Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ασφυξία και ήττα

Ασφυξία και ήττα

Εντός έδρας ήττα για τον Παναθηναϊκό στην 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, 54-58 μέσα στο ΟΑΚΑ από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «πράσινοι» έπεσαν στο 3-2 και έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να πάρουν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η επανάληψη τελείως διαφορετική, 12 πόντοι στην 3η περίοδο και 5 στην 4η για τον Παναθηναϊκό, που δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα και μοιραία ηττήθηκε εντελώς άδοξα.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης μετά το ματς είπε ότι «πληρώσαμε την κόπωση, δεν είχαμε φρεσκάδα, δεν είχαμε το σπριντ να πάμε πρώτη στην μπάλα. Μας πίεσε η Ρεάλ κι αποσυντονιστήκαμε». Μετά μίλησε για τα προβλήματα τραυματισμών, τον Μασιούλις που έπαιζε με ένεση, τον Σχορτσανίτη που δεν είναι έτοιμος, αλλά και τα προβλήματα με φάουλ των Γκιστ-Λασμ.

Αυτό περί κούρασης ίσως και να ισχύει, ο Παναθηναϊκός απέναντι στην σχετικά μέτρια (από πλευράς όγκου και δύναμης) φροντ λάιν της Ρεάλ, είχε 30 δίποντα και 27 τρίποντα στο ματς και μάλιστα σε έναν αγώνα που σούταρε με 22% στα τρίποντα (6/27). Όχι ότι η Ρεάλ ήταν καλύτερη (6/28), αλλά οι Μαδριλένοι με Κάρολ, Ρούντι, Ντρέιπερ, Σουάρεθ, Λιουλ, Ροντρίγκεθ, Μίροτιτς, ακόμα και Ρέγιες, αρέσκονται στο περιφερειακό παιχνίδι (ψηλοί-κοντοί).

Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν μπόρεσε να χτυπήσει από τη ρακέτα, παρότι ήταν σε άθλια μέρα από μακριά. Αν βγάλουμε τα 3/6 τρίποντα του Μπράμου, που ήταν ο μόνος που είχε καλό ποσοστό, Καπόνο, Ούκιτς, Διαμαντίδης, Μπανκς είχαν 0/10 τρίποντα, ενώ Μασιούλις, Γκιστ και Τσαρτσαρής είχαν 3/11, με τα 1/5 του τρίτου να αποτελούν σαφώς υπερβολή. Ο Μπανκς έπαιξε μόλις 10 λεπτά σε αυτό το ματς, ενώ για τα 12 του Σχορτσανίτη δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για να τα σχολιάσω από τη στιγμή που ο προπονητής του Παναθηναϊκού μιλά ουσιαστικά για ιατρικούς λόγους που δεν τον άφησαν να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο.

Απ’ την άλλη, Λασμ, Τσαρτσαρής, Γκιστ είχαν 4/10 στα δίποντα και το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο το 40%, όσο τα μόλις 10 δίποντα που έκαναν σε 62 λεπτά (συνολικής) συμμετοχής οι 3 από τους 4 ψηλούς των «πρασίνων». Ένα ματς που έπρεπε να πάρει από τη ρακέτα ο Παναθηναϊκός, το έχασε από το τρίποντο. Σίγουρα ο Σχορτσανίτης είχε τεράστιο πλεονέκτημα στη ρακέτα, φάνηκε σε ένα δίλεπτο στην 3η περίοδο όταν έκανε τον Σλότερ να μοιάζει με παιδάκι στη ρακέτα (τότε που το ματς πήγε στο 49-38), αλλά δεν γίνεται απέναντι σε αυτή τη φροντ λάιν κανείς άλλος να μην μπορεί να μπει στη ρακέτα της Ρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός είχε 49 πόντους με 2:30 για το τέλος της 3ης περιόδου και έβαλε 5 πόντους από το σημείο εκείνο ως το τέλος του αγώνα. Τα πολλά σκοτωμένα σουτ, οι στατικές επιθέσεις, το αργό μπάσκετ, η μέτρια άμυνα, όλα δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός ήταν κουρασμένος. Αλλά το θέμα είναι γιατί; Και πώς θα μπορέσει να το ξεπεράσει γρήγορα, καθώς η μάχη για την πρόκριση τώρα αρχίζει και μια εντός έδρας ήττα μόνο καλό δεν κάνει.

Δεν άρχισαν όλα έτσι στο ματς. Ίσα ίσα που στο πρώτο ημίχρονο, ή ακόμα και μέχρι το 28ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός φαινόταν να ελέγχει πλήρως το μας, να έχει εγκλωβίσει την επίθεση της Ρεάλ, να σκοράρει όποτε πρέπει, σε σημείο που κάποια ανησυχητικά στοιχεία, όπως κάποια έρμπολ σε ελεύθερα σουτ, δεν φάνηκε να ανησυχούν κανέναν. Κι όμως, ο έλεγχος που είχαν οι «πράσινοι» χάθηκε τελείως στο τέλος για να πάρει η Ρεάλ μια νίκη που ούτε η ίδια δεν έδειχνε να πιστεύει εκεί μετά το ημίχρονο.

Το ματς ήταν κλειστό ως το 6-6 από τον Χετσχάιμερ και τον Τσαρτσαρή, με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει με Τσαρτσαρή και Διαμαντίδη στο 11-6, για να πλησιάσει για τελευταία φορά στο πρώτο ημίχρονο η Ρεάλ στο 11-9 με τρίποντο του Χετσχάιμερ. Μπράμος και Ούκιτς έφεραν το ματς στο 16-9, ενώ ο Μπράμος και ο Σχορτσανίτης πήγαν τον Παναθηναϊκό στο 20-11 στο τέλος της πρώτης περιόδου, για να κάνει το 22-11 ο Έλληνας ψηλός στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου.

Το ξέσπασμα του Ρέγιες με 6 συνεχόμενους πόντους (κι ένα άστοχο τρίποντο του Καπόνο ενδιάμεσα) έφερε τη Ρεάλ κοντά, στο 22-17, αλλά μέσα από τη ρακέτα με Τσαρτσαρή και Λασμ ο Παναθηναϊκός πήγε στο 26-17, ενώ από κλέψιμο ο Ούκιτς έγραψε το 30-19 με ντράιβ. Ο Παναθηναϊκός με τον Γκιστ πήγε και στο +13 του 33-20, με δύο τρίποντα από Ρούντι και Ροντρίγκεθ (το δεύτερο μετά το τρίποντο του Μπράμου) να φέρνουν τη Ρεάλ στο 37-27 πριν το ημίχρονο.

Η Ρεάλ πλησίασε με τον Χετσχάιμερ στο 37-31, για να διακόψει το σερί το τρίποντο του Γκιστ, ενώ με τον ίδιο τρόπο ο Μασιούλις έκανε το 43-33. Μετά το 45-38 από τον Χετσχάιμερ, ο Σχορτσανίτης ήταν που με 4 πόντους σε μια επίθεση (κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ) έκανε το 49-38 για τον Παναθηναϊκό, τότε, όπως λέγαμε πριν, στα 2:30 για το τέλος της περιόδου.

Από εκείνο το σημείο και πέρα, μέχρι το τέλος του ματς, ο Παναθηναϊκός είχε 2/20 σουτ εντός παιδιάς και 4 λάθη, καταφέρνοντας να αστοχήσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, ενώ οι επιθέσεις του ήταν τόσο λάθος, που δεν εκτέλεσε ούτε μία βολή στο διάστημα αυτό ως το τέλος του αγώνα.

Κι όμως, παρά το άθλιο τελείωμα στην 3η περίοδο, όπου ο Παναθηναϊκός έδωσε την ευκαιρία στον Ρέγιες να σκοράρει για το 49-44, το λέι απ του Ούκιτς και το τρίποντο του Μπράμου έγραφαν το 54-46 με 6:30 για το τέλος του αγώνα και τίποτα δεν προδίκαζε αυτό που θα βλέπαμε.

Όμως, η Ρεάλ έτρεξε καλά στο φινάλε, ο Διαμαντίδης ήταν κουρασμένος και άστοχος, Γκιστ, Μπράμος, Μπανκς και Τσαρτσαρής έχαναν τη μία επίθεση μετά την άλλη, για να έρθει το τρίποντο του Ροντρίγκεθ μετά από 3 λέι απ στο τρανζίσιον για τη Ρεάλ, για να δώσει προβάδισμα στους Ισπανούς, 54-55, ενώ μετά το νέο χαμένο τρίποντο του Διαμαντίδη, ο Ντρέιπερ ήταν που έκανε το 54-57 με 2:43 για το τέλος.

Ο Παναθηναϊκός έχασε μετά τρίποντο με τον Μασιούλις, λέι απ με τον Λασμ και στην ομολογουμένως πιο κρίσιμη επίθεση του αγώνα, πήρε μαρκαρισμένο τρίποντο από τη γωνία του Τσαρτσαρή στα 19 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, ξεκάθαρα όχι καλή επιλογή. Μετά έκανε φάουλ για να στείλει τη Ρεάλ στις βολές, τα συμπλήρωσε στα 10 δευτερόλεπτα, αλλά ο Ρέγιες είχε 1/2 για το 54-58 και το τρίποντο του Διαμαντίδη στα 4 δευτερόλεπτα ήταν άστοχο για το οριστικό φινάλε.

Σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός κράτησε τον Σουάρεθ και τον Κάρολ άποντους, τον Μίροτιτς στους 3 πόντους, τον Ρούντι στους 8, τον Ντρέιπερ στους 4 και τον Ροντρίγκεθ στους 6 με 2/10 σουτ, θα περίμενε κανείς καλύτερη τύχη για τους «πράσινους» αλλά με 2/20 σουτ στα τελευταία 12 λεπτά και μένοντας άποντος στα τελευταία 6:30 του αγώνα δεν μπορείς να έχεις καλύτερη τύχη. Και πραγματικά, χωρίς να θέλω να διαγράψω τις ευθύνες του Πεδουλάκη (σίγουρα έχει όταν χάνει έτσι εντός έδρας) ο Έλληνας τεχνικός έκανε… 14 αλλαγές στα τελευταία 6:50 του ματς, δεν είναι ότι έμεινε κολλημένος σε ένα σχήμα, ανακάτεψε την τράπουλα όσο γινόταν. Αλλά και πάλι…

Τα συνολικά νούμερα δεν έχουν ουσιαστική απόκλιση, 47%-48% στα δίποντα, 22%-21% στα τρίποντα, 38-38 τα ριμπάουντ με 10-10 τα επιθετικά, 11-8 οι ασίστ, 6-7 τα κλεψίματα, 15-11 τα λάθη, αλλά η ενέργεια που έβγαζαν οι δυο ομάδες στο παρκέ στο τέλος ήταν εντελώς διαφορετική.

Δεν καταστράφηκε ο Παναθηναϊκός από αυτή την ήττα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσει αρκετά πράγματα για το πώς θα προσεγγίζει κάποια παιχνίδια και πώς θα πρέπει να κινείται μέσα στο ματς. Στα άσχημα του ματς; Ότι αυτή η ήττα ήρθε σε ένα γεμάτο ΟΑΚΑ, που είχε πολύ ωραία ατμόσφαιρα, με τον κόσμο προφανώς και δικαιολογημένα να ξενερώνει στο τέλος. Αλλά η χρονιά είναι μεγάλη και η πρόκριση έχει πολύ δρόμο και πολλές μάχες ακόμα.

Επόμενη από αυτές την ερχόμενη εβδομάδα με την Μπαμπέργκ στο ΟΑΚΑ και ούτε ως αστείο δεν πρέπει να διανοηθεί ο Παναθηναϊκός να χάσει αυτό το ματς.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 37-27, 49-44, 54-58.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 11 (3τρ. 3ρ.), Μασιούλις 5 (1), Καπόνο 4, Ούκιτς 8 (5ρ.), Λασμ 2 (4ρ. 2κ.), Τσαρτσαρής 8 (1τρ. 7ρ.), Διαμαντίδης 3 (7ρ. 6ασ. 3κλ. 7κ.φ.), Γκιτς 5 (1τρ. 7ρ.), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 8 (3ασ. 3κ.φ.).

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ 4 (5ρ.), Ρούντι 8 (1τρ. 4ρ.), Σουάρεθ, Ρέγιες 13 (1τρ. 5κ.φ.), Μίροτιτς 3 (4ρ. 6κ.φ.), Ροντρίγκεθ 6 (3ασ.), Χετσχάιμερ 11 (1τρ. 5ρ.), Μπέγκιτς 6 (5ρ.), Κάρολ (5ρ.), Λιουλ 7 (1), Σλότερ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *