Home / NBA / Πίσω στο Κλίβελαντ ο ΛεΜπρον!

Πίσω στο Κλίβελαντ ο ΛεΜπρον!

Αυτό που φαινόταν τις τελευταίες ημέρες ότι θα γίνει επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να ανακοινώνει μέσω του Sports Illustrated ότι θα επιστρέψει στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Μετά από 4 χρόνια στους Μαϊάμι Χιτ, ο Τζέιμς παίρνει το δρόμο της επιστροφής για το Κλίβελαντ λέγοντας «η σχέση μου με το βορειοδυτικό Οχάιο είναι πολύ μεγαλύτερη από το μπάσκετ. Δεν το συνειδητοποίησα αυτό πριν από 4 χρόνια. Το συνειδητοποιώ τώρα».

Η απόφαση ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο που άνοιξε ο Τζέιμς το 2010, όταν, μαγεμένος από την προοπτική ενός δαχτυλιδιού πήρε την απόφαση να φύγει για τους Χιτ. Η περίφημη «Απόφαση» είχε σχολιαστεί από όλους σχεδόν αρνητικά, ενώ και η διάθεση του Τζέιμς να παίξει με άλλους αστέρες (Μπος, Ουέιντ) είχε ξενίσει πάρα πολλούς που θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος του και όχι να δείξει τέτοια νοοτροπία.

Αν η επιστροφή του Τζέιμς στο Κλίβελαντ δείχνει ότι έχει μετανιώσει για το δρόμο που πήρε το 2010, ή αν απλώς, πλέον, με δύο τίτλους στα χέρια του νιώθει πιο ήρεμος και σίγουρος ώστε να ακολουθήσει αυτό που θέλει και όχι να «πουληθεί» για ένα δαχτυλίδι, είναι κάτι που το ξέρει ο ίδιος. Στα όσα λέει μοιάζει πιο ώριμος και σίγουρα τα 4 χρόνια τον βοήθησαν να δει διαφορετικά τα πράγματα και να αναγνωρίσει το λάθος που έκανε για την εικόνα του το 2010. Το οποίο, βέβαια, ουσιαστικά συνεχίστηκε τώρα με την επιστροφή (ή ξανάρθε στο φως αν προτιμάτε), αλλά μπορεί να πει κανείς ότι τώρα έκλεισε ο κύκλος του και κατά κάποιο τρόπο η κίνηση δείχνει διάθεση να το διορθώσει, χωρίς βέβαια να σβήνονται τα όσα έγιναν πριν 4 χρόνια. Η τωρινή απόφαση μοιάζει πιο τίμια, ίσως μια προσπάθεια εξιλέωσης στα μάτια του μπασκετικού ιστορικού του μέλλοντος, μια προσπάθεια να ξαναμπεί στις συνειδήσεις του αθλήματος ως ένας από τους μεγάλους ηγέτες.

Ο Τζέιμς, σε μια επιστολή του μέσω του SI, η οποία είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, μίλησε για το πιο δύσκολο της απόφασης: «Το χειρότερο πράγμα που άφησα πίσω είναι τα όσα έχτισα εδώ με αυτά τα παιδιά. Μίλησα με κάποιους από αυτούς και θα μιλήσω και με άλλους. Τίποτα απ’ όσα κατορθώσαμε δεν θα αλλάξει».

Οι Χιτ προσπάθησαν την Τετάρτη για να πείσουν τον Τζέιμς να επιστρέψει στο Μαϊάμι, ενώ στη συνέχεια βγήκε και η είδηση ότι ο ΛεΜπρον σκεφτόταν αρνητικά την τότε επιστολή του Νταν Γκίλμπερτ, που τον μείωνε, και ότι αυτό θα βάρυνε στην απόφαση. Αρκετοί προσπάθησαν να συνδέσουν αυτό το γεγονός με τα ρατσιστικά σχόλια του Στέρλινγκ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση (σοβαροί να είμαστε, ας μη βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι χωρίς λόγο).

Ο Τζέιμς παραδέχτηκε στην ουσία το λάθος του 2010, λέγοντας: «Σκεφτόμουν αυτό είναι πολύ σκληρό. Το ένιωθα. Άφηνα πίσω κάτι που είχα ξοδέψει πολύ χρόνο για να δημιουργήσω. Αν μπορούσα να το ξανακάνω, προφανώς και θα έκανα τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, αλλά και πάλι θα είχα φύγει. Το Μαϊάμι για μένα ήταν όπως το κολέγιο για άλλα παιδιά. Τα τελευταία 4 χρόνια με βοήθησαν να ωριμάσω. Έγινα καλύτερος παίκτης και καλύτερος άνθρωπος».

Σχολίασε εμμέσως και το γεγονός της επιλογής της «Απόφασης» λέγοντας: «Δεν θα κάνω συνέντευξη τύπου ή πάρτη. Μετά από αυτό, ήρθε η ώρα να δουλέψω».

«Όταν έφυγα από το Κλίβελαντ, ήμουν σε μια αποστολή. Κυνηγούσα πρωταθλήματα και κερδίσαμε δύο. Αλλά το Μαϊάμι ήδη ήξερε πώς είναι αυτό το συναίσθημα. Η δικιά μας πόλη δεν είχε αυτό το συναίσθημα για πολύ, πολύ, πολύ καιρό. Ο στόχος μου είναι να κερδίσω όσο περισσότερους τίτλους μπορώ, αυτό δεν αμφισβητείται. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι να φέρω έναν τίτλο πίσω στο Οχάιο. Πάντα θεωρούσα ότι θα επιστρέψω στο Κλίβελαντ και θα κλείσω την καριέρα μου εκεί. Απλώς δεν ήξερα πότε».

«Μετά τη σεζόν δεν σκεφτόμουν καν το να γίνω free agent. Όμως έχω δύο παιδιά και η γυναίκα μου, η Σαβάνα, είναι έγκυος σε κορίτσι. Άρχισα να σκέφτομαι πώς θα ήταν να μεγαλώσω την οικογένειά μου στην πόλη μου. Κοίταξα και σε άλλες ομάδες, αλλά δεν θα άφηνα το Μαϊάμι για κανέναν άλλον εκτός του Κλίβελαντ. Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πιο σωστό φαινόταν. Αυτό με κάνει χαρούμενο.»

«Για να κάνω την κίνηση χρειάστηκα την υποστήριξη της γυναίκας μου και της οικογένειάς μου. Το γράμμα του Νταν Γκίλμπερτ, οι αποδοκιμασίες των οπαδών, οι φανέλες μου που καίγονταν, όλα αυτά ήταν δύσκολα για την οικογένειά μου. Είχα ανάμεικτα συναισθήματα, θα ήταν εύκολο να πω ‘οκ, δεν θέλω να συγχρωτιστώ με αυτούς τους ανθρώπους ξανά’. Αλλά σκέφτεσαι και την άλλη πλευρά. Αν ήμουν ένα παιδί και θαύμαζα έναν αθλητή κα αυτός με έκανε να θέλω να πάω καλύτερα στη ζωή μου και μετά έφευγε; Πώς θα αντιδρούσα; Μίλησα με τον Νταν, άντρας προς άντρα. Το λύσαμε. Όλοι κάνουμε λάθη. Κι εγώ έκανα λάθη. Ποιος είμαι για να κρατήσω κακία;»

«Δεν υπόσχομαι πρωτάθλημα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το πετύχω. Δεν είμαστε έτοιμοι τώρα. Ούτε για πλάκα. Σίγουρα θέλω να κερδίσω του χρόνου, αλλά είμαι ρεαλιστής. Θα είναι μεγάλη διαδικασία, μεγαλύτερη από του 2010. Θα δοκιμαστεί η υπομονή μου. Το ξέρω. Πηγαίνω σε μια νεαρή ομάδα με έναν νέο προπονητή. Θα είμαι ο βετεράνος. […] Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω τον Κάιρι Έρβινγκ να γίνει ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ της λίγκας. Να βοηθήσω τον Τρίσταν Τόμπσον και τον Ντιόν Ουέιτερς να ανεβάσουν το παιχνίδι τους. Ανυπομονώ να ξαναβρεθώ με τον Άντερσον Βαρεζάο, αγαπημένο μου συμπαίκτη.»

«Αλλά δεν έχει σχέση με το ρόστερ ή την ομάδα. Νιώθω ότι με καλεί κάτι πιο μεγάλο από το μπάσκετ. Έχω ευθύνη να καθοδηγήσω, με περισσότερους τρόπους από έναν και το παίρνω πολύ σοβαρά αυτό. Η παρουσία μου μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Μαϊάμι, αλλά νομίζω ότι μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερα στο μέρος από το οποίο είμαι. Θέλω τα παιδιά στο Οχάιο, όπως τα εκατοντάδες του Άκρον που σπονσοράρω μέσω του οργανισμού μου, να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να μεγαλώσουν. Ίσως κάποια επιστρέψουν στο σπίτι μετά το κολέγιο να μεγαλώσουν εκεί την οικογένειά τους ή να ανοίξουν επιχείρηση. Αυτό θα με έκανε να χαμογελάσω. Η κοινότητά μας, που έχει περάσει πολύ άσχημα, χρειάζεται όλο το ταλέντο που μπορεί να έχει.»

«Στο βορειοανατολικό Οχάιο, τίποτα δεν σου δίνεται. Όλα κερδίζονται. Δουλεύεις για ό,τι έχεις. Είμαι έτοιμος να δεχτώ την πρόκληση. Επιστρέφω σπίτι.»

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *