Home / NBA / Ο Ντ’ Αντόνι «αδειάζει» τον Χάουαρντ και κοιτά μπροστά…

Ο Ντ’ Αντόνι «αδειάζει» τον Χάουαρντ και κοιτά μπροστά…

Οι Λος Άντζελες Λέικερς αρχίζουν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών που άφησε, περισσότερο στον εγωισμό τους, η φυγή του Ντουάιτ Χάουαρντ, κοιτώντας παράλληλα προς τη νέα χρονιά. Την ώρα που ο Κόμπι Μπράιαντ βρίσκεται και επισήμως (από τα χείλη του Τζέρι Μπας) μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να γυρίσει πριν την προετοιμασία των Λέικερς στα παρκέ, ο Μάικ Ντ’ Αντόνι άνοιξε το στόμα του για να μιλήσει για τον Χάουαρντ με σκληρά λόγια.               

Σίγουρα, τα νέα για τον Κόμπι έχουν κάνει πολλούς στο Λ.Α. να αρχίζουν να βρίσκουν σταδιακά τη χαμένη τους αισιοδοξία, άλλους να ετοιμάζονται για… κωλοτούμπες, τα «δεν θα μπορέσει να επανέλθει» που είχαν ακουστεί τον Απρίλιο, να είστε σίγουροι ότι ο Μπράιαντ τα… έχει σημειώσει.

Από εκεί και πέρα ο Μάικ Ντ’ Αντόνι άκουσε όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την απόφαση του Χάουαρντ σιωπηλός, έκανε υπομονή, για να βγει εν τέλει να μιλήσει, προφανώς ζητώντας τον τελευταίο λόγο. Ότι έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι προσπάθησε μέσα στη χρονιά να «τελειώσει» τον Γκασόλ για χάρη του Χάουαρντ είναι ξεκάθαρο. Πέραν της μπασκετικής αξίας του καθενός (γούστα είναι αυτά), η διαφορά στον επαγγελματισμό, την ωριμότητα και την «καρδιά» των δύο, πλέον είναι εμφανής και στον Ντ’ Αντόνι.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ντ’ Αντόνι μιλάει (εμμέσως, βέβαια) για ανωριμότητα του Χάουαρντ, για έναν παίκτη που δεν προσπάθησε ποτέ πολύ, για κάποιον που βρίσκει δικαιολογίες χωρίς να δέχεται τις δικές του ευθύνες και μετά δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στον τύπο και τους φίλους του μπάσκετ, για κάποιον που δημιούργησε πρόβλημα μη αποδεχόμενος τον ρόλο του.

Βέβαια, μετά τον αρχικό «έρωτα» οι δυο τους είχαν αρχίσει να ψυχραίνονται αρκετά νωρίς, ο Ντ’ Αντόνι ένιωθε ότι ο Χάουαρντ δεν τον καταλάβαινε, ο Χάουαρντ δήλωνε ότι ήθελε τον Φιλ Τζάκσον στον πάγκο, ότι δεν του άρεσε ο τρόπος που επέλεγε να παίζει ο Ντ’ Αντόνι.

Ο Ντ’ Αντόνι θυμάται ότι αλλιώς ονειρευόταν τη συνύπαρξή του με τον Χάουαρντ: «Ο Στιβ Νας και ο Ντουάιτ Χάουαρντ μαζί στο pick ‘n’ roll και αυτό να είναι ένα από τα αγαπημένα μου plays; Σκεφτόμουν ‘Φίλε, τι πηγή πόντων και δυνατοτήτων θα είναι αυτή’». Όμως, πολύ γρήγορα προσγειώθηκε ανώμαλα.

Ίσως φανταζόταν ότι αφού ο Νας έκανε τα θαύματα που έκανε με τον Αμάρε Στανταμάιρ, θα κατάφερνε περισσότερα με τον Χάουαρντ. Ίσως φανταζόταν ότι αφού είχε δεχτεί ακόμη κι ο Σακίλ Ο’ Νιλ να κάνει προσαρμογές στο παιχνίδι του όταν συνυπήρξαν για να χωρέσει στο σύστημά του, ήταν αυτονόητο ότι θα τις κάνει και ο 27χρονος Χάουαρντ. Αλλά όχι, και ο Ντ’ Αντόνι ξεκάθαρα κατηγορεί τον σέντερ του.

«Υπήρχε πάρα πολλή κόντρα, συναισθηματικά. Οι άνθρωποι δεν δέχονται τους ρόλους τους. Είναι αστείο, γιατί πολλές φορές οι παίκτες θα πουν ‘δεν ξέρω το ρόλο μου’. Δεν είναι ότι δεν τον ξέρεις, είναι ότι δεν τον δέχεσαι», το πρώτο «καρφί» του Ντ’ Αντόνι στον Χάουαρντ που ποτέ δεν δέχτηκε ότι έπρεπε να παίζει μαζί με τον Νας στο pick ‘n’ roll, αλλά φανταζόταν όλη την επίθεση να περνά από το low-post και αυτόν.

«Το μόνο που με κάνει να χάνω τα λογικά μου είναι η ερώτηση ‘γιατί δεν επέλεξες να παίξεις περισσότερο με αυτόν;’. Μα πώς να το κάνω; Αφού ήταν τραυματίας. Γιατί να παίξουμε με αυτόν αφού ήταν τραυματίας; Πρέπει να το μετρήσεις κι αυτό. Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο όταν έχουμε στην ομάδα τον Κόμπι, τον Νας, τον Γκασόλ; Δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό», συνέχισε ο Ντ’ Αντόνι να «αδειάζει» τον ψηλό του.

Ο Ντ’ Αντόνι σχολίασε και το γεγονός ότι ο Χάουαρντ ζήτησε από τους Λέικερς να πάρουν τον Φιλ Τζάκσον στη θέση του για να μείνει (όπως ζήτησε και να διώξουν τον Μπράιαντ): «Θα ήταν πολύ εύκολη αλλαγή αν ήθελαν να τον κρατήσουν εδώ. Αλλά δεν νομίζω ότι επέλεξαν εμένα από τον Χάουαρντ. Δεν νομίζω ότι έφτασε ποτέ ως εκεί το δίλημμα».

Όσον αφορά στην επιλογή του Χάουαρντ για τη συνέχεια της καριέρας του; Ο Ντ’ Αντόνι συνεχίζει να βάλλει κατά του παίκτη του: «Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι το Χιούστον κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, παίζει με ακριβώς το ίδιο στιλ που παίζω εγώ. Και ο Χάουαρντ θέλει να πάει στο Χιούστον επειδή εγώ παίζω όπως δεν του αρέσει; Οκ, του είπαν δηλαδή ότι θα παίζουν αλλιώς; Γιατί μην μου πει κανείς ότι παίζουν τόσο διαφορετικά από αυτό που συνηθίζω εγώ».

Όσο για το τέλος; Ο Ντ’ Αντόνι συμβουλεύει τον Χάουαρντ να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος παίκτης, μήπως και δει το τι παίκτης είναι στην πραγματικότητα: «Είναι μεγάλη δύναμη στην άμυνα και μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ, πολύ καλός, να κυριαρχήσει στο πρωτάθλημα. Αλλά είναι ένας τομέας του παιχνιδιού που δεν του αρέσει τώρα. Θέλει να κυριαρχήσει με άλλο τρόπο, με το low post και όλα αυτά που λέει. Αλλά πρέπει να γίνει πολύ καλύτερος εκεί για να το κάνει, και ίσως γίνει. Αλλά το μεγαλείο του είναι στην άμυνα και το να είναι μια τρομερή δύναμη της φύσης. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν να το αγκαλιάσει και να το δεχτεί αυτό, θα τον βοηθούσε. Αλλά γενικά, είναι καλός».

Όσον αφορά στη χρονιά που έφυγε ο Ντ’ Αντόνι αναγνωρίζει όλες τις δυσκολίες, αλλά τα έχει και με την τύχη του για τον τραυματισμό του Στιβ Νας, που τραυματίστηκε στο 2ο παιχνίδι και έχασε 7 εβδομάδες. Ο Ντ’ Αντόνι τον ήθελε στο παρκέ (οι δύο τους είχαν 4 χρόνια κοινής πορείας) για να μεταδώσει τη φιλοσοφία του στους άλλους, αλλά ο Νας δεν μπορούσε να βοηθήσει: «Να σου πω την αλήθεια, προσπαθούσαμε να το αρμέξουμε με κάθε τρόπο μέχρι να γυρίσει ο Στιβ, να δούμε τι μπορεί να μας δώσει το σύστημα. Και είπαμε ‘δεν λειτουργεί’. Για όποιον λόγο θες, οι άνθρωποι δίσταζαν να δεχτούν συγκεκριμένους ρόλους, οπότε έπρεπε να βρούμε κάτι άλλο. Φτάσαμε στα 40 παιχνίδια και είχαμε μπει σε μια απίστευτα άσχημη κατάσταση, είχαμε χωθεί σε λάκκο, και αυτό τα έκανε όλα πολύ πιο δύσκολα». Με τον Νας υγιή οι Λέικερς έκλεισαν τη σεζόν με 28-12 και ο Ντ’ Αντόνι πιστεύει ότι ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική αν δεν χτυπούσε ο Κόμπι: «Είχαμε βρει ισορροπία, αν μέναμε υγιείς θα ήταν αλλιώς τα φετινά πλέι οφς». Αλλά συμπληρώνει ότι στην ουσία δεν φαντάστηκε ποτέ την ομάδα του 2012-13 να κυριαρχεί πετώντας άλλο ένα καρφί στον Χάουαρντ «ίσως λόγω τραυματισμών, ίσως λόγω των παικτών που δεν δέχονταν τον ρόλο τους».

Πλέον, δηλώνει ενθουσιασμένος με τον ερχομό του Κρις Κάμαν στο Λ.Α.. Αφότου ο Παού Γκασόλ κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του με τον τρομερά επαγγελματικό τρόπο που φέρθηκε μέσα στη σεζόν όταν ο Ντ’ Αντόνι ήθελε να τον παραγκωνίσει, ο κόουτς των Λέικερς βλέπει αισιόδοξα τη συνέχεια (πετώντας άλλη μία μπηχτή στον Χάουαρντ): «Και ο Κάμαν και ο Παού σουτάρουν και από μακριά και από κοντά. Μπορώ να βάλω χαμηλά τον Παού και να σουτάρει ο Κάμαν από μακριά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσα να το κάνω πέρσι γιατί ο Παού ήταν ο μόνος που μπορούσε να παίξει μακριά, γιατί είχαμε τον Χάουαρντ στο παρκέ. Τώρα νομίζω ότι θα δουλέψει πολύ καλύτερα στη φροντλάιν μας, νομίζω ότι τα νούμερα του Παού θα εκτοξευθούν».

Ο Χάουαρντ του έδωσε τη δυνατότητα με την ανώριμη συμπεριφορά του (κυρίως αυτή που είχε μέσα στη σεζόν), ο Ντ’ Αντόνι και οι Λέικερς άρπαξαν την ευκαιρία να τον κάνουν… πηγή όλων των κακών για την ομάδα και να στηρίξουν το υπάρχον ρόστερ τους. Το δεύτερο μέρος της παρουσίας του Ντ’ Αντόνι στον πάγκο των Λέικερς αρχίζει και αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. “Δεν με νοιάζει τι θα πει κάποιος σε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Δεν ξέρει τι γινόταν μέσα στην ομάδα, δεν ήταν όλα τόσο απλά όσο παρουσιάζονταν. Με νοιάζει τι θα πουν οι άνθρωποι της ομάδας, οι άλλοι προπονητές και όσοι δουλεύω μαζί τους. Είμαι πάρα πολύ ανταγωνιστικός, έκλεισε μιλώντας για το αν θέλει να αποδείξει στον κόσμο της ομάδας ότι ήταν η κατάλληλη επιλογή για τη θέση.

Η νέα χρονιά αναμένεται “καυτή” για τους Λέικερς. Γιατί φέτος και ο Κόμπι και ο Νας και ο Γκασόλ έχουν απαντήσεις να δώσουν και νιώθουν τον εγωισμό τους θιγμένο. Όπως και ο Ντ’ Αντόνι…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *