Home / NBA / Ένας… αλήτης μάγος

Ένας… αλήτης μάγος

Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2008 

Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους παίκτες του NBA ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τα γήπεδα πριν από δύο ημέρες. Ο Τζέισον Ουίλιαμς, σε ηλικία 33 ετών, αποφάσισε ότι είχε έρθει η στιγμή να πει αντίο στα παρκέ μετά από 10 χρόνια επαγγελματική καριέρας. Κάποιοι μπορεί να απορήσουν γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τον Ουίλιαμς, ο οποίος (με βάση τα στατιστικά του) ήταν σίγουρα ένας καλός παίκτης, αλλά όχι ένας σουπερστάρ.
 
Η απάντηση είναι απλή: ο Τζέισον Ουίλιαμς ήταν ο τελευταίος (εν ενεργεία)… μάγος του NBA. Παιδί-τρελοκομείο, αλλά παίκτης που ο καθένας ήθελε να βλέπει στο παρκέ, ο Ουίλιαμς έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο μπάσκετ, γεμάτη απίστευτες φάσεις και αμφιλεγόμενες αποφάσεις.
 
Είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία του Λυκείου Ντιπόν που έχει πάνω από 1.000 πόντους και πάνω από 500 ασίστ συνολικά.
 
Οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του άρχισαν ήδη από την πρώτη χρονιά στο κολέγιο, όταν το 1994-95, μετά από συνεννόηση με τον προπονητή του Μπίλι Ντόνοβαν αποφάσισε να «αφήσει» τη σεζόν, χωρίς να δηλωθεί στο ρόστερ της ομάδας, παίρνοντας έτσι δικαίωμα να αγωνιστεί τα επόμενα 4 έτη στο κολέγιο. Η επόμενη χρονιά του, πρώτη του ουσιαστικά στο κολεγιακό μπάσκετ, τον βρήκε με μέσους όρους 13.4 πόντων και 6.4 ασίστ. Η υπακοή του και η εμπιστοσύνη του στον Μπίλι Ντόνοβαν ήταν τέτοια, που όταν ο Ντόνοβαν έφυγε από το Μάρσαλ για να πάει στο Φλόριντα, ο Ουίλιαμς αποφάσισε να τον ακολουθήσει και προτίμησε να μείνει (αναγκαστικά, όπως και όποιος παίκτης κολεγίου πάρει μετεγγραφή για άλλο πανεπιστήμιο) ένα χρόνο εκτός, παρά να αποχωριστεί τον προπονητή του. Ακόμη και σήμερα ο Ουίλιαμς λέει ότι ο Ντόνοβαν αποτελεί πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν. Έτσι, επέστρεψε στο κολεγιακό μπάσκετ τη χρονιά 1997-98, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία του εκεί.
 
Είχε 17.1 πόντους και 6.7 ασίστ μέσο όρο, ενώ κατά του Ντικένς μοίρασε 17 ασίστ. Όμως, η χρονιά δεν τελείωσε καλά, ή μάλλον, δεν τελείωσε καν. Προς το τέλος της χρονιάς αποβλήθηκε δια παντός από το Φλόριντα για χρήση ναρκωτικών. Αυτή ήταν η τέταρτη (!) φορά που δεχόταν αποβολή για τον ίδιο λόγο εκείνη τη χρονιά. Όταν ρωτήθηκε αργότερα τι του άρεσε περισσότερο από τα κολεγιακά του χρόνια, απάντησε: «Μου άρεσε ιδιαίτερα να με αποβάλλουν από το σχολείο».
 
Μετά την αποβολή αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στα ντραφτ του 1998, όπου οι Σακραμέντο Κινγκς τον επέλεξαν στο 7ο νούμερο. Την πρώτη του χρονιά, δίπλα στους Ουέμπερ, Ντίβατς και Στογιάκοβιτς, ο Ουίλιαμς απολάμβανε τη δόξα. Με εκπληκτικές εμφανίσεις, έφτασε στο σημείο η φανέλα του για μια περίοδο να είναι εκείνη με τις περισσότερες πωλήσεις σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Το 2000 τιμωρήθηκε για 5 αγώνες λόγω χρήσης ναρκωτικών, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές για το θέμα. Το 2005-06 με το Μαϊάμι πήρε τον τίτλο, βοηθώντας πάρα πολύ στην πορεία των Χιτ μέχρι τον τίτλο, από την αρχή των πλέι οφς, μέχρι και το 6ο παιχνίδι κατά των Μάβερικς. Το 2007 ψηφίστηκε ως ένας από τους 25 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών των Χιτ.
 
 Διάσημος για τις απίστευτες ασίστ του (ακόμη κι εκείνη άνευ προηγουμένου με τον αγκώνα στον ΛαΦρεντζ), ο Ουίλιαμς ήταν στα πρώτα χρόνια επιρρεπής στα λάθη, προφανώς επειδή πάντα κυνηγούσε το κάτι παραπάνω (αυτό άλλαξε άρδην στα τελευταία χρόνια της καριέρας του). Είχε φέρει το «street-ball» στο NBA, οπότε δικαιολογημένα θεωρείται ο μάγος του πρωταθλήματος. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, ο Τζέισον Ουίλιαμς έχει δηλώσει ότι το χόμπι του είναι… να κάνει μαγικά κόλπα! Μη μου πείτε ότι δεν το περιμένατε, έτσι;
 
Ο Ουίλι Σόλομον έχει δηλώσει για τον Ουίλιαμς ότι ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει ποτέ παίξει μπάσκετ μαζί. Ο Ουίλιαμς έχει αρκετά τατουάζ στο σώμα του, ένα εκ των οποίων είναι ένα μάτι στο στήθος του, για το οποίο λέει ότι είναι η δύναμη της ικανότητάς του να δίνει ασίστ, αφού «έχω τρίτο μάτι».
 
Έχει εμπλακεί σε μία από τις πιο… μαύρες σελίδες της καριέρας του Φιλ Τζάκσον, ο οποίος το 2000 στα πλέι οφς, είχε δείξει βίντεο στους παίκτες του από τα Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας, με τον Ουίλιαμς να είναι με τη σβάστικα στο κεφάλι του στη θέση του Έντουαρντ Νόρτον και τον Ρικ Εϊντελμάν να παρομοιάζεται με τον Αδόλφο Χίτλερ. Το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά ο Τζάκσον δεν τιμωρήθηκε.
 
Ο Ουίλιαμς απ’ την άλλη τιμωρήθηκε με 15.000 δολάρια πρόστιμο το 2001, όταν φώναξε ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια σε έναν οπαδό των Ουόριορς, που κάτι του είπε. Ο Ουίλιαμς δεν αποκάλυψε ποτέ τι του είπε ο οπαδός. Παρότι ζήτησε συγγνώμη, αργότερα είπε ότι οι άλλοι μπορούσαν να τον προσβάλουν ενώ όταν εκείνος το έκανε, τον τιμωρούσαν. Νωρίτερα είχε τιμωρηθεί με 10.000 δολάρια για διαμάχη με έναν οπαδό των Σπερς.
 
Όταν πήρε μετεγγραφή στους Γκρίζλις, ο Ουίλιαμς έκανε την εξής εκπληκτική δήλωση: «Είμαστε χάλια. Ας δούμε την πραγματικότητα, δεν είμαστε καλή ομάδα. Για μένα, είμαστε η χειρότερη ομάδα στο πρωτάθλημα», για να ακολουθήσει πρόστιμο από τη διοίκηση της νέας του ομάδας.
 
Νομίζετε ότι τελείωσαν τα πρόστιμα; Το 2005, οι Γκρίζλις αποκλείστηκαν από τα πλέι οφς από τους Σανς με sweep και ο Ουίλιαμς δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος. Θα πάω σπίτι, θα δω τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου και θα είμαι εντάξει. Όλα αυτά τα σκατά, έχουν δευτερεύουσα σημασία για μένα». Η απάντηση; Άλλα 10.000 δολάρια πρόστιμο λόγω… αδιαφορίας για νίκες (στο NBA έτσι;)!
 
Ο Ουίλιαμς έχει και γλυκιά πλευρά, καθώς έχει ιδρύσει τον Οργανισμό «We Will», για παιδιά με κρανιακές δυσπλασίες και δυσπλασίες προσώπου. Ο ίδιος περνά πολύ χρόνο την εβδομάδα στο νοσοκομείο παίδων της περιοχής του καθώς: «Πάω να δω τα παιδιά όποτε μπορώ, είναι απίστευτο να βλέπεις τα πρόσωπά τους να φωτίζονται».  
Για επιδόρπιο, απολαύστε κάποιες από τις στιγμές του Ουίλιαμς:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *