Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Η προεπιλογή της εθνικής

Η προεπιλογή της εθνικής

Από τη στιγμή που ανεβαίνει αυτό το άρθρο κάθε χρόνο καταλαβαίνομε ότι έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι και πλέον κινούμαστε σε ρυθμούς εθνικής ομάδας. Ο Αντρέα Τρινκέρι ανακοίνωσε τους 18 παίκτες που θα πάρει μαζί του στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας, με στόχο τη στελέχωση του ρόστερ που θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ.

Το Ευρωμπάσκετ, ως γνωστόν, θα γίνει στη Σλοβενία 4-22 Σεπτεμβρίου. Η προετοιμασία της εθνικής ομάδας ξεκινά στις 22 Ιουλίου, τις δύο πρώτες ημέρες οι 18 παίκτες θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις και στις 24 του μήνα θα αναχωρήσουν για το Καρπενήσι, όπου θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πρώτα λιθαράκια στο χτίσιμο της ομάδας.

Στους 18 βρίσκονται 6 παίκτες του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού, 2 από τον πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό, 2 από τον Πανιώνιο (πλέον και οι δύο στον Παναθηναϊκό), αλλά και 8 παίκτες που αγωνίζονταν στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και το όνομα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, προφανώς με την έλευση Τρινκέρι ξεπεράστηκε το θέμα με την ομοσπονδία, ενώ βλέπουμε και τον Σχορτσανίτη, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Η προεπιλογή είναι πολύ ισχυρή, κοιτώντας τα ονόματα είναι πολύ δύσκολο να «κόψει» κάποιος 6 παίκτες, μιας και η προεπιλογή παρουσιάζει πολύ βάθος. Ξεκάθαρα αυτή είναι η εθνική της επόμενης γενιάς, χωρίς Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή, με μόλις 5 παίκτες στους 18 να είναι πάνω από 30 (όταν θα αρχίσει το Ευρωμπάσκετ) και μεγαλύτερο όλων των Φώτση στα 32.

Αναλυτικά οι 18 που επέλεξε ο Τρινκέρι:

Βασίλης Σπανούλης (31, γκαρντ, 1.92, Ολυμπιακός)
Δημήτρης Κατσίβελης (22, γκαρντ, 1.97, Ολυμπιακός)
Νικ Καλάθης (24, γκαρντ, 1.98, Λοκομοτίβ Κιουμπάν)
Κώστας Σλούκας (23, γκαρντ, 1.90, Ολυμπιακός)
Νίκος Ζήσης (30, γκαρντ, 1.97, Μπιλμπάο)
Νίκος Παππάς (23, γκαρντ, 1.95, Παναθηναϊκός)
Κώστας Βασιλειάδης (29, γκαρντ, 2.00, Μπιλμπάο)

Μάικ Μπράμος (26, γκαρντ/φόργουορντ, 1.98, Παναθηναϊκός)
Κώστας Παπανικολάου (23, φόργουορντ, 2.06, Ολυμπιακός)
Στράτος Περπέρογλου (29, φόργουορντ, 2.03, Ολυμπιακός)
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (23, φόργουορντ, 2.02, Παναθηναϊκός)

Γιώργος Πρίντεζης (28, φόργουορντ, 2.06, Ολυμπιακός)
Αντώνης Φώτσης (32, φόργουορντ, 2.09, Αρμάνι Μιλάνου)
Κώστας Καϊμακόγλου (30, φόργουορντ, 2.05, Ουνίκς Καζάν)

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (29, σέντερ, 2.10, Μπαρτσελόνα)
Ίαν Βουγιούκας (28, σέντερ, 2.11, Ουνίκς Καζάν)
Γιάννης Μπουρούσης (30, σέντερ, 2.13, Αρμάνι Μιλάνου)
Σοφοκλής Σχορτσανίτης (28, σέντερ, 2.06, Παναθηναϊκός)

Βεβαίως, αρκετοί είναι και αυτοί που έμειναν έξω από την προεπιλογή. Ορισμένοι από αυτούς, άλλοι που ξεχώρισαν στο πρωτάθλημα αλλά δεν κλήθηκαν και άλλοι που δεν κλήθηκαν λόγω τραυματισμού ή κακής σεζόν είναι οι Μαυροειδής, Μάντζαρης, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Μπόγρης, Καλαμπόκης, Τσαλδάρης, Πελεκάνος, Βεργίνης, Χαραλαμπίδης, Τσαϊρέλης, Κυρίτσης, Παπαντωνίου, Λιακόπουλος.

Αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα κριτήρια (ηλικία, τραυματισμούς, σεζόν, προφίλ εθνικής για το μέλλον) θεωρώ ότι από τα 14 ονόματα που ανέφερα πιο πάνω μόνο ο Νώντας Παπαντωνίου θα έπρεπε να είναι στην προεπιλογή. Ήταν μακράν ο πιο βελτιωμένος παίκτης φέτος στην Α1, μπορεί το Περιστέρι να έπεσε, αλλά με μέσους όρους 11.5 πόντων, 4.3 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.2 κλεψιμάτων και στη λογική ότι η εθνική είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, αφού τώρα αλλάζει σελίδα, καλό θα ήταν έναν παίκτη που θα τον σκεφτούμε τα επόμενα χρόνια, να τον βάλουμε στο κλίμα από τώρα.

Ο Κώστας Κουφός ήταν ο μόνος που έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας με τα όσα ευτράπελα έγιναν πριν ένα-δυο μήνες με τα τηλέφωνα ανάμεσα στον παίκτη και την ΕΟΚ, σίγουρα θα ήταν δύναμη στη ρακέτα, αλλά στην εθνική πρέπει και να θες να παίζεις, δεν μπορούν να σε αναγκάσουν. Μικρό το κακό, θα έλεγα, αυτή η ομάδα έχει βάθος, έχει ταλέντο και έχει και δυνατότητες πολύ υψηλές. Το θέμα είναι πώς θα στηθεί, πώς θα μονταριστεί και πώς θα δέσει.

Μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από ένα ουσιαστικά καταστροφικό καλοκαίρι, ο αποκλεισμός από τη Νιγηρία στο προολυμπιακό ήταν ηχηρό χαστούκι στον εγωισμό μας, τόσο ηχηρό, όσο περίπου και οι 83 πόντοι διαφορά που έχασαν οι Νιγηριανοί από τους Αμερικανούς στο Λονδίνο.

Η εθνική θα κατέβει με πληγωμένο εγωισμό, λοιπόν, στο Ευρωμπάσκετ, ο Τρινκέρι θα έχει μαζί του ως θετικό ότι μετά την περσινή αποτυχία δύσκολα θα μπορέσει… να πάει χειρότερα, αλλά απ’ την άλλη, τα περσινά έχουν μειώσει κατά πολύ την υπομονή μας, δεν θα είναι εύκολο να δεχτούμε μια εθνική εκτός οκτάδας ή ακόμα και να παλεύει για τις θέσεις 5-8 την ώρα που άλλοι θα παίζουν για τα μετάλλια. Είναι ξεκάθαρο ότι το ρόστερ που βρίσκεται στην προεπιλογή επιβάλλεται να έχει πολύ υψηλούς στόχους με βάση το ταλέντο και τη δυναμική που έχει. Ας αφήσουμε πίσω μας την πρόσφατη καφρίλα του χουλιγκανισμού και ας απολαύσουμε τους μήνες που ανήκουν στην εθνική μας ομάδα…

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *