Home / NBA / Αρνήθηκαν να χάσουν οι Χιτ!

Αρνήθηκαν να χάσουν οι Χιτ!

Οι υπεύθυνοι είχαν ήδη βγει στο γήπεδο με την κίτρινη ταινία για να οριοθετήσουν το γήπεδο όπου θα γινόταν η απονομή του τίτλου στους Σπερς προκειμένου να μην μπουν στο χώρο οπαδοί των Χιτ. Κι όμως, το Μαϊάμι δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές σε τελικούς, οι Χιτ είδαν τον Ρέι Άλεν να πετυχαίνει ένα από τα πιο σημαντικά τρίποντα στην ιστορία των τελικών για να στείλει το ματς στην παράταση, όπου κέρδισαν με 103-100. Ένα επιθετικό ριμπάουντ του Μπος, ένα «σήμερα δεν θα χάσω» δωδεκάλεπτο του Τζέιμς και οι τελικοί του NBA πάνε σε 7ο παιχνίδι!

Οι Χιτ έχαναν 10 πόντους μετά από τρεις περιόδους στον 6ο τελικό. Μπαίνοντας στο 4ο δωδεκάλεπτο το σκορ ήταν 65-75 για τους Σπερς, που ήλεγχαν τον αγώνα, με τον Τιμ Ντάνκαν να έχει κάνει ένα αδιανόητο πρώτο ημίχρονο με 25 πόντους και 11/13 σουτ, ευστοχώντας στα πρώτα 8 σουτ του στο ματς.

Δύο τρίποντα από Τσάλμερς και Μίλερ από πάσες του Τζέιμς έδωσαν το έναυσμα στους Χιτ, ακολούθησαν δύο καρφώματα του Τζέιμς για να έρθει ο Ρέι Άλεν με 6:03 για το τέλος και να κάνει το 84-82 στον αγώνα, προβάδισμα για τους Χιτ.

Κι όμως, οι Σπερς δεν θα παραιτούνταν τόσο εύκολα, 5 μαζεμένοι πόντοι του Πάρκερ με ένα δικό του κλέψιμο στο ενδιάμεσο έφεραν το ματς στο τελευταίο λεπτό στο 89-91.

Ο Τζινόμπιλι με 3/4 βολές και ένα κλέψιμο στον Τζέιμς στο ενδιάμεσο έγραψε το 89-94 στα 28 δευτερόλεπτα και οι Σπερς βρίσκονταν ούτε μισό λεπτό μακριά από το τρόπαιο!

Όμως, η τύχη και οι Χιτ τα ήθελαν αλλιώς. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς στις δύο τελευταίες άμυνες των Σπερς έβγαλε τον Ντάνκαν από το παρκέ ώστε να κάνει πιο ευέλικτη την πεντάδα του και μπορεί αυτό να το πληρώσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο, χάνοντας το τρόπαιο. Ο Τζέιμς αστόχησε σε τρίποντο στα 23 δευτερόλεπτα, αλλά με τον Ντάνκαν εκτός ο Μάικ Μίλερ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, πάσαρε πάλι στον Τζέιμς που στα 20 δευτερόλεπτα σκόραρε για τρεις για το 94-92.

Οι Χιτ έκαναν αμέσως φάουλ, ο Λέοναρντ έχασε τη βολή της ζωής του, είχε 1/2 για το 95-92, ουσιαστικά η χαμένη βολή του ήταν που δεν έκλεισε το φετινό πρωτάθλημα με τον τίτλο στους Σπερς. Ο Τζέιμς αστόχησε και πάλι σε τρίποντο στα 7 δευτερόλεπτα, αλλά με τον Ντάνκαν ξανά εκτός παρκέ (ο Ντιό στη θέση του) ο Μπος πήδηξε στη ρακέτα πάνω απ’ όλους τους παίκτες των Χιτ, άρπαξε το ριμπάουντ πάνω από τον Τζινόμπιλι και βρήκε τον Άλεν στη γωνία. Εκείνος υποδέχτηκε την μπάλα περίπου στα 6 μέτρα, έκανε ένα «τυφλό» βηματάκι στον αέρα προς τα πίσω, βρέθηκε ακριβώς έξω από τη γραμμή του τριπόντου και έβαλε το τρίποντο της χρονιάς!

Οι διαιτητές χρειάστηκαν instant replay για να δουν αν ο Άλεν ήταν έξω από το τρίποντο, αλλά δεν ήταν αναγκαίο, όλος ο κόσμος είχε δει ότι ο Άλεν ήταν έξω από το τρίποντο. Η φάση που έστειλε το ματς στην παράταση:

Οι Σπερς εκεί κράτησαν το προβάδισμα ως το δίλεπτο, το καλάθι του Τζέιμς έφερε το ματς στο 101-100 με 1:43 για το τέλος. Οι Σπερς από εκεί και πέρα και ως το τέλος του αγώνα είχαν 3 άστοχα σουτ και 3 λάθη, για να γράψει ο Άλεν το 103-100 με 2/2 βολές με 1 δευτερόλεπτο πριν το τέλος. Στην εκπνοή ο Μπος τάπωσε το τρίποντο-προσευχή του Γκριν και οι Χιτ έφεραν τη σειρά στο 3-3.

Ο Τζέιμς τελείωσε το ματς με 32 πόντους, 11 ασίστ και 10 ριμπάουντ, για να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των τελικών του NBA από το 1993 που γράφει 30-10-10 στις κατηγορίες αυτές. Ο προηγούμενος ήταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ενώ πιο πριν το είχαν καταφέρει ο Τζέιμς Ουόρθι (1988) και ο Τζέρι Ουέστ (1969).

Μπαίνοντας στο 4ο δωδεκάλεπτο τίποτα δεν προδίκαζε κάτι τέτοιο. Ο Τζέιμς είχε 14 πόντους με 3/12 σουτ και -14 στη διαφορά πόντων όσο ήταν στο παρκέ. Στις τελευταίες δύο περιόδους έγραψε 18 πόντους με 8/14 σουτ και +13 στη διαφορά πόντων, όση δηλαδή πήραν οι Χιτ στο διάστημα αυτό.

Μετά το ματς ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το αν οι Σπερς θα έπρεπε να έχουν κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση, από ευρωπαίους δημοσιογράφους. Ο Πόποβιτς τις τελείωσε άμεσα λέγοντας «εμείς εδώ δεν κάνουμε φάουλ», αλλά η αλήθεια είναι ότι η τακτική του να μη γίνει φάουλ τον δικαίωσε και τις δύο φορές, ο Τζέιμς αστόχησε αμφότερες στα τρίποντα που επιχείρησε. Όμως, η τακτική του να αφήσει τον Ντάνκαν στον πάγκο ήταν αυτή που δεν τον δικαίωσε, γιατί οι Σπερς δεν μπορούσαν να πάρουν ριμπάουντ. Μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Μπος δεν θα μπορούσε να γίνει φάουλ (μόνο αν κάποιος προλάβαινε να κάνει στον Μπος), γιατί ο Άλεν πήρε και σούταρε, χωρίς να δώσει χρόνο για κάτι στο ενδιάμεσο. Άρα, παρότι κι εδώ έχουμε συζητήσει πολλές φορές τη λογική των Αμερικανών να μην κάνουν φάουλ, δεν νομίζω ότι σε αυτό το ματς τίθετο τέτοιο θέμα.

Ο Μπος ήταν καθοριστικός στο τέλος, είχε 10 πόντους και 11 ριμπάουντ στο ματς, βέβαια νωρίτερα τον είχε κάνει κι αυτόν και τον Άντερσεν γιο-γιο ο Ντάνκαν, ο Άλεν ήταν αυτός που ουσιαστικά έδωσε στους Χιτ την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο σε 7ο παιχνίδι, ο Μίλερ είχε 8 πόντους και 7 ριμπάουντ με 2/2 τρίποντα, το ένα από τα δύο με… ένα παπούτσι.

Σημαντική η βοήθεια του Μάριο Τσάλμερς που είχε 4/5 τρίποντα και 20 πόντους, ενώ ο Τζέιμς έμεινε στο παρκέ 50 λεπτά και είχε 11/26 σουτ και 9/12 βολές. Ο Ντάνκαν τελείωσε το ματς με 30 πόντους και 17 ριμπάουντ με 13/21, ενώ ο Λέοναρντ είχε 22 πόντους και 11 ριμπάουντ, αλλά έχασε πιθανότατα… τη βολή της χρονιάς. Νωρίτερα, πάντως, είχε προσφέρει μια πολύ ωραία φάση.

Ο Γκριν δεν βρήκε ελεύθερα σουτ, τελείωσε με 1/7, ο Τζινόμπιλι ήταν πολύ κακός με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ αλλά και 8 λάθη, ενώ ο Πάρκερ είχε 6/23 σουτ εντός παιδιάς (αλλά και 8 ασίστ, 0 λάθη). Εικόνες από τον αγώνα μαζί με τις δύο φάσεις στο φινάλε, την τάπα του Μπος, αλλά την αμέσως προηγούμενη που ο Τζινόμπιλι (κυριολεκτικά) χτυπόταν ότι του έγινε φάουλ:

Την Παρασκευή τα ξημερώματα στις 4:00 στο Μαϊάμι θα κριθεί ο τίτλος του NBA για φέτος στο 7ο παιχνίδι μιας πολύ ωραίας σειράς.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *