Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Eurobasket on AoB: Όμιλος Α

Eurobasket on AoB: Όμιλος Α

Το Ευρωμπάσκετ ξεκινά και το Age of Basketball ρίχνει την τελευταία ματιά στις 24 ομάδες που θα σταθούν στο πρώτο τζάμπολ. Ας ξεκινήσουμε από τον Α Όμιλο της διοργάνωσης, όμιλο στον οποίο θα δούμε τη Γαλλία να φιγουράρει μεγάλο φαβορί, και 5 ομάδες κάτω από αυτή που ανέλπιστα έχουν όλες ελπίδες πρόκρισης.

ΓΑΛΛΙΑ

Ποια είναι:
Είναι ακόμα η ομάδα του Βενσάν Κολέ. Είναι η ομάδα του Τόνι Πάρκερ, είναι η ομάδα που πάντα θέλει να πρωταγωνιστεί αλλά κάθε φορά στο πρώτο ματς που πάει ντέρμπι στα τελευταία λεπτά χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Έμπειρη, αλλά και με νέο ταλέντο, η Γαλλία με Πάρκερ, Μπατούμ πρωταγωνιστές, αλλά και τους Αντουάν Ντιο, Μπορίς Ντιό, Φ. Πιετρούς, Ερτέλ, Ζελαμπάλ, Καουντί, Ντε Κολό, Πετρό, Αζινσά, είναι μια από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Σκληρή, έμπειρη, ταλαντούχα, με καλό άσο, καλό σκορ και καλό σουτ. Της λείπει κάτι; Καθαρό μυαλό στο τέλος; Ας έρθουν τα νοκ άουτ και το βλέπουμε…

Γιατί ήρθε: Για να δείξει ότι μπορεί επιτέλους να επιβεβαιώσει τον τίτλο του «φαβορί». Πρώτο φαβορί δεν είναι, αλλά είναι ένα από τα πρώτα. Είναι για μετάλλιο και αν δεν τα καταφέρει ούτε φέτος, που το Ευρωμπάσκετ έχει τόσες πολλές απουσίες, πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει στο μέλλον. Ο Πάρκερ είναι 31, αυτό σημαίνει ότι (καλά να είναι) το 2015 θα είναι 33 και η Γαλλία θα αρχίζει να ψάχνεται για να γυρίσει σελίδα. Άρα, η ώρα είναι τώρα…

Το αστέρι: Ο Τόνι Πάρκερ. Στα 31 του, προέρχεται από μια καταπληκτική χρονιά στο NBA, όπου έφτασε με τους Σπερς στους τελικούς και για ένα χουκ του Ντάνκαν δεν πήρε τον τίτλο. Στην εθνική θέλει να πάρει αυτός το τελευταίο σουτ, την ομάδα του θα την κουβαλήσει στα σίγουρα χέρια του, το θέμα είναι πόσοι θα ακολουθήσουν στα δύσκολα. Είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος αστέρας του Ευρωμπάσκετ αυτού και του αξίζει ανάλογη αναγνώριση.

Ο x-factor: Ο Νάντο Ντε Κολό. Ή του ύψους ή του βάθους. Αν μπει καλά σε ένα ματς μπορεί να σκοτώσει κάθε άμυνα με το σουτ του. Αν του… κάτσει στραβά ή φοβηθεί, μπορεί να πετάει έρμπολ όλο το βράδυ. Κι αν ο Μπατούμ θα είναι το δεύτερο βιολί, οι Γάλλοι θα χρειαστούν σκορ και από τον Ντε Κολό.

Η απουσία: Ο Ρονί Τουριάφ είναι τραυματίας και δεν θα βοηθήσει τους Γάλλους, που χάνουν μια πολύ μεγάλη δύναμη στη ρακέτα. Ο Τουριάφ είναι πολύ έμπειρος και σίγουρα πιο ψημένος και έτοιμος από Αζινσά και Πετρό για τέτοια τουρνουά. Απ’ την άλλη, αυτή ίσως είναι μια ευκαιρία για τους δυο τους να ανέβουν επίπεδο.

Η έκπληξη: Ο Τομάς Ερτέλ και ο Αντουάν Ντιο θα έχουν μπροστά τους τον Πάρκερ. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν θα παίζουν λιγότερο, αλλά αν καταφέρουν να προσαρμοστούν σε αυτό, θα μπορούν πολύ πιο απελευθερωμένα να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αμφότεροι πάρα πολύ ταλαντούχοι, ίσως είναι το τελευταίο Ευρωμπάσκετ που θα έχουν την πολυτέλεια να μην είναι όλο το βάρος του «άσου» πάνω στις πλάτες τους.

Η (γνωστή) δήλωση: «Όχι δεν είναι θέμα κατάρας που χάσαμε. Απλώς τους δώσαμε το παιχνίδι χάρισμα. Ξανά. Αυτή είναι η τρίτη φορά που τους αφήνουμε να κερδίσουν, εμείς χάσαμε το ματς». Νικολά Μπατούμ μετά την ήττα των Γάλλων με 84-85 από τους Ισπανούς σε φιλικό, ενώ προηγούνταν με 78-71 με 3 λεπτά για το τέλος.

Πού πάει: Όπου φτάσει το ψυχολογικό σθένος των παικτών της. Εδώ κατέρρευσε σε φιλικό, μπορεί να ονειρεύεται χρυσά; Κι όμως, έχει το ρόστερ να το κάνει. Η λογική λέει ότι θα κινηθεί κάπου ανάμεσα στο 3-6 (ανάλογα με το τι θα βρει απέναντί της στα προημιτελικά), αλλά δεν θα είναι έκπληξη να τη δούμε στον τελικό. Από ρόστερ δεν της λείπει κάτι, ενώ το δίδυμο Πάρκερ-Μπατούμ είναι δίδυμο χρυσού μεταλλίου…

ΙΣΡΑΗΛ

Ποια είναι: Μια ομάδα με αρκετά καλό ρόστερ, καλύτερο απ’ ότι θα περίμενε κανείς, αλλά πολύ κοντό. Με Ελιάχου, Κάσπι, Οχαγιόν, Πνίνι, Χαλπερίν, Καντίρ, Κοζικάρο, Γκριν και Τάιους το Ισραήλ έχει ομάδα που μπορεί να παίξει ρόλο στο Ευρωμπάσκετ, ιδίως στον όμιλο που έχει κληρωθεί. Αν βρει ρυθμό μπορεί να τρέξει, ενώ θα σουτάρει και καλά. Ο Γκριν θα βοηθάει τον Ελιάχου στη ρακέτα με τη δύναμή του, ενώ ο Κάσπι θα κάνει τη διαφορά σε μια στρωτή περιφέρεια, όπου ο Οχαγιόν και ο Χαλπερίν θα κρατούν τα κλειδιά.

Γιατί ήρθε: Δικαιολογημένα κοιτάει προς τους «12» και δικαιολογημένα θα είναι αποτυχημένο αν δεν προκριθεί εκεί. Από εκεί και πέρα δύσκολα θα μπει οκτάδα να παλέψει για το Μουντομπάσκετ, αλλά ρόλο θα παίξει και το τι αποτελέσματα θα μεταφέρει.

Το αστέρι: Ο Ομρί Κάσπι είναι το αστέρι της ομάδας. Ο NBAερ και εκείνος που θα τραβήξει τα πιο σκληρά μαρκαρίσματα. Αν κάνει καλό τουρνουά θα φέρει το Ισραήλ πιο κοντά στην πρόκριση. Αλλιώς η λογική λέει ότι κάπου στην πορεία θα κολλήσει το πράγμα.

Ο x-factor: Ο Λιορ Ελιάχου είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όμως, x-factor είναι ο Γιανίβ Γκριν, γιατί η δική του παρουσία στη ρακέτα είναι που μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή του Ελιάχου, να του ανοίξει διαδρόμους, να του δώσει χώρους, να του επιτρέψει να παίξει όπως θέλει, αυτό το λίγο άναρχο στιλ παιχνιδιού στο οποίο είναι τόσο αποτελεσματικός. Αν ο Γκριν δεν τα καταφέρει το Ισραήλ θα έχει θέμα. Αρκεί να δείτε το γεγονός ότι ο πιο ψηλός παίκτης στο ρόστερ είναι ο Τάιους στα 2.05 μέτρα.

Η απουσία: Ο Γκαλ Μέκελ είναι το νέο αστέρι των Ισραηλινών, αλλά η απόκτησή του από τους Μάβερικς δεν συνοδεύτηκε με καλοκαίρι με την εθνική.

Η έκπληξη: Γκάι Πνίνι. Αργός, βαρύς, κακός στην άμυνα, στατικός στην επίθεση, χωρίς ποικιλία κινήσεων. Αλλά με χέρι φωτιά. Στο ματς που θα «τρελαθεί» από το τρίποντο οι Ισραηλινοί θα έχουν τα φόντα να κάνουν την έκπληξη, με όποιον κι αν παίζουν.

Η δήλωση: «Το κρυφό μας χαρτί είναι το πόσο δεμένοι είμαστε φέτος. Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε καλά αν παίξουμε όπως ξέρουμε ότι μπορούμε». Όμρι Κάσπι για τις πιθανότητες του Ισραήλ στο Ευρωμπάσκετ.

Πού πάει: Λογικά στους «12» θα πάει, είναι το 2ο φαβορί του ομίλου. Και επίσης λογικά στους «8» δεν θα πάει. Αλλά έρχεται από μέτριο όμιλο, αν πάει στους «12» με 1-1 στη μεταφορά μπορεί να ελπίζει. Δύσκολα, όμως…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ποια είναι: Μια μέτρια ομάδα όλο μέλι και από τηγανίτα τίποτα. Δεν είναι η χειρότερη του Ευρωμπάσκετ, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που έπαιρνε ασημένιο το 2005. Πρώτα απ’ όλα λείπει ο καλύτερος παίκτης του κόσμου από το ρόστερ της. Αυτό και μόνο φτάνει. Από εκεί και πέρα, Μπένζινχ, Πλάις, Τάντα, Στάιγκερ, Τσβίνερ, Ζίρμπες, Σαφάρτζικ και σία θα προσπαθήσουν για κάτι καλό. Πιο πολύ για να πείσουν τον Νοβίτσκι να κατέβει κάποιο από τα επόμενα καλοκαίρια ξανά.

Γιατί ήρθε: Για να τη βλέπει η Ευρώπη και να θυμάται τον Νοβίτσκι, σχολιάζοντας παράλληλα πού κατάντησε αυτή η ομάδα χωρίς τον Γερμανό υπερπαίκτη στο ρόστερ της.

Το αστέρι: Ο Ρόμπιν Μπένζινχ. Είναι μακράν ο πιο ταλαντούχος του ρόστερ, είναι εκείνος που αναζητά το μεγάλο συμβόλαιο, την αναγνώριση. Αλλά είναι 24, δεν είναι Νοβίτσκι και δεν μπορεί μόνος του να σηκώσει ολόκληρη τη Γερμανία.

Ο x-factor: Ο Χάικο Σαφάρτζικ είναι παίκτης που με το σουτ του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε πολλά ματς θα μείνει χαμηλά, στους 8-10 πόντους, αλλά θα υπάρξει λογικά αγώνας που θα «γράψει» πάνω από 4-5 τρίποντα. Από την απόδοσή του θα εξαρτηθεί αν οι Γερμανοί θα προκριθούν.

Η απουσία: Πρέπει να το γράψουμε; Δεν θα είναι σα να στρίβουμε μαχαίρι στην πληγή; Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι ο απόλυτος αστέρας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο μόνος παίκτης στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια που πήρε μια ομάδα άμπαλων και της χάρισε μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ και Ευρωμπάσκετ. Δυστυχώς, δεν θα τον απολαύσουμε στα γήπεδα της Σλοβενίας.

Η έκπληξη: Ο Μάικ Ζίρμπες μπορεί να είναι μόλις 23 αλλά θέλει να γίνει πιο γνωστός μέσω του Ευρωμπάσκετ αυτού. Μετά από μια καλή σεζόν στην Ευρωλίγκα, ο πιτσιρικάς θέλει θα παίξει ακόμα καλύτερα στο Ευρωμπάσκετ για να αναγνωριστεί από τους μπασκετόφιλους και να καθιερωθεί. Για να τον δούμε…

Η (γραφική) δήλωση: «Δεν έχει καμία σημασία αν θα έρθουν ο Νοβίτσκι και ο Κάμαν. Αν έρθουν καλώς, αλλά αν δεν έρθουν, έχουμε συστήματα έτοιμα». Φρανκ Μεντς, προφανώς υπό την επήρεια γερμανικής μπύρας πριν την προετοιμασία, ή αν προτιμάτε στη δήλωση που πρόκειται να γεννήσει την ίδια ακριβώς αντίδραση απ’ όλους τους μπασκετόφιλους: τι λες ρε κακομοίρη;

Πού πάει: Όχι κάπου μακριά. Αν περάσει θα το κάνει επειδή το γκρουπ της είναι για γέλια. Από εκεί και πέρα αν περάσει οκτάδα θα πρέπει να της δώσουν κύπελλο. Η λογική λέει ότι μπορεί να μείνει και στον όμιλο, ή να περάσει ως 3η.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ποια είναι: Όχι η ομάδα που αναστάτωσε τον κόσμο από το 2009 ως το 2012 για να φτιάξει εθνική με NBAερς ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Φέτος επιστρέφει σε περιόδους ισχνών αγελάδων. Το ρόστερ της αρκετά μέτριο, οι προοπτικές της κάτω του μετρίου, οι φιλοδοξίες της ακόμα χαμηλότερα.

Γιατί ήρθε: Συζητήσιμο. Αν δούμε ψυχρά το ρόστερ της ήρθε για να φύγει. Η ίδια βλέπει τον όμιλο και θέλει πρόκριση. Κοιτώντας τους αντιπάλους της δεν είναι απίθανο να τα καταφέρει.

Το αστέρι: Ρολίστας, αλλά τουλάχιστον παίζει σε σοβαρή ομάδα. Ο Ντάνιελ Κλαρκ είναι το αστέρι μιας πολύ φτωχής σε ταλέντο ομάδας.

Ο x-factor: Ο Άντριου Σάλιβαν μπορεί ποτέ να μην ήταν κάτι εκπληκτικό ως παίκτης, αλλά είναι πολύ έμπειρος με καλές θέσεις στη ρακέτα και αξιοπρεπή καριέρα. Θα τον χρειαστεί η χώρα του αν θέλει νίκη στο τουρνουά.

Η απουσία: Ανάμεσα σε πολλές θα επιλέξω αυτή του Λούολ Ντενγκ, γιατί… αυτή είναι η πιο σημαντική. Ο ίδιος ήθελε να παίξει, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω ασθένειας. Εκτός και οι Φρίλαντ, Άρτσιμπαλντ, Λένζλι, Μένσα-Μπόνσου.

Η έκπληξη: Ο Τζο Πράντι; Μέλος του τεχνικού επιτελείου των Καβαλίερς, ο Πράντι θα πρέπει να βάλει όλη του την μαεστρία για να καταφέρει κάτι καλό η Μ. Βρετανία στο Ευρωμπάσκετ.

Η (γραφική) δήλωση: «Πονάει η καρδιά μου που δεν θα παίξω αλλά έχω λόγους. Πιστέψτε με!». Ποπς Μένσα-Μπόνσου, εξηγώντας τους… λόγους που δεν θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ, μέσω Twitter.

Πού πάει: Λογικά μπορεί να τελειώσει και χωρίς νίκη. Ουσιαστικά μπαίνει ως τελευταίο φαβορί στον όμιλο, αλλά κάτι ο Πράντι, κάτι το αδύναμο του ομίλου, την κάνουν να ελπίζει ότι θα δει ροζ φύλλο. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, με Βέλγους και Nowitzki-less Γερμανούς θα παίξει…

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ποια είναι: Η ομάδα του Φρατέλο σε άλλη μία ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι ο φτωχός συγγενής μιας διοργάνωσης. Αρκετά νέα (δύο παίκτες πάνω από 26 ετών όλοι κι όλοι), με κάμποσο ταλέντο, αλλά και πολλή απειρία, οι Ουκρανοί επιζητούν την αναγνώριση μέσω του Ευρωμπάσκετ. Ο Φρατέλο προτίμησε μια πιο ισορροπημένη ομάδα από την προηγούμενη φορά, αλλά και πιο άγνωστη. Το στιλ παιχνιδιού, πάντως, δεν άλλαξε ιδιαίτερα.

Γιατί ήρθε: Ήρθε για να περάσει στους «12». Σε άλλο όμιλο δεν θα το πολυσκεφτόταν, τώρα ξεκινά αν όχι ως τρίτο φαβορί, τουλάχιστον στο ίδιο καζάνι με Γερμανούς και Βέλγους.

Το αστέρι: Ο Γιουτζίν Τζέτερ θα είναι ο ιθύνων νους των Ουκρανών και ο μόνος που μπορεί να συνεννοηθεί με τον Φρατέλο στην… μητρική τους γλώσσα.

Ο x-factor: Ο Μακσίμ Πουστοτσβόνοφ είναι ένας αρκετά υποτιμημένος παίκτης. Ρολίστας στις ομάδες του, αλλά καλός, ξέρει τα βασικά και μπορεί να παειλήσει και από μακριά και από κοντά. Είναι 26 χρονών, αν επιζητά ένα καλύτερο συμβόλαιο θα πρέπει να κάνει την έκρηξη.

Η απουσία: Ο Κιρίλο Φεζένκο θα ήταν το αστέρι της ομάδας, αλλά δεν είναι στο Ευρωμπάσκετ και η Ουκρανία θα πρέπει να βρει άλλες λύσεις στη ρακέτα, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι ούτε ο Πετσέροφ, ούτε ο Λίστσουκ είναι εδώ.

Η έκπληξη: Μετρημένος στα 2.18 και ζυγισμένος στα… 96 κιλά, η λογική (και η φυσική) λέει ότι τον Αρτέμ Πούστοβι τον φυσάς και πέφτει. Απ’ την άλλη, σε έναν τόσο κακό όμιλο ένας παίκτης τέτοιου ύψους ίσως παίξει ρόλο. Πιτσιρικάς στα 21 του, έχει την ευκαιρία να πατήσει παρκέ σε Ευρωμπάσκετ.

Η (γραφική) δήλωση: «Βασιζόμαστε στο βάθος της ομάδας μας και το ομαδικό μπάσκετ, αντίθετα με τους αντιπάλους μας δεν έχουμε τα αστέρια που θα βάλουν 25 πόντους σε κάθε παιχνίδι, αλλά έχουμε παίκτες που μπορούν να βάλουν 20 ή 22 πόντους σε ένα ματς και την επόμενη νύχτα ένας άλλος παίκτης μπορεί να κάνει το ίδιο». Μάικ Φρατέλο, προφανώς μιλώντας για κάποια άλλη ομάδα και όχι την Ουκρανία. Και για κάποιον άλλο όμιλο και όχι τον Α.

Πού πάει: Οριακά ως τους «12». Θα παλέψει με Γερμανία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν έχει σίγουρη την πρόκριση. Στο ίδιο καζάνι με αυτές είναι…

ΒΕΛΓΙΟ

Ποια είναι: Μια καλούτσικη ομάδα με έμπειρους παίκτες (6 πάνω από 30, άλλοι 2 πάνω από 27). Ο Ερβέλ, ο Ντε Ζέου, ο Βαν Ρόσομ, ο Τάμπου ηγούνται του συνόλου του Κάστεελς, και το Βέλγιο κυνηγά την τύχη του στον όμιλο.

Γιατί ήρθε: Κι αυτό για την πρόκριση στους «12». Ο Α όμιλος είναι γραφικά εύκολος και όλοι θεωρούν ότι μπορούν να προκριθούν. Απ’ την άλλη, όποιος δεν το κάνει θα έχει αποτύχει.

Το αστέρι: Ο Αξέλ Ερβέλ παίζει πολλά χρόνια τώρα στην Ισπανία, είναι πολύ έμπειρος, είναι παίκτης που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα του Βελγίου.

Ο x-factor: Ο Τζόναθαν Τάμπου είναι ένα ακόαμ δυνατό χαρτί για το Βέλγιο. Εκρηκτικός, καλός σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, ο Τάμπου θα έχει πολλή δουλειά στην περιφέρεια της ομάδας του.

Η απουσία: Ο Ματ Λοτζέσκι θα ήταν το αστέρι της ομάδας, αλλά ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός Ευρωμπάσκετ. Να δούμε πώς θα πάει το Βέλγιο χωρίς αυτόν, σίγουρα πιο αποδυναμωμένο.

Η έκπληξη: Ο Βεν Μουκούμπου είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Αλλά κάνει αξιοπρεπή καριέρα, ενώ στο Βέλγιο σκοράρει και αρκετά (16.5 πόντους τη σεζόν που τελείωσε) με έφεση στο κλέψιμο. Για να τον δούμε…

Η δήλωση: «Καλύτερα έτσι, αν όλοι μας υποτιμούν τότε έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να κάνουμε νίκες». Αξέλ Ερβέλ απαντώντας το προφανές στο αν τον πειράζει που όλοι τους θεωρούν άμπαλους.

Πού πάει: Δεν θα το ρίξω στο τέλος του ομίλου χωρίς μάχη. Θα πω ότι ίσως και να περάσει. Ιδίως αν του βγει κάποιος από τους Βέλγους, θα το θεωρούσα πιο σίγουρο με τον Λοτζέσκι μέσα, αλλά κι έτσι, δεν έχει χάσει τον πόλεμο πριν τις μάχες με Γερμανία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία. Δεν είναι και φαβορί για την πρόκριση, πάντως.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *