Home / NBA / Οι Pearl Jam που ήταν Mookie Blaylock…

Οι Pearl Jam που ήταν Mookie Blaylock…

Ο παλιός αστέρας του NBA, Μούκι Μπλέιλοκ, περνά δύσκολες ώρες, καθώς πριν δύο ημέρες (σ.σ 1/6/2013) τράκαρε το SUV του, βγαίνοντας από τη λωρίδα του, με βανάκι που ερχόταν από την απέναντι πλευρά. Από το δυστύχημα σκοτώθηκε μια γυναίκα, συνοδηγός στο βαν, ενώ ο Μπλέιλοκ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο στην Ατλάντα. Οι μπασκετόφιλοι με αρκετό ενδιαφέρον είδαν το ροκ συγκρότημα Pearl Jam να στέλνει ευχές στον Μπλέιλοκ μέσω του Twitter και απόρησαν για το λόγο.

Οι Pearl Jam έγραψαν στο Twitter: «Sending good thoughts to Mookie», μαζί με τη φωτογραφία ενός παλιού t-shirt του συγκροτήματος, το οποίο έφερε πάνω του τη φιγούρα του πρώην NBAερ. Κι αν ο Μπλέιλοκ, που είχε πολλά θέματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά αλλά στο εν λόγω ατύχημα η αστυνομία απεφάνθη ότι δεν ήταν ούτε πιωμένος ούτε υπό την επήρεια ναρκωτικών, δίνει μάχη για τη ζωή του (και αν την κερδίσει αναμένεται να δώσει κι άλλη με τη δικαιοσύνη, καθότι του είχαν πάρει το δίπλωμα οδήγησης όταν τράκαρε, αλλά παρόλα αυτά οδηγούσε), η σχέση του με τους Pearl Jam ξεκινά πολύ παλιότερα και αποτελεί μοναδική σχέση στα χρονικά μπάσκετ-ροκ μουσικής.

Οι Pearl Jam δημιουργήθηκαν το 1990 και πριν βρουν το τωρινό τους όνομα, το όνομα με το οποίο έγιναν γνωστοί, βρίσκονταν στο στούντιο ηχογραφώντας το πρώτο τους άλμπουμ. Ο ατζέντης τους τους είπε ότι πρέπει να βρουν ένα όνομα για να προωθήσει την μπάντα για τα πρώτα 10 σόου που είχαν κλείσει. Κι έτσι γεννήθηκαν οι… «Mookie Blaylock»!

Από πού και ως πού και γιατί, όμως, Mookie Blaylock; Ο Jeff Ament, μπασίστας των Pearl Jam, είπε το 2008 σχετικά με το θέμα της ονομασίας της μπάντας, αποκαλύπτοντας το… πόσο μπασκετικοί ήταν οι Pearl Jam: «Ενόσω ηχογραφούσαμε τον πρώτο μας δίσκο, παίρναμε 10 δολάρια την ημέρα περίπου. Οπότε για γεύμα, περνούσαμε τον δρόμο και τρώγαμε στο μαγαζί ακριβώς απέναντι. Και πάντα αγοράζαμε κάρτες μπάσκετ».

Οι κάρτες που αγόραζαν με τα ρέστα ήταν το παιχνίδι τους, συγκρίνοντας κάθε φορά σε ποιον έτυχαν οι καλύτεροι παίκτες. Ο Ament συνεχίζει, ξετυλίγοντας το κουβάρι: «Όταν παραδώσαμε την κασέτα με τα τραγούδια μας δεν είχαμε ακόμα όνομα για την μπάντα οπότε βάλαμε μια κάρτα του Μούκι Μπλέιλοκ πάνω στη θήκη της κασέτας. Ήμασταν έτοιμοι να πάμε σε τουρ και δεν είχαμε ακόμα όνομα, και χρειαζόμασταν επειγόντως ένα. Μας είπαν ότι δεν χρειαζόταν να είναι το όνομα που θα είχαμε για πάντα, απλώς κάτι για το τουρ. Κάποιος από εμάς είδε την κάρτα του Μούκι Μπλέιλοκ στην κασέτα και είπε, ‘Τι λέτε για Mookie Blaylock;’. Αποφασίσαμε πως ναι, και κάναμε 10 σόου στο τουρ με τους Alice in Chains ως Mookie Blaylock. Ο Μούκι ήταν πολύ κουλ με το όλο θέμα, δεν μας έκανε μήνυση. Στην πραγματικότητα τον συνάντησα αργότερα και σούταρα λίγο μαζί του. Επίσης, όταν αλλάξαμε όνομα, φτιάξαμε ένα μπλουζάκι Pearl Jam με τη φωτογραφία του πάνω. Μάλλον χρωστάμε πολλά στον Μούκι».

Άκρως ψαγμένοι μπασκετικά οι Pearl Jam, και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού επέλεξαν κάποιον σαν τον Μπλέιλοκ (και όχι κάτι κραυγαλέο ή κάτι αστείο) για να συνδέσουν την ιστορία τους με αυτή του μπάσκετ.

Το συγκρότημα ανακοίνωσε την αλλαγή ονόματος από Mookie Blaylock σε Pearl Jam στις 10 Μαρτίου του 1991. Ο Eddie Vedder, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Pearl Jam, είχε πει χαριτολογώντας στη ραδιοφωνική που το ανακοίνωσε: «Δεν ήταν νομικό το θέμα. Απλώς ο Μούκι μας έπαιξε ένας εναντίον πέντε μονό και μας κλώτσησε τον κώλο. Οπότε το νέο όνομα είναι… Pearl Jam».

Ο Jeff Ament πολύ αργότερα μίλησε για τη φορά που γνώρισε από κοντά τον Μπλέιλοκ. Θυμήθηκε ότι τον είχε πρωτοδεί να παίζει στο κολέγιο και τον είχε λατρέψει από την πρώτη στιγμή, θεωρώντας ότι το στιλ παιχνιδιού του Μπλέιλοκ ταίριαζε κατ’ αναλογία στο μουσικό προφίλ που ήθελαν να έχουν οι Pearl Jam: «Ήμουν τρελός φαν του Μούκι. Επιλέξαμε τον Μούκι, πρώτον γιατί είχε ένα σούπερ μοναδικό όνομα. Δεν ήταν καθόλου εγωιστής στο παιχνίδι του, ήταν τρομερός σουτέρ, ήξερε τα βασικά καταπληκτικά. Τον γνώρισα, αργότερα, στο Σιάτλ, όταν είχε έρθει να παίξει με τους Σουπερσόνικς. Μιλήσαμε για το ψάρεμα, που αρέσει και στους δύο μας, και παίξαμε Horse. Νομίζω ότι τον ανάγκασα να πάρει μερικά γράμματα (σ.σ. το H.O.R.S.E. είναι ουσιαστικά διαγωνισμός σουτ και κάθε φορά που ο ένας από τους δύο ευστοχεί και ο άλλος όχι, αυτός που αστοχεί παίρνει ως ποινή ένα από τα 5 γράμματα, για να ηττηθεί όταν συμπληρώσει όλη τη λέξη γράμμα-γράμμα)».

Και συνέχισε: «Πάντα ανησυχείς όταν γνωρίζεις ανθρώπους που παρακολουθείς πολύ καιρό, ακόμα και ροκ αστέρες. Ήταν, όμως, αυτός ο ένας στους 10 τύπους που ξεπερνά κάθε προσδοκία σου, ως προς το πόσο καλός άνθρωπος ήταν».

Οι Pearl Jam από τον Μάρτιο του 1991 υπάρχουν με το τωρινό τους όνομα, αυτό με το οποίο έγιναν πασίγνωστοι στο ροκ στερέωμα, αλλά η σχέση τους με τον Μπλέιλοκ δεν τελείωσε με την αλλαγή ονόματος. Ο πρώτος τους δίσκος, το «10», που περιλαμβάνει ροκ ύμνους όπως το «Jeremy», ονομάστηκε έτσι ως φόρος τιμής στη φανέλα που φορούσε ο Μούκι Μπλέιλοκ στην καριέρα του, προφανώς με το νούμερο 10.

Ο Μπλέιλοκ, γεννημένος το 1967, ήταν νούμερο 12 στο ντραφτ του 1989, έπαιξε 13 σεζόν στο NBA, είχε 13.5 πόντους μέσο όρο, με 4.1 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ και 2.3 κλεψίματα συνολικά. Αγωνίστηκε για 3 χρόνια με τους Νετς, 7 χρόνια με τους Χοκς και 3 σεζόν στους Ουόριορς, ως το 2002 που κρέμασε τα μπασκετικά του παπούτσια. Καλύτερή του σεζόν το 1996-97 όταν και είχε 17.4 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ και 2.7 κλεψίματα με τους Χοκς, ενώ το 1993-94 είχε 9.7 ασίστ μέσο όρο. Αγωνίστηκε στο all-star game του 1994.

Ο Jeff Ament γράφει τον επίλογο του άρθρου για τη σχέση των (φανατικών μπασκετόφιλων) Pearl Jam με τον Μούκι Μπλέιλοκ: «Βρήκα μια φωτογραφία που είχαμε βγάλει τότε μαζί τις προάλλες. Την κράτησα στην άκρη για να τη βάλω σε κάδρο. Ξέρω ότι ο Μούκι πιθανότατα δεν θα έχει αφίσα των Pearl Jam στο σπίτι του. Δεν πειράζει. Δεν είπε κανείς ότι όλα πρέπει να είναι αμοιβαία ανταλλαγή. Κατάφερα και έπαιξα μπάσκετ μαζί του και μου είπε ‘Είσαι καλός! Έχεις καλό σουτ, δίνεις ωραίες στροφές στην μπάλα’. Και θυμάμαι ότι σκεφτόμουν ‘Τέλεια’. Αυτό ήταν το μόνο που ανυπομονούσα να ακούσω»…

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: (Update 2017) Ο Μπλέιλοκ επέζησε του δυστυχήματος, δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων έπρεπε να περάσει στη φυλακή τα πρώτα 3, τα επόμενα 4 θεωρούνται ποινή με αναστολή και τα τελευταία 8 υπό αστυνομική επιτήρηση.

Υ.Υ.Γ.:
Το μπλουζάκι των Pearl Jam με τη φιγούρα του Μπλέιλοκ:

 

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *