Home / Α1 / Νέος πρόεδρος και… μισό ρόστερ Αμερικανοί!

Νέος πρόεδρος και… μισό ρόστερ Αμερικανοί!

Νέα εποχή, νέα ήθη, νέα έθιμα στον ΕΣΑΚΕ. Μετά το συμβούλιο της Τρίτης ο ΕΣΑΚΕ έχει νέο πρόεδρο, καθώς η εποχή του Βασίλη Οικονομίδη τελείωσε και ο Γιώργος Χαλβατζάκης είναι ο νέος πρόεδρος, τέταρτος στα 20 χρόνια ιστορίας του ΕΣΑΚΕ. Πρώτη ουσιαστικά απόφαση του νέου συμβουλίου μία που θα συζητηθεί πάρα πολύ, κάθε ομάδα πλέον θα έχει δικαίωμα ως και 6 Αμερικανών παικτών στο ρόστερ της.     


Ο Γ. Χαλβατζάκης συγκέντρωσε 10 ψήφους
, ο Οικονομίδης 4 και ο προεδρικός θώκος άλλαξε, ας ελπίσουμε μαζί του να αλλάξουν και τα μυαλά του ΕΣΑΚΕ, που τον τελευταίο καιρό είχε πέσει σε τέλμα. Το ελληνικό μπάσκετ θέλει ανθρώπους με σύγχρονο μπασκετικό όραμα στο τιμόνι του και αυτό ήταν κάτι στο οποίο ο Οικονομίδης έδειχνε ότι δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόταν μια αλλαγή στην ηγεσία, καθότι η σχέση του απερχόμενου προέδρου με τις ομάδες είχε φθαρεί αρκετά και οι εντάσεις ήταν συνεχείς και πολλές φορές χωρίς λόγο. Ας ελπίσουμε ότι με την αλλαγή στην ηγεσία θα έρθει και υπομονή για όλους για ένα καλύτερο επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν.

Αντιπρόεδρος θα είναι ο Στέφανος Κιουριτζόγλου (Περιστέρι), γ.γ. ο Γιώργος Μαμαλάκης (ΑΓΟΡ) και ταμίας ο Ανδρέας Μολφέτας (Απόλλων Πάτρας).

Ο Οικονομίδης είχε ζητήσει αναβολή των εκλογών επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημά του, ενώ ο Γιάννης Δαμιανίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του γιατί δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Έξι Αμερικανοί ανά ομάδα

Με την εκλογή της η γενική συνέλευση πήρε και μια πολύ σημαντική απόφαση. Σύμφωνα με αυτή κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα για έξι μη Έλληνες παίκτες (όπως και τώρα δηλαδή), αλλά παύει να ισχύει ο διαχωρισμός 3+3 (κοινοτικοί και μη κοινοτικοί). Πλέον, κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από 0 έως και 6 μη κοινοτικούς παίκτες.

Η απόφαση έγινε με γνώμονα τα οικονομικά της χώρας, καθώς οι Αμερικανοί είναι κατά βάση φτηνότεροι (έχουν καλύτερη σχέση τιμής-αξίας τις περισσότερες φορές), αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους Έλληνες παίκτες στη χώρα.

Ο λόγος είναι ότι με 6 Αμερικανούς στο ρόστερ προφανώς ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο χρόνος συμμετοχής των Ελλήνων θα συρρικνωθεί πάρα πολύ, σε σχέση με ομάδες που είχαν 3+3 ή στηρίζονταν σε Έλληνες παίκτες απ’ το να φέρουν κοινοτικούς αμφιβόλου ποιότητας. Αυτό δεν ισχύει για τους Αμερικανούς, το καλάθι αγορών από εκεί είναι πάρα πολύ μεγάλο και η απόφαση είναι πολύ πιθανό να πλήξει την παραγωγική διαδικασία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς η λογική λέει ότι οι ομάδες θα πιστεύουν όλο και λιγότερο νεαρούς Έλληνες σε χρόνο συμμετοχής.

Αναμένεται η αντίδραση του ΠΣΑΚ, που σίγουρα θα είναι σφοδρή, ενώ η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από την ΕΟΚ, αλλά η ομοσπονδία δεν έχει εκφράσει ως τώρα αντίθεση και μάλλον είναι τυπικό.

Όλα αυτά, βέβαια, με δεδομένο ότι θα υπάρχει ελληνικό μπάσκετ και Α1 και τα επόμενα χρόνια. Γιατί με το να μην πληρώνει κανείς τους παίκτες του, όχι 6 Αμερικανούς, ούτε 6 Έλληνες δεν θα έχει στο ρόστερ…

Το βιογραφικό του νέου προέδρου

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης γεννήθηκε στις 15/12/1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ συμμετείχε για πρώτη φορά στο Δ.Σ. του Συνδέσμου το 1993, ως εκπρόσωπος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, θέση την οποία κατείχε έως το 1998. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΕΟΔΑΚ απ’ το 1993 έως το 1999.

Επέστρεψε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ το 2001, ως εκπρόσωπος του Μακεδονικού Νεάπολης, ενώ το 2005 ανέλαβε την εκπροσώπηση του Πανιωνίου. Κατείχε την θέση του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου απ’ το 2007 ως το τέλος της θητείας της απελθούσας διοίκησης.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου

«Είναι μία πολύ χαρούμενη στιγμή για μένα, αλλά ταυτόχρονα και μια στιγμή που φέρνει στις πλάτες μου μεγάλες ευθύνες. Το είπα και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ότι θέλω να διατηρήσω χαμηλό προφίλ γιατί αυτός είναι και ο χαρακτήρας μου. Θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον ΕΣΑΚΕ και τις ΚΑΕ και με πολλή και σκληρή δουλειά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές, κάτι που όπως είναι φυσιολογικό ισχύει και για το μπάσκετ. Θα δουλέψουμε ενωμένοι, σαν μια γροθιά, με συγκεκριμένους στόχους, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι. Υπάρχει αλλαγή σελίδας στον ΕΣΑΚΕ μετά από δέκα χρόνια προεδρίας του κύριου Οικονομίδη. Αισθάνομαι νέος και θα προσπαθήσω να εφαρμόσω την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτω για να βοηθήσω.

Το μπάσκετ είναι ένα. Γι αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ σε όλους τους τομείς. Η δουλειά μου θα είναι το διαβατήριό μου για τις ΚΑΕ. Δεν αισθάνομαι ισόβιος. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή έχω πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό μου».

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *