Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Συνεχίζει ακάθεκτος!

Συνεχίζει ακάθεκτος!

Πολύ νωρίς τελείωσε ο Ολυμπιακός το παιχνίδι του με την Κάχα Λαμποράλ, αφού από το ξεκίνημα του αγώνα πήρε διαφορά και δεν έδωσε στους Ισπανούς την ευκαιρία ούτε καν να διανοηθούν ανατροπή, για να κερδίσει με 82-74 τελικά, ισοφαρίζοντας τη διαφορά του πρώτου αγώνα, αφού χαλάρωσε αδικαιολόγητα στο φινάλε. Το τέλος της 8ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας τον βρίσκει στο 5-3, στην 3η θέση μαζί με τη Χίμκι, την οποία, όμως, έχει κερδίσει εκτός έδρας. Επόμενη μάχη στην Τουρκία με την Μπεσίκτας, σε ματς που ο πρωταθλητής Ευρώπης επιβάλλεται να κερδίσει για να συνεχίσει σε τροχιά πρόκρισης και να επεκτείνει το σερί 4 συνεχόμενων νικών που έχει τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός το έκανε πολύ εύκολο το παιχνίδι με τη Λαμποράλ. Από το ξεκίνημα του αγώνα, μετά το 10-2, κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ρυθμό του ματς, να μην επιτρέψει στους αντιπάλους του να πιστέψουν ότι μπορούν να φύγουν με το διπλό από το γήπεδο. Η διαφορά κινούνταν κοντά στους 20 πόντους σε όλη την 3η περίοδο, αλλά η Λαμποράλ εκμεταλλεύτηκε τη χαλάρωση του Ολυμπιακού και του Μπαρτζώκα στο 4ο δεκάλεπτο για να πλησιάσει στο -8, το οποίο και ισοφαρίζει τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Έτσι, σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο ομάδων στο τέλος θα μετρήσει η συνολική διαφορά πόντων (αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι 5 πόντους καλύτερος από τους Ισπανούς).

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για τη χαλάρωση της 4ης περιόδου, που δεν ήταν μόνο αγωνιστική, αλλά πήγαζε και από τον πάγκο της ομάδας, γεγονός που σίγουρα επηρέασε τους παίκτες στο παρκέ, είναι η απειρία του Γιώργου Μπαρτζώκα, γιατί με άλλο τρόπο δεν δικαιολογείται να μπορέσει η Λαμποράλ να πλησιάσει στο -8 με την εικόνα που είχε ο αγώνας. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της χαλάρωσης που έβγαινε από τον πάγκο προς το παρκέ, είναι το γεγονός ότι ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον Σπανούλη 5:42 πριν το τέλος του ματς από το γήπεδο με τη διαφορά στους 15 πόντους, για να τον βάλει στα τελευταία 6 δευτερόλεπτα, όταν η διαφορά είχε ήδη πέσει στους 8 πόντους.

Προφανώς και αυτό είναι (τεράστιο) λάθος απειρίας για τον προπονητή του Ολυμπιακού, το θεωρώ απαράδεκτο για ματς Ευρωλίγκας που κυνηγάς διαφορά να γίνει, ιδίως τη στιγμή που ο Σπανούλης στα πρώτα 34 λεπτά του ματς είχε παίξει 23, άρα δεν ήταν ότι είχε παρακουραστεί. Για να μην πούμε ότι χρησιμοποιείται συντηρητικά στην Α1 για να βγάζει 30άρια στην Ευρωλίγκα (ο Μπαρτζώκας, πάντως, είπε ότι ο Σπανούλης ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να παίξει περισσότερο).

Τέλος πάντων, δεν έχει νόημα να το συζητάμε άλλο, ό,τι έγινε έγινε, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε πάρει και τη διαφορά (την είχε σε όλο σχεδόν το ματς στα χέρια του), αλλά πλέον θα πρέπει να κοιτάξει να είναι τουλάχιστον 1 πόντο καλύτερος συνολικά από τη Λαμποράλ, για την περίπτωση που οι δυο τους ισοβαθμήσουν στο τέλος (δεν είναι απίθανο, ο Ολυμπιακός παίζει πια αρκετά καλύτερα, αλλά η Λαμποράλ έχει σχετικά πιο εύκολο συνδυασμό αγώνων στο εξής).

Πέραν, βέβαια, του λάθους της χρησιμοποίησης του Σπανούλη στο τέλος (με τον Έλληνα παίκτη να ξεσπά σε κάτι καρέκλες μετά το ματς τα νεύρα του που η ομάδα του δεν πήρε τη διαφορά), αν θέλουμε να τα λέμε κι όλα, με το σκορ στο 78-60 με 2:15 για το τέλος της αναμέτρησης (ή στο 80-63 με 1:20 για το τέλος), όσοι έπαιζαν στο παρκέ είναι απαράδεκτοι που οι Ισπανοί τους γύρισαν 10 πόντους σε τόσο μικρό διάστημα. Δεν φταίει μόνο ο προπονητής από τον πάγκο. Πρέπει και όσοι είναι στο παρκέ να διατηρούν τον επαγγελματισμό τους και τη σοβαρότητά τους ως το φινάλε, δεν είναι παιδιά. Απ’ την άλλη και ο Μπαρτζώκας (πρώτος υπεύθυνος) έβλεπε τα τρίποντα να πέφτουν στο τέλος και δεν έπαιρνε ούτε τάιμ άουτ να βγάλει ένα σύστημα να πάει στα χέρια του Σλούκα η μπάλα, ούτε έβαζε τον Σπανούλη (που ξεκάθαρα όσο περνούσε η ώρα… «φόρτωνε») στο παρκέ…

Και μπορεί στο θέμα της διαφορά
ς ο Ολυμπιακός να έβαλε τα χέρια του και να έβγαλε τα μάτια του, αλλά μέσα στο ματς οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και δεν είναι μικρό παράσημο ότι καθάρισαν τόσο εύκολα το ματς. Μπορεί στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες να μην αντικατοπτρίζεται η διαφορά του αγώνα, αλλά με τις ασίστ στο 14-15, τα κλεψίματα στο 9-4 και τα λάθη να είναι 11-22, φαίνεται γιατί η Λαμποράλ 1:20 πριν το τέλος ήταν 17 πόντους πίσω στο σκορ. Τα 10/19 της τρίποντα της έδωσαν την ανατροπή στο φινάλε (8/21 ο Ολυμπιακός), αφού με δύο από αυτά γύρισε τη διαφορά στα τελευταία δευτερόλεπτα την ώρα που ο πάγκος του Ολυμπιακού κοιμόταν.

Ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη και τον Λο να μπαίνουν δυνατά στο ματς και τους Παπανικολάου και Πρίντεζη να ακολουθούν, μέσα σε 3 λεπτά είχε προηγηθεί με 10-2 στην αναμέτρηση με τον Παπανικολάου να κρατούν τη διαφορά, 14-6 στο 6ο λεπτό, πριν ο Ερτέλ κάνει το 14-9 με τρίποντο. Ο Πάουελ απάντησε με κάρφωμα και ο Πρίντεζης έκανε το 18-9 για να κλείσει η περίοδος στο 18-11 από τον Ερτέλ.

Ο Χάινς και το τρίποντο του Άντιτς στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου έγραψαν το 23-11 για τον Ολυμπιακό, με το τρίποντο του Κουκ για το 23-14 με 7:52 για το τέλος του ημιχρόνου να είναι η τελευταία φορά πριν το φινάλε του αγώνα που η Λαμποράλ βρέθηκε σε μονοψήφια απόσταση από τον Ολυμπιακό. Ο Λο απάντησε αμέσως με καλάθι και φάουλ για το 26-14 και από εκεί και στο εξής η Λαμποράλ είχε ρόλο κομπάρσου μέχρι το 39ο λεπτό του αγώνα.

Ο Λο έκανε και το 28-14, ενώ μετά από ένα καλάθι του Άντιτς, ο Λο ήταν που έγραψε και το 32-14 για την ομάδα του με τον Σλούκα να σκοράρει για το 35-17. Λάμπε και Ν. Μπιέλιτσα έφεραν τη Λαμποράλ στο 36-24, αλλά Σλούκας και Σπανούλης στο τέλος του ημιχρόνου έγραψαν το 41-27 για τον Ολυμπιακό στα μισά του αγώνα. Δύο τρίποντα από Παπανικολάου και Πρίντεζη έγραψαν το 47-32 για τους «ερυθρολεύκους» στο ξεκίνημα της επανάληψης, με τον Σαν Εμετέριο να μειώνει σε 48-36 από κοντά.

Ο Σπανούλης και ο Σερμαντίνι έγραψαν το 52-36
, με τον Γεωργιανό να κλέβει για να κάνει ο Λο το 54-36 για το +18 του Ολυμπιακού. Ο Σαν Εμετέριο απάντησε με τρίποντο, αλλά ο Παπανικολάου κάρφωσε για το 56-39, με τον Λο να κάνει το 60-42 λίγο αργότερα. Η Λαμποράλ συνέχισε να απειλεί μόνο από το τρίποντο, ο Κοζέρ μείωσε σε 60-45, ο Πρίντεζης απάντησε με λέι απ πριν ο Κοζέρ στο τέλος της περιόδου μειώσει σε 62-50 με νέο τρίποντο για τους Ισπανούς (η Λαμποράλ έβαλε 7 από τα 10 τρίποντά της στην επανάληψη).

Ο Κοζέρ μείωσε με λέι απ σε 62-52
στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου, με τον Ολυμπιακό να χάνει και την επόμενη επίθεσή του, αλλά τον Ν. Μπιέλιτσα να αστοχεί για τρεις και τον Περπέρογλου να γράφει το 65-52. Ο Κοζέρ σκόραρε ξανά με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στο 69-54 με 6 λεπτά για το τέλος και τον Σπανούλη να αποσύρεται εκεί στον πάγκο. Κοζέρ και Σαν Εμετέριο σκόραραν για το 69-58, αλλά ο Λο με τρίποντο έγραψε το 72-58, με τη Λαμποράλ να κάνει δύο συνεχόμενα λάθη και τους Άντιτς, Περπέρογλου να γράφουν το 76-58. Το τρίτο συνεχόμενο λάθος για τη Λαμποράλ έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να γράψει το 78-58 με 2:58 για το τέλος του αγώνα, στο +20 δηλαδή.

Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έχασε πλήρως την αυτοσυγκέντρωσή του
, ίσως θεώρησε ότι το ματς δεν γυρνούσε, αλλά οι Ισπανοί δεν… ακολούθησαν και με τον Κοζέρ και τον Ν. Μπιέλιτσα μείωσαν σε 78-63 πριν ο Σλούκας γράψει το 80-63. Ο Νοτσιόνι με βολές έκανε το 80-65 με τον Ολυμπιακό να κάνει 3 συνεχόμενα λάθη στην επίθεση (και τον πάγκο του να μην παίρνει τάιμ άουτ) για να έρθουν 2 κολλητά τρίποντα από Ερτέλ και Λάμπε για το 80-71 στα 23 δευτερόλεπτα. Η Λαμποράλ έκανε 3 φάουλ μέχρι να στείλει τον Ολυμπιακό στις βολές, εκεί ο Σλούκας έγραψε 2/2, με τον Κοζέρ να κερδίζει φάουλ και να μειώνει με 1/2 σε 82-72, με τον Ολυμπιακό και πάλι να μην παίρνει τάιμ άουτ.

Αποτέλεσμα η επαναφορά να γίνει στον Άντιτς και όχι σε περιφερειακός, με τον ψηλό των «ερυθρολεύκων» να έχει 0/2 βολές και τον Ερτέλ στα 6 δευτερόλεπτα με ντράιβ να γράφει το 82-74. Τότε ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ, έβαλε και τον Σπανούλη μέσα, αλλά η επίθεση του Ολυμπιακού ήταν μια «σκοτωμένη» προσπάθεια του Λο, καταδικασμένη εξαρχής, με το ματς να κλείνει στο 82-74 και τον εκνευρισμό να υπάρχει διάχυτος στο γήπεδο (σε παίκτες και οπαδούς) σε ματς που είχε καθαρίσει από το δεύτερο δεκάλεπτο.

Πολύ καλός ήταν ο Λο για τον Ολυμπιακό με 18 πόντους και 6/9 σουτ, αλλά και ο Παπανικολάου με 9 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα. Καλοί ο Πρίντεζης, και ο Σπανούλης, ενώ χωρίς ρόλο στην επίθεση έμεινε 10 λεπτά στο παρκέ ο Κατσίβελης, με τον Σερμαντίνι να παίζει 6 λεπτά, τον Πάουελ 13 και να είναι ξανά μετριότατος.

Συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα στην έδρα της Μπεσίκτας
που έχει 0/8 στο Top-16, έχει γίνει σάκος του μποξ, έχει χάσει κάθε ψυχολογία και δεν πρέπει να αρχίσει να… ξαναβρίσκει απέναντι στον Ολυμπιακό. Όταν όλοι όσοι έχουν παίξει μαζί της ως τώρα την έχουν κερδίσει, το ίδιο επιβάλλεται να κάνει και ο Ολυμπιακός για να πάει στο 6-3 και στις 5 συνεχόμενες νίκες.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 41-27, 62-50, 82-74.

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): Χάινς 4 (3ρ.), Λο 18 (2τρ. 3ασ. 6κ.φ.), Άντιτς 8 (1), Σπανούλης 9 (1τρ. 5ασ. 3κλ.), Περπέρογλου 9 (1), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 9 (1), Πάουελ 2, Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 11 (1τρ. 6ρ.), Παπανικολάου 9 (1τρ. 3ρ. 3ασ. 3κλ.), Κατσίβελης.

Κάχα Λαμποράλ
(Τάμπακ): Κουκ 3, Νοτσιόνι 7 (5ρ.), Μ. Μπιέλιτσα (3ρ.), Καμπέθας, Σαν Εμετέριο 7 (6ρ. 4ασ.), Πλάις 2, Ερτέλ 16 (4τρ. 9ασ.), Λάμπε 12 (1τρ. 4ρ.), Ν. Μπιέλιτσα 12 (1τρ. 8ρ.), Κοζέρ 15 (2τρ. 3ρ. 5κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *