Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αμυντική νωθρότητα και ήττα

Αμυντική νωθρότητα και ήττα

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε μέτριος στην Κωνσταντινούπολη και ηττήθηκε με 83-72 από την Αναντολού Εφές, για να μειώσουν οι Τούρκοι σε 2-1 τη σειρά και να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους για πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου. Το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό χάθηκε στη 2η και την 3η περίοδο, με τους «ερυθρολεύκους» να είναι κάκιστοι και νωθροί στην άμυνα, ενώ και επιθετικά δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό στο πρώτο μέρος. Επόμενη μάχη την Παρασκευή στις 20:00 ξανά στην Κωνσταντινούπολη.

Αν η Εφές κερδίσει κι εκεί, τότε η σειρά θα μεταφερθεί εκ νέου στο ΣΕΦ για το 5ο παιχνίδι. Αν ο Ολυμπιακός πάρει το ματς της Παρασκευής, τότε θα πάρει μαζί του και την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Οι «ερυθρόλευκοι» για να το καταφέρουν αυτό θα πρέπει να εμφανιστούν με τελείως διαφορετική νοοτροπία στο ματς της Παρασκευής. Στα πλέι οφς δεν υπάρχει λογική να δείχνεις τη χαλαρότητα που έδειξε ο Ολυμπιακός την Τετάρτη, όταν μπήκε στο παρκέ για να «χάσει» το ματς. Όχι επειδή ήθελε να το χάσει, αλλά επειδή δεν έδειξε ότι καίγεται να το κερδίσει, δεν έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει το 100% σε άμυνα και επίθεση για να πάρει τη νίκη.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν προσέγγιζαν την κάθε φάση με το απαιτούμενο πάθος για σειρά πλέι οφς Ευρωλίγκας, μοιραία μπήκαν από νωρίς σε ρόλο κομπάρσου στο ματς και ηττήθηκαν χωρίς να πιέσουν ιδιαίτερα την αντίπαλό τους, παρά την προσπάθεια αντεπίθεσης στο τέλος. Ο Ολυμπιακός έδωσε πολλά ελεύθερα τρίποντα στην Εφές (και σε όλους τους λάθος παίκτες), με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να έχουν 8/15 στο ματς, δηλαδή 53%, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε βαλθεί να εκνευρίσει τους οπαδούς του με την αστοχία του, 7/25 και 28%.

Η ασφυκτική πίεση στον Σπανούλη απέδωσε καρπούς για την Εφές, ο Σπανούλης είχε 8 ασίστ, αλλά 5 λάθη και 0/5 τρίποντα, με τον Μπαρτζώκα να κάνει ξεκάθαρα λανθασμένη χρήση του παίκτη του, τον έβγαλε σε λάθος στιγμές, δεν τον έβαλε όταν έπρεπε. Από εκεί και πέρα, ο Άντιτς είχε 0/4 τρίποντα, ενώ ο Πρίντεζης δεν μάρκαρε καλά ούτε σε μία φάση στην άμυνα. Μοναδικοί καλοί για τον Ολυμπιακό ο Χάινς με τον Λο, αμφότεροι προσπάθησαν. Πάλεψε και ο Παπανικολάου, αλλά δεν τροφοδοτήθηκε μπροστά (μόλις 2 σουτ στο ματς). Ο Περπέρογλου μέτριος, ο Πάουελ ανύπαρκτος, ο Γκεσεβίτσιους δεν πήρε ούτε μια πάσα στην επίθεση στα 4 λεπτά που έπαιξε, ο Σερμαντίνι ήταν κάτω του μετρίου, ενώ ο Σλούκας στο κρίσιμο σημείο δέχτηκε 6 συνεχόμενους πόντους από Φάρμαρ και Λούκας, όταν ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να μειώσει.

Ο Λούκας έκανε επίδειξη μπασκετικής ευφυΐας στο ματς, κέρδισε κάθε μονομαχία με οποιονδήποτε του έβαλε ο Μπαρτζώκας απέναντί του, είχε 13 πόντους, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα, αλάνθαστος σε 29 λεπτά στο ματς, μακράν ο καλύτερος του γηπέδου. Αν ο Ολυμπιακός θέλει την πρόκριση θα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να σταματήσει τον Λούκας. Αλλά δεν ήταν ότι μπόρεσε να αναχαιτίσει κάποιον άλλο. Αν βγάλουμε τα 5 λάθη του Φάρμαρ (που είχε 17 πόντους και 5 ασίστ βέβαια), και ο Ερντέν έκανε ό,τι ήθελε (15 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ), και ο Σιπ ήταν καλός, και ο Σαβάνοβιτς δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στην ουσία, ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε καμία μονομαχία στο ματς αυτή τη φορά, το δείχουν, άλλωστε και οι 83 πόντοι της Εφές.

Η διαιτησία ήταν κακή
στο ματς, αλλά δεν έφτανε μόνο για να χάσει ο Ολυμπιακός. Σίγουρα κάποια σφυρίγματα ήταν ακατανόητα (το καλάθι στο πρώτο δεκάλεπτο που ξεκάθαρα δεν μετρούσε, η τεχνική ποινή στον Μπαρτζώκα), αλλά όταν δεν μπορείς να βγάλεις ενέργεια στην άμυνα σε κανένα σημείο του ματς μέχρι να μείνεις 19 πόντους πίσω στο σκορ, τότε δεν μπορεί να σου φταίει κανείς άλλος.

Ο Ολυμπιακός έχασε τα ριμπάουντ, στο πρώτο ημίχρονο τα επιθετικά ήταν 8-1 για τους Τούρκους που έκαναν πάρτι, στο τέλος ήταν 12-9, είχε 17-20 τις ασίστ, αλλά τα κλεψίματα ήταν 8-4 και τα λάθη 12-13. Τα δίποντα ήταν 47%-55% με τον Ολυμπιακό να σουτάρει 8 παραπάνω βολές. Στην ουσία, η εικόνα των στατιστικών δεν δικαιολογεί την τόσο εύκολη νίκη της Εφές, αλλά κοιτώντας τα δύο μεσαία δεκάλεπτα γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί έχασαν το ματς οι «ερυθρόλευκοι».

Η Εφές μπήκε με 4-0 στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά στην περίοδο οι δυο ομάδες ουσιαστικά αντάλλασσαν καλάθια, με τον Ολυμπιακό, πάντως, να είναι πολύ μέτριος στην άμυνα. Το τρίποντο του Πρίντεζη έφερε το ματς στο 6-5, ενώ ο Σπανούλης μείωσε σε 8-7 μετά το καλάθι του Ερντέν. Ο Σαβάνοβιτς έφερε την ομάδα του στο 12-9, ενώ ο Φάρμαρ με τρίποντο μετά το καλάθι του Πάουελ έκανε το 15-11. Ο ίδιος έστειλε τη διαφορά στους 6 πόντους, για να μειώσει ο Λο με 4 δικούς του πόντους και να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός με τον Σερμαντίνι, για να κλείσει ο Γκόνλουμ την περίοδο στο 19-17.

Ο Λο μείωσε σε 21-20 στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, αλλά ο Φάρμαρ και ο Βούγιατσις έφεραν το ματς στο 27-22 με τρίποντα. Ο Λο έφτασε τους 9 πόντους για το 27-24 και ο Άντιτς μείωσε στον πόντο, για να έρθει ο Περπέρογλου και να κάνει το 27-28 δίνοντας το μοναδικό προβάδισμα στο ματς στον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά, κάπου εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ότι δεν είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης, έβαλαν μόλις 1 πόντο στα υπόλοιπα 5:12 για το ημίχρονο, δέχτηκαν 10 και άρχισαν να χάνουν την επαφή τους με το σκορ.

Ο Ερντέν, ο Λούκας και ο Σαβάνοβιτς έφεραν το ματς στο 35-28, ο Ολυμπιακός σκόραρε τη 1/2 βολές που έβαλε με τον Πρίντεζη, 4 λεπτά μετά το προηγούμενο καλάθι του, με τον Βούγιατσιτς να κλείνει το ημίχρονο στο 37-29, με τον Ολυμπιακό να κλείνει το τελευταίο πεντάλεπτο με 0/3 σουτ και 3 λάθη.

Εκεί που φάνηκε ότι θα χαθεί το ματς ήταν στο ξεκίνημα της επανάληψης. Αντί ο Ολυμπιακός να μπει δυνατά στην άμυνα και αποφασιστικά στην επίθεση για να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση, είδε τον Ερντέν να γράφει καλάθι και φάουλ για το 40-29 και τον Λούκας μετά από επιθετικό ριμπάουντ να κάνει το 42-29. Ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης με τρίποντο μείωσαν σε 44-34, αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο στο δεκάλεπτο. Ο Σαβάνοβιτς έκανε το 49-37, ο Πρίντεζης μείωσε, αλλά ο Σέρβος και ο Ερντέν έγραψαν το 54-39, για να κάνει ο Ολυμπιακός άλλα 2 λάθη και να δει τη διαφορά να ανεβαίνει στους 17 πόντους. Ο Χάινς μείωσε σε 58-44, αλλά ο Μπάρατς και ο Βούγιατσιτς με εντελώς αμαρκάριστο τρίποντο έγραψαν το 65-46 για την Εφές 1 λεπτό πριν το τέλος του δεκαλέπτου.

Ο Ολυμπιακός με βολές μείωσε σε 65-50, με την Εφές να αστοχεί στις δύο τελευταίες επιθέσεις της στην περίοδο. Ο Ολυμπιακός κράτησε συνολικά την Εφές χωρίς καλάθι εντός παιδιάς για 6:20 μέχρι και 4:45 για το τέλος του αγώνα. Έως τότε είχε καταφέρει να σκοράρει 12 πόντους και να δεχτεί 2, για να μειώσει σε 67-58. Ήταν το πρώτο διάστημα που έπαιξε σωστή άμυνα, με τον Χάινς, τον Σλούκα και τον Περπέρογλου να σκοράρουν για το 67-58. Η Εφές στο διάστημα αυτό έκανε τα 5 από τα 12 λάθη της στο ματς, δείγμα του πόσο… λανθασμένη (ή αν θέλετε χαλαρή) άμυνα έπαιζε ο Ολυμπιακός στο υπόλοιπο του αγώνα.

Την επιθετική ανομβρία της ομάδας του έσπασε ο Λούκας, σκοράροντας 2 φορές πάνω στον Σλούκα, μετά ο Λο άλλαξε μαζί του (μάρκαρε τον Φάρμαρ), έβγαλε μια άμυνα στον Λούκας, αλλά η Εφές τροφοδότησε τον… Φάρμαρ στην επόμενη επίθεση, για να σκοράρει κι αυτός μπροστά στον Σλούκα, την ώρα που ο Λο με 5 πόντους είχε μειώσει σε 71-64 με 3:28 για το τέλος.

Μετά το 73-64 του Φάρμαρ, ο Γκονλούμ έγραψε το 75-64 ύστερα από την άστοχη επίθεση του Ολυμπιακού, ενώ το χαμένο τρίποντο του Περπέρογλου έδωσε στον Ερντέν την ευκαιρία να κάνει το 77-64. Ο Περπέρογλου απάντησε με τρίποντο για το 77-67, αλλά ουσιαστικά τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό έδωσε ο Φάρμαρ με τρίποντο για το 80-67 με 1:40 για το τέλος. Ο Λο απάντησε μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, 80-70, αλλά ο Ολυμπιακός έχασε τη θεωρητικά τελευταία του ελπίδα στα 46 δευτερόλεπτα όταν ο Πρπέρογλου αστόχησε για τρεις. Βέβαια, το ματς είχε κριθεί πολύ νωρίτερα στην ουσία του και ακόμα κι αν ευστοχούσε ο Περπέρογλου πολύ δύσκολα θα άλλαζε κάτι.

Επόμενη μάχη την Παρασκευή στις 20:00 για τον Ολυμπιακό, που θα πρέπει να παίξει σκληρά στην άμυνα, όπως στα δύο πρώτα ματς, αν θέλει να έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην Εφές. Το 5ο παιχνίδι, παρότι θα είναι στο ΣΕΦ, είναι πάντα ψυχοφθόρο, το 2-1 στη σειρά έχει τους Τούρκους να παίζουν με την πλάτη στον τοίχο και την Παρασκευή και αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να πιέσει αρκετά ώστε να τους αποσυντονίσει, θα έχει καλή ευκαιρία για το διπλό μιας και στο τέλος όλο το άγχος θα το έχει η Εφές αν το ματς είναι κλειστό. Αν, βέβαια, την αφήσει να πάει στους 80 πόντους πάλι, τότε δύσκολα θα φύγει νικητής.

Τα δεκάλεπτα: 19-17, 37-29, 65-50, 83-72.

Αναντολού Εφές (Μαχμουτί): Φάρμαρ 17 (3τρ. 3ρ. 5ασ.), Βούγιατσιτς 8 (2), Ερντέν 15 (9ρ. 7κ.φ.), Τουντζερί, Σιπ 7 (1τρ. 5ρ. 2κλ.), Γκόνλουμ 4 (3ρ.), Σαβάνοβιτς 16 (1τρ. 3ρ.), Λούκας 13 (1τρ. 9ρ. 7ασ. 3κλ. 3κ.φ.), Μπάρατς 4 (4ρ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12 (6ρ. 5κ.φ.), Λο 19 (3), Άντιτς 5 (3ρ. 4κ.φ.), Σπανούλης 4 (8ασ. 4κ.φ.), Περπέρογλου 7 (1τρ. 4ρ. 3κ.φ.), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 5 (4ασ.), Πάουελ 4, Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 11 (2τρ. 3ρ.), Παπανικολάου 3 (7ρ.), Κατσίβελης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *