Home / NBA / Στις 24 από το -27!

Στις 24 από το -27!

Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στο απόλυτο σερί νικών στην ιστορία του NBA έφτασαν οι Μαϊάμι Χιτ μετά τη νίκη τους με 95-98 στο Κλίβελαντ, νίκη που τους έφερε στις 24 συνεχόμενες. Μάλιστα, για να έρθει η 24η αυτή νίκη στη σειρά, έπρεπε το Μαϊάμι να κάνει ανατροπή από το -27, καθώς 7:44 πριν το τέλος της 3ης περιόδου έχαναν με 67-40. Το μέγεθος της γραφικότητας των όσων μπορούν να ακολουθήσουν αυτό δύναται να ποικίλει από το ελάχιστο του ότι σοβαρεύτηκαν και κατάφεραν να κάνουν ανατροπή απέναντι σε μια από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας, ως το μέγιστο του ότι ο… ΛεΜπρον αρνήθηκε να λήξει εκεί το σερί της ομάδας του. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζέιμς έχει κάθε λόγο να φεύγει από το γήπεδο χορεύοντας…             

Η ομάδα του δείχνει να έχει βρει ισορροπίες και να δείχνει στο παρκέ ότι και φέτος είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, για το repeat. Μπορεί, πλέον, να «κρύβει» τις αδυναμίες της χωρίς να της κοστίζουν (οι Χιτ είναι η χειρότερη ομάδα της λίγκας στα ριμπάουντ) και να αναδεικνύει τα προτερήματά της, ιδίως το γεγονός ότι με 4 αστέρες στο παρκέ είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί επιθετικά.

Τελευταία φορά που έχασαν οι Χιτ ήταν την 1η του Φεβρουαρίου από την Ιντιάνα με 102-89. Από τότε μετρούν 24 συνεχόμενες νίκες, με το 103-105 επί της Βοστόνης έσπασαν και το ρεκόρ των Χιούστον Ρόκετς για να πάρουν αυτοί το 2ο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του NBA. Πλέον, μπροστά τους βρίσκονται μόνο οι 33 συνεχόμενες νίκες των Λος Άντζελες Λέικερς του 1971-72.

Για να τις φτάσουν θα πρέπει κατά σειρά να κερδίσουν τους Πίστονς, τους Μπόμπκατς, στο Ορλάντο, στο Σικάγο, στη Νέα Ορλεάνη, στο Σαν Αντόνιο, τους Νικς, στη Σαρλότ και τους Σίξερς, ενώ αν ως τότε δεν έχουν ηττηθεί, το ματς με τους Μπακς στο Μαϊάμι θα είναι η ευκαιρία τους για να ανέβουν στις 34 συνεχόμενες νίκες και το απόλυτο ρεκόρ. Βέβαια, δεν είναι εύκολο το πρόγραμμά τους, ακόμα κι αν έχουν περάσει από το Σικάγο, το 4ο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι τους θα είναι στις 31 Μαρτίου στο Σαν Αντόνιο απέναντι στη δεύτερη καλύτερη ομάδα της λίγκας. Και οι Σπερς δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν να περάσει ο δρόμος για τις 33 συνεχόμενες νίκες από πάνω τους, άρα να περιμένουμε τρομερό παιχνίδι τότε (εφόσον οι Χιτ έχουν φτάσει ως τις 29 νίκες βέβαια).

Το παιχνίδι με τους Καβαλίερς μάς πρόσφερε αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά. Ας πούμε η ανατροπή από το -27 για τους Χιτ είναι το μεγαλύτερο comeback φέτος στο NBA. Βέβαια το έκαναν απέναντι στη… χειρότερη ομάδα της λίγκας με βάση τα στατιστικά σε παιχνίδια που παίρνει προβάδισμα 20 πόντων. Οι Καβαλίερς πλέον έχουν 3-3, δηλαδή 50%, σε ματς που έχουν προηγηθεί τουλάχιστον με 20 πόντους. Οι υπόλοιπες 29 ομάδες της λίγκας έχουν 332-11, δηλαδή 97% σε τέτοια παιχνίδια.

Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να μειώσει το τρελό comeback των Χιτ. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, μέχρι το χτεσινό ματς, τις τελευταίες 15 σεζόν του NBA, μόλις 5 ομάδες είχαν κερδίσει αγώνα στον οποίο έχαναν με τουλάχιστον 27 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, σε σύνολο 2.013 τέτοιων αγώνων. Δηλαδή, τέτοια ανατροπή συνέβαινε ανά 404 παιχνίδια, μια φορά κάθε 3 χρόνια, σε ποσοστό 0,2%! Οι Χιτ είχαν ως χτες το βράδυ 0-55 σε τέτοια παιχνίδια τα τελευταία 15 χρόνια.

Πλέον, είναι η 6η ομάδα που μπήκε σε αυτό το εκλεκτό κλαμπ των die hard, μαζί με τους Λέικερς (2002, -27), τους Σανς (2003, -29), τους Μάβερικς (2008, -29), τους Κινγκς (2009, -35), τους Μπακς (2012, -27).

Και ένα στατιστικό που μάλλον… δεν θα αρέσει στους Χιτ, όση σημασία μπορεί να έχουν τα νούμερα της ιστορίας. Το μεγαλύτερο σερί νικών (εννοείται μετά από αυτό το ματς) που έκανε ομάδα η οποία κέρδισε αγώνα ενώ βρισκόταν με 20+ πόντους διαφοράς πίσω στο ημίχρονο, ήταν 9 συνεχόμενες νίκες, οι Ουόριορς το 1971-72. Οι Χιτ θέλουν 10 ακόμα για να σπάσουν το απόλυτο σερί στην ιστορία του NBA.

Στο ματς με τους Καβαλίερς οι Χιτ κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν το ματς μέσα σε 8:37 λεπτά. Τόσο χρειάστηκαν από το 67-40 για να πάνε στο 77-77. Στο διάστημα αυτό το επιμέρους σκορ ήταν 37-10, τα ριμπάουντ 12-3, οι Χιτ σούταραν με 12/18 και οι Καβαλίερς 3/11 εντός παιδιάς. Ο Τζέιμς μετά το ματς είπε ότι «18 λεπτά είναι μια ολόκληρη ζωή στο μπάσκετ, δεν πανικοβληθήκαμε, ήξερα ότι είχαμε αρκετό χρόνο», με τους Καβαλίερς, βέβαια, να παίζουν χωρίς Έρβινγκ, Ουέιτερς και Βαρεζάο (τους 3 πρώτους σκόρερ τους).

Αυτό ίσως δείχνει ότι η ώρα για το σπάσιμο του σερί πλησιάζει για τους Χιτ, που, πάντως, έστω κι έτσι, συνεχίζουν, άλλωστε το αποτέλεσμα μετράει όταν κυνηγάς τέτοια ρεκόρ. Και ο Τρίσταν Τόμπσον, ο οποίος έζησε τη χειρότερη ήττα στην ιστορία των Καβαλίερς (το +27 είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν χάσει ποτέ στην ιστορία τους οι Καβαλίερς για να ηττηθούν τελικά στο ματς) το… φιλοσόφησε λέγοντας «Το βλέπαμε να έρχεται. Ήταν οι πρωταθλητές. Δεν θα τα παρατούσαν. Οι πρωταθλητές δεν τα παρατάνε όταν χάνουν με 27 πόντους. Ξέραμε ότι θα το προσπαθούσαν».

Ο Τζέιμς έγραψε 25 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ στο ματς, πολύ καλός στην επανάληψη, ενώ καθοριστικός στην ανατροπή ήταν και ο Ρέι Άλεν με 3 τρίποντα και 5 κλεψίματα. Οι Χιτ είναι στο 53-14, ξεκάθαρα σίγουρα πρώτοι στην Ανατολή, ενώ ίσως εκείνο το ματς με τους Σπερς που λέγαμε πριν να κρίνει και την πρωτιά σε όλο το NBA.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Triple double για τον Τζέιμς, με την μαγευτική phantom camera του NBA να μας βάζει μέσα στο παιχνίδι:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *