Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ετοιμάζει βαλίτσες για Λονδίνο!

Ετοιμάζει βαλίτσες για Λονδίνο!

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός είναι, πλέον, μια ανάσα μακριά από το ταξίδι του στο φάιναλ φορ του Λονδίνου όπου θα υπερασπιστεί τον περσινό τίτλου του στην Ευρωλίγκα, μετά και το 71-53 στο δεύτερο παιχνίδι με την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός πήγε στο 2-0 τη σειρά και έχει μπροστά του τρεις ευκαιρίες για να πάρει την πρόκριση. Οι επόμενες δύο θα είναι στην Τουρκία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη. Η Εφές θα παίξει με την πλάτη στον τοίχο σε όσα ματς μπορέσει να αντέξει, με τους οιωνούς, πάντως, να μην είναι υπέρ της, ούτε όσον αφορά στην παράδοση, αλλά ούτε και με βάση την εικόνα στο παρκέ στη σειρά.

Το 2-0 δεν δίνει πρόκριση αλλά… δίνει ουσιαστικά, αφού ως τώρα καμία ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκας δεν έχει καταφέρει να επανέλθει από 2-0 και να κερδίσει 3 ματς στη σειρά για να πάρει την πρόκριση. Η παράδοση δεν θα παίξει… μπάσκετ στο εξής για τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχει για να δείξει πόσο δύσκολο έργο έχει η Εφές αν θέλει να ανατρέψει τη σειρά. Μεταξύ μας, το έργο της φαντάζει σχεδόν αδύνατο μετά τα όσα είδαμε την Παρασκευή στο ΣΕΦ.

Το παιχνίδι κρίθηκε πολύ εύκολα για τον Ολυμπιακό που, μετά από ένα αναγνωριστικό δεκάλεπτο, εξαφάνισε ουσιαστικά την Εφές που έβαλε 10, 14 και 13 πόντους στα τρία επόμενα δεκάλεπτα, δεχόμενη σερί 28-8 μετά το 7-16 και ένα άλλο 13-1 στις δύο πλευρές της διακοπής πριν την 4η περίοδο. Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι το σύστημα που εφάρμοσε στο πρώτο ματς απέναντι στους Τούρκους στην άμυνα ήταν απόλυτα επιτυχημένο, το έκανε και στο δεύτερο και πήγε ακόμα καλύτερα.

Η Εφές είχε 13% στα τρίποντα με 2/15, με τον Βούγιατιτς να έχει 2 πόντους σε 19 λεπτά με 1/5 σουτ (ο Μαχμουτί τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι ακόμα δεν είναι στο 100% μετά την εγχείρηση του περασμένου μήνα), τον Τούντζερί να μένει άποντος και τον Φάρμαρ να μην κάνει μεγάλη ζημιά με τους 8 πόντους με 4/8 σουτ. Στα συν της δεύτερης αναμέτρησης το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να εξαφανίσει τον Ερντέν (3 πόντοι με 0/2 σουτ) και τον Λούκας (4 πόντοι με 2/9) που έδειξε, βεβαίως, το πολύπλευρο ταλέντο του (4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), ενώ ο τραυματισμός του Σαβάνοβιτς φάνηκε να αποσυντόνισε ακόμα περισσότερο τους Τούρκους.

Έτσι, έμεινε ουσιαστικά μόνος του ο Γκονλούμ (13 πόντοι, 14 ριμπάουντ), άντε κι ο Μπάρατς (9 πόντοι, αλλά με 4/10), δεν θα μπορούσαν οι δυο τους να πάρουν το διπλό στο ΣΕΦ. Απ’ την άλλη, ο Σπανούλης μοιάζει να έχει κόψει… ταρίφα στην Εφές, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μοίρασε 8 ασίστ, ενώ στη σειρά έχει και 5.0 ριμπάουντ και 5.0 κερδισμένα φάουλ μέσο όρο (4 και 4 στο δεύτερο ματς). Μαζί με τους 15 πόντους του τον έκαναν τον μεγάλο πρωταγωνιστή του ματς. Πολύ καλός και ο Χάινς, 12 πόντοι με 5/7 σουτ, με 3/5 τρίποντα και 7 ριμπάουντ ο Άντιτς, 8 πόντοι και 6 ριμπάουντ ο Περπέρογλου, ενώ 7 ριμπάουντ (5 πόντοι, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, αλάνθαστος) κατέβασε και ο Παπανικολάου.

Ο Ολυμπιακός έκανε μόλις 8 λάθη στο ματς (11 η Εφές) κι ενώ σούταρε μέτρια στα δίποντα (39%, με τον Πάουελ να έχει 2/8, τον Σλούκα 0/3 και τον Πρίντεζη 2/5), το 39% στα τρίποντα ήταν πολύ καλύτερο εκείνου της Εφές. Επίσης έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (45-36 με τα επιθετικά στο 14-8), με τις ασίστ να είναι 17-13.

Στην Τουρκία η λογική λέει ότι η σειρά θα κλείσει χωρίς να γυρίσει στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός και τις δύο φορές έχει εγκλωβίσει απόλυτα την Εφές, επέτρεψε 62 πόντους στο πρώτο ματς, 53 στο δεύτερο, με τους Τούρκους να μοιάζουν πλήρως προβλέψιμοι για την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Το να πάρει και 3η συνεχόμενη νίκη είναι αρκετά δύσκολο, όμως, αν η Εφές δεν βρει λύση για την άμυνα του Μπαρτζώκα τότε είναι πιθανό η σειρά να κλείσει ακόμα και την Τετάρτη.

Η Εφές μπήκε καλύτερα στο ματς, στο πρώτο τετράλεπτο βρέθηκε στο 2-8 με Φάρμαρ, Γκονλούμ και Λούκας για να την πάει ο Μπάρατς στο 2-10 και ο Σιπ στο 2-12 μετά το πεντάλεπτο. Στα 5 αυτά λεπτά ο Ολυμπιακός ήταν αλάνθαστος αλλά είχε… 0/8 σουτ και σκορ μόνο από 2/2 βολές του Σπανούλη. Το… ρόδι έσπασε ο Πρίντεζης, με τον Πάουελ να μειώνει σε 6-12. Η Εφές ουσιαστικά κράτησε τον έλεγχο μέχρι το 7-16 από το τρίποντο του Σαβάνοβιτς, με τον Ολυμπιακό να αλλάζει πολύ γρήγορα τη ροή του αγώνα.

Ο Λο με καλάθι από επιθετικό ριμπάουντ, ο Παπανικολάου με κλέψιμο και ο Άντιτς με το πρώτο του τρίποντο μείωσαν σε 12-16, με τον Σπανούλη να ρίχνει τη διαφορά στους 2 πόντους στο τέλος της περιόδου και την Εφές στα τελευταία 3 λεπτά της περιόδου να έχει 3 λάθη και 0/3 σουτ.

Τα λάθη έγιναν 4 στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου για τους Τούρκους, ο Άντιτς με νέο τρίποντο έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό με σερί 10-0, για να διακόψει το σερί ο Λούκας, αλλά Χάινς και Περπέρογλου να φέρουν τους Πειραιώτες στο 23-18. Η Εφές δεν προηγήθηκε ποτέ ξανά στο ματς, πλησίασε στον πόντο, αλλά ο Σπανούλης με 5 μαζεμένους δικούς του έφερε το ματς στο 28-22, μετά έκανε και το 30-24 για να φτάσει ο Περπέρογλου τον Ολυμπιακό στο 35-24 και το +11, με σερί 28-8 για τους «ερυθρολεύκους» σε διάστημα 12 λεπτών. Ο Γκονλούμ ήταν που έκλεισε το ημίχρονο στο 35-26.

Στο 3ο δεκάλεπτο ο Σιπ με τον Φάρμαρ έφεραν την Εφές στο 39-34 μετά από κάποιες μέτριες επιθέσεις του Ολυμπιακού, αλλά ο Πρίντεζης απάντησε και το άστοχο τρίποντο του Γκονλούμ έδωσε στον Χάινς την ευκαιρία με 5 πόντους και ένα κλέψιμο στο ενδιάμεσό τους να γράψει το 46-34. Ο Πρίντεζης με τρίποντο έφερε τον Ολυμπιακό στο +15 του 49-34 με 3:23 για το τέλος της περιόδου, αλλά δυο άστοχα τρίποντα του Ολυμπιακού έδωσαν το δικαίωμα σε Μπάρατς και Γκονλούμ να μειώσουν σε 49-40. Στο τέλος της περιόδου και μετά την τάπα του Χάινς ο Σλούκας σκόραρε τρίποντο στην εκπνοή, που έκοψε τελείως τα «φτερά» των Τούρκων και τις όποιες ελπίδες θεωρούσαν ότι έχουν για νίκη, 52-40.

Ο Μπάρατς μπήκε με δύο άστοχα σουτ στο 4ο δεκάλεπτο και ο Παπανικολάου με τον Χάινς είχαν γράψει στο μεταξύ το 57-40 για να λήξει η σεμνή τελετή με 8:48 για το τέλος. Ο Γκονλούμ έκανε λάθος για να έρθει ο Άντιτς για το 59-40 και ξανά ο ίδιος για το 62-41 με την Εφές να έχει ξεκάθαρα παρατήσει το ματς και να καταφέρνει να βάλει τους πρώτους εντός παιδιάς πόντους της μετά από 4:35 στην περίοδο, όταν ο Γκονλούμ έκανε το 62-45. Συνολικά οι Τούρκοι έμειναν χωρίς καλάθι εντός παιδιάς 6 λεπτά και δέχτηκαν ένα 13-1 στο διάστημα αυτό.

Περπέρογλου και Σπανούλης διαφύλαξαν το προβάδισμα του Ολυμπιακού, 66-45, με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο τρίλεπτο στο 69-47 για να μειώσουν στο τέλος ο Μπάρατς με τον Γκιουλέρ στο 71-53.

Ο Ολυμπιακός την Τετάρτη στις 21:45 στην Τουρκία θέλει την 3η νίκη και το τέλος της σειράς, νίκη που θα τον φέρει στο φάιναλ φορ. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία επί τουρκικού εδάφους, την Παρασκευή. Πάντως, αν ο Ολυμπιακός μείνει απόλυτα συγκεντρωμένος και σοβαρός, η εικόνα της σειράς δείχνει ότι θα τελειώσει πρόωρα, την Τετάρτη. Η Εφές μοιάζει εγκλωβισμένη, απογοητευμένη, ίσως και εκνευρισμένη που τίποτα δεν της βγαίνει στο παιχνίδι της απέναντι στην «ερυθρόλευκη» άμυνα. Όμως, αυτό πρέπει να συνεχιστεί αν θέλουν οι πρωταθλητές Ευρώπης να είναι στο Λονδίνο για να υπερασπιστούν το στέμμα τους. Αν ο Ολυμπιακός πάρει ματς στην Τουρκία, τότε αυτό το παιχνίδι της Παρασκευής ήταν και το τελευταίο στο ΣΕΦ στην Ευρωλίγκα στη φετινή περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 35-26, 52-40, 71-53.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12 (3ρ. 2κλ.), Λο 3 (3ρ.), Άντιτς 11 (3τρ. 7ρ.), Σπανούλης 15 (1τρ. 4ρ. 8ασ. 4κ.φ.), Περπέρογλου 8 (6ρ. 4κ.φ.), Σερμαντίνι 1, Σλούκας 5 (1τρ. 3ασ.), Πάουελ 4 (4ρ.), Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 5 (1τρ. 7ρ.), Κατσίβελης.

Αναντολού Εφές (Μαχμουτί): Φάρμαρ 8 (5ασ.), Βούγιατσις 2, Ερντέν 3, Τουντζερί, Σιπ 7 (1), Γκονλούμ 13 (14ρ.), Σαβάνοβιτς 5 (1), Λούκας 4 (4ρ. 3ασ. 3κλ.), Γκιουλέρ 2, Μπάρατς 9 (5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *