Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Στο Λονδίνο ο πρωταθλητής Ευρώπης!

Στο Λονδίνο ο πρωταθλητής Ευρώπης!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 82-72 την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ στον 5ο αγώνα της προημιτελικής σειράς στην Ευρωλίγκα, για να πάρει την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου, όπου θα υπερασπιστεί εκεί τον περσινό του τίτλο! Ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν μπήκε καλά στο ματς, έμεινε και 15 πόντους πίσω στο πρώτο ημίχρονο, αλλά με τρομερή άμυνα στην επανάληψη, συν τον Σπανούλη, τον Χάινς, τον Πάουελ και τον Πρίντεζη, κατάφερε να ανατρέψει στο 3ο δεκάλεπτο την κατάσταση και να πάρει μετά την πρόκριση για τη γιορτή του Λονδίνου! Ο πρωταθλητής Ευρώπης θα είναι και στο μεγάλο φετινό ραντεβού παρών, ήδη σκέφτεται τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην επανάληψη του περσινού τελικού!

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του είχαν πάρα πολύ άγχος στην επίθεση, επιχείρησαν πολλά μακρινά σουτ λόγω των κενών που τους άφηνε η τουρκική ζώνη, αλλά τα σουτ δεν έμπαιναν, 4/19 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο είχε ο Ολυμπιακός 2/15 μέχρι το τελευταίο 1:40, 4/20 μέχρι να αρχίσει να σκοράρει με συνέπεια από μακριά.

Όμως, τα δύο εύστοχα τρίποντα του Παπανικολάου στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου έδωσαν στον Ολυμπιακό την απαραίτητη ηρεμία για να παλέψει για το ματς στην επανάληψη, αφού έκλεισε την ανάπαυλα στο -8. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν κάτι απίστευτο στο παιχνίδι, καταφέρνοντας να γυρίσουν το ματς από το -15, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για τόσο απαιτητικό ψυχολογικά αγώνα.

Στην επανάληψη το κομβικό σημείο ήταν μετά το 35-47, ένα καλάθι του Πάουελ από επιθετικό ριμπάουντ, δύο ντράιβ του Σπανούλη, και δύο πολύ καλές άμυνες, μία από τον Άντιτς (επιθετικό φάουλ του Σαβάνοβιτς) και μία από τον Πάουελ (βήματα του Ερντέν), έφεραν τον Ολυμπιακό στο 41-47 και γύρισαν τούμπα την εικόνα του ματς. Τα πρώτα 2-3 μαζεμένα καλάθια στην επίθεση, συν η βελτίωση στην άμυνα που άρχισε να δυσκολεύει τους Τούρκους, έδωσαν και την απαραίτητη ηρεμία μετά στο σουτ, με τον Ολυμπιακό να σουτάρει σχεδόν με 50% στα τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο.

Μετά οι «ερυθρόλευκοι» πατούσαν καλύτερα στα πόδια τους, ο κόσμος τον στήριζε και στο 4ο δεκάλεπτο το παρκέ είχε γείρει προς την άμυνα της Εφές, επιμέρους σκορ 28-17. Ο Ολυμπιακός είχε το μεγάλο σουτ κάθε φορά που το χρειάστηκε στην 4η περίοδο, είτε ήταν ντράιβ του Σπανούλη, είτε μακρινό σουτ με τον Περπέρογλου, τον Άντιτς ή τον Πρίντεζη.

Στο τέλος του ματς ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στο 57% στα δίποντα, τα ριμπάουντ ήταν 37-38, οι ασίστ 16-12, ενώ τα λάθη ήταν 8-11. Στο δεύτερο ημίχρονο σούταρε 6/13 τρίποντα, ενώ είδε τον Μαχμουτί να αφήνει τον Φάρμαρ εκτός αγώνα στα τελευταία 11:17 του ματς. Ο Σπανούλης ήταν πάρα πολύ καλός, εκτός από τους 19 πόντους κατάφερε να βάλει κρίσιμα καλάθια και να κρατήσει την ομάδα του στις πιο δύσκολες στιγμές της, ο Λο ανέβηκε στην επανάληψη μετά από ένα κάκιστο πρώτο μέρος, ο Πρίντεζης το ίδιο, όντως καταλυτικός στο τέλος, ο Περπέρογλου έβαλε 2 μεγάλα σουτ, ο Παπανικολάου το ίδιο, ο Χάινς έδωσε μεγάλες μάχες κερδίζοντας τις περισσότερες, το ίδιο και ο Άντιτς, ενώ ο Πάουελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην 3η περίοδο. Καλός αμυντικά ο Κατσίβελης, βοήθησε στην οργάνωση ο Σλούκας.

Στο πρώτο ημίχρονο η στατιστική εικόνα ήταν πολύ άσχημη για τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κάκιστοι από το τρίποντο, παρά τα πολλά ελεύθερα σουτ, είχαν 4/19 τρίποντα, δηλαδή 21%, ποσοστό σχεδόν καταδικαστικό. Το πράγμα για τον Ολυμπιακό ήταν ότι παρότι ήταν τόσο άστοχος από το τρίποντο είχε πέσει πλήρως στην παγίδα του Μαχμουτί με τη ζώνη, επιχειρώντας 19 τρίποντα και μόλις 14 δίποντα στο πρώτο μέρος (7/14 δίποντα). Η Εφές, απ’ την άλλη, σταδιακά, με το προβάδισμα που είχε από την αρχή, έχτισε ψυχολογία, είχε ένα τρίλεπτο που τα έβαζε όλα και ξέφυγε με 15 πόντους, τελείωσε, δε, το ημίχρονο με 14/23 δίποντα και 3/10 τρίποντα.

Τα ριμπάουντ ήταν ουσιαστικά ισορροπημένα, 18-23 σε απόλυτους αριθμούς, αλλά η Εφές είχε πάρει το 25% των ριμπάουντ στη ρακέτα του Ολυμπιακού, με τον Ολυμπιακό να έχει το 24% των αντίστοιχων στη ρακέτα της Εφές (6-4 τα επιθετικά). Τα λάθη ελάχιστα, 3-4, οι ασίστ 6-6, ο Ολυμπιακός είχε πετάξει στο ημίχρονο το μισό παιχνίδι με την εμμονή του στο τρίποντο, αλλά και την κακή ψυχολογία των παικτών του κάθε φορά που έφτανε εκεί.

Στο ξεκίνημα και παρότι ο Ερντέν έκανε πάρτι, Σπανούλης, Σερμαντίνι και Πρίντεζης έφεραν το ματς στο 7-6, με την Εφές να παίρνει προβάδισμα στο 7-8 και να πηγαίνει με τον Σαβάνοβιτς και τον Ερντέν στο 11-15. Η άμυνα του Ολυμπιακού στη ρακέτα ήταν κάκιστη, αλλά ο Μπαρτζώκας κράτησε στα πρώτα 13 λεπτά τον Χάινς εκτός αγώνα, όταν ο Λούκας έκανε το 11-17, άρχισαν τα προβλήματα με την ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού. Οι βολές έφεραν τους «ερυθρολεύκους» στο 16-19, αλλά ο Φάρμαρ στον αιφνιδιασμό τελείωσε για το 16-21. Μετά το λέι απ του Γκιουλέρ ο Ολυμπιακός είχε την τελευταία επίθεση, ο Σπανούλης αστόχησε, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να δουν την μπάλα να πηγαίνει στον Πάουελ στα 7 μέτρα και τον Αμερικανό στην εκπνοή να μειώνει 21-23.

Όμως, αντί αυτό το σουτ να δώσει ψυχολογία στον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο 2ο δεκάλεπτο με 7 συνεχόμενα άστοχα σουτ, 0/2 βολές και 1 λάθος. Η Εφές στο ίδιο διάστημα πήρε 13 πόντους, έτρεξε ένα σερί 0-13 σε 5 λεπτά και έφερε τη διαφορά στους 15 πόντους, 21-36. Ο Γκιουλέρ ήταν καταλύτης με την ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ, με δικό του τρίποντο έγραψε η Εφές το 21-30, για να τον μιμηθούν Φάρμαρ και Τουντζερί για το 21-36, την ώρα που απ’ την άλλη ο Λο πέταγε την μπάλα άστοχα και χωρίς ψυχολογία σε 3 συνεχόμενες επιθέσεις.

Ο Χάινς πέτυχε το πρώτο του καλάθι μετά από βολές του Περπέρογλου για το 27-38 με τον Παπανικολάου να γράφει τρίποντο για το 30-40. Η Εφές στα τελευταία 3:30 έδειξε πλήρως μπλοκαρισμένη, έβαλε μόλις 1 πόντο (ή αν προτιμάτε 3 στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου), με τον Ολυμπιακό να εξακολουθεί να είναι πολύ άστοχος και να πετάει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, αλλά να βρίσκει τρίποντο για το 33-41 στην εκπνοή σχεδόν του ημιχρόνου.

Ο Λούκας σκόραρε δύο φορές στο ξεκίνημα της επανάληψης για το 35-45 της ομάδας του, αλλά μετά ήρθαν οι φάσεις με τις δύο άμυνες των ψηλών (Πάουελ, Άντιτς) και τα ντράιβ του Σπανούλη για το 41-47, ο Πάουελ ξανασκόραρε για το 43-49 ενώ, μετά το άστοχο λέι απ του Γκονλούμ ο Σλούκας με τρίποντο έριξε τη διαφορά στους 3 πόντους, 46-49. Ο Λούκας έκανε λάθος και ο Σπανούλης ισοφάρισε το ματς σε 49-49 με τρίποντο για να έρθει ο Πρίντεζης με καλάθι και φάουλ και να κάνει το 52-50 για τον Ολυμπιακό με 2:16 για το τέλος της περιόδου. Με βολές του Γκονλούμ και του Σιπ η Εφές κράτησε το προβάδισμα στο τέλος της περιόδου, 54-55.

Η 4η περίοδος ξεκίνησε με τον Άντιτς να γράφει τρίποντο για το προσπέρασμα, με τον Λο και τον Περπέρογλου να σκοράρουν εκατέρωθεν ενός λάθους του Γκιουλέρ για το 61-55. Ο Λο και ο Περπέρογλου ξανά ήταν που έφεραν το ματς στο 66-59, με την Εφές να καταφέρνει μετά το τάιμ άουτ να τρέξει σερί 0-8 με δύο κλεψίματα, τον Λούκας και τον Σιπ να κάνουν το 66-64 και τον Τουντζερί με τρίποντο να «παγώνει» το ΣΕΦ για το 66-67.

Δύο λάθη του Σπανούλη κι ένα άστοχο τρίποντο του Λο έφεραν την Εφές μπροστά, αλλά ο Σπανούλης πήρε πάνω του την επόμενη επίθεση και έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα, 68-67, στο τελευταίο προσπέρασμα που χρειάστηκε να κάνει στο ματς. Ο Σιπ αστόχησε σε τρίποντο, ο Πρίντεζης απ’ την άλλη σκόραρε για το 71-67, ενώ καθοριστικό ήταν το γεγονός ότι η Εφές τις επόμενες 3 φορές που πήγε στη γραμμή των βολών έγραψε κάθε φορά από 1/2. Έτσι, τα δύο λάθη του Παπανικολάου δεν κόστισαν, αφού ο Ολυμπιακός έμεινε μπροστά με 73-70, για να έρθει ο Λο από την πάσα του Χάινς να γράψει με τρίποντο το 76-70 με 1:24 για το τέλος.

Ο Τουντζερί προσπάθησε να περάσει την πάσα στη ρακέτα, ο Πρίντεζης έκλεψε, κέρδισε φάουλ, είχε 1/2 βολές, πήρε ο ίδιος το επιθετικό ριμπάουντ, έδωσε στον Σπανούλη, εκείνος κέρδισε φάουλ και με 1/2 βολές έκανε το 78-70. Αυτή η φάση έκρινε το ματς, ο Ολυμπιακός από το κλέψιμο του Πρίντεζη ως τη 2η βολή του Παπανικολάου «ξόδεψε» και 30 δευτερόλεπτα, έμεναν πια 41 για το τέλος, το άστοχο τρίποντο του Λούκας «έχασε» άλλα 15 δευτερόλεπτα για τους Τούρκους, που όταν μείωσαν σε 78-72 με τον Λούκας, όλα είχαν τελειώσει. Ο Σπανούλης έγραψε 2/2 βολές και ο Χάινς στην εκπνοή κάρφωσε για το 82-72.

Ο Ολυμπιακός έφτασε και φέτος στο φάιναλ φορ.
Εκεί θα υπερασπιστεί τον τίτλο του από πέρσι, με τον ημιτελικό να είναι απέναντι στην ομάδα που πέρσι αποτέλεσε το φόντο του τίτλου του. Η χρονιά είναι ήδη απόλυτα επιτυχημένη, στο Λονδίνο οι «ερυθρόλευκοι» πάνε για το κερασάκι στην τούρτα. Δύο παιχνίδια στο φάιναλ φορ, μπορούν να του δώσουν το μαγικό repeat, αλλά ακόμα κι αν δεν έρθει, η χρονιά θεωρείται επιτυχημένη ήδη από την παρουσία στο Λονδίνο για όλες τις ομάδες. Το τι θα γίνει εκεί είναι πάντα και θέμα ημέρας, με τον Ολυμπιακό, όμως, να πηγαίνει φορώντας το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 33-41, 54-55, 82-72.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6 (6ρ.), Λο 7 (1), Άντιτς 5 (1τρ. 6ρ.), Σπανούλης 19 (2τρ. 5ασ. 6κ.φ.), Περπέρογλου 7 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 3 (1), Πάουελ 9 (1τρ. 4ρ.), Πρίντεζης 15 (1τρ. 7ρ.), Παπανικολάου 8 (2τρ. 4ασ. 4κ.φ.), Κατσίβελης 1.

Αναντολού Εφές (Μαχμούτι): Μπαλμπάι, Φάρμαρ 11 (1), Ερντέν 8 (8ρ. 4κ.φ.), Τουντζερί 7 (2τρ. 4ασ.), Σιπ 6 (2κλ.), Γκονλούμ 3 (3ρ. 2κλ.), Σαβάνοβιτς 12 (6ρ. 6κ.φ.), Λούκας 14 (6ρ. 5ασ.), Γκιουλέρ 9 (1), Μπάρατς 2 (7ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *