Home / NBA / Στον τελικό οι Σπερς!

Στον τελικό οι Σπερς!

Θα πίστευε κανείς ότι η μπογιά τους θα είχε ξεφτίσει. Έχουν περάσει 6 χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκαν στους τελικούς του NBA και τώρα η τριάδα των Σπερς είναι συνολικά πάνω από 103 χρονών! Κι όμως, μετά από μια απίστευτη παράταση στις τρεις πρώτες φάσεις των πλέι οφς, οι Σπερς, υγιείς, έφτασαν στους τελικούς του NBA καθαρίζοντας για πλάκα τους Μέμφις Γκρίζλις με 4-0. Όπως είχαν καθαρίσει και τους Λέικερς, ενώ οι Ουόριορς ήταν οι μόνοι που τους πήραν ροζ φύλλο στα φετινά πλέι οφς, 4-2.

Η τριάδα των Πάρκερ, Ντάνκαν, Τζινόμπιλι έγινε η τρίτη τριάδα ομάδας στην ιστορία του NBA μετά από εκείνες των Σέλτικς και των Λέικερς που φτάνει σε τελικούς NBA 4 φορές μαζί, με τους Σπερς να αποτελούν ξεκάθαρα ομάδα-φαινόμενο στην ιστορία του NBA, το γεγονός ότι βρίσκονται σε 4 τελικούς με τα ίδια αστέρια σε διάστημα 10 χρόνων (2003, 2005, 2007 οι άλλοι) είναι απίστευτο κατόρθωμα.

Ο Τόνι Πάρκερ το 4ο ματς της σειράς δεν θα το άφηνε να χαθεί με τίποτα. Ο τρομερός Γάλλος ήταν ασταμάτητος, ούτε όταν ο Μαρκ Γκασόλ πήγε να του… βγάλει το μάτι σταμάτησε. Έβαλε 37 πόντους με 14/20 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 6/6 βολές με 6 ασίστ σε 40 λεπτά στο δρόμο για το 86-93 των Σπερς μέσα στο Μέμφις.

Οι Γκρίζλις, ξεκινώντας η σειρά, στη θεωρία θα είχαν πρόβλημα στο περιφερειακό σκορ, ενώ στη ρακέτα θα έπαιρναν πιο πολλούς πόντους. Προφανώς και όχι. Στο 4ο παιχνίδι οι πόντοι από τη ρακέτα ήταν 32-52 για τους Σπερς.

«Είναι ωραίο συναίσθημα. Πέρσι υποσχέθηκα στον Τιμ ότι θα επιστρέψουμε, θα επιστρέψουμε στους τελικούς και θα έχουμε την ευκαιρία να το πάρουμε. Τα αδίνο όλα, είμαι επιθετικός κάθε βραδιά για να το καταφέρουμε. Θεωρώ ότι όλοι στην ομάδα θέλουμε να το κάνουμε γι’ αυτόν. Κερδίσαμε τη Δύση και τώρα μένει ένα βήμα ακόμα. Το πιο δύσκολο», είπε ο Πάρκερ με το τρόπαιο της Δυτικής περιφέρειας στο χέρι.

«Νιώθω σα να πέρασε μια ολόκληρη ζωή από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στους τελικούς. Είχαμε κάποια πολύ καλά χρόνια, που χάσαμε στο όριο την πρόκριση εκεί», έλεγε ο Ντάνκαν.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς μιλούσε για το πώς έχουν ουσιαστικά σπάσει τους κανόνες του μπάσκετ και της φύσης οι Σπερς: «Δεν περιμένεις να συμβεί κάτι τέτοιο στο τέλος της καριέρας τους με την ίδια ομάδα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, να καταφέρεις να κρατήσεις κάτι για τόσο πολύ. Αλλά δείχνει τον χαρακτήρα αυτών των παιδιών και την ικανότητά τους να παίξουν με όποιον κι αν τους φέρουν μπροστά τους. Τους αξίζουν πολλά μπράβο γι’ αυτό».

Οι Σπερς έγιναν η πρώτη ομάδα τα τελευταία 12 χρόνια που σκουπίζουν τον αντίπαλό τους στους τελικούς της Δύσης. Οι τελευταίοι που το είχαν καταλάβει ήταν οι Λέικερς (το 2001 με τους Σπερς) και μετά είχαν κατακτήσει τον τίτλο. Πιο πριν το είχαν καταφέρει πάλι οι Σπερς (1999, τους Τρέιλ Μπλέιζερς) και είχαν κι αυτοί κατακτήσει τον τίτλο. Τις τελευταίες 25 σεζόν το κατόρθωμα το έχουμε δει 5 φορές, οι δύο πρώτες ήταν το 1989 (οι Λέικερς τους Σανς, αλλά έχασαν τον τίτλο) και το 1998 (οι Τζαζ τους Λέικερς, έχασαν τον τίτλο).

Η νίκη αυτή των Σπερς έφερε στο 108-0 στο 4ο παιχνίδι στην ιστορία του NBA τις ομάδες που προηγούνται με 3-0 στη σειρά τους.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και μέσα σε όλα ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι έφτασε στους τελικούς του NBA και απέχει… 192 λεπτά από το τρόπαιο. Επτά φορές all-star, 2 φορές στην Καλύτερη Πεντάδα, 2 φορές 1ος σκόρερ του NBA, δεν είχε ποτέ ως φέτος κερδίσει σειρά στο NBA. Ο ΜακΓκρέιντι έχει αγωνιστεί μόλις σε 6 από τα 14 παιχνίδια των Σπερς στα πλέι οφς με 4.2 πόντους ανά αγώνα, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται στους τελικούς έχει κάνει πολλούς μπασκετόφιλους ανά τον κόσμο να χαμογελάσουν. Και τον ίδιο βεβαίως:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *