Home / Α1 / Άλλοι το στολίζουν, κι άλλοι το βρωμίζουν

Άλλοι το στολίζουν, κι άλλοι το βρωμίζουν

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2008

Το πρώτο ντέρμπι τελείωσε και ο Παναθηναϊκός, δίκαια και θεαματικά νικητής, κατάφερε να μείνει στο κυνήγι της 1ης θέσης στην κανονική περίοδο. Αυτή είναι ουσιαστικά η μόνη είδηση του αγώνα. Όλα τα άλλα τα ξέραμε, τα περιμέναμε, άλλο περισσότερο, άλλο λιγότερο. Οι δύο θετικοί πρωταγωνιστές ήταν ανάποδα (σέντερ για τον Παναθηναϊκό, περιφερειακός για τον Ολυμπιακό), αλλά είχαμε γράψει (ο BEN) για τη σημασία που θα έχει η εμφάνιση των Διαμαντίδη-Παπαλουκά, με τον δεύτερο να είναι ο βασικότερος λόγος που έχασε η ομάδα του. Όταν κόβεται ο λώρος ανάμεσα στο μυαλό του πλέι μέικερ και την υπόλοιπη ομάδα, τότε εκεί βρίσκεται η αιτία των προβλημάτων.

Προσωπικά απόρησα με ορισμένες από τις επιλογές των προπονητών, όπως η επιμονή του Γιαννάκη στον Παπαλουκά, το γεγονός ότι δεν έπαιξε ο Σχορτσανίτης στο δεύτερο ημίχρονο ή η άρνηση του Ομπράντοβιτς να βάλει τον Χατζηβρέττα πάνω στον Χαλπερίν όταν έβλεπε ότι δεν του έβγαινε τίποτα άλλο αμυντικά. Το ντέρμπι τελείωσε, η χρονιά καλά καλά δεν έχει αρχίσει, και οι δύο ομάδες δεν… συγκίνησαν με το μπάσκετ που έπαιξαν. Θέλουν και οι δύο δουλειά, αλλά μπορούμε να κρατήσουμε το εξής: ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο κάνει τα καλύτερά του παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Μην βιαστεί κάποιος να πει… «τύχη», αυτό το γεγονός «φωνάζει» από κάθε πλευρά του: Ομπράντοβιτς. Και είναι τεράστια υπόκλιση στον Σέρβο κόουτς. Παρακάτω έχουμε τα σημεία που μας άρεσαν και εκείνα που μας κούρασαν στο ματς, σε μία γρήγορη παρουσίαση του αγώνα.

Πριν αρχίσουμε, θα πω δυο λόγια για το ματς της ΑΕΛ με τα Τρίκαλα. Ο Αλεξανδρής φώναζε για τους Ζάρα και Λαμπρόπουλο που έλειπαν ως την 6η αγωνιστική, αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι έκανε πλάκα. Όμως, μαζί οι δύο είχαν 17 πόντους με 4 χαμένα σουτ και 5 ριμπάουντ, ενώ αμφότεροι έπαιξαν από 20 λεπτά. Αυτό δείχνει ότι ήταν βασικά κλειδιά στον σχεδιασμό του καλοκαιριού. Τα Τρίκαλα έχουν 0-6, αλλά έχουν παλέψει 4 από αυτά τα ματς και έχασαν στις λεπτομέρειες. Δεν ξέρω αν θα έχει υπομονή η διοίκηση της ομάδας, αλλά δείχνουν καλά στοιχεία. Με την ΑΕΛ ήταν καλύτεροι, αλλά κάτι το 37-23 στα ριμπάουντ υπέρ της ΑΕΛ, κάτι οι μόλις 4 βολές (29 η ΑΕΛ) που έριξαν στο ματς, κάτι το ένστικτο του Κόμματου, έγραψαν τη νίκη των Λαρισαίων. Και θα σταθώ στον Κόμματο: μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε για τον Νέστορα, ότι δεν μαρκάρει, δεν ενδιαφέρεται πολλές φορές, ότι είναι αργός ή ό,τι άλλο. Όμως θα πρέπει όλοι να παραδεχτούν ότι ελάχιστοι παίκτες έχουν το χάρισμα να σουτάρουν (και να σκοράρουν) ανεξαρτήτως των στατιστικών τους. Για όσους δεν παρακολούθησαν το ματς, ο Κόμματος σε μια κακή βραδιά, έβαλε το πρώτο του καλάθι στον αγώνα με τρίποντο για το 73-71 με 10 δευτερόλεπτα να απομένουν. Χαρακτηριστικό μεγάλου παίκτη.

Πάμε πάλι στο ντέρμπι.

Ευχαριστήθηκαν τα μάτια μας να βλέπουν τους δύο καλύτερους παίκτες του αγώνα. Ο Νικόλα Πέκοβιτς, πραγματικός γίγαντας, είχε 21 πόντους και 3 ριμπάουντ με 9/9 δίποντα και 3/5 βολές σε 18 λεπτά συμμετοχής και ήταν ο παίκτης που έγειρε όσο κανείς την πλάστιγγα στο πράσινο. Ο Γιοτάμ Χαλπερίν ήταν να τον πιεις στο ποτήρι με 20 πόντους και 3 ριμπάουντ με 2/2 βολές, 3/4 δίποντα και 4/4 τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής, αλλά ήταν πολύ μόνος. Το μέλλον ανήκει και στους δύο, που αν όλα πάνε όπως δείχνουν θα εξελιχθούν σε υπερπαίκτες.

Ευχαριστήθηκαν τα μάτια μας να βλέπουν παικταράδες. Από τις ωραίες ενέργειες του Σχορτσιανίτη μέχρι το τρομερό φόλοου κάρφωμα του Φώτση, από τα τρίποντα του Νίκολας μέχρι τις κινήσεις του Βούισιτς, το παρκέ ήταν στολισμένο με τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Η πιο διαφημισμένη μετεγγραφή στην Ευρώπη ήταν εκεί, το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν του ισραηλινού μπάσκετ εκεί, του λιθουανικού μπάσκετ επίσης, οι καλύτεροι Αμερικανοί στην Ευρώπη εκεί, οι καλύτεροι πλέι μέικερ στην Ευρώπη εκεί, οι δύο καλύτεροι αμυντικοί στην Ευρώπη εκεί, οι καλύτεροι και πιο κυρίαρχοι ψηλοί στην Ευρώπη εκεί, τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη εκεί. Εκεί ήταν συνολικά 19 παίκτες διεθνείς με αντρικές ομάδες, συν τους Γκριρ, Τσίλντρες, Νίκολας, Μπατίστ και Σάκοτα. Εκεί ήταν 10 από τους 12 της εθνικής Ελλάδας, ο ομοσπονδιακός μας προπονητής μαζί με τον Ομπράντοβιτς, δύο από τους καλύτερους της Ευρώπης, εκεί ήταν δύο υπερπλήρη προπονητικά επιτελεία. Το ματς ήταν η απόλυτη διαφήμιση του ελληνικού μπάσκετ από πλευράς ονομάτων.

Ευχαριστήθηκαν τα μάτια μας να βλέπουν τους δύο τιτάνες της Ευρώπης στην πρώτη τους μονομαχία.

Ευχαριστήθηκαν τα μάτια μας, την πιο δυνατή εικόνα του αγώνα: τους παίκτες των δύο ομάδων να κάνουν “μεικτά” πηγαδάκια, να μιλάνε και να γελάνε, την ώρα που οι κάφροι έριχναν αντικείμενα.

Μας κούρασαν για άλλη μια φορά ο γύφτος με το λέιζερ και οι κάφροι με τα κέρματα και τα μπουκάλια. Τον αγώνα θα τον δει όλος ο κόσμος για διάφορους λόγους (πρώτο ντέρμπι Τσίλντρες, μαγνητοσκοπημένος στο Eurosport), αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να μην ντρέπονται για την εικόνα του πρωταθλήματός τους. Όταν βλέπεις τα παιδιά των δύο ομάδων να είναι παρέες-παρέες και να κουβεντιάζουν γελώντας, την ώρα που εσύ αφρίζεις, καφρίζεις και πετάς στους «εχθρούς» ό,τι βρεις πάνω σου και δίπλα σου, αν είχες λίγο μυαλό (σε μέγεθος καρυδιού) θα ένιωθες πολύ μ**άκας. Αλλά δεν έχεις…

Μας κούρασε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, που δεν μπόρεσε να βρει ούτε για μια στιγμή ρυθμό. Γίνεται ο παίκτης που έχει 6 ασίστ να είναι ο χειρότερος του γηπέδου; Γίνεται. Μακράν ο πιο κακός στο παρκέ ο Παπαλουκάς, έκανε τα πράγματα χειρότερα, όταν εκνευρισμένος μετά από λάθη του «τα έριχνε» σε συμπαίκτες του. Έπρεπε να έχει πιο καθαρό μυαλό (λες και είχε άγχος για το πρώτο του ντέρμπι μετά από καιρό), έπρεπε ο Γιαννάκης να μην τον αφήσει για 27 λεπτά στο παρκέ.

Μας κούρασαν τα συνεχή τρίποντα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» σούταραν 30 φορές από τη γραμμή του τριπόντου, σε μια βραδιά που ήταν αρκετά άστοχοι. Τα 11 εύστοχα δεν δικαιολογούν 30 προσπάθειες. Ο μοναδικός αντίλογος είναι η δυσκολία σουτ από πιο κοντά, αφού ο Ολυμπιακός έκλεινε τους διαδρόμους και άφηνε τα σουτ.

Μας κούρασε η επιλογή του Ολυμπιακού σε κάθε «αιώνιο» ντέρμπι να αφήνει πάρα πολλά αμαρκάριστα τρίποντα στον αντίπαλο. Μεγάλο ρίσκο, δεν κόστισε τη νίκη, αλλά δείχνει έλλειψη ικανότητας πλήρους ανάπτυξης της ομάδας στην αμυντική πλευρά του γηπέδου.

Μας κούρασαν αρχικά οι διαιτητές, που ιδίως στο πρώτο ημίχρονο σφύριζαν κάθε επαφή φάουλ. Καλό είναι να φοβάσαι ότι θα σε κακοχαρακτηρίσουν και να προσέχεις τι σφυρίζεις, αλλά όχι κι έτσι. Το μπάσκετ είναι αντρικό άθλημα, αφήστε το physical παιχνίδι σε τέτοιες τιτανομαχίες. Να γλιτώσετε την γκρίνια των παικτών δεν υπάρχει περίπτωση. Πάντως, μιας και η κουβέντα για τη διαιτησία, ήταν άριστη, η καλύτερη των τελευταίων χρόνων σε ντέρμπι. Απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μας κούρασαν οι διαφημίσεις του ΑΝΤ1. Μπορεί το κανάλι να κάνει προσπάθεια φέτος με τα δικαιώματα Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Άρη, Πανελληνίου, αλλά όσες διαφημίσεις κι αν έχεις κλείσει, πρέπει να μάθεις να σέβεσαι το άθλημα και τους τηλεθεατές σου. Πολλές διαφημίσεις «έκλεβαν» αγωνιστικό χρόνο, με αποκορύφωμα τη γελοιότητα στο 4ο δεκάλεπτο, όταν κανείς δεν είδε το ξέσπασμα που έκρινε το ματς με το 5-0 του Παναθηναϊκού και τις 3 χαμένες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Το κανάλι μαθαίνει ακόμα, αλλά καλό θα είναι τέτοια καραγκιοζιλίκια να λείψουν. Η κακή διαχείριση των διαφημίσεων (και η συνεπαγόμενη ανικανότητα του σκηνοθέτη) φαίνεται και από το γεγονός ότι υπήρξαν 2 τάιμ άουτ που η εικόνα έμεινε στο γήπεδο, αφού οι διαφημίσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν… τελειώσει.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *