Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Εκτός εθνικής ο Ακιόλ με σκάνδαλο!

Εκτός εθνικής ο Ακιόλ με σκάνδαλο!

Στις 10 Ιουλίου η τουρκική ομοσπονδία ανακοίνωσε τους 20 παίκτες που ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς συμπεριέλαβε στην προεπιλογή για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Στο ρόστερ υπάρχουν τα περισσότερα αστέρια της ομάδας, 3 NBAερς και οι περισσότεροι από τους καλύτερους παίκτες. Ποιος απουσιάζει; Ο Τσενκ Ακιόλ. Και για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το αγωνιστικό σκέλος.              

Ο 26χρονος Ακιόλ διένυσε την ουσιαστικά καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ήταν από τους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Γαλατασαράι, έχοντας 9.2 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ με 44% στα δίποντα, 48% στα τρίποντα (με πάνω από 2 εύστοχα κατά μέσο όρο σε κάθε ματς) και 76% στις βολές φέτος.

Η μη κλήση του στην προεπιλογή δεν εξηγείται αγωνιστικά και θα προξενούσε πολλά ερωτηματικά, αν δεν είχε συμβεί το περιστατικό με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV μετά τη λήξη του 5ου τελικού του πρωταθλήματος (4-1 η Γαλατασαράι). Τότε ο Ακιόλ, που είχε 22 πόντους με 6/9 τρίποντα στο ματς, όταν είχε σταθεί μπροστά στους δημοσιογράφους για να κάνει δηλώσεις, είχε πάρει το μικρόφωνο του NTV από τα χέρια των δημοσιογράφων και το πέταξε στο παρκέ, αρνούμενος να μιλήσει μέχρι να απομακρυνθεί το εν λόγω κανάλι από τη μάζωξη.

Ο λόγος ήταν ότι ο Ακιόλ θέλησε με αυτή την κίνηση να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων της πλατείας Γκεζί από το NTV. Αυτό επιβεβαιώθηκε τις επόμενες ημέρες, όταν ο Ακιόλ είπε: «Τα γεγονότα στην Γκεζί μας έχουν στενοχωρήσει όλους πάρα πολύ. Χρησιμοποίησα το δικαιώμά μου να μην μιλήσω σε έναν αδαή σταθμό. Κάποιες φορές το να παραμένεις σιωπηλός μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατός τρόπος για να διαδηλώσεις την αντίδρασή σου από το να μιλήσεις».

Το βίντεο με την κίνηση του Ακιόλ:

Όταν ανακοινώθηκε η προεπιλογή της τουρκικής εθνικής ομάδας το όνομα του Ακιόλ δεν βρισκόταν μέσα στα 20 που κάλεσε ο Τάνιεβιτς, αλλά κανείς δεν πείστηκε ότι αυτό έγινε για αγωνιστικούς λόγους. Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός NTV ανήκει σε μια εταιρεία κολοσσό (Doğuş Holding AŞ) στην οποία ανήκει και η τράπεζα Garanti Bank, που είναι ο βασικός χορηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει τιμωρήσει πολλούς σταθμούς για τον (αντίθετο προς την κυβέρνηση και υπέρ των διαδηλωτών) τρόπο που καλύπτουν το θέμα, κάτι που δεν έχει συμβεί με το NTV, το οποίο ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πολιτική… αυτολογοκρισίας, προφανώς δείχνοντας το θέμα από την κυβερνητική του πλευρά (ξέρουμε καλά εμείς εδώ από μονόπλευρη παρουσίαση γεγονότων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς…).

Ο Ακιόλ είναι μέλος της εθνικής Τουρκίας ανελλιπώς από το 2005 (δεν αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ του 2009) και η απόφαση ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων, με τα μέσα στη γείτονα χώρα να αναφέρουν ότι ο Τάνιεβιτς πήρε άνωθεν εντολή για να μη συμπεριλάβει τον Ακιόλ στην προεπιλογή.

Η Garanti Bank αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έλεγε: «Ενημερώνουμε ότι η επιλογή των παικτών έγινε αποκλειστικά και μόνο από το τεχνικό επιτελείο και η Garanti Bank δεν έχει με κανέναν τρόπο αναμιχθεί στη διαδικασία», αλλά δεν έπεισε κανέναν, απλώς και μόνο έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Όπως και τα όσα είπε ο Ακιόλ μετά την ανακοίνωση της προεπιλογής, καθώς ανέφερε ότι μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση είχε συναντηθεί με άνθρωπο από το τεχνικό επιτελείο της εθνικής (τον Ερτουγκρούλ Ερντογκάν) αλλά και με τον Νιχάτ Ιζίτς, βοηθό του Τάνιεβιτς και αμφότεροι του είπαν ότι είναι στο ρόστερ! Ο Ακιόλ συμπλήρωσε: «Πήρα τηλέφωνο τον κύριο Ιζίτς για να τον ρωτήσω ποιος είναι ο λόγος πίσω από τη μη επιλογή μου. Η απάντησή του ήταν ‘η Πολιτεία’. Προσωπικά δεν θέλω ούτε να πιστέψω αυτή την απάντηση. Περιμένω περισσότερες εξηγήσεις γι’ αυτό από τον κύριο Ιζίτς». Ο Ιζίτς, όμως, μετά που η δήλωση αυτή του Ακιόλ βγήκε στη δημοσιότητα ανέφερε ότι ουδέποτε απάντησε στον Τούρκο παίκτη!

Το θέμα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις με τον μάνατζερ της εθνικής, τον Χαρούν Ερντενάι, να βγαίνει και να λέει ότι η μη κλήση του Ακιόλ είναι λόγω «προβλήματος στις σχέσεις» του με τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς. Όμως, σε αυτό αντέδρασε η Γαλατασαράι, εκδίδοντας ανακοίνωση και λέγοντας ότι τέτοια δικαιολογία «δεν αποτελεί επαρκή και ικανοποιητική εξήγηση» για τη μη κλήση του παίκτη της στην εθνική.

Οι περισσότεροι παίκτες έχουν μείνει σιωπηλοί και δεν έχουν σχολιάσει το θέμα, αλλά ο Σινάν Γκιουλέρ τάχθηκε μέσω Twitter ξεκάθαρα υπέρ του Ακιόλ: «Ελπίζω ο λόγος που δεν κλήθηκε να μην είναι αυτός που όλοι λένε ότι είναι. Είχε μια πολύ καλή σεζόν και δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλον από εμάς να είναι φέτος στην εθνική».

Η προεπιλογή των Τούρκων

Εκτός προεπιλογής έμειναν και ο Ενές Καντέρ (κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί από την άνοιξη ότι θα γίνει), αλλά και ο Κερέμ Τουντζερί, που πιθανότατα ολοκλήρωσε την καριέρα του στην εθνική το 2011.

Η προεπιλογή: Ντόγκους Μπαλμπάι, Μπιρκάν Μπατούκ, Σινάν Γκιουλέρ, Κερέμ Γκονλούμ, Σεμίχ Ερντέν, Ιζέτ Τουρκγιλμάζ, Ντούσαν Καντέλκιν, Σερχάτ Τσετίν, Τσεμάλ Ναλγκά, Μελίχ Μαχμούτογλου, Ιλκάν Καραμάν, Ογκούζ Σαβάς, Ομέρ Ονάν, Μπαρίς Ερμίς, Εμίρ Πρέλντζιτς, Εντέρ Αρσλάν, Ομέρ Ασίκ, Ερσάν Ιλιασόβα, Χέντο Τούρκογλου, Μουκρεμίν Ντενίζ Κιλιτσλί.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *