηση του Σμιθ, Σπανούλης και Πρίντεζης έφεραν τον Ολυμπιακό στο 7-16 μετά από ένα τρίλεπτο αγώνα. Η Μακάμπι ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι έκανε λάθος στην άμυνα στο ξεκίνημα, ο Περπέρογλου έγραψε το 9-19 με τον Ολυμπιακό να βρίσκει πολύ εύκολα το δρόμο προς το καλάθι.

Πέντε πόντοι του Σπανούλη μετά το 13-19 έφεραν το ματς στο 13-24 για να γράψει double score ο Πρίντεζης από πάσα του Χάινς. Ο Λόγκαν έγραψε τρίποντο για το 16-26, αλλά ο Χάινς και ο Σλούκας πήγαν τον Ολυμπιακό στο 16-30 πριν το τέλος της περιόδου, για να έρθει ο Λόγκαν και πάλι και να κάνει με νέο τρίποντο το 19-30.

Η διαφορά έμεινε πάνω από τους 10 πόντους με Σπανούλη και Παπανικολάου ως το 13ο λεπτό, όταν ο Ελιάχου με το γνώριμό του εκτός ισορροπίας τρόπο μείωσε σε 25-34. Η Μακάμπι πλησίασε σε 29-35 με τον Λόγκαν, αλλά ο Σπανούλης και ο Χάινς σκόραραν για το 29-39 με τον Ολυμπιακό να ξεφεύγει στο +12 με τον Πρίντεζη, για να κλείσει το ημίχρονο από καλάθι του Πλάνινιτς μετά από επιθετικό ριμπάουντ, 33-44.

Η 3η περίοδος ήταν… ανεστραμμένη η πρώτη,
και λίγο χειρότερη για τον Ολυμπιακό, που δυσκολευόταν πολύ στην επίθεση, ενώ η Μακάμπι έτρεξε πάρα πολύ και βρήκε εύκολα καλάθια. Σμιθ και Τζέιμς μείωσαν σε 40-46 στο ξεκίνημα, για να απαντήσει ο Σερμαντίνι, με τους δύο Αμερικανούς της Μακάμπι να γράφουν το 44-48 σε λιγότερο από 4 λεπτά. Ο Τζέιμς κυριαρχούσε στη ρακέτα, μείωσε σε 47-50 με καλάθι και φάουλ, με τον Σερμαντίνι να κρατά μπροστά τον Ολυμπιακό, καλάθι και φάουλ για το 49-55.

Όμως, το τρίποντο του Λάντεσμπεργκ μείωσε στον πόντο, ο Σμιθ τάπωσε τον Χάινς και ο Οχαγιόν με λέι απ έκανε το 56-55 για τη Μακάμπι, που είχε ήδη τρέξει ένα 25-11 από το 31-44 και μετά. Η διαφορά συνέχισε να ανεβαίνει ως το δεκάλεπτο, ο Χίκμαν έκανε το 59-55 και ο Ελιάχου το 62-57 στο τέλος της περιόδου, με τον Ολυμπιακό να βλέπει να έχει ανατραπεί ό,τι έχτιζε στο πρώτο μέρος.

Πάντως, η διακοπή για το 4ο δεκάλεπτο φάνηκε να είναι ευεργετική για τον Ολυμπιακό, που μπήκε στην τελευταία περίοδο με σερί 0-11, ο Σπανούλης έκανε το 61-60 με τρίποντο, η Μακάμπι αστοχούσε σε 4 σουτ κι έκανε και 2 λάθη στις πρώτες 6 επιθέσεις της, για να έρθει τρίποντο από τον Σλούκα, καλάθι από τον Σερμαντίνι και τρίποντο από τον Άντιτς για τον Ολυμπιακό, μέχρι το 62-68 σε μόλις 2:30!

Κι όμως, το ματς ήταν τόσο ιδιαίτερο που αυτό το απίστευτο τρίλεπτο για τον Ολυμπιακό, ακολούθησε ένα τετράλεπτο στο οποίο η Μακάμπι έτρεξε δικό της σερί 12-0, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό για τις εναλλαγές στο ρυθμό και στη λογική του αγώνα. Και μιλάμε για 4ο δεκάλεπτο αγώνα Ευρωλίγκας, έτσι; Με τις δύο ομάδες μέχρι το τελευταίο τρίλεπτο να σκοράρουν με δύο σερί, 0-11 και 12-0.

Με 5 άστοχα σουτ και 3 λάθη, ο Ολυμπιακός είδε τον Τζέιμς, τον Σμιθ και τον Οχαγιόν, να καλύπτουν το -6 και να προσπερνούν για να πάνε με τρίποντο του Λόγκαν στο 72-68 και καλάθι του Τζέιμς στο 74-68. Την επιθετική ανομβρία έληξε ο Σπανούλης με 2/2 βολές, ενώ ο Ολυμπιακός ευτύχησε να έχει 6/6 συνεχόμενες (Χάινς, Σπανούλης) για να μειώσει σε 76-74. Το κοντό της πεντάδας του κόστιζε σε αμυντικά ριμπάουντ (το 76-72 είχε κάνει μετά από επιθετικό ριμπάουντ ο Πλάνινιτς), αλλά του έδωσε ταχύτητα στην άμυνα, ώστε να μαρκάρει το pick ‘n’ roll και να καλύπτει στα ντράιβ των κοντών με αλλαγές στα μαρκαρίσματα.

Εν τέλει, του βγήκε αυτό, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Ο Πλάνινιτς επιβεβαίωσε την αστάθειά του στις βολές μετά τα δύο φάουλ που κέρδισε, 1/4 και στο ενδιάμεσο ο Χάινς από επιθετικό ριμπάουντ είχε κάνει το 77-76. Εννοείται ότι στην πιο κρίσιμη επίθεση θα έπαιρνε το βάρος ο Σπανούλης, το έκανε, σκόραρε με ατομική ενέργεια και στα 52 δευτερόλεπτα ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 77-78. Το κοντό σχήμα που λέγαμε κόστισε άλλο ένα αμυντικό ριμπάουντ, αλλά ο Χάινς είχε βγει καλά στον Οχαγιόν στο ντράιβ και εκείνος αστόχησε (με τον Σλούκα να καλύπτει την πάσα στον Πλάνινιτς). Η Μακάμπι είχε άλλη μία ευκαιρία, ο Χάινς βρέθηκε από την αλλαγή πάνω στον Σμιθ, τον μάρκαρε πολύ καλά, εκείνος αστόχησε από την κορυφή για να γίνει φάουλ στον Παπανικολάου 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Έλληνας φόργουορντ έχασε και τις δύο βολές, η Μακάμπι, όμως, προσπάθησε να βγάλει… τον τέλειο αιφνιδιασμό και όχι να σκοράρει εντός χρόνου και έμεινε με την μπάλα στα χέρια.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς παρότι σούταρε άσχημα στα τρίποντα, 8/27 και 30%, αλλά τα ριμπάουντ ήταν μοιρασμένα, (15-15 τα επιθετικά, 38-39 συνολικά), οι ασίστ δικές του (13-16), ενώ ισορροπία υπήρχε σε κλεψίματα (6-6) και λάθη (11-11). Σε ένα πολύ περίεργο παιχνίδι από πλευράς διακύμανσης, μίλησε η κλάση του Σπανούλη στο τέλος, ο Έλληνας γκαρντ είχε 9 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ οι λεπτομέρειες ήταν με την πλευρά του Ολυμπιακού. Όπως η έλλειψη καθαρού μυαλού του Οχαγιόν στο τέλος. Καλός ο Πρίντεζης, πολύ καλός ο Σερμαντίνι.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός περιμένει στο ΣΕΦ τη Φενέρμπαχτσε και εννοείται ότι δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης. Έχει ήδη ηττηθεί στο γήπεδό του και δεν έχει περιθώρια για δεύτερο κακό αποτέλεσμα εκεί. Πάντως, αυτή η εκτός έδρας νίκη μπορεί να αποτελέσει απαρχή αντεπίθεσης για τον πρωταθλητή Ευρώπης. Δεν είναι μικρό πράγμα να κερδίζεις στο Τελ Αβίβ, όποτε κι αν το κάνεις.

Τα δεκάλεπτα: 19-30, 33-44, 62-57, 77-78.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Λόγκαν 15 (3τρ. 3ρ.), Τζέιμς 11 (12ρ. 2ασ. 2κλ. 2κ. 4κ.φ.), Σμιθ 17 (2τρ. 3ρ. 3κ. 5κ.φ.), Χίκμαν 4, Ελιάχου 8, Ροθ, Πνίνι, Κέινερ-Μέντλι 2, Οχαγιόν 6 (5ασ.), Πλάνινιτς 7 (5ρ.), Τόμας, Λάντεσμπεργκ 7 (1τρ. 4ρ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 9 (6ρ. 3ασ. 4κ.φ.), Άντιτς 3 (1τρ. 3ρ.), Σπανούλης 24 (4τρ. 4ασ. 4κ.φ.), Περπέρογλου 3 (1), Σερμαντίνι 9 (9ρ. 2ασ. 2κ. 4κ.φ.), Σλούκας 5 (1τρ. 3κλ.), Μαυροειδής, Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 16 (6ρ.), Παπανικολάου 3 (6ρ.), Μάντζαρης 6 (1τρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

 

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *