Home / DRAFT / Το φαινόμενο Γκράινερ!

Το φαινόμενο Γκράινερ!

Συνήθως οι προβολείς στα δρώμενα του μπάσκετ είναι στραμμένοι στην αντρική πλευρά του αθλήματος, με τη γυναικεία να είναι ξεκάθαρα αδικημένη από τα μέσα, ιδίως στην Ευρώπη. Όμως, μια φορά στο τόσο ο «θόρυβος» από τη γυναικεία πλευρά είναι τόσο εκκωφαντικός που κανείς δεν μπορεί να τον αγνοήσει, όσο αρνητικά προκατειλημμένος κι αν είναι. Καλώς ήρθατε στον κόσμο της Μπρίτνι Γκράινερ…

Η Μπρίτνι Γκράινερ είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο 1 στο ντραφτ του WNBA, επιλογή από τις Φίνιξ Μέρκιουρι. Προφανής η επιλογή, καθώς μιλάμε για ένα φαινόμενο που φαίνεται ότι δεν έχει ξανασυναντήσει το γυναικείο μπάσκετ τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η 23χρονη (18 Οκτωβρίου 1990) Γκράινερ βλέπει τον κόσμο από τα 2.03 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των χεριών της φτάνει τα 2.18! Προφανώς στις ρακέτες δεν έχει αντίπαλο, κάτι που φαίνεται και στα στατιστικά της. Κολέγιο πήγε στο Μπέιλορ και έδειξε από την πρώτη σεζόν της ότι θα κάνει τη διαφορά. Στην πρώτη της χρονιά με 18.4 πόντους, 8.5 ριμπάουντ και 6.4 τάπες (!) ανά αγώνα οδήγησε το Μπέιλορ στο φάιναλ φορ, κάνοντας και ρεκόρ για μια σεζόν στην ιστορία του NCAA στις τάπες.

Πρωτάθλημα με το Μπέιλορ πήρε την 3η της σεζόν
, όταν είχε 23.2 πόντους, 9.5 ριμπάουντ και 5.2 τάπες. Φέτος, έκλεισε την κολεγιακή της καριέρα με ήττα από την έκπληξη του τουρνουά, το Λούιβιλ, στις «16» (81-82) έχοντας 23.8 πόντους, 9.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 4.1 τάπες ανά αγώνα (για να πούμε και τα… δικά μας, 1η σε όλο το NCAA στα ριμπάουντ ήταν η Άρτεμις Σπανού με το απίστευτο 15.6 ανά αγώνα).

Συνολικά στην κολεγιακή της καριέρα έκανε 748 τάπες, παίρνοντας το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών στην κατηγορία και στους άντρες και στις γυναίκες! Επίσης, οι 3.283 πόντοι της είναι οι 2οι περισσότεροι στην ιστορία του γυναικείου NCAA.

Το Φίνιξ είχε το 2ο χειρότερο ρεκόρ στο NBA, αλλά η τύχη του χαμογέλασε, ενώ η Ουάσινγκτον με το χειρότερο ρεκόρ επέλεξε 4η (την Τέιλερ Χιλ).

Ο μύθος της Γκράινερ έχει ήδη ξεπεράσει το γυναικείο μπάσκετ, παρότι η ίδια κάνει ως τώρα πολύ προσεκτικές κινήσεις. Πέρσι, κλήθηκε στην Ολυμπιακή ομάδα των Η.Π.Α., αγωνίστηκε με αυτή στο ευρωπαϊκό τουρ της, είχε 12.3 πόντους και 7.8 ριμπάουντ μέσο όρο, αλλά αρνήθηκε την πρόσκληση για τη δωδεκάδα προκειμένου να αφοσιωθεί στις ακαδημαϊκές της σπουδές, αλλά και λόγω ασθένειας στην οικογένειά της.

Όμως, παρότι ουσιαστικά κανείς δεν την έχει δει στην… εδώ πλευρά του Ατλαντικού να παίζει σε μεγάλη σκηνή, στις Η.Π.Α. ο «θόρυβος» (που λέγαμε και στην αρχή) που έχει δημιουργήσει είναι απίστευτος. Οι τρομερές της επιδόσεις έκαναν τον Μαρκ Κιούμπαν πριν από 2-3 εβδομάδες να δηλώσει ότι σκέφτεται να της δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί στο NBA, το καλοκαίρι μέσω του ντραφτ του NBA.

Ο Κιούμπαν είπε ότι αν στον δεύτερο γύρο, όταν επιλέξουν οι Μάβερικς, δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που αυτός θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του, τότε θα επιλέξει την Γκράινερ. Σε κάθε περίπτωση, «ακόμα κι αν οι Μάβερικς δεν την επιλέξουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα να την καλέσω στην καλοκαιρινή ομάδα των Μάβερικς για το summer league», λέγοντας «είναι και καλή επιχειρηματικά κίνηση, θεωρώ ότι θα γεμίσει το γήπεδο». Ο Κιούμπαν συνέχισε: «Αν είναι η καλύτερη που έχει μείνει τότε στο ντραφτ, θα την πάρω. Το έχω σκεφτεί πολύ ήδη. Αν θα το έκανα; Αυτή τη στιγμή είμαι στο ναι, θέλω να δω αν μπορεί να τα καταφέρει. Ποτέ δεν ξέρεις αν δεν δώσεις σε κάποιον την ευκαιρία, και δεν είναι ότι ένας αθλητής που θα επιλέξουμε αργά στο ντράφτ, περίπου στο 50, θα έχει μεγάλες πιθανότητες να τα καταφέρει στο NBA ούτως ή άλλως».

Ο Κιούμπαν συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι τόσο σίγουρος αν η Γκράινερ έχει λιγότερες πιθανότητες να παίξει στο NBA από έναν άντρα αθλητή ενός μικρού κολεγίου. Αλλά επέμεινε ότι τη θέλει στο summer league των Μάβερικς: «Θα πρέπει και πάλι να τα καταφέρει μόνη της να μπει στην ομάδα. Δεν πρόκειται να τη φέρω απλά και μόνο για να τη βάλω εγώ στην ομάδα. Δεν νομίζω να το κάνω, δηλαδή. Δεν θα της κάνω καμία χάρη. Αλλά προφανώς και δεν είμαι αντίθετος στο να της δώσω μια ευκαιρία».

Η Γκράινερ δεν το… πολυσκέφτηκε, απάντησε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter αναφορικά με το summer camp των Μάβερικς και την πιθανότητα επιλογής της στο ντραφτ του NBA: «Θα τα δώσω όλα και θα τα καταφέρω! Ας το κάνουμε».

Το άλμα από το γυναικείο στο αντρικό μπάσκετ το έχουμε ακούσει ως πιθανότητα και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια, το ακούσαμε και με την Κάντας Πάρκερ, ίσως πιο κοντά έφτασε η Λορίν Τζάκσον στα ντουζένια της, που αν τότε το επεδίωκε, ίσως θα της έδιναν την ευκαιρία με τα όσα είχαν ακουστεί. Μπορεί όχι εξαρχής στο NBA, αλλά στην αυστραλιανή λίγκα μάλλον σίγουρα. Και τώρα έρχεται η Γκράινερ, και αυτή (όπως η Πάρκερ), χωρίς να έχει αγωνιστεί ακόμα σε επαγγελματικό επίπεδο. Μένει να δούμε αν ο Κιούμπαν θα το φτάσει ως το τέλος, δίνοντάς της την ευκαιρία στο summer league, αν οι Φίνιξ Μέρκιουρι θα την αφήσουν να αγωνιστεί εκεί (αφού πια θα ανήκει σε αυτούς).

Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει η Γκράινερ (έτσι λέει η λογική για μια κοπέλα 23 χρονών χωρίς εμπειρία από το επαγγελματικό μπάσκετ, όσο τεράστιο ταλέντο κι αν είναι) θα γκρεμίσει ένα τεράστιο τείχος και μόνο αν πατήσει παρκέ σε τόσο υψηλό επίπεδο (summer league NBA).

Πάρτε μια γεύση από τις ικανότητες της Γκράινερ:

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Η τάξη αυτή του ντραφτ δεν είχε μόνο την Γκράινερ. Στο νούμερο 2 το Σικάγο επέλεξε την Ελένα Ντέλε Ντον, ενώ στο νούμερο 3 η Τάλσα επέλεξε τη Σκάιλερ Ντίγκινς. Η Ντέλε Ντον έχει ύψος 1.96, παίζει 2-3 θέσεις, φέτος είχε 26.0 πόντους και 8.5 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ συνολικά έφτασε να είναι η 5η σκόρερ όλων των εποχών στο γυναικείο NCAA (3.039 πόντοι). Η Ντίγκινς (1.75 ύψος) είχε 17.1 πόντους, 6.1 ασίστ και 3.1 κλεψίματα ανά αγώνα, έχοντας οδηγήσει το κολέγιό της 3 συνεχόμενες φορές στο φάιναλ φορ. Οι τρεις τους θεωρούνται ότι μπορούν να αφήσουν εποχή στο WNBA, με την κορυφή της τάξης του 2013 στο ντραφτ να μπαίνει με τις καλύτερες προδιαγραφές στη λίγκα και μεγάλες ελπίδες να τη συνοδεύουν όσον αφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει στη βελτίωση της προβολής του αθλήματος.

About nikolask11

Check Also

Έκπληξη Μπένετ στο νο.1, στο 15 ο Αντετοκούνμπο!

Διεξήχθη το ντραφτ του NBA τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επελέγη στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *