Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Γλίτωσε το έμφραγμα

Γλίτωσε το έμφραγμα

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στο ματς την Μπαμπέργκ για την 6η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας με 76-73, αφού πρώτα είδε τους Γερμανούς να έχουν το προβάδισμα μέχρι και περίπου 4 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Πήγε στο 4-2, βρίσκεται δύο νίκες πάνω από την 5η θέση και συνεχίζει σε δρόμο πρόκρισης. Δεν ήταν καλοί οι «πράσινοι» στο ματς, δεν επέβαλλαν το ρυθμό τους και παραλίγο να το πληρώσουν. Στο τέλος, κάτι ο κόσμος, κάτι η κλάση των παικτών του Πεδουλάκη, κάτι το άγχος των Γερμανών όταν το ματς κρινόταν, κάτι οι βολές, κάτι το «βελάκι» όταν οι διαιτητές δεν μπορούσαν να πάρουν απόφαση, γλίτωσαν τους «πρασίνους» από τα δράματα.

Μετά το ματς υπήρχε… διαφωνία στις δηλώσεις των «πρασίνων» με τον Πεδουλάκη να λέει μεταξύ άλλων «δεν νομίζω ότι η απόδοσή μας επηρεάστηκε από το γεγονός ότι θα παίξουμε δύο παιχνίδια σε μια βδομάδα με τον Ολυμπιακό», τον Τσαρτσαρή να λέει «ίσως το μυαλό μας ήταν στα προσεχή παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και αυτή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους παίκτες. Δεν είχαμε ενέργεια και υποφέραμε πολύ ως το τέλος του ματς» και τον Μπανκς να μη συμφωνεί «δεν συμφωνώ ότι δεν είχαμε ενέργεια και δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι». Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι είτε σκέφτονταν τον Ολυμπιακό είτε όχι, οι «πράσινοι» δεν πλήρωσαν τα λάθη τους στο ματς, ούτε τα πολλά χαμένα ριμπάουντ της επανάληψης.

Οι «πράσινοι» έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο μπροστά στα ριμπάουντ, 20-17 με τα επιθετικά στο 4-3, αλλά στο 30ο λεπτό τα ριμπάουντ ήταν 27-32 με την Μπαμπέργκ να έχει φτάσει τα 9 επιθετικά, για να τελειώσει το ματς στο 37-40 με 8-12 τα επιθετικά. Ο Παναθηναϊκός σούταρε καλύτερα στα δίποντα, 50% έναντι 41% των αντιπάλων τους, αλλά χειρότερα στα τρίποντα (από 7 εύστοχα οι δυο ομάδες με 4 παραπάνω άστοχα για τους «πρασίνους»). Οι ασίστ ήταν 15-12, τα λάθη 10-11 και τα κλεψίματα 4-2.

Ο Παναθηναϊκός είχε προσαρμόσει την άμυνά του πάνω στον Τζέικομπσεν, ο οποίος έμεινε για πρώτη φορά στη φετινή Ευρωλίγκα άποντος (πριν το ματς είχε 10.1 πόντους μέσο όρο) και, μάλιστα για πρώτη φορά από τις 23 Δεκεμβρίου του 2010 χωρίς πόντο στην Ευρωλίγκα. Ο Αμερικανός δεν είχε αέρα ούτε για να ανασάνει, έκανε μόλις 2 σουτ σε 23 λεπτά, αλλά δεν εκβίασε κιόλας προσπάθειες, αλάνθαστος με 3 ασίστ στο διάστημα αυτό. Εν ολίγοις… εξαφανίστηκε.

Πρόβλημα δημιούργησε ο Φορντ που κατέβαζε τα ριμπάουντ σαν φιστίκια (14 πήρε), ενώ είχε και 6/11. Καλός ο Γκάβελ, αλλά με 3/10 δεν «πόνεσε» τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Νάχμπαρ έμεινε χαμηλότερα από τα φετινά του στάνταρ. Σε γενικές γραμμές το αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού δικαιώθηκε, με μοναδικό (μεγάλο) αστερίσκο τα ριμπάουντ.

Από εκεί και πέρα ο Διαμαντίδης είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν νιώθει στο 100% τουλάχιστον όχι σε σημείο να μπορεί να παίζει πάνω από 30 λεπτά, να σκοράρει και να δημιουργεί. Τα σουτ του μόλις 4, αλλά οι ασίστ του 9, ασίστ που βοήθησαν πάρα πολύ την ομάδα του. Ο Λασμ έκλεισε την κακή παρένθεση του προηγούμενου αγώνα με ένα γεμάτο ματς, ενώ και ο Μπράμος ήταν καλός. Θα έλεγα το ίδιο και για τον Μασιούλις, αλλά αν δεν σούταρε με 2/9 ο Παναθηναϊκός θα είχε τελειώσει το ματς νωρίτερα. Στα ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Μπανκς κέρδισε 6 φάουλ στο ματς και ήταν όλα φάουλ βολών, 10/12 είχε, μεγάλη ανάσα για την ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να επιβάλλει το ρυθμό του σε όλο το ματς. Οι δυο ομάδες πέρασαν από 9 εναλλαγές στο προβάδισμα και 6 ισοπαλίες μόνο στην πρώτη περίοδο! Διαμαντίδης και Ούκιτς πήγαν τον Παναθηναϊκό στο 7-6, με τον Γκόλντσμπερι και τον Γκάβελ να απαντούν για το 11-12, τον Λασμ να κάνει το 16-15, τον Μπράμο με τρίποντο το 19-17 με τον Νάχμπαρ να κλείνει το δεκάλεπτο στο 19-19.

Στο ίδιο μοτίβο η δεύτερη περίοδος, αλλά με τον Παναθηναϊκό να πατά λίγο καλύτερα στα πόδια του, το δείχνουν και οι 3 ισοπαλίες με μόλις 1 προβάδισμα της Μπαμπέργκο στην περίοδο. Και πάλι, βέβαια, πάνω από τους 5 δεν πήγε η διαφορά, με τον Φόρντ να ισοφαρίζει σε 21-21, τον Μασιούλις να γράφει τρίποντο για το 26-23, την Μπαμπέργκ να παίρνει το μόνο προβάδισμα με το καλάθι και φάουλ του Τάντα, 26-27, και τον Καπόνο να βάζει μαζεμένους τους 5 πόντους του στο ματς για το 31-27 του Παναθηναϊκού.

Ο Γκάβελ και ο Νάχμπαρ μείωσαν σε 32-31
με τον Λασμ να κλείνει το ημίχρονο στο 36-33 από κοντά. Το γεγονός ότι ο Τζέικομπσεν δεν σκόραρε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο και ότι ο Νάχμπαρ έμεινε στους 5 πόντους, δεν ήταν αρκετά για να χτίσει διαφορά ο Παναθηναϊκός στην επανάληψη, παρότι φάνηκε προς στιγμήν να τα καταφέρνει. Μετά το 38-38 από τον Νόιμαν και το 40-40 από τον Γκάβελ, ο Παναθηναϊκός με τον Μπανκς και τον Μασιούλις ξέφυγε με 45-40, ο Μπράμος και ο Λασμ τον έφεραν στο 49-42, για να κάνει ο Έλληνας γκαρντ το 51-42 με λέι απ αμέσως μετά.

Το +9 με 2:26
πριν το τέλος της 3ης περιόδου αποδείχτηκε ότι λειτούργησε αρνητικά για τον Παναθηναϊκό, που χαλάρωσε αδικαιολόγητα και έχασε το ρυθμό του. Ο Νάχμπαρ με τον Φορντ μείωσαν σε 51-49 πριν βγει η περίοδος, ενώ ο Γκίπσον ήταν που 8:26 πριν το τέλος του αγώνα ισοφάρισε σε 54-54 γράφοντας ένα 3-12 της Μπαμπέργκ. Γκιστ και Γκίπσον αντάλλαξαν τρίποντα, ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να σκοράρει, είχε χάσει τον έλεγχο της άμυνας κι έτσι βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να κυνηγά στο σκορ με 6:40 για το φινάλε όταν ο Τσίρμπες κάρφωσε για το 57-59.

Τάιμ άουτ του Πεδουλάκη, αλλά τα αμυντικά ριμπάουντ ήταν ανοιχτή πληγή, άλλο ένα επιθετικό του Τσίρμπες και 59-61. Ο Μπράμος έβαλε τεράστιο σουτ για το 62-61, σουτ που ξεσήκωσε την εξέδρα και την κράτησε ζεστή ως το τέλος, με τον Λασμ να καρφώνει από τη συνεργασία με τον Διαμαντίδη για το 64-61. Εκεί μίλησε ο Νάχμπαρ που σκόραρε για να απαντήσει ο Διαμαντίδης για το 67-63.

Ο Φορντ και ο Νάχμπαρ αστόχησαν μπαίνοντας στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα, με τον Μπράμο να σκοράρει από κοντά για το 69-63, ο Έλληνας γκαρντ ήταν καθοριστικός στο φινάλε. Το τρίποντο του Γκόλντσμπερι κράτησε μέσα στο ματς τους Γερμανούς, ο Μπανκς, όμως, απάντησε σε 2/2 βολές για το 71-66.

Από ένα εύστοχο ζευγάρι για Γκάβελ και Μπανκς με 29 δευτερόλεπτα για το τέλος και 73-68. Ο Φορντ έγραψε άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ για την Μπαμπέργκ για να μειώσει στους 3, ο Μπανκς έχασε μία βολής για το 74-70 και στα 4 δευτερόλεπτα ο Γκίπσον σούταρε απαράδεκτα ανενόχλητος από το τρίποντο για το 74-73. Ο Μασιούλις ήταν ψύχραιμος και με 2/2 βολές έγραφε το 76-73, ο Μπράμος βιάστηκε λίγο στο φάουλ, άφησε 2.8 στο ρολόι όταν το έκανε, με τον Γκίπσον να έχει, όμως 0/2 βολές (τη δεύτερη επίτηδες χαμένη), αλλά στο ριμπάουντ η μπάλα βγήκε εκτός γηπέδου. Οι διαιτητές έχουν… καλομάθει με το instant replay, το συμβουλεύτηκαν αλλά και πάλι δεν έβγαλαν άκρη, το βελάκι, όμως, έδειχνε Παναθηναϊκό και το ματς τελείωσε εκεί, χωρίς η Μπαμπέργκ να έχει ένα τελευταίο σουτ με σκοπό να προκαλέσει εμφράγματα στο ΟΑΚΑ.

Συνέχεια για τον Παναθηναϊκό μετά τη διακοπή την ημέρα των ερωτευμένων στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, στο πιο δύσκολο τεστ του Top-16. Τα δυο επόμενα παιχνίδια του είναι εκτός με ΤΣΣΚΑ και Ζαλγκίρις και είναι πιθανό να τον δούμε στο 4-4 στο τέλος τους. Αν έπαιρνε μία από τις δύο νίκες σε αυτά τα ματς, τότε η πρόκριση θα άνοιγε διάπλατα μπροστά του (ιδίως αν κέρδιζε το δεύτερο παιχνίδι). Ίδωμεν…

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 36-33, 51-49, 76-73.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 16 (2τρ. 4ρ.), Μασιούλις 8 (1τρ. 5ρ. 4κ.φ.), Καπόνο 5 (1), Ούκιτς 2, Λασμ 15 (9ρ. 2κλ. 2κ. 6κ.φ.), Τσαρτσαρής 2 (3ρ.), Διαμαντίδης 7 (1τρ. 5ρ. 9ασ. 5κ.φ.), Γκιστ 4 (1), Μπανκς 13 (1τρ. 3ρ. 6κ.φ.), Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 4 (3ρ.).

Μπαμπέργκ (Φλέμινγκ): Γκίπσον 11 (3), Γκόλντσμπερι 6 (2), Νάχμπαρ 16 (3ρ. 6κ.φ.), Τάντα 3 (4ασ.), Νόιμαν 4 (3ρ.), Φορντ 15 (14ρ. 3κ.φ.), Τζέικομπσεν (3ασ.), Γκάβελ 12 (2τρ. 7ρ. 4κ.φ.), Τσίρμπες 6 (4ρ.), Ότζιλβι.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *