Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Και από Πέμπτη… στο Λονδίνο!

Και από Πέμπτη… στο Λονδίνο!

Μια νίκη απόσταση από το Λονδίνο βρίσκεται ο Παναθηναϊκός μετά το 65-63 επί της Μπαρτσελόνα στο 3ο παιχνίδι της σειράς, πρώτο στο ΟΑΚΑ, την Τρίτη το βράδυ. Οι «πράσινοι» πήραν το προβάδισμα με 1-2 στη σειρά με τους Καταλανούς και θέλουν άλλη μία νίκη στα επόμενα δύο παιχνίδια για να πάρουν την πρόκριση. Εννοείται ότι την Πέμπτη θα υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να έρθει το 1-3 στη σειρά και ο Παναθηναϊκός να βρεθεί για ακόμα μία φορά σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Ο Πεδουλάκης έκανε ξανά τη διαφορά από τον πάγκο, ο Διαμαντίδης έβαλε ξανά το μεγάλο σουτ στο τέλος, η Μπαρτσελόνα έχασε ξανά σε «ίδιο» αγώνα, ο Παναθηναϊκός «πατάει» ξεκάθαρα καλύτερα στα πόδια του στη σειρά.

Και μόλις τελειώσει με την Μπαρτσελόνα, θα προετοιμαστεί για να υποτάξει και δεύτερη ισπανική ομάδα, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη από τις 4 ομάδες του φάιναλ φορ, μετά το 3-0 επί της Μακάμπι.

Η απορία που υπήρχε όσο περιμέναμε να έρθει η σειρά με την Μπαρτσελόνα στην Αθήνα για το 3ο παιχνίδι είναι πώς ο Πεδουλάκης και ο Παναθηναϊκός θα κατάφερναν να εγκλωβίσουν και 3η συνεχόμενη φορά την Μπαρτσελόνα σε ένα στιλ παιχνιδιού που ξεκάθαρα βολεύει το «τριφύλλι». Ο Πασκουάλ μπορεί να έχει κάνει την ομάδα του να παίζει σκληρή άμυνα φέτος, αλλά ο Πεδουλάκης είναι από τους μεγάλους μετρ του είδους. Τελικά, και στο 3ο ματς των δύο ομάδων, ο Πεδουλάκης ήταν που κέρδισε τη μάχη των πάγκων, το ίδιο θεαματικά όπως και στα δύο προηγούμενα.

Ο Παναθηναϊκός δεχόταν 64.5 πόντους στα δύο πρώτα ματς με την Μπαρτσελόνα, δέχτηκε 63 στο 3ο σε παιχνίδι… καρμπόν με τα προηγούμενα. Αρκετά ίδιο ακόμα και σε εξέλιξη, αφού ο Παναθηναϊκός είχε διψήφια διαφορά στο ξεκίνημα για να μείνει πίσω στο σκορ στο 4ο δεκάλεπτο και να περάσει μπροστά στο τέλος, αλλά, πάνω απ’ όλα, ίδιο όσον αφορά στον τρόπο που έπαιζαν οι δυο ομάδες ή, αν προτιμάτε, στον τρόπο που ο Παναθηναϊκός επέτρεπε στην Μπαρτσελόνα να παίζει.

Μετά το πρώτο ματς είπαμε ότι στον Παναθηναϊκό έλειψε το μεγάλο σουτ στα κρίσιμα σημεία. Το βρήκε στο δεύτερο παιχνίδι, το βρήκε και τώρα, στο τρίτο, και τις δύο φορές με τρίποντο του Διαμαντίδη. Αντιθέτως, πρώτα ο Γιασικεβίτσιους και μετά ο Ναβάρο αστόχησαν στα σουτ νίκης της Μπαρτσελόνα που, πλέον, σίγουρα θα νιώθει τεράστια πίεση. Δεν είναι εύκολο να παίζεις στο ΟΑΚΑ με 20.000 κόσμο την πρόκριση στο φάιναλ φορ, απέναντι σε μία ομάδα στην οποία δεν έχεις βάλει πάνω από 65 πόντους σε κανένα από τα 3 ματς που την έχεις παίξει…

Το αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού κατέστρεψε και αυτή τη φορά τον Χουέρτας, 25 λεπτά έπαιξε ο Βραζιλιάνος, έμεινε άποντος με 0/3 σουτ και μόλις 1 ασίστ. Και ο Σάδα ήταν κακός, έπαιξε 5:34 και είχε 0/5 σουτ, άποντος κι αυτός. Ο Ινγκλις 0/2 άποντος, ο Τζαγουάι 2 πόντους, ο Λόρμπεκ 8 πόντους με 3/11 σουτ. Ουσιαστικά από την περιφέρεια απειλούσαν μόνο ο Ναβάρο με τον Γιασικεβίτσιους, ο πρώτος είχε 17 πόντους με 5/12 σουτ, 4/4 βολές και 8 κερδισμένα φάουλ, ο δεύτερος είχε 13 πόντους με 5/7 σουτ. Στο καλάθι τη διαφορά προσπάθησε να κάνει ο Τόμιτς, είχε 12 πόντους και 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα με 6/6 σουτ, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο πέταξε 0/2 βολές και μαζί με αυτές και όλη την απόδοσή του.

Απ’ την άλλη, καθοριστικός ήταν ο Μπράμος με 5/9 σουτ και 14 πόντους, ο Λασμ με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Γκιστ που απροπόνητος είχε 9 πόντους με 3/5 σουτ, ο Ούκιτς που έκανε πολλές δουλειές στο παρκέ (5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα), αλλά και ο Σχορτσανίτης που είχε μόλις 4 πόντους, αλλά και 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 τάπα. Και, βεβαίως, άφησα τον Διαμαντίδη που μπορεί να έγραψε «μόλις» 6 πόντους, 2 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, 2 λάθη και 0/3 τρίποντα στα πρώτα 36:30 του ματς αλλά τα δικά του 2/3 τρίποντα στο τέλος ήταν που χάρισαν στην ομάδα του τη νίκη, ιδίως το δεύτερο ήταν τρίποντο «ενστίκτου» ενός απίστευτα clutch παίκτη.

Το παιχνίδι είχε… δύο εικόνες, στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έφτασε να προηγείται και με 15 πόντους διαφορά στο 29-14 και το 31-16, με τα στατιστικά της ανάπαυλας να είναι ξεκάθαρα: 14/21 σουτ ο Παναθηναïκός (με 4/6 τρίποντα), 11/29 σουτ η Μπαρτσελόνα (με 3/13 τρίποντα), τα ριμπάουντ 16-10 και οι ασίστ 6-2.

Οι Ισπανοί έκαναν πολύ καλύτερο δεύτερο ημίχρονο με 14/26 σουτ εντός παιδιάς (10/28 ο Παναθηναϊκός), ενώ στην επανάληψη οι ασίστ ήταν 4-8, ισορρόπησαν τα ριμπάουντ (13-18 στην επανάληψη), αλλά ο Παναθηναϊκός τους έκλεψε 8 μπάλες στην επανάληψη και στο τέλος αυτός βγήκε στον αφρό. Δύο μεγάλα σουτ από τη μία μπήκαν, δύο σουτ απ’ την άλλη χάθηκαν, το ματς έγραψε νίκη των «πρασίνων».

Το παιχνίδι ήταν αναγνωριστικό στο πρώτο του πεντάλεπτο, δύο τρίποντα του Ναβάρο και ο Γκιστ με τον Σχορτσανίτη έφεραν το ματς στο 8-8, για να ξεφύγει με 5 πόντους ο Παναθηναϊκός με τον Μασιούλις και τον Διαμαντίδη. Ο Μπράμος έγραψε το 18-10 για τους «πρασίνους» που έκλεισαν την περίοδο με καλάθι του Λασμ μετά από επιθετικό ριμπάουντ για το νταμπλ σκορ, 20-10.

Μετά το 22-14 από τον Τζαγουάι στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ούκιτς με τρίποντο, ένα άστοχο σουτ του Ναβάρο κι ένα του Σάδα και ο Λασμ με 4 πόντους (οι δύο από καταπληκτική συνεργασία με τον Διαμαντίδη) έφεραν το ματς στο 29-14 και το +15 για τον Παναθηναϊκό με 7 λεπτά για το ημίχρονο. Ο Λόρμπεκ έβαλε 4 μαζεμένους πόντους (με ένα λάθος του Τσαρτσαρή στο ενδιάμεσο) για το 31-20, με τον Τσαρτσαρή να συνεχίζει ένα… κάκιστο δίλεπτο, κάνοντας 3 λάθη σε 4 επιθέσεις του Παναθηναϊκού, αλλά η Μπαρτσελόνα μπόρεσε να πλησιάσει ως το 33-22 και όχι παραπάνω μέχρι να βγει αλλαγή. Ο Γιασικεβίτσιους την έφερε στο 33-25 αμέσως μετά για να αστοχήσει ο Σχορτσανίτης και να γράψει ο Ναβάρο το 33-27. Ο Μπράμος με τρίποντο έφερε το ματς στο 36-27, ενώ ο ίδιος ήταν που σκόραρε και πριν την εκπνοή του ημιχρόνου για το 38-29 της ανάπαυλας.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, 8:30 πριν το τέλος του δεκαλέπτου βρισκόταν μπροστά με 40-31, αλλά δύο άστοχα τρίποντα από Γκιστ και Μασιούλις κι ένα κλέψιμο του Ουάλας στον Ούκιτς έδωσαν την ευκαιρία σε Ναβάρο και Γιασικεβίτσιους να κάνουν το 40-36. Λασμ και Μασιούλις συνέχισαν το κακό σερί του Παναθηναϊκού στην επίθεση, για να έρθουν ο Ναβάρο με τον Αμπρίνιες για το 42-41 και να δώσει ο Τόμιτς στην Μπαρτσελόνα προβάδισμα με 42-43 με 5:06 για το τέλος (πρώτο προβάδισμα μετά το 5-6). Οι δυο ομάδες αντάλλαξαν καλάθια στο επόμενο τρίλεπτο, ο Μπράμος με τον Λασμ απ’ τη μία και ο Τόμιτς απ’ την άλλη έφεραν το ματς στο 49-49. Το σερί έσπασε ο Λασμ με τον Αμπρίνιες να κάνει το 49-51 και την Μπαρτσελόνα να κλείνει το δεκάλεπτο με προβάδισμα ενός πόντους, 50-51.

Ο Τόμιτς έφτασε τα 6/6 σουτ για το 50-53 στην αρχή της 4ης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε απορρυθμισμένος στην επίθεση, έχασε 3 ευκαιρίες για να σκοράρει και ο Λόρμπεκ με βολές έγραψε το 50-55. Το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι του Παναθηναϊκού στο δεκάλεπτο ήρθε με 6:21 για το τέλος μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Γκιστ, ενώ ο ίδιος αμέσως μετά έγραψε και το 55-57 απαντώντας στον Αμπρίνιες.

Δύο λάθη της Μπαρτσελόνα και ένα του Παναθηναϊκού μας έφεραν στο τελευταίο πεντάλεπτο, όταν ο Σχορτσανίτης με 1/2 βολές μείωσε σε 56-57, ο Τζαγουάι αστόχησε στην επόμενη επίθεση για να γράψει ο Διαμαντίδης το πρώτο από τα δύο μεγάλα τρίποντά του, 59-57 με 3:35 για το φινάλε.

Όμως, η Μπαρτσελόνα δεν παραδόθηκε εκεί, ο Ουάλας απάντησε με τρίποντο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ ένα άστοχο σουτ του Διαμαντίδη έδωσε στον Γιασικεβίτσιους την ευκαιρία να γράψει, επίσης με τρίποντο, το 59-63. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να μπαίνει σε δεινή θέση όταν ο Μπράμος στο δίλεπτο αστόχησε σε σουτ τριών πόντων, αλλά ο Γιασικεβίτσιους τον μιμήθηκε λίγο αργότερα.

Στην επόμενη επίθεση οι «πράσινοι» παρέδωσαν μαθήματα ψυχραιμίας και καθαρού μυαλού, γύρισαν υπέροχα την μπάλα και βρήκαν 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κάρφωμα με τον Λασμ από ασίστ του Μασιούλις. Ο Λιθουανός ήταν πρωταγωνιστής και αμέσως μετά, παρενέβη στην πάσα του Γιασικεβίτσιους στον Ινγκλς και ανάγκασε τον Αυστραλό να βγάλει την μπάλα έξω εκείνος, νέα κατοχή για τον Παναθηναϊκό με 1:10 για το τέλος.

Ο Διαμαντίδης πήρε διπλό σκριν από Λασμ και Γκιστ, σούταρε από διαγώνια θέση, ταμπλό και μέσα με 1:05 και 64-63 για τον Παναθηναϊκό σε μια «τρελή» επίθεση των 6 δευτερολέπτων από τον αρχηγό των «πρασίνων» που πήρε το ματς πάνω του και το κέρδισε με αυτό το σουτ.

Ο Τόμιτς κέρδισε φάουλ στην επόμενη επίθεση, αλλά πέταξε δύο βολές, ο Λασμ έκανε λάθος πάσα στην επίθεση του Παναθηναϊκού, με την Μπαρτσελόνα να έχει 31 δευτερόλεπτα για να κερδίσει. Ο Ναβάρο μπήκε στη ρακέτα, ο Λασμ τον φιλοδώρησε με τάπα και στους Ισπανούς απέμεναν 4 δευτερόλεπτα για την επίθεση. Ο Γιασικεβίτσιους πέρασε στο παρκέ, προσπάθησε να σκοράρει εκτός ισορροπίας, δεν τα κατάφερε, ο Γκιστ καθάρισε το ριμπάουντ και κέρδισε φάουλ στα 5 δευτερόλεπτα. Είχε 1/2 βολές για το 65-63, ο Ναβάρο κατάφερε να φτάσει ως τα 7 μέτρα, αλλά εντελώς εκτός ισορροπίας, το τρίποντο νίκης στην εκπνοή βρήκε σίδερο και η Μπαρτσελόνα είναι πια στο καναβάτσο.

Το θέμα είναι να μην την αφήσει ο Παναθηναϊκός να σηκωθεί από εκεί. Την Πέμπτη είναι η πραγματική ευκαιρία των «πρασίνων» να κλείσουν τη σειρά. Δεν έχει σημασία αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει ξανά στην Ισπανία, την Πέμπτη, στις 21:45, θα παίζει στην έδρα του, θα έχει την ψυχολογία, θα έχει 20.000 κόσμο στο πλευρό του, θα έχει το προβάδισμα στη σειρά και την Μπαρτσελόνα να παίζει με την πλάτη στον τοίχο, αγχωμένη και πλέον καθόλου σίγουρη για την αγωνιστική της υπεροχή απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όλα αυτά πρέπει να εκμεταλλευτούν οι «πράσινοι» ώστε το βράδυ της Πέμπτης να γιορτάσουν την πρόκριση στο Λονδίνο και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Τα δεκάλεπτα: 20-10, 38-29, 50-51, 65-63.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 14 (2), Μασιούλις 5 (1), Ούκιτς 6 (1τρ. 5ρ. 3κλ. 3κ.φ.), Λασμ 11 (8ρ. 4κ.φ.), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 12 (2τρ. 2κλ. 4κ.φ.), Γκιστ 9 (1τρ. 4ρ. 3κ.φ.), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 4 (3ρ. 3ασ. 4κ.φ.).

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας, Αμπρίνιες 6, Ναβάρο 17 (3ρ. 8κ.φ.), Γιασικεβίτσιους 13 (3), Ουάλας 5 (1τρ. 4ρ.), Ινγκλς, Λόρμπεκ 8, Τζαγουάι 2, Τόμιτς 12 (9ρ. 5κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *