Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Ευρωμπάσκετ με απουσίες και πολλούς μνηστήρες!

Ευρωμπάσκετ με απουσίες και πολλούς μνηστήρες!

Αργεί ακόμα να έρθει το Ευρωμπάσκετ, καθώς οι ομάδες έχουν μπροστά τους περίπου 35 ημέρες μέχρι το πρώτο τζάμπολ της Σλοβενίας, αλλά ήδη ξέρουμε τους περισσότερους από τους αστέρες που δεν θα ταξιδέψουν ως τη Σλοβενία. Από εδώ και στο εξής, οι τυχόν επόμενες απώλειες θα αφορούν κατά βάση σε τραυματισμούς, ή διαφωνίες κατά τη διάρκεια των καμπ προετοιμασίας. Τα αστέρια που δεν θα αγωνιστούν στη Σλοβενία είναι αρκετά, το Ευρωμπάσκετ, όμως, παραμένει λαμπερό, με ακόμα περισσότερους μνηστήρες για τον τίτλο.

Ας αρχίσουμε από την Ισπανία, που είναι και η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εκτός θα μείνουν και ο Παού Γκασόλ, αλλά και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο πρώτος έκανε επέμβαση και στα δύο γόνατα μετά τη σεζόν του NBA, ο δεύτερος επίσης έκανε εγχείρηση (στον αστράγαλό του), για να ξεπεράσει τα προβλήματα της σεζόν που τελείωσε. Μαζί τους εκτός θα μείνει και ο Σερζ Ιμπάκα, αλλά αυτό μάλλον θετικό είναι, καθώς έτσι η Ισπανία θα έχει την ευκαιρία να δώσει φανέλα δωδεκάδας στο Νίκολα Μίροτιτς. Παρόντες θα είναι οι Ρούντι, Λιουλ, Ροντρίγκεθ, αλλά και ο Μαρκ Γκασόλ, ενώ θα λείπει ο Φελίπε Ρέγιες που τελείωσε από την εθνική. Οι Ισπανοί παραμένουν ένα από τα φαβορί για το χρυσό. Αν το καταφέρουν, θα είναι το τρίτο συνεχόμενο που θα πάρουν, επίδοση που μόνο οι Σοβιετικοί και οι Γιουγκοσλάβοι έχουν επιτύχει (τα 3 συνεχόμενα χρυσά) και είναι κάτι που δεν το έχουμε δει από το 1977.

Πάμε και στα δικά μας. Το θέμα με τον Νικ Καλάθη δεν λύθηκε ποτέ, θεωρώ με ευθύνη της ομοσπονδίας, αλλά το ζήτημα είναι ότι μετά από μία πολύ καλή χρονιά του, η εθνική θα στερηθεί αυτόν που θα ήταν το βασικό της πλέι μέικερ. Εκτός και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που δεν πέρασε από τις ιατρικές εξετάσεις, φέτος έχει την κάλυψη της ΕΟΚ (σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν) που λέει ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάστασή του, αλλά η λογική λέει ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Παρόλα αυτά, με τον δις MVP φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας τα τελευταία δύο χρόνια, Βασίλη Σπανούλη, να ηγείται της προσπάθειας, η εθνική με τον Τρινκιέρι στον πάγκο της, θα προσπαθήσει να βάλει ένα τέλος την ανομβρία μεταλλίων, να σβήσει τις κακές μνήμες του 2012, να επιστρέψει στην ελίτ του μπάσκετ. Έχει τα φόντα για να το κάνει, περισσότερα θα πούμε μέσα στο καλοκαίρι.

Οι Εγγλέζοι αναμένεται να περάσουν ένα δύσκολο Ευρωμπάσκετ, καθώς απόντες από το ρόστερ τους θα είναι και ο Λούολ Ντενγκ, αλλά και ο Τζολ Φρίλαντ. Ο πρώτος ήταν σε κάκιστη κατάσταση στα πλέι οφς, είχε πονοκεφάλους (παραπονιόταν μάλιστα ότι δυσκολεύεται ακόμα και να περπατήσει μετά από εξετάσεις για μηνιγγίτιδα), Τέλος πάντων, ο Ντενγκ δεν θα είναι στο Ευρωμπάσκετ, παρότι ο ίδιος το ήθελε: «Κάποιες αποφάσεις είναι από αυτές που πρέπει να πάρεις με το κεφάλι σου και όχι με την καρδιά σου. Μετά από τις εξετάσεις που έκανα δεν είναι ασφαλές για εμένα να περάσω τόσα το καλοκαίρι. Θα είναι δύσκολο να το αντέξει το σώμα μου», είπε.

Ο Φρίλαντ θέλει να ξεχάσει τη σεζόν που είχε με τους Τρέιλ Μπλέιζερς, αλλά αποφάσισε να μείνει στις Η.Π.Α. και να προπονηθεί το καλοκαίρι, ώστε να παίξει περισσότερο και καλύτερα το 2013-14. Κατανοητή η απόφαση, παρότι αρκετοί είπαν (και ίσως έχουν δίκιο) ότι η Σλοβενία θα του έκανε μεγαλύτερο καλό. Ιδίως με τον Τζο Πράντι στον πάγκο των Βρετανών, ο οποίος έχει φήμη ότι βοηθάει στην εξέλιξη τους παίκτες με τους οποίους έχει δουλέψει στο NBA. «Αυτή τη στιγμή είναι καθοριστικό για μένα να μείνω στη δουλειά που κάνω για το NBA, καθώς η καριέρα μου βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο», είπε ο Φρίλαντ και οι Βρετανοί δεν τα βλέπουν καλά τα πράγματα. Είναι στον πρώτο όμιλο με Βέλγιο, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία και Ισραήλ.

Και μιας και αναφέρθηκε η Γαλλία, οι Γάλλοι πρέπει να είναι από τους λίγους που χαμογελούν, καθώς μετά από μία εξοντωτική χρονιά, στην οποία έφτασε ως τους τελικούς του NBA, ο Τόνι Πάρκερ ουσιαστικά είπε «ποια ξεκούραση;» και ανακοίνωσε ότι θα παίξει με την εθνική στη Σλοβενία! Απ’ την άλλη, εκτός θα είναι ο Ρονί Τουριάφ, με τους Γάλλους να καλούν στη θέση του τον Γιοχάν Πετρό.

Οι Ρώσοι μέχρι στιγμής αποτελούν το ανέκδοτο της χρονιάς. Μετά την απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μπλατ μάλλον άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στη Ρωσία, ο Φώτης Κατσικάρης κάθισε στον πάγκο της εθνικής για ελάχιστο διάστημα, μετά τη φυγή του προέδρου της ομοσπονδίας ο Κατσικάρης παραιτήθηκε γιατί δεν άντεξε τον πόλεμο που του γινόταν «γιατί ήμουν ξένος» όπως είπε. Ο Βασίλι Καράσεφ θα είναι (μέχρι νεωτέρας) ο προπονητής που θα καθίσει στον πάγκο των Ρώσων, αφού πρώτα περάσαμε λίγο και από Μπαζάρεβιτς μεριά…

Από εκεί και πέρα ο Τιμοφέι Μοζγκόφ δήλωσε ότι δεν θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ γιατί θέλει, λέει, να κάνει προπονήσεις στο NBA για να κερδίσει θέση στην πεντάδα των Νάγκετς του χρόνου. Απ’ την άλλη, ο Αλεξέι Σβεντ δήλωσε ότι θα παίξει, θα ενσωματωθεί με την ομάδα την 1η Αυγούστου (του έδωσαν μικρή άδεια οι Ρώσοι, όχι όπως εμείς με τον Καλάθη), σχολίασε αρνητικά τα όσα έγιναν με τον Κατσικάρη, αλλά δήλωσε πιστός στην εθνική. Βεβαίως, οι Ρώσοι θα είναι και χωρίς τον Αντρέι Κιριλένκο. Όλο αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την αποστολή τους, σε έναν όμιλο (τέταρτος) με Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.

Οι Ιταλοί ονειρεύονται επιστροφές στις δόξες και τα μετάλλια. Φέτος στο ρόστερ θα έχουν και τον Μάρκο Μπελινέλι και τον Αντρέα Μπαρνιάνι. Όμως, θα λείπει ο Ντανίλο Γκαλινάρι, που είναι τραυματίας. Ανεβασμένη αναμένεται ότι θα είναι η Ιταλία, αλλά πρώτα θα πρέπει η ίδια να βρει ισορροπίες στα αποδυτήριά της.

Οι Τούρκοι κατεβαίνουν με τον Τάνιεβιτς, ο οποίος ήθελε να φύγει μετά το 2010, με την ομοσπονδία να θέλει να πάρει τον Μεσίνα, τελικά, ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Το σκάνδαλο εδώ αφορά τη μη συμμετοχή του Τσενκ Ακιόλ, τα είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο. Μπορεί να κάνει τη διαφορά ένα ρόστερ που μετά το 2009 μοιάζει να… βαριέται; Ίδωμεν. Ταλέντο πάντως έχει και μπόλικο, με τους Τούρκογλου και Ιλιασόβα να είναι στο ρόστερ, μαζί με Πρέλντζιτς, Ονάν, Σαβάς, Ναλγκά, Ασίκ, Αρσλάν, Ερμίς, Γκονλούμ, Ερντέν, Γκιουλέρ.

Οι Λιθουανοί έχουν σχεδόν όλη την… παλιοπαρέα, και Κλέιζα και Ν. Λαβρίνοβιτς, αλλά και τους Σεϊμπούτις, Πότσιους, Μασιούλις, Γκεσεβίτσιους, Μοτιεγιούνας, Καλνιέτις, Γιαφτόκας, Ντελινινκάιτις. Αναμένεται και ο Βαλανσιούνας από το σάμερ λιγκ, αλλά αν δεν πατήσει παρκέ στην προετοιμασία, ο Καζλάουσκας δεν θα σταματήσει να ανησυχεί.

Περνώντας μια γρήγορη βόλτα από τις υπόλοιπες ομάδες, θα δούμε τη Λετονία χωρίς τον Άντρινς Μπιέντρινς, που έμεινε στο NBA για να δουλέψει για το επόμενο συμβόλαιό του μετά από μια κακή χρονιά, θα δούμε τους Ισραηλινούς χωρίς τον Γκαλ Μέκελ, που υπέγραψε στους Μάβερικς και θα μείνει εκεί για να προπονηθεί, θα δούμε τους Γεωργιανούς χωρίς τον Τορνίκε Σενγκέλια, αλλά και τους Ουκρανούς χωρίς τον Ολέκσι Πετσέροφ. Οι Σέρβοι ελπίζουν να αποθεραπευτεί ο Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά προσφάτως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε ότι φοβάται ότι δεν θα είναι καλά τα μαντάτα, μιας και η αποκατάσταση του Τεόντοσιτς πάει με πιο αργούς ρυθμούς από εκείνους που ήλπιζε το ιατρικό επιτελείο.

Απ’ την άλλη, το Μαυροβούνιο θα έχει στο ρόστερ του και τον Νίκολα Πέκοβιτς και τον Νίκολα Βούτσεβιτς, αμφότεροι μετά από μαγικές χρονιές στο NBA. Ο Πέκοβιτς είχε 16.3 πόντους και 8.8 ριμπάουντ με τους Τίμπεργουλβς, ο Βούτσεβιτς, που πια δεν είναι το άγουρο ταλέντο που είδαμε προ διετίας, είχε 13.1 πόντους, 11.9 ριμπάουντ και 1.0 τάπες με τους Μάτζικ. Μαζί τους στην προεπιλογή και ο Ντάσιτς, ο Μίλκο Μπιέλιτσα, ο Τοντόροβιτς, αλλά και ο Τέιλορ Ρόκστι.

Άφησα για το τέλος τους οικοδεσπότες Σλοβένους, που πάντα είναι μαχητικοί, αλλά πάντα κάτι τους λείπει για το βάθρο και το χρυσό. Φέτος, απ’ τη μία παίζουν στην έδρα τους, απ’ την άλλη πολλοί είναι αυτοί που δεν θα αγωνιστούν. Εκτός θα μείνει ο τραυματίας Έραζεμ Λόρμπεκ που έκανε εγχείρηση στο γόνατο, εκτός και ο Μπένο Ούντριχ, παρότι τόσους μήνες έλεγε ότι θα παίξει. Απ’ την άλλη, ο Γκόραν Ντράγκιτς θα συμμετάσχει και θα ηγηθεί της προσπάθειας των γηπεδούχων για μετάλλιο, με τους Ζόραν Ντράγκιτς, Γιοκσίμοβιτς, Βίντμαρ, Μπλάζιτς, Μούριτς, Μπέγκιτς, αλλά και τους Λάκοβιτς, Νάχμπαρ, δίπλα του.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *