Home / NBA / Στον πυρετό των πλέι οφς!

Στον πυρετό των πλέι οφς!

Τα… ψέματα τελείωσαν, τα πλέι οφς του NBA αρχίζουν και τα βλέμματα των μπασκετόφιλων όλου του κόσμου βρίσκονται στραμμένα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Πλέον, 16 ομάδες έχουν μείνει «ζωντανές», οι μέτριοι βλέπουν τη συνέχεια από τον καναπέ τους και το μπασκετικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο! Το Age of Basketball στο αφιέρωμά του στην αρχή της σεζόν σας είχε προϊδεάσει τι θα γίνει στην κανονική περίοδο, πέφτοντας στις περισσότερες από τις προβλέψεις απολύτως μέσα. Ας δούμε τώρα τα πλέι οφς, εδώ που ξεχωρίζουν οι άντρες από τα αγόρια…

ΑΝΑΤΟΛΗ

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ – ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ

Οι Μπουλς ξέρουν ότι όποιος θέλει να πάρει τον τίτλο φέτος θα πρέπει να περάσει από το United Center. Έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς και σχετικά εύκολο διασταύρωμα στον πρώτο γύρο. Οι Πέισερς μπόρεσαν και πήραν ένα από τα 4 ματς στην κανονική περίοδο και οι πιθανότητες λένε ότι μάλλον το ίδιο θα γίνει και στα πλέι οφς. Οι Μπουλς είναι το απόλυτο φαβορί και η λογική λέει ότι δεν μπορούν να χάσουν πάνω από 1 ματς μέχρι να προκριθούν.

Γκρέιντζερ (20.5 πόντοι, 1.1 κλεψίματα), Κόλισον (5.1 ασίστ), Χίμπερτ (7.5 ριμπάουντ, 1.8 τάπες) είναι τα τρία πρώτα βιολιά των Πέισερς, που έχουν ήδη πετύχει τους στόχους τους για φέτος μπαίνοντας στα πλέι οφς. Απ’ την άλλη, Ρόουζ (25.0 πόντοι, 7.7 ασίστ), Νοά (10.4 ρομπάουντ, 1.5 τάπες), Μπρούερ (1.3 κλεψίματα) και, βεβαίως, Κάρλος Μπούζερ και Λούολ Ντενγκ δείχνουν έτοιμοι για να οδηγήσουν τους Μπουλς στην καλύτερή τους σεζόν στον 21ο αιώνα (μόνο το 2006-07 πέρασαν από τον πρώτο γύρο, για να αποκλειστούν στον 2ο).

Ο Μπουλς είναι καλύτεροι σε ριμπάουντ, ασίστ, ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, αλλά χειρότεροι στις βολές και με χειρότερη επίθεση από τους Πέισερς.

Η συνέχεια: Οι ειδικοί λένε ότι οι Μπουλς έχουν από την Ανατολή τον πιο εύκολο δρόμο ως τους τελικούς. Ο λόγος προφανώς είναι ότι έχουν τον πιο εύκολο αντίπαλο στην πρώτη φάση, το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, αλλά και σε σχέση με Μαϊάμι-Βοστόνη πιο εύκολο διασταύρωμα στα ημιτελικά (Μάτζικ και Χοκς δεν φαίνονται φέτος να μπορούν να κάνουν υπέρβαση). Στα αρνητικά ότι πολλοί λένε πως οι Μπουλς δεν μπορούν να παίξουν στα πλέι οφς καλύτερα απ’ όσο έπαιξαν στην κανονική περίοδο, ενώ οι άλλοι θα ανέβουν επίπεδο, ενώ αυτή θα είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που θα υπάρχουν απαιτήσεις από τον Ρόουζ στα πλέι οφς.

Βέβαια, μπάσκετ δεν παίζουν οι προβλέψεις, στα πλέι οφς πρέπει να αποδείξουν οι ομάδες ότι αξίζουν να παίξουν μπάσκετ… τον Ιούνιο, κάτι που οι Μπουλς έχουν 12 χρόνια να το κάνουν. Έχουν το μέταλλο να το κάνουν φέτος; Διατηρώ επιφυλάξεις…


ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ – ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ

Οι Μαϊάμι Χιτ κοντράρονται με τους Σίξερς στον πρώτο γύρο των πλέι οφς και η λογική λέει ότι δεν θα δυσκολευτούν για την πρόκριση. Τα ματς στην κανονική περίοδο ήταν 3-0 για τους Χιτ, που κέρδισαν με τουλάχιστον 9 πόντους καθένα από αυτά.

Οι πιθανότητες λένε ότι η σειρά θα πάει σε 4-1 ή 4-2, ανάλογα με το πόσο θα καταφέρουν οι Σίξερς να κοντράρουν τους Χιτ στην έδρα τους. Βέβαια, το θέμα δεν είναι η πρώτη φάση για τους Χιτ. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα, μετά θα πρέπει να αποδείξουν πόσο έτοιμοι είναι. Η πρώτη φάση είναι… για ζέσταμα.

Μπραντ (15.0 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ, 1.3 τάπες), Χολιντέι (6.5 ασίστ), Ιγκουοντάλα (14.1 πόντοι, 1.5 κλεψίματα) είναι τα τρία πρώτα βιολιά για τους Σίξερς, ενώ Τζέιμς (26.7 πόντοι, 7.5 ριμπάουντ, 7.0 ασίστ, 1.5 κλεψίματα), Ουέιντ (25.5 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ), Μπος (18.7 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ) και Άντονι (1.2 τάπες) τραβούν το κουπί για τους Χιτ.

Οι Χιτ είναι καλύτεροι στην επίθεση, στα ριμπάουντ, στα ποσοστά εντός παιδιάς (δίποντα και τρίποντα), αλλά χειρότεροι στις ασίστ και το ποσοστό στις βολές.

Η συνέχεια: Η Φιλαντέλφια δεν μπορεί να περάσει από αυτό το ζευγάρι. Όμως, η συνέχεια για τους Χιτ λέει Σέλτικς. Μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά αυτό μόνο σίγουρους δεν τους κάνει. Και μετά μειονέκτημα με Μπουλς για να φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ. Γεμάτος αγκάθια ο δρόμος και η παρέα του ΛεΜπρον θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να πάει all the way.

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ – ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ

Το πρώτο πολύ σημαντικό ζευγάρι στα πλέι οφς της Ανατολής. Οι Νικς ξεκάθαρα δεν είναι έτοιμοι για τίτλο φέτος, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι στο ρόστερ τους έχουν Άντονι-Στανταμάιρ-Μπίλαπς. Τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου έληξαν 4-0 για τους Σέλτικς, αλλά εδώ είναι πλέι οφς και οι Νικς είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο, ασχέτως έδρας. Οι Σέλτικς ξεκούρασαν τα αστέρια τους στο τέλος της κανονικής περιόδου, μπαίνουν ουσιαστικά υγιείς στα πλέι οφς, αλλά παρακαλάνε να αντέξει ο Σακίλ ως το τέλος.

Η λογική λέει ότι οι Σέλτικς θα προκριθούν, αλλά μάλλον η σειρά θα κρατήσει σε μάκρος. Η Βοστόνη το έχει… συνήθειο να πηγαίνει τις σειρές της στα 7 ματς κάθε χρόνο από την αρχή. Οι Νικς μπορούν να πάρουν νίκες στην έδρα τους, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να σπάσουν έδρα και να κάνουν το 3-4. Λογικά η σειρά θα πάει σε 5-7 ματς, με πιθανότερο το 4-2 ή το 4-3 για τους Σέλτικς. Σίγουρα ένας αποκλεισμός από τον πρώτο γύρο θα είναι παταγώδης αποτυχία για τη Βοστόνη, που, μεταξύ μας, έχει πολύ καλύτερη ομάδα από τους Νικς.

Καρμέλο Άντονι (26.3 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ), Αμάρε Στανταμάιρ (25.3 πόντοι, 8.2 ριμπάουντ, 1.9 τάπες) και Τσόνσι Μπίλαπς (17.5 πόντοι, 5.5 ασίστ) είναι οι βασικοί μοχλοί της ομάδας των Νικς, ενώ απ’ την άλλη έχουμε τους Πιρς (18.9 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ), Άλεν (16.5 πόντοι), Γκαρνέτ (14.9 πόντοι, 8.9 ριμπάουντ), Ρόντο (10.6 πόντοι, 11.2 ασίστ, 2.3 κλεψίματα), Σακίλ Ο’ Νιλ (9.2 πόντοι, 4.8 ριμπάουντ, 1.1 τάπες), αλλά και τους Ζερμέν Ο’ Νιλ, Γκλεν Ντέιβις, Τζεφ Γκριν.

Οι Νικς έχουν πολύ καλύτερη επίθεση (10.0 πόντους παραπάνω), παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ και σουτάρουν καλύτερα στις βολές. Απ’ την άλλη, οι Σέλτικς έχουν καλύτερη άμυνα, δίνουν περισσότερες ασίστ και σουτάρουν αρκετά καλύτερα στα δίποντα.

Η συνέχεια: Το ζευγάρι είναι ανοιχτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι εύκολα ή δύσκολα οι Σέλτικς θα περάσουν. Η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη για τη Βοστόνη. Μπροστά τους, λογικά, έχουν Χιτ, Μπουλς και τελικό NBA με μειονέκτημα έδρας. Αν θέλουν να γίνουν πρωταθλητές θα πρέπει να σπάσουν έδρα σε κάθε γύρο πλην του πρώτου, όπου παίζουν με την πιο απρόβλεπτη ομάδα από τα 8 αουτσάιντερ.

Όλοι συμφωνούν ότι από την Ανατολή έχουν τον πιο δύσκολο δρόμο ως τον τελικό κι έτσι είναι. Όμως, έχουν μακράν και την πιο έμπειρη ομάδα στην Ανατολή, ομάδα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σπάει έδρες και να στέκεται στο ύψος της όταν πρέπει. Σίγουρα, τα διασταυρώματα και το πλασάρισμά τους δεν τους καθιστούν φαβορί, είναι γερασμένοι, αλλά ποιος θα ποντάρει εναντίον τους; Εγώ όχι.


ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ – ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ

Μακράν το πιο «ανοιχτό» ζευγάρι του πρώτου γύρου στην Ανατολή. Οι Ορλάντο Μάτζικ έχουν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χωρίζουν πολλά τις δύο ομάδες. Οι Μάτζικ ήταν καλύτεροι, πάντως, μέσα στη σεζόν, αλλά έχασαν με 1-3 τα ματς με τους Χοκς. Αυτό από μόνο του κάνει ανοιχτό το ζευγάρι, με τους Χοκς να έχουν βάσιμες ελπίδες να σπάσουν την έδρα και να προκριθούν.

Βέβαια, δεν μπαίνουν ως φαβορί στο ζευγάρι, με τη λογική να λέει ότι οι Μάτζικ θα περάσουν, πιθανότερα σε 6 ή 7 παιχνίδια. Σίγουρα με βάση το ρόστερ τους οι Μάτζικ έχουν υψηλότερους στόχους και θέλουν την πρόκριση για να παλέψουν μετά με τους Μπουλς.

Ο Τζο Τζόνσον (18.2 πόντοι, 4.7 ασίστ) είναι ο ηγέτης των Χοκς, με τους Τζος Σμιθ (16.5 πόντοι, 8.5 ριμπάουντ), Αλ Χόρφορντ (15.3 πόντοι, 9.3 ριμπάουντ) και Τζαμάλ Κρόφορντ (14.2 πόντοι) να τον βοηθούν. Ο Ντουάιτ Χάουαρντ (22.9 πόντοι, 14.1 ριμπάουντ, 2.4 τάπες, 1.4 κλεψίματα) είναι το πρώτο βιολί της ομάδας, με τους Τζέισον Ρίτσαρντσον (13.9 πόντοι), Χέντο Τούρκογλου (11.4 πόντοι, 5.1 ασίστ), Τζαμίρ Νέλσον (13.1 πόντοι, 6.0 ασίστ) να τον συνεπικουρούν.

Οι Μάτζικ έχουν καλύτερη επίθεση, παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ, σουτάρουν καλύτερα στα δίποντα. Όμως, ελέω Χάουαρντ έχουν τραγικό ποσοστό στις βολές, ενώ είναι χειρότεροι σε ασίστ και δίποντα.

Η συνέχεια: Ανοιχτό ζευγάρι, με τον νικητή να πέφτει με μειονέκτημα πάνω στους Μπουλς. Λογικά οι Μάτζικ θα περάσουν από εδώ, αλλά η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη. Η λογική λέει ότι όποιος κι αν περάσει θα μείνει στα ημιτελικά της Ανατολής, αφού δεν μοιάζει φέτος να είναι η «χρονιά» κανενός από τους δύο.

ΔΥΣΗ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ – ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς ήταν πάρα πολύ καλοί όλη τη σεζόν. Αν δεν είχαν εκείνο το διάστημα προς το τέλος της όπου… έπεσε περονόσπορος και τραυματίστηκαν όλοι ταυτόχρονα, θα είχαν σίγουρα το καλύτερο ρεκόρ στο NBA. Τελικά «συμβιβάστηκαν» με το καλύτερο ρεκόρ στη Δύση και μπαίνουν στα πλέι οφς κόντρα στους Γκρίζλις. Στην κανονική διάρκεια οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες (2-2) και η αλήθεια είναι ότι το Μέμφις δυσκόλεψε πάρα πολύ τους Σπερς σε όλα τα ματς. Είναι ξεκάθαρα από τις ομάδες που αποδείχτηκε ότι… δεν ταιριάζουν στο Σαν Αντόνιο.

Όμως, ας είμαστε σοβαροί. Οι Σπερς είναι πιο πλήρεις, είναι καλύτερή ομάδα και λογικά θα προκριθούν. Οι πιθανότητες μιλούν για 4-1 ή 4-2, με το «σκούπισμα» να είναι μάλλον δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Αν οι Γκρίζλις περάσουν θα είναι τεράστια έκπληξη, την οποία δεν βλέπω να γίνεται.

Τόνι Πάρκερ (17.5 πόντοι, 6.6 ασίστ), Μανού Τζινόμπιλι (17.4 πόντοι, 4.9 ασίστ, 3.7 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα), Τιμ Ντάνκαν (13.4 πόντοι, 8.9 ριμπάουντ, 1.9 τάπες) είναι οι τρεις σωματοφύλακες των Σπερς, με τους Τζορτζ Χιλ, Ρίτσαρντ Τζέφερσον, Γκάρι Νιλ και ΝτεΧουάν Μπλερ να μοιράζονται το ρόλο του… Ντ’ Αρτανιάν. Ζακ Ράντολφ (20.1 πόντοι, 12.2 ριμπάουντ), Ρούντι Γκέι (19.8 πόντοι, 6.2 ριμπάουντ, 1.7 κλεψίματα), Μάικ Κόνλεϊ (13.7 πόντοι, 6.5 ασίστ, 1.8 κλεψίματα) και Μαρκ Γκασόλ, Ο. Τζ. Μάγιο τραβάνε το κουπί για τους Γκρίζλις.

Οι Σπερς έχουν καλύτερη επίθεση, πιο σκληρή άμυνα, παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ, μοιράζουν περισσότερες ασίστ, είναι πιο εύστοχοι εντός παιδιάς, πολύ πιο εύστοχοι στα τρίποντα και καλύτεροι στις βολές, όντας πίσω μόνο στην ευστοχία στα δίποντα.

Η συνέχεια: Οι Σπερς δεν μπορούν να αποκλειστούν από τους Γκρίζλις, όσο δύσκολα κι αν τελικά περάσουν. Η συνέχεια έχει πλεονέκτημα έδρας ως τους τελικούς της Δύσης (ή γενικά αν δεν περάσουν οι Μπουλς), όμως στα ημιτελικά θα πρέπει να παίξουν με ομάδες «αντίθετες» με αυτούς αγωνιστικά (νεανικές, αθλητικές), ενώ στον τελικό Δύσης θα βρουν είτε τους πρωταθλητές, είτε τους υπερπλήρεις Μάβερικς.

Κατά πολλούς οι Σπερς είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα καθώς έχουν το πλεονέκτημα στη Δύση και είναι πιο έμπειροι από τη μοναδική ομάδα με καλύτερο ρεκόρ (Μπουλς), κατ’ άλλους έχουν πάρα πολύ δύσκολο δρόμο για να φτάσουν ως τους τελικούς ξεκούραστοι. Οι ίδιοι κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά είχαν πει ότι φέτος πάνε για τίτλο και στην κανονική περίοδο ήταν οι καλύτεροι στη λίγκα. Ομάδα έμπειρη που δεν της λείπει τίποτα και με παίκτες που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κερδίζουν. Η αυτοκρατορία (μαζί με Λέικερς) των τελευταίων 15 χρόνων σε μια από τις δύο τελευταίες παραστάσεις της. Κανείς δεν θα ποντάρει εναντίον της, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος της.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ – ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝ ΧΟΡΝΕΤΣ

Οι Λέικερς μπαίνουν στα πλέι οφς έμπειροι, πρωταθλητές, έτοιμοι, υγιείς και βλέποντας τελικά ότι ο Μπάινουμ δεν χάνει τη σεζόν, παρότι το φοβούνταν. Στη σεζόν είχαν 4-0 με τους Χόρνετς και η λογική λέει ότι δύσκολα θα δυσκολευτούν στον πρώτο γύρο των πλέι οφς. Όποιος θέλει να πάρει τον τίτλο θα πρέπει να κερδίσει τους πρωταθλητές και οι Λέικερς μόνο εύκολο θήραμα δεν μοιάζουν να είναι.

Η σειρά έχει ξεκάθαρο φαβορί και είναι πολύ πιθανό να πάει και με… σκούπισμα στο 4-0, αφού οι Χόρνετς θα παίζουν χωρίς τον καλύτερό τους παίκτη (Ουέστ). Αν όχι, θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε τη Νέα Ορλεάνη να παίρνει πάνω από μία νίκη στο ζευγάρι.

Ο Κόμπι Μπράιαντ (25.3 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ), ο Παού Γκασόλ (18.8 πόντοι, 10.2 ριμπάουντ, 1.6 τάπες), ο Λαμάρ Όντομ (14.4 πόντοι, 8.7 ριμπάουντ), ο Άντιου Μπάινουμ (11.3 πόντοι, 9.4 ριμπάουντ, 2.0 τάπες) και οι Ρον Αρτέστ, Σάνον Μπράουν είναι εκείνοι που τραβούν το κουπί στους Λέικερς (μαζί με τον Φίσερ). Χωρίς τον Ντέιβιντ Ουέστ (τραυματίας στο γόνατο), θα πρέπει οι Κρις Πολ (15.9 πόντοι, 9.8 ασίστ, 2.4 κλεψίματα), Καρλ Λάντρι, Τρέβορ Αρίζα, Μάρκο Μπελινέλι και Εμέκα Οκαφορ να ανεβάσουν το παιχνίδι τους για να έχει τύχη η ομάδα τους.

Οι Λέικερς έχουν καλύτερη επίθεση, παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ και δίνουν περισσότερες ασίστ, ενώ είναι πιο εύστοχοι σε δίποντα και βολές και πιο άστοχοι στα τρίποντα.

Η συνέχεια: Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν τους Λέικερς ως την ομάδα με τον πιο εύκολο δρόμο ως τους τελικούς του NBA από τη Δύση. Στον πρώτο γύρο ισχύει, καθώς οι Χόρνετς δεν έχουν ελπίδες, αλλά μετά υπάρχουν οι Μάβερικς, που φέτος είναι πιο πλήρεις από ποτέ. Έχουν, όμως, το πλεονέκτημα έδρας. Στους τελικούς Δύσης (αν φτάσουν) θα περιμένουν μάλλον οι Σπερς και μετά τελικοί.

Οι Λέικερς πια είναι πάρα πολύ έμπειροι, έχουν αποδείξει ότι αντέχουν στα δύσκολα και είναι η ομάδα που πρέπει όλοι να κερδίσουν αν θέλουν να πάρουν τίτλο. Η καρδιά του πρωταθλητή θα μιλήσει και φέτος, ή θα σπάσει το σερί του Τζάκσον που όποτε παίρνει τίτλο… παίρνει 3 μαζεμένους; Θα δείξει, αλλά οι Λέικερς νιώθουν ότι δεν τους λείπει τίποτα, παρότι δεν είναι το απόλυτο φαβορί.

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ – ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΡΕΪΛ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

Πολλοί θεωρούν αυτό το ζευγάρι το πιο ανοιχτό όλων των πλει οφς στον πρώτο γύρο. Τα ματς στην κανονική περίοδο ήταν 2-2 και όλα τα παιχνίδια ήταν κλειστά. Οι Μάβερικς είχαν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, αν ο Νοβίτσκι δεν τραυματιζόταν στη μέση της, τότε είναι πιθανό να είχαν και το καλύτερο ρεκόρ στο NBA, σίγουρα θα ήταν 2οι και όχι 3οι. Αυτό δείχνει ότι με τον Γερμανό υγιή, οι δυνατότητες της ομάδας είναι πολύ υψηλές.

Οι αναλυτές του ΝΒΑ είναι διχασμένοι στο ζευγάρι, θεωρώντας ότι θα πάει σε 6 ή 7 παιχνίδια, αλλά με 50-50 τις πιθανότητες για το ποιος από τους δύο θα προκριθεί στην επόμενη φάση. Ο Νέιτ ΜακΜίλαν, προπονητής των Μπλέιζερς είχε πει ότι η ομάδα του θέλει τους Μάβερικς στα πλέι οφς γιατί θα τους αποκλείσει, οπότε μένει να το αποδείξει. Προσωπικά, θα προτιμήσω την ομάδα του Γερμανού, ο οποίος φέτος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του σε «shot selection» και ποσοστά ευστοχίας και δείχνει έτοιμος για να οδηγήσει τους Μάβερικς ψηλά ενώ φέτος είναι και πιο ξεκούραστος, μιας και το Ντάλας επιτέλους έχει σέντερ (ρολίστα, που ταιριάζει στον Νοβίτσκι).

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι (23.0 πόντους, 7.0 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ), ο Τζέισον Τέρι (15.8 πόντοι, 4.1 ασίστ, 1.1 κλεψίματα), ο Σον Μάριον (12.5 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ), ο Τάισον Τσάντλερ (10.1 πόντοι, 9.4 ριμπάουντ, 1.1 τάπες) και ο Τζέισον Κιντ (7.9 πόντοι, 8.2 ασίστ) είναι οι ηγέτες των Μάβερικς, με τον Μπαρέα και τον Πέτζα να παίζουν καθοριστικό ρόλο επίσης. ΛαΜάρκους Όλντριτζ (21.8 πόντοι, 8.8 ριμπάουντ), Ουέσλι Μάθιους (15.9 πόντοι), Τζέραλντ Ουάλας (15.8 πόντοι, 7.6 ριμπάουντ, 2.0 κλεψίματα), Αντρέ Μίλερ, Νικολά Μπατούμ και Μάρκους Κάμπι (10.3 ριμπάουντ, 1.6 τάπες) τραβούν το κουπί για το Πόρτλαντ.

Οι Μάβερικς έχουν καλύτερη επίθεση, παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ, μοιράζουν περισσότερες ασίστ, σουτάρουν καλύτερα σε δίποντα και τρίποντα και είναι χειρότεροι μόνο στις βολές.

Η συνέχεια: Η αλήθεια είναι ότι οι Μπλέιζερς είναι από τις ομάδες που δεν «ταιριάζουν» στους Μάβερικς. Αν προκριθούν λογικά δεν πάνε παρακάτω από τα ημιτελικά Δύσης, όπου θα συναντήσουν τους Λέικερς. Απ’ την άλλη, αν περάσουν οι Μάβερικς, που θεωρώ ότι έτσι θα γίνει, έχουν το βάθος και την ποιότητα να κοντράρουν και τους Λέικερς και τους Σπερς. Οι σειρές αυτές θα είναι «κόλαση» και θα είμαστε τυχεροί να τις δούμε. Οι Μάβερικς είναι υπερπλήρεις και ξεκάθαρα έχουν ρόστερ τίτλου. Μέχρι τώρα πάντα κάτι τους έλειπε. Φέτος πρέπει να αποδείξουν ότι αυτή τη φορά δεν τους λείπει τίποτα. Δεν είναι φαβορί, αλλά είναι από τα πιο ισχυρά αουτσάιντερ. Ο δρόμος μέχρι τον πρώτο τίτλο είναι στρωμένος με αγκάθια, πάρα πολύ δύσκολος, αλλά συνήθως έτσι γίνεται όταν πρόκειται για… εξιλέωση.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ – ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

Οι Θάντερ έκαναν φέτος πολύ καλύτερη χρονιά από πέρσι. Ο Ντουράντ ήταν σίγουρα πιο ώριμος, ενώ και ο Ουέστμπρουκ ήταν καλύτερος. Είναι καλύτερη ομάδα από τους Νάγκετς, αλλά δεν τους χωρίζουν και τόσα πολλά. Σίγουρα το ζευγάρι είναι ανοιχτό, με τους Θάντερ να έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να αποκλείσουν τους αντιπάλους τους. Οι Θάντερ επικράτησαν με 3-1 στην κανονική περίοδο, με ένα μόνο ματς να κρίνεται με διαφορά μεγαλύτερη των 8 πόντων.

Οι πιθανότητες λένε ότι πιθανότατα οι Θάντερ θα προκριθούν μετά από μια σειρά που θα κριθεί σε 6 ή 7 παιχνίδια. Βέβαια, το να γίνει η έκπληξη από τους Νάγκετς δεν το θεωρεί κανείς αδύνατο, ιδίως σε μια σειρά που οι περισσότεροι λένε ότι θα κριθεί σε 7 αγώνες οριακά.

Ο 1ος σκόρερ του NBA για 2η συνεχόμενη χρονιά, Κέβιν Ντουράντ (27.7 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ) είναι το πρώτο βιολί των Θάντερ, με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ (21.9 πόντοι, 8.2 ασίστ, 1.9 κλεψίματα), τον Σέρζε Ιμπάκα (9.9 πόντοι, 7.6 ριμπάουντ, 2.4 τάπες) και τον Κέντρικ Πέρκινς αν βοηθούν πολύ, συν τον Τζέιμς Χάρντεν. Η ζωή μετά τους Άντονι-Μπίλαπς ήταν ισορροπημένη για τους Νάγκετς αγωνιστικά. Ντανίλο Γκαλινάρι (14.7 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ), Νενέ (14.5 πόντοι, 7.6 ριμπάουντ), Αφλάλο, Ουίλσον Τσάντλερ, Τζ. Ρ. Σμιθ, Φέλτον, Κάρτιν, Άντερσεν, Χάρινγκτον, Λόσον, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πλήρες σύνολο, όπου όλοι σκοράρουν 9-15 πόντους, αλλά κανείς δεν ξεχωρίζει τραβώντας το κουπί, κάτι που χρειάζεται για να φτάσεις… στον Ιούνιο.

Οι Νάγκετς έχουν καλύτερη επίθεση (και οι δύο ομάδες βάζουν πάνω από 104 πόντους) και μοιράζουν περισσότερες ασίστ. Απ’ την άλλη, οι Θάντερ παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ και έχουν καλύτερα ποσοστά στις βολές. Στα δίποντα προηγούνται οι Θάντερ και στα τρίποντα οι Νάγκετς.

Η συνέχεια: Ανοιχτό ζευγάρι με τις πιθανότητες να είναι μάλλον 55-45 ή 60-40 για τους Θάντερ. Στη συνέχεια, τον νικητή περιμένουν οι Σπερς σε ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι. Ομάδες νεανικές και αθλητικές και οι δύο, αντίθετες από τους Σπερς, θα τους δυσκολέψουν αρκετά. Όμως, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τρόπο να περάσουν την πιο έμπειρη και ψημένη ομάδα της λίγκας, κάτι που δεν θεωρώ ότι μπορούν να κάνουν.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *