Home / Α1 / Ποιος είναι το αφεντικό;

Ποιος είναι το αφεντικό;

 

Δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2008 

Μετά από πολλά χρόνια Άρης και ΠΑΟΚ μπαίνουν στην αφετηρία της Α1 με τους ίδιους στόχους, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι το… αφεντικό της πόλης. Και μάλιστα με υψηλούς στόχους, καθώς φέτος και οι δύο θέλουν «τριάδα και πρόκριση στην Ευρωλίγκα». Βεβαίως, η λογική λέει ότι μόνο ένας θα το καταφέρει (καθότι υπάρχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στη μέση), κάτι που γιγαντώνει ακόμη περισσότερο τη σημασία της ενδυνάμωσης των δύο αιώνιων εχθρών της Θεσσαλονίκης. Θυμάστε από πότε Άρης και ΠΑΟΚ είχαν να τερματίσουν στο πρωτάθλημα με μία θέση απόσταση; Το 2004-05 ο Άρης ήταν 5ος και ο ΠΑΟΚ 6ος, ενώ αν θέλουμε να βρούμε την τελευταία φορά που Άρης και ΠΑΟΚ τερμάτισαν αμφότεροι στην τετράδα του πρωταθλήματος, θα πρέπει να πάμε στο 1998-99 όταν ο ΠΑΟΚ 3ος και ο Άρης ήταν 4ος. Δηλαδή πριν από 10 χρόνια. Φέτος και οι δύο εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι μπορούν να αρχίσουν να βρίσκουν τη θέση που είχαν παλιότερα στο ελληνικό μπάσκετ, ενώ φέτος το ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ είναι ματς που μπορεί να κρίνει την Ευρωλίγκα.
ΑΡΗΣ
Μετά το αποτυχημένο (και ακατανόητο για να μην ξεχνιόμαστε) πείραμα με τον Γκόρντον Χέρμπερτ, ο Άρης επέστρεψε στην παλιά και δοκιμασμένη συνταγή που λέγεται Αντρέα Ματσόν. Ο πιο επιτυχημένος προπονητής της τελευταίας δεκαετίας (αν όχι δεκαπενταετίας) στον Άρη θα κάθεται ξανά στον πάγκο της ομάδας και οι όποιες ενστάσεις υπήρξαν από κάποιους ότι ποτέ μια δεύτερη θητεία δεν είναι το ίδιο επιτυχημένη ή ότι αποτελεί πισωγύρισμα, μπορούν εύκολα να απορριφθούν στη θεωρία. Στην πράξη;

Στην πράξη ο Άρης είναι καλύτερος από πέρσι, όπως δείχνουν και οι 10 μετεγγραφές (μετρώντας και όσους ανέβηκαν από τα «μικρά» τμήματα) που επέλεξε να κάνει ο Ματσόν.

Στον άσο ήρθαν τρεις παίκτες, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα του Άρη: Κέιντρεν Κλαρκ, Νίκος Αργυρόπουλος και Άντον Γκάβελ θα τραβήξουν το κουπί, με μοναδικό μειονέκτημα, αν βρούμε ένα στη θεωρία, το… ύψος που τους λείπει. Απ’ την άλλη, ο Άρης απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) πολυβόλα στην Ευρώπη. Κλαρκ σημαίνει μέχρι και… πενηντάρες, άρα εγγύηση. Στην περιφέρεια έμειναν ο Σάββας Ηλιάδης και ο Δημήτρης Τσαλδάρης, που αποτελούν τον κορμό της ομάδας και ήρθε ο Σον Μάρσαλ. Κοντά τους, ο Ματσόν δοκιμάζει ένα ιδιαίτερο πείραμα με τον Παπανικολάου, τον Χρυσικόπουλο, τον Σκορδίλη και τον Μούρτο να συμπληρώνουν τις θέσεις. Νεαρά παιδιά, με πάρα πολύ ταλέντο, που φέτος θα έχουν ευκαιρίες και θα κληθούν να δείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ιδίως ο Παπανικολάου.

Κάτω από τα καλάθια έμεινε ο Λάζαρος Αγαδάκος και ήρθαν τρεις πρωτοκλασάτοι παίκτες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Νίκος Μπάρλος, δυναμικός, φιλότιμος και καλός παίκτης, ο Μπλάγκοτα Σέκουλιτς, ιδιαίτερα ποιοτικός ψηλός, και, τελευταίος αλλά ξεχωριστός, ο Σπένσερ Νέλσον. Ο Νέλσον είναι απίστευτος παίκτης, μπορεί να κάνει τη διαφορά μόνος του σε μια ομάδα και είναι σίγουρα τεράστια μετεγγραφή για τον Άρη. Θα μου πείτε ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δεν έχει παίξει καλά. Η απάντηση σε αυτό είναι πως εδώ βρίσκεται το ρίσκο της μετεγγραφής, αλλά επίσης ότι μόνο έτσι τέτοιος παίκτης θα ερχόταν στο Άρη και μάλιστα σε χρονιά Eurocup (για να συνηθίζουμε και τη νέα ονομασία του ULEB Cup). Πρόβλημα; Φαινομενικά κανένα, αλλά ουσιαστικά ίσως πρόβλημα αριθμών. Ο Άρης έχει 4 ψηλούς που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ματς με φθορά μέσα στη ρακέτα.

Στόχος η επιστροφή στην Ευρωλίγκα, αλλά και (τουλάχιστον σύμφωνα με τη διοίκηση του συλλόγου) η πρόκριση στο final-8 του Eurocup. Το οποίο Eurocup φέτος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ομάδες που θα τις ζήλευε κι η Ευρωλίγκα.

ΠΑΟΚ

Ίσως ο πρωταθλητής των μετεγγραφών στη φετινή Α1 όχι μόνο λόγω του αριθμού των παικτών που απέκτησε (14 παρακαλώ) αλλά και λόγω του άλματος που θέλει να κάνει στον βαθμολογικό πίνακα. Τελειώνοντας τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του στη 12η θέση, ο ΠΑΟΚ έχει να ευχαριστεί μόνο τον κόσμο του, που στα τελευταία 4 εντός έδρας παιχνίδια κράτησε την ομάδα σχεδόν μόνος του στην κατηγορία. Το καλοκαίρι ήρθε ο Δημήτρης Δρόσος και η εικόνα άλλαξε. Θα μου πείτε… μια από τα ίδια με την περσινή ΑΕΚ. Όχι. Ο Δρόσος μπορεί να έκανε… σχεδόν τα ίδια με πέρσι, αλλά άλλαξε ένα πράγμα και αυτό είναι που ίσως κάνει την τεράστια διαφορά. Πέρσι στην ΑΕΚ η χρονιά έφυγε με πειράματα: πρώτα Κορωνιός, μετά Αγγέλου. Φέτος στο τιμόνι του ΠΑΟΚ υπάρχει ο πάρα πολύ καλός, ο πολύ έμπειρος Αργύρης Πεδουλάκης. Ο Πεδουλάκης πέρσι «έσωσε» μόνος του τον ΑΓΟΡ από βέβαιο υποβιβασμό και σε όποια ομάδα έχει πάει έχει δείξει πάρα πολύ καλό έργο. Προπονητής με συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία όμως αποδίδει.

Από την περσινή ομάδα και έχοντας το ελεύθερο από τον Δρόσο, ο Πεδουλάκης κράτησε μόνο τον Γιώργο Τσιάκο, τον Γιάννη Δεμερτζή και τον Μαμουτού Ντιαρά.

Στην περιφέρεια έβαλε στον άσο τον Χρήστο Χαρίση και τον Παναγιώτη Καυκή και μαζί τους τον Τόνι Άκινς, σε ένα πλήρες σχήμα στο πλέι μέικερ, γεμάτο εμπειρία. Η περιφέρεια έχει τον Αλέξη Κυρίτση και τον Κώστα Βασιλειάδη, πολύ σημαντικούς Έλληνες παίκτες, δίπλα στον σουίνγκμαν Κένι Γκρέγκορι, ο οποίος σαφώς και πρόκειται για μεγάλη μετεγγραφή. Κάτω από τα καλάθια υπάρχουν ο Δημήτρης Μαρμαρινός, ο Γιώργος Τσιάρας, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς και ο Βασίλης Σίμτσακ, με τον Κζελ Ουέσον να πρόκειται να ενσωματωθεί όταν ξεπεράσει το πρόβλημα στο γόνατο. Με τους Τσιάκο, Δεμερτζή και Ντιαρά, περιφέρεια και φροντ λάιν πρέπει να θεωρούνται πλήρεις, ενώ υπάρχουν και οι Καλαμπάκας, Γαλαζούλας και Γιαννακίδης. Ερωτηματικό αποτελεί ο χρόνος επιστροφής του Ουέσον, αλλά και το κατά πόσο θα καταφέρει ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς να μείνει υγιής και μάχιμος στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Ο ΠΑΟΚ φέτος θέλει Ευρωλίγκα, ο Πεδουλάκης το έχει ήδη δηλώσει ξεκάθαρα, ο κόσμος της ομάδας θα πρέπει να σταθεί δίπλα της και να γεμίζει το γήπεδο και η Θεσσαλονίκη θα νιώσει ξανά μεγάλες στιγμές κόντρας ΠΑΟΚ-Άρη. by Rasheed.

Υ.Γ.: Η παράνοια της ΕΟΚ συνεχίζεται. Ατάκες του τύπου: «οι Πελαργοί είναι κέντρο από τη Θεσσαλονίκη», «επιχορηγούνται από το κράτος», «παρέλαβαν δωρεάν εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων», «έγιναν εγκάθετοι πράκτορες αθλητικών και πολιτικών παραγόντων με απώτερο σκοπό να χτυπήσουν προσωπικά τον κ. Βασιλακόπουλο» και άλλα τέτοια φαιδρά μπορούν μόνο θυμηδία, απορία και αγανάκτηση να προκαλέσουν, αλλά και ντροπή για την αρχή και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *