Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πέταξε την ευκαιρία…

Πέταξε την ευκαιρία…

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του αγώνα στη Βαρκελώνη, αλλά, τελικά, από δικά του, κυρίως, λάθη, ηττήθηκε με 72-70 στην παράταση από την Μπαρτσελόνα στον πρώτο προημιτελικό της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να εγκλωβίσουν επιθετικά τους Ισπανούς, αλλά πέταξαν πολλές ευκαιρίες και στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση για να κερδίσουν. Έτσι, η σειρά πήγε στο 1-0 για την Μπαρτσελόνα, με επόμενη μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες αυτή της Πέμπτης, ξανά στη Βαρκελώνη.

Ο Παναθηναϊκός πέταξε μέσα από τα χέρια του μια τεράστια ευκαιρία να πάρει το διπλό που θα γυρνούσε τούμπα το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά με την Μπαρτσελόνα και, πλέον, ελπίζει να τα καταφέρει εξίσου καλά και στη δεύτερη αναμέτρηση με τους Ισπανούς. Παράσημο για το «τριφύλλι» το γεγονός ότι κράτησε στους 64 πόντους σε 40 λεπτά τους Ισπανούς, ο Πεδουλάκης είχε διαβάσει καταπληκτικά το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα (πολύ καλύτερα από τον Πασκουάλ), την εγκλώβισε απόλυτα εξοντώνοντας τον Χουέρτας, ενώ το γεγονός ότι η ισπανική ομάδα ήταν μέτρια από το τρίποντο (32% με 9/28) δικαίωσε την «πράσινη» τακτική να μένουν πολλά σουτ από μακριά στον αντίπαλο. Με όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να τον μετουσιώσει σε νίκη.

Απ’ την άλλη, υπάρχει και η άλλη πλευρά στο ματς. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πέταξε αμέτρητες ευκαιρίες για τη νίκη, σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει το «τριφύλλι». Πλέον είναι ξεκάθαρο, το δήλωσε κιόλας, ότι ο Πεδουλάκης φοβάται να κάνει αλλαγές γιατί δεν πιστεύει στο ρόστερ του. Έτσι, «αναγκάστηκε» να παίξει με την ίδια πεντάδα για περίπου 10 λεπτά από το 35ο και μετά, με αποτέλεσμα να «σκάσουν» αυτοί και να μην έχουν καθαρό μυαλό και δυνάμεις στο τέλος. Ο Διαμαντίδης, ειδικά, για να μπορέσει να κουβαλήσει την ευθύνη στην επίθεση, έχασε πάρα πολλές φορές στην άμυνα τον Σάδα, ο οποίος έκανε τη διαφορά στην 4η περίοδο για την Μπαρτσελόνα, με ευθύνη στην άμυνα του αρχηγού του Παναθηναϊκού σε πολλές φάσεις, ενώ ο Τσαρτσαρής μετά από κάποιο σημείο ήταν αρνητικός.

Όμως, αυτό πηγάζει και από τον μονοκόμματο τρόπο με τον οποίο έκανε επιθέσεις ο Παναθηναϊκός, αφού ο Ούκιτς από το 35ο λεπτό και μετά ουσιαστικά ήταν εκτός συστημάτων επίθεσης, ο Τσαρτσαρής με τον Διαμαντίδης έπαιζαν τις περισσότερες φορές οι δυο τους και ο Παναθηναϊκός, με στατικές επιθέσεις, πέταξε πολλές ευκαιρίες.

Βλέποντας τα πράγματα πιο ψυχρά και, ουσιαστικά, ισοπεδωτικά, ο Παναθηναϊκός έχασε το ματς γιατί είχε 7/15 βολές. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να έχει πάρει ένα-δυο σφυρίγματα παραπάνω, όπως να έλειπαν τα δύο επιθετικά στον Λασμ (με το δεύτερο να «διορθώνεται» με επιθετικό στην απέναντι πλευρά αμέσως μετά), ή να έχει δοθεί αντιαθλητικό το τελευταίο φάουλ στον Γκιστ (που, πάντως, πέταξε και τις δύο βολές, ενώ θα μπορούσε να έχει ισοφαρίσει). Η φάση είναι ουσιαστικά στην κρίση του διαιτητή, το φάουλ είναι σκληρό, το χέρι δεν έχει σχέση με την μπάλα, αλλά δεν κάνει παρατεταμένη κίνηση για να τον τραβήξει (απομακρύνει δηλαδή το χέρι), οπότε είναι θέμα διαιτητή (και δεν δόθηκε).

Στη φάση στα 2,5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής περιόδου η απόφαση των διαιτητών είναι σωστή, ο Διαμαντίδης έβγαλε την μπάλα έξω από τα χέρια του Γιασικεβίτσιους, καθαρά. Πιο πολύ θεωρώ ότι οι «πράσινοι» αν πρέπει να ψάξουν να βρουν κάτι να διαμαρτυρηθούν θα πρέπει να το κάνουν για άλλη φάση, αυτή με το ντράιβ του Γκιστ στο τελευταίο δίλεπτο της παράτασης, όπου υπήρχε φάουλ στο ντράιβ που δεν δόθηκε (βέβαια, το ίδιο θα μπορούσαν να πουν και οι Ισπανοί για φάση με Τόμιτς και Τσαρτσαρή στην κανονική διάρκεια του ματς).

Πάντως, το να ρίξει ο Παναθηναϊκός τις ευθύνες στη διαιτησία (ιδίως με αστείες δηλώσεις που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα που έχει το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας) και να πάει παρακάτω δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι να διορθώσει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που του κόστισαν μια δική του νίκη, ώστε να πάρει την Πέμπτη το ροζ φύλλο, αν καταφέρει να ξαναδυσκολέψει τόσο πολύ την Μπαρτσελόνα.

Ασχέτως διαιτητολογίας, από το 35ο λεπτό και μετά, δηλαδή από το 54-60 και μετά, ο Παναθηναϊκός είχε 4 λάθη, 1/2 βολές και 1/5 σουτ ως το τέλος της κανονικής περιόδου του ματς (και το εύστοχο σουτ ήταν τρίποντο από τα 8,5 μέτρα στο τέλος μιας «σκοτωμένης» επίθεσης), ενώ στα τελευταία 3 λεπτά της παράτασης, από το 69-70 και μετά, είχε 1 λάθος, 0/2 βολές και 0/4 σουτ ως το τέλος του ματς. Προφανώς κάτι έκανε λάθος η πεντάδα του στην επίθεση, λάθος που δεν διορθώθηκε, ούτε με αλλαγή παίκτη, ούτε με αλλαγή επιθετικού προσανατολισμού.

Μετά από κάποιο σημείο ο Τσαρτσαρής έκανε συνεχόμενα λάθη (σε άμυνα και επίθεση), αλλά ο Πεδουλάκης δεν τόλμησε να περάσει στο ματς τον Σχορτσανίτη, ενώ οι επιθέσεις με την μπάλα να μην κυκλοφορεί σε όλους και τον προσανατολισμό να λέει ουσιαστικά μόνο «Διαμαντίδης» κούρασαν πολύ τον αρχηγό του Παναθηναϊκού και δεν είχαν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Το θέμα δεν είναι ότι η Μπαρτσελόνα ήταν εξίσου κακή, ή, μάλλον, είναι ακριβώς αυτό: ότι με την Μπαρτσελόνα τόσο κακή και τον Παναθηναϊκό να παίρνει… δέκα με τόνο στο διάβασμα του αντιπάλου, δεν μπόρεσε να κερδίσει το ματς.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καταπληκτικά στο ματς, μετά το 2-0 από τον Τόμιτς έτρεξε ένα σερί 0-14 με τον Ούκιτς, τον Σχορτσανίτη και τον Διαμαντίδη και την Μπαρτσελόνα απολύτως εγκλωβισμένη να κάνει 3 λάθη και να έχει 0/3 σουτ για να φτάσουμε στο πεντάλεπτο με το σκορ στο 2-14. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να απαντήσουν, αλλά δεν είχαν σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός με τον Λασμ πήγε στο 7-18, για να γράψει τρίποντο ο Διαμαντίδης για το 9-21.

Δύο τρίποντα από Ναβάρο και Χουέρτας μείωσαν στους 4 πόντους στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, ενώ Τζαγουάι και Τόμιτς ισοφάρισαν τον αγώνα, με τον Γιασικεβίτσιους να αρχίζει να φαίνεται ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Η Μπαρτσελόνα, όμως, δεν μπόρεσε να χτίσει πάνω στο 14-0 που έτρεξε, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισορροπήσει το ματς, ο Γκιστ τον έφερε στο 22-26, με τον Γιασικεβίτσιους να απαντά και τον Ινγκλς να σκοράρει από τη ρακέτα για το 29-28 της ομάδας του. Ο Ναβάρο πέτυχε τρίποντο για το 32-28, αλλά ο Μπράμος μετά από επιθετικό ριμπάουντ έκλεισε το ημίχρονο στο 34-32.

Λασμ και Γκιστ
μπήκαν πολύ δυνατά στην 3η περίοδο, ο Παναθηναϊκός έφτασε το σερί του στο 0-8 για το 34-38, ενώ άλλοι 4 πόντοι του Λασμ έφεραν τον Παναθηναϊκό στο 36-43 με τον Πασκουάλ κάπου εκεί να βγάζει τον Χουέρτας από το ματς και να μην τον ξαναπερνά στο παρκέ. Το τρίποντο του Μπράμου (41-47) και το κάρφωμα του Λασμ (43-49) κράτησαν τον Παναθηναϊκό μπροστά ως το τέλος του 3ου δεκαλέπτου, που έκλεισε στο 45-51 από βολές του Λασμ μετά από καλάθι του Ινγκλς.

Με 5 πόντους του Ούκιτς
ο Παναθηναϊκός πήγε στο 49-56, αλλά ο Γιασικεβίτσιους μείωσε σε 52-56 με τον Ναβάρο να μειώνει με τρίποντο σε 57-60 λίγο μετά και τον Γιασικεβίτσιους από το κλέψιμο του Ουάλας να κάνει το 60-60 μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε 4 συνεχόμενα λάθη (τα 2 ήταν τα επιθετικά του Λασμ που τον έβγαλαν εκτός ματς), ενώ Διαμαντίδης και Μασιούλις έχασαν και από ένα σουτ για να κυλήσουν 3 λεπτά χωρίς πόντο στο ματς μέχρι το 60-61 από βολή του Διαμαντίδη. Η Μπαρτσελόνα ήταν κακή στο διάστημα αυτό, φαινόταν χωρίς ψυχολογία, με τις επιλογές της να είναι συνήθως μαρκαρισμένες. Ο Σάδα από την αδράνεια του Τσαρτσαρή σκόραρε για το 62-61, ενώ ο Τόμιτς έγραψε το 64-61 αμέσως μετά, ύστερα από ένα άστοχο σουτ του Τσαρτσαρή και με μια κακή άμυνα του Διαμαντίδη που άφησε τον Σάδα ανενόχλητο να βγάλει την ασίστ. Ο Διαμαντίδης στο πιο κρίσιμο σημείο σκόραρε για 3 πόντους για να ισοφαρίσει μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.

Ο Ναβάρο αστόχησε σε τρίποντο, ο Ούκιτς δίστασε για το ντράιβ και πήρε τρίποντο για να αστοχήσει και αυτός στα 21 δευτερόλεπτα, ενώ μετά την προσπάθεια για κλέψιμο του Διαμαντίδη η Μπαρτσελόνα είχε 2,5 δευτερόλεπτα και επαναφορά κάτω από το καλάθι. Ο Τσαρτσαρής έκανε τη χειρότερη δυνατή άμυνα (ξέχασε τελείως τον Τόμιτς που βρέθηκε ολομόναχος στο κέντρο της άδειας «πράσινης» ρακέτας) αλλά ο Κροάτης δεν συνειδητοποίησε την ευκολία της φάσης, αντί να καρφώσει σηκώθηκε για ένα αγχωμένο χουκ με τον Γκιστ να κάνει τρομερό άλμα και να καταφέρνει να τον ταπώσει για να στείλει το ματς στην παράταση, 64-64.

Ο Τραρτσαρής με μια καταπληκτική ενέργεια σκόραρε για το 66-67, αλλά ο Διαμαντίδης έπαιξε και δεύτερη συνεχόμενη κάκιστη άμυνα πάνω στον Σάδα για να κάνει ο Ισπανός το 68-67. Το λάθος του Τσαρτσαρή στην επίθεση και το χαμένο ριμπάουντ του στην άμυνα έφερε τον Τόμιτς στη γραμμή των βολών για το 69-67 της Μπαρτσελόνα, αλλά στη μόνη ουσιαστικά επίθεση του Παναθηναϊκού που η μπάλα γύρισε σωστά ο Μασιούλις βρήκε τον Γκιστ κι εκείνος με τρίποντο έγραψε το 69-70.

Αυτό, 2:56 πριν το τέλος του ματς, έμελλε να είναι και το τελευταίο καλάθι του Παναθηναϊκού στο ματς. Ο Μασιούλις έκανε τάπα στον Γιασικεβίτσιους, αλλά ο κουρασμένος Τσαρτσαρής έκανε φάουλ στην επίθεση και ο Ναβάρο με τρίποντο έγραψε το 72-70 στο δίλεπτο. Ο Γκιστ αστόχησε υπό πίεση (και φάουλ) στην επόμενη επίθεση, αλλά και ο Τόμιτς τον μιμήθηκε για να φτάσουμε στο άστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη στο λεπτό, για να αστοχήσει και ο Ναβάρο σε μπομπίτα λίγο μετά. Ο Παναθηναϊκός είδε τον Τόμιτς να κάνει τάπα στον Γκιστ στα 24 δευτερόλεπτα παίρνοντας… το αίμα του πίσω για την κανονική διάρκεια του ματς με τον Τσαρτσαρή να κάνει φάουλ και τον Σάδα να χάνει 2 βολές για να έχει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 22 δευτερόλεπτα στο ματς. Ο Γκιστ κέρδισε φάουλ αλλά πέταξε 2 βολές με το 72-70 να παραμένει. Στα 2 δευτερόλεπτα που απέμεναν ο Μασιούλις έκανε φάουλ στον Τόμιτς, εκείνος πέταξε επίσης και τις δύο βολές, αλλά το σουτ νίκης του Ούκιτς από τα 20 μέτρα δεν βρήκε στόχο και η Μπαρτσελόνα έφυγε νικήτρια.

Ο Παναθηναϊκός έχασε τα ριμπάουντ (40-38, αλλά με τα επιθετικά στο 9-5), ενώ λάθη και κλεψίματα ήταν σχεδόν ίδια, με τις ασίστ στο 14-17. Κατάφερε να εξαφανίσει τον Χουέρτας (8 πόντοι με 3/9 σουτ, αλλά 0 ασίστ και 2 λάθη) και τον Λόρμπεκ, με τον Γιασικεβίτσιους, όμως, να τον πληγώνει με 11 πόντους (3/4 τρίποντα) και 5 ασίστ. Ο Τόμιτς και ο Τζαγουάι έκαναν καλή δουλειά στη ρακέτα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι κέρδισαν τη μάχη από Λασμ και Γκιστ. Αυτός που έγειρε την πλάστιγγα (εκτός Σάρας) ήταν ο Σάδα που έπαιξε πολύ μυαλωμένα και εκμεταλλεύτηκε τις αμυντικές αδράνειες της «πράσινης» άμυνας που πρόσεχε περισσότερο τους υπόλοιπους της πεντάδας. Ο Ναβάρο έβαλε 15 πόντους, αλλά με 4/15 σουτ.

Ο Γκιστ ήταν πολύ καλός για τον Παναθηναϊκό, ο Διαμαντίδης ήταν επίσης καλός, έπαιξε 40 λεπτά και στο τέλος φαινόταν ξεκάθαρα κουρασμένος, ενώ και ο Ούκιτς ήταν καλός, με 7 ασίστ, αλλά και 3/10 σουτ. Καλός μέχρι ενός σημείο ο Τσαρτσαρής, με λάθη στη συνέχεια, ενώ Μασιούλις και Μπράμος πάλεψαν αλλά είχαν 4/12 σουτ. Ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη θα πρέπει να βρει τον τρόπο να καταπολεμήσει την κούραση από το μικρό ροτέισον αλλά και να εγκλωβίσει ξανά την Μπαρτσελόνα, ίσως με λίγο καλύτερη κυκλοφορία μπάλας στην επίθεση, ώστε να μην κολλήσει τόσο πολύ στο τέλος. Η σειρά έχει δρόμο ακόμα και η μια νίκη που ζητά εκτός έδρας μπορεί κάλλιστα να έρθει την Πέμπτη, το ματς της Τετάρτης πρέπει ήδη να το ξεχάσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι διαφορετικό στα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-32, 45-51, 64-64, 72-70.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 13 (1τρ. 3ρ.), Χουέρτας 8 (1), Ναβάρο 14 (4τρ. 3ασ.), Γιασικεβίτσιους 11 (3τρ. 3ρ. 5ασ.), Ουάλας (3ασ.), Ινγκλς 4, Λόρμπεκ (6ρ.), Τζαγουάι 9 (7ρ.), Τόμιτς 13 (12ρ.).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 5 (1τρ. 5ρ.), Μασιούλις 6 (1τρ. 5ρ. 2κλ.), Ούκιτς 9 (2τρ. 7ασ.), Λασμ 14 (4ρ.), Τσαρτσαρής 7 (7ρ.), Διαμαντίδης 10 (3τρ. 7ρ. 3ασ. 5κ.φ.), Γκιστ 14 (2τρ. 4ρ.), Μπανκς, Σχορτσανίτης 5.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *