Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Η πρόκληση για τους “αιώνιους”

Η πρόκληση για τους “αιώνιους”

Φτάσαμε, λοιπόν, λίγο πριν το τέλος του Top-16 στην Ευρωλίγκα. Σε αντίθεση με τα όσα έχουμε συνηθίσει, αυτή τη χρονιά δεν έχουμε κάποια δικιά μας ομάδα καβάλα στο άλογο για το φάιναλ φορ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν αμφότεροι κάνει πολλά λάθη από πέρσι το καλοκαίρι και ο τρόπος που προσπάθησαν να τα καλύψουν δεν ήταν ο ενδεδειγμένος στη διάρκεια της σεζόν. Αποτέλεσμα; Με 4 αγώνες για το τέλος του Top-16, ο Ολυμπιακός εξαρτάται από χίλια δυο άλλα αποτελέσματα και ο Παναθηναϊκός είναι στην 4η θέση ενός σχετικά εύκολου ομίλου.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή οι δυο «αιώνιοι» δεν είναι στην ίδια θέση, ούτε στην ίδια κατάσταση. Ο μεν Παναθηναϊκός έχει απογοητεύσει σε πολλά παιχνίδια αλλά κρατάει την πρόκριση στα χέρια του και μπορεί να παλέψει μέχρι και για το πλεονέκτημα έδρας (δεν εξαρτάται από αυτόν, πάντως), ο δε Ολυμπιακός κινδυνεύει να μείνει εκτός πλέι οφς για πρώτη φορά μετά το 2004-05! Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 10 συνεχόμενες παρουσίες σε πλέι οφς Ευρωλίγκας και, όπως κι αν θέλει να το απαλύνει κάποιος, θα είναι τεράστια αποτυχία το να σπάσει αυτό το σερί φέτος.

Στη μέση της σεζόν και με τα ρόστερ να έχουν κλείσει δεν έχει νόημα να αναλύσει κάποιος τι λάθη έγιναν από τον καθένα το καλοκαίρι ή γιατί δεν έπρεπε μεσούσης της σεζόν να πάρει τον έναν παίκτη αλλά έπρεπε να προτιμήσει τον άλλον, ή γιατί δεν περιμένεις μέχρι 5 λεπτά πριν λήξει η προθεσμία των μετεγγραφών για να κάνεις κίνηση, ή γιατί δεν βασίζεις την ομάδα σου σε παίκτες που δεν μπορούν πια να τη στηρίξουν, ή ό,τι άλλο μπορεί να ειπωθεί ως λόγος των προβλημάτων των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα. Το θέμα είναι ένα αυτή τη στιγμή: μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή σεζόν και πώς;

Ο Παναθηναϊκός

Τα πράγματα όσον αφορά στην πρόκριση είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού. Όμως, παρότι μοιάζει μεγάλη η απόστασή του από την 5η θέση, 2 ήττες τον χωρίζουν αυτή τη στιγμή από την Εφές, δεν έχει δέσει τον γάιδαρό του. Ίσως το κάνει μετά και από αυτή την αγωνιστική. Η Εφές είναι πραγματικά άθλια στο Top-16, πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη ως τώρα απογοήτευση από τις 16 των ομίλων. Μέχρι τη 10η αγωνιστική μετρούσε 4 συνεχόμενες ήττες από την 6η ως την 9η και έχει καταφέρει να κυνηγά Χίμαιρες.

Όμως, δεν είναι ακόμα εκτός. Είναι 2 νίκες πίσω από τον Παναθηναϊκό, αλλά τον έχει στην έδρα της και με τη διαφορά των 5 πόντων από το πρώτο παιχνίδι να είναι ανατρέψιμη. Οπότε θέλει δύο νίκες παραπάνω. Το πρόγραμμά της έχει δύο βατά παιχνίδια (3 στα 4 εντός έδρας), με Τσεντεβίτα και Ουνικάχα Μάλαγα, ενώ το δύσκολο (πλην Παναθηναϊκού) είναι με τη Φενέρ τη 13η αγωνιστική… εκτός έδρας. Η οποία Φενέρ θα είναι ως τότε και μαθηματικά πρώτη (έχει 2-0 Λοκομοτίβ και Ερυθρό Αστέρα και τη διαφορά στην ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό, πρέπει δηλαδή σε 4 ματς να χάσει 3 περισσότερα από τους τρεις τους). Δεν θα πω ότι ο Ομπράντοβιτς θα το δώσει στον Ίβκοβιτς, αλλά ότι οι παίκτες του δεν θα… πεθάνουν κιόλας αν δεν κερδίσουν, ενώ απέναντί τους μπορεί να βρουν έναν αντίπαλο που θα παίζει όλη τη σεζόν.

Οπότε τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός; Το κλειδί είναι το σημερινό ματς. Ο Παναθηναϊκός ψάχνει σε 3 ματς (ως αυτό με την Εφές) στη χειρότερη περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα με την Εφές για να είναι σίγουρος. Έχει μέσα τη Λοκομοτίβ, έξω την Νταρουσάφακα και μέσα την Τσεντεβίτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει και τις 3 αν και η Εφές πάει 3-0 ή να πάρει τα δύο ματς αν η Εφές χάσει από τη Φενέρ. Σε άλλη περίπτωση, αν ο Παναθηναϊκός χάσει έναν αγώνα δηλαδή και η Εφές πάει 3-0, θα πρέπει να παίξει ματς πρόκρισης την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της αντιπάλου του, έχοντας μόνο 5 πόντους καβάντζα. Ή να ελπίζει ότι ο Ερυθρός Αστέρας (που έχει την ισοβαθμία από την Εφές και τον Παναθηναϊκό) θα χάσει 3 αγώνες με Ουνικάχα, Λοκομοτίβ, Νταρουσάφακα και Τσεντεβίτα.

Το σημαντικότερο θέμα με την προσπάθεια του Παναθηναϊκού είναι το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι ακόμα και στην κάκιστη κατάσταση που είναι εδώ και κάποιους μήνες η Εφές (δεν βλέπεται) θα πάρει τα δυο ματς με Τσεντεβίτα και Ουνικάχα στην έδρα της. Αν φτάσουμε στη 13η αγωνιστική με την Εφές στο 6-6 και τον Παναθηναϊκό στο 7-5, τότε οι Τούρκοι θα κρατάνε πια την κατάσταση (και) στα δικά τους χέρια. Εν ολίγοις οι δυο τους θα παίζουν πια στα ίσα την πρόκριση με μόνη διαφορά τους 5 πόντους του ΟΑΚΑ. Σενάριο απευκταίο σίγουρα, αλλά όχι και αδύνατο να συμβεί.

Όμως, ο όμιλος διαβάζεται και αλλιώς. Ο Παναθηναϊκός απόψε υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τη Λοκομοτίβ. Οι δυο τους έχουν 1 νίκη διαφορά και 9 πόντους από τον πρώτο αγώνα. Τι θα κρίνει το ματς πέραν των όσων έγραφα τόση ώρα; Το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς. Η Λοκομοτίβ έχει πιο εύκολο πρόγραμμα από τον Παναθηναϊκό, μέσα Ερυθρό Αστέρα, μέσα Ουνικάχα και έξω Νταρουσάφακα κατά σειρά. Αν κερδίσει στο ΟΑΚΑ η 2η θέση και το πλεονέκτημα τελειώνουν για το «τριφύλλι». Αν χάσει αλλά κρατήσει το +9 του πρώτου αγώνα (αν ο Παναθηναϊκός πληρώσει το τρίποντο του Ντρέιπερ δηλαδή…), νομίζω ότι και πάλι θα είναι το φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας, αφού οι δυο τους θα ισοβαθμήσουν, αλλά οι Ρώσοι δύσκολα θα χάσουν ματς ως το τέλος (επικίνδυνο μόνο αυτό με τον Ερυθρό Αστέρα, που κυνηγάει κι αυτός τη 2η θέση και αν κερδίσει στη Ρωσία είναι πιθανό να πάει στο 4-0 για να βγει 2ος). Για να πει ότι μπαίνει στο παιχνίδι με πραγματικές πιθανότητες να παίξει στα πλέι οφς με πλεονέκτημα έδρας, ρεαλιστικά, ο Παναθηναϊκός πρέπει να κερδίσει με διψήφια διαφορά απόψε. Όλα αυτά χωρίς να έχω βάλει στην εξίσωση τον Ερυθρό Αστέρα, με τον οποίο ο Παναθηναϊκός κουβαλά ως βαρύ φορτίο το 0-2 (με τη δεύτερη ήττα να έρχεται μετά από 5 συνεχόμενες νίκες για τον Παναθηναϊκό) που τον καταδικάζει και στη διπλή και στην τριπλή ισοβαθμία.

Αν οι «πράσινοι» κερδίσουν με 10+ απόψε, τότε θα έχουν μπει για τα καλά στη μάχη της 2ης θέσης και θα έχουν 3 αγώνες για να προστατεύσουν το κατόρθωμά τους (αν η Λοκομοτίβ κερδίσει τον Ερυθρό Αστέρα θα φέρει τον Παναθηναϊκό 2ο εφόσον κάνει το 3-0). Με λίγα λόγια, το αποψινό ματς είναι το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό μέχρι στιγμής φέτος. Είναι το κομβικό σημείο των ομίλων που θα καθορίσει το πού θα κινηθεί στον όμιλο, για το 2-3 ή για τη μάχη του 4-5.

Βέβαια, όπως είναι ο άλλος όμιλος, δεν πάει να πει ότι αν βγει 2ος θα παίξει με χειρότερη ομάδα, αλλά η ασφάλεια που νιώθει στο ΟΑΚΑ νομίζω ότι δεν συγκρίνεται με κανένα πιθανό διασταύρωμα.

Ο Ολυμπιακός

Ο Παναθηναϊκός κρατά την κατάσταση στα χέρια του και ξέρει ότι αυτή η αγωνιστική είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια των ομίλων. Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός είναι εδώ και 6 αγωνιστικές μπροστά σε έναν καθρέπτη και μουντζώνεται (και λίγα λέω). Το πράγμα στράβωσε πολύ νωρίς για τους «ερυθρολεύκους», την 3η αγωνιστική στο ΣΕΦ με την Μπαμπέργκ. Κι αν τότε είπαμε ότι υπάρχει χρόνος για να καλυφθεί το θέμα, ήρθε η ήττα στο Κάουνας την 4η αγωνιστική για να δυσκολέψει πολύ τα πράγματα. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να χάσει ηλιθίως έναν δικό του αγώνα στη Γερμανία τη 10η αγωνιστική. Εν ολίγοις; 0-3 με τις δύο αδύναμες ομάδες του ομίλου.

Προφανώς μετά δεν σου φταίει κανένας άλλος, μόνος σου έβαλες τα χέρια σου και έβγαλες τα μάτια σου. Ή, αν το θέλετε αλλιώς, δεν γίνεται να θες να πας σε φάιναλ φορ και να μην μπορείς να κερδίσεις την Μπαμπέργκ και τη Ζαλγκίρις. Όμως, σε μια εντελώς αδόκιμη σκέψη, και για να δείξω το μέγεθος της… αυτοκτονίας του Ολυμπιακού, δείτε λίγο τη βαθμολογία χωρίς τα ματς όλων με Μπαμπέργκ και Ζαλγκίρις:

ΤΣΣΚΑ 5-3
Ολυμπιακός 4-3 (2-0)
Λαμποράλ 4-3 (0-2)
Μπαρτσελόνα 4-4
Κίμκι 3-5
Ρεάλ 2-4

Σε αυτό το γκρουπάκι ο Ολυμπιακός είναι 2ος και έχει 3 ματς ακόμη με τα δύο εντός έδρας. Βέβαια, στο… πραγματικό Top-16 ο Ολυμπιακός είναι 7ος και έχει χάσει 2 φορές από την Μπαμπέργκ, κυνηγώντας, πλέον, μόνο μαθηματικές πιθανότητες για να προκριθεί. Έχει αποκλειστεί ήδη και απλώς παίζουμε με τα νούμερα εφόσον μας το επιτρέπει το γεγονός ότι έχει ακόμα 4 εβδομάδες το Top-16; Θεωρώ πως όχι. Η Μπαμπέργκ έχει κερδίσει ένα ματς με όλες πλην Ολυμπιακού και Ζαλγκίρις ως τώρα, οπότε στα 4 που της μένουν θα εκπλαγώ αν πάρει πάνω από άλλο ένα, για να κλείσει τον όμιλο στο 5-9 (που και 6-8 να πάει, πάλι αδιάφορο είναι όσον αφορά τη γραμμή πρόκρισης).

Ο Ολυμπιακός είναι κι αυτός στο 4-6 και για να μιλάμε για την όποια πιθανότητα πρόκρισης θα πρέπει να κάνει 4-0 στις υπόλοιπες αγωνιστικές. Η όποια ήττα τον στέλνει σπίτι του πρόωρα. Οπότε παίρνουμε αυτό ως «δεδομένο» για τη συζήτηση. Επίσης, η λογική λέει ότι δεν κυνηγάει την Μπαρτσελόνα, καθώς η πλήρης κατάρρευση στη Βαρκελώνη του έχασε και τη διαφορά (και μάλιστα διαφορά 12 πόντων, ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έχει ως παρακαταθήκη από το ΣΕΦ).

Οπότε πρέπει να πάει στο 8-6 και να περάσει 2 ομάδες (πλην των Γερμανών), για να προλάβει την 4η θέση του ομίλου. Οι δύο που θεωρητικά μπορεί να περάσει στην ισοβαθμία είναι η Χίμκι και η Ρεάλ, αφού τις έχει αμφότερες μπροστά του, ενώ για να περάσει την Μπαρτσελόνα θα πρέπει να τη ρίξει μια ήττα πιο κάτω του.

Ο Ολυμπιακός παίζει την Παρασκευή με Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, την άλλη Παρασκευή με Ρεάλ στο ΣΕΦ (όπου και θέλει +13), μετά με τη Χίμκι εκτός έδρας και κλείνει με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ. Πολύ δύσκολο πρόγραμμα, αλλά, είπαμε, πια, δεν ψάχνει κάτι λογικό, ψάχνει μια τεράστια υπέρβαση (που και πάλι δεν εξαρτάται μόνο απ’ τον ίδιο).

Το θέμα με τη Χίμκι λύνεται, έχει μια νίκη διαφορά από τον Ολυμπιακό, αν την πάρει (έχει κερδίσει και το πρώτο ματς και δεν θέλει διαφορά) τότε με 4-0 ως το τέλος την περνάει ό,τι κι αν κάνουν οι Ρώσοι στα άλλα τρία ματς τους (εκτός όλα, με Μπαμπέργκ, Ζαλγκίρις, Ρεάλ).

Η Ρεάλ είναι στο 6-4 και απέχει 2 νίκες από τον Ολυμπιακό. Ρεαλιστικά δύσκολα να κάνει 3 ήττες ώστε ο Ολυμπιακός να μη χρειαστεί το +13 (είχε χάσει με 12 στη Μαδρίτη). Νομίζω ότι όλα τα λεφτά είναι αυτή η εβδομάδα, που οι Μαδριλένοι παίζουν στη Βαρκελώνη. Με ήττα εκεί, πάνε στη 1 νίκη απόσταση από τον Ολυμπιακό και έρχονται στο ΣΕΦ την επόμενη εβδομάδα. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει εκεί χωρίς τη διαφορά, η Ρεάλ έχει ακόμα εκτός έδρας τη Λαμποράλ και εντός τη Χίμκι.

Στο 5-5 είναι και η Μπαρτσελόνα, αλλά ακόμα κι αν χάσει από τη Ρεάλ στην έδρα της (και την πιάσει ο Ολυμπιακός), έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία και θα πρέπει να ξαναχάσει στα τρία τελευταία της παιχνίδια, εκτός με Λαμποράλ, μέσα με Μπαμπέργκ και εκτός με Ζαλγκίρις.

Δεν είναι απίθανο το σενάριο που θέλει πρόκριση του Ολυμπιακού στα πλέι οφς. Όμως, «ζητά» κάτι που έχουμε να το δούμε από την κανονική περίοδο να το κάνουν οι «ερυθρόλευκοι»: 4 νίκες στη σειρά, δείχνοντας φερεγγυότητα όποτε πατούν στο παρκέ και, βεβαίως, να μην υπάρξουν άλλα δίλεπτα όπως το τελευταίο στη Γερμανία, όπου ο Ολυμπιακός πούλησε έναν δικό του αγώνα πολύ φτηνά. Και λίγη τύχη στα άλλα αποτελέσματα (στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, ή στις κόντρες των δύο αυτών με τη Λαμποράλ).

Αστερίσκος που δεν έχω αναφέρει ως τώρα η ομάδα του Γιάννη Μπουρούση, που υποδέχεται και τις δύο άλλες ισπανικές στην έδρα της. Με 1/2 της Λαμποράλ στα ματς αυτά, ο Ολυμπιακός μπορεί να μη χρειαστεί καν τη διαφορά με τη Ρεάλ ή να περάσει μέχρι και την Μπαρτσελόνα. Μπορεί και όχι, βέβαια, αν τα αποτελέσματα πάνε… ανάποδα (αυτός που θα κερδίσει στο el clasicο να χάσει από τη Λαμποράλ). Σε αυτό πήγαινε η «τύχη» που έγραψα νωρίτερα, αφού υπάρχει σενάριο με το οποίο ο Ολυμπιακός μένει εκτός και με 4-0 στα υπόλοιπα ματς του (αποκλείεται στις διαφορές, αν δεν τις πάρει και για τη διπλή με Ρεάλ και για το ενδεχόμενο τριπλής με Ρεάλ-Μπαρτσελόνα).

Για τον Παναθηναϊκό η πιο σημαντική ώρα είναι τώρα, με τον Ολυμπιακό αυτή την εβδομάδα να πρέπει να κάνει το χρέος του (νίκη με τη Ζαλγκίρις) λοξοκοιτώντας προς την Ισπανία και το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, ώστε να επανέλθουμε με τα νέα δεδομένα και για τους δύο την ερχόμενη εβδομάδα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *