Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Μπουρούsaurus Rex και… πρόκριση!

Μπουρούsaurus Rex και… πρόκριση!

Η εθνική ομάδα έστησε τρελό πάρτι απέναντι στους Τούρκους το Σάββατο, κέρδισε με 84-61 και πήρε και μαθηματικά την πρόκριση για την επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ, παίζοντας πάρα πολύ όμορφο μπάσκετ. Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη δεν πτόησε τους διεθνείς, που με τον Μπουρούση και τον Ζήση μεγάλους πρωταγωνιστές ανάγκασαν τους Τούρκους σε πολύ εύκολη παράδοση άνευ όρων. Πάρα πολύ καλός και ο Περπέρογλου, σημαντική δουλειά από τον Φώτση και τον Παπανικολάου.

Όπως ήρθαν τα πράγματα στον όμιλο, η εθνική μας παίζει το πιο σημαντικό παιχνίδι της την Κυριακή (18:45) απέναντι στους Ιταλούς, αφού οι δύο ομάδες είναι στο 3-0 και αυτό το ματς ξέρει ότι θα το μεταφέρει στην επόμενη φάση, οπότε η νίκη είναι μονόδρομος. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, ό,τι είδαμε ως τώρα να μην σημαίνει τίποτα, αν οι Φινλανδοί κερδίσουν τους Ρώσους την Κυριακή περνούν και αυτοί στους «12», οπότε η εθνική μας θα μεταφέρει τα αποτελέσματα Κυριακής και Δευτέρας στην επόμενη φάση. Άρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης για τους διεθνείς, που θα πρέπει 19 ώρες μετά το τέλος του αγώνα με τους Τούρκους να εμφανιστούν πανέτοιμοι για την κόντρα με τους Ιταλούς.

Το παιχνίδι με τους Τούρκους ήταν σκληρό στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά το πρώτο πεντάλεπτο η εθνική μας έλεγξε τον αγώνα. Εκεί είχαμε προλάβει να χάσουμε 4 αμυντικά ριμπάουντ, κάτι, όμως, που δεν συνεχίστηκε σε όλο το ματς, αφού τα πράγματα στη ρακέτα άλλαξαν εντελώς εικόνα με την είσοδο του Φώτση στο παρκέ (3 επιθετικά οι Τούρκοι στον υπόλοιπο αγώνα).

Από εκεί και πέρα η εθνική ευτύχησε να έχει τον Νίκο Ζήση σε απίστευτη βραδιά, ο Ζήσης μοίρασε και… τις ασίστ του Σπανούλη (εξάλλου μετά το ματς το είπε και στο Twitter: «Αφιερωμένο» πάνω από μία φωτογραφία του Σπανούλη), 6 πόντοι 11 ασίστ (προσωπικό ρεκόρ) με 1 λάθος σε 29 λεπτά και, ξεκάθαρα, του αξίζει το μεγαλύτερο μερίδιο των «μπράβο» σε έναν αγώνα που η Ελλάδα είχε 21 ασίστ (12 οι Τούρκοι).

Ο Μπουρούσης έκανε την πλάκα του με Ασίκ και Ερντέν, σαν να έπαιζε άντρας με παιδιάκια, 21 πόντοι με 8/10 σουτ και 4/5 βολές με 4 ριμπάουντ σε 19 λεπτά. Από κοντά και ο Περπέρογλου που βοήθησε πολύ, 12 πόντοι και 5 ριμπάουντ. Πολύ καλός και ο Παπανικολάου, 11 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλάνθαστος και με 5/7 σουτ σε 25 λεπτά, ενώ ο Σλούκας είχε 14 πόντους με 5/8. Ο Φώτσης σούταρε λίγο, αλλά έδεσε την άμυνα στη ρακέτα (1/1 σουτ, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα, αλάνθαστος), με την εθνική μας να σουτάρει με 10/15 τρίποντα. Γενικά, όποιος πάτησε παρκέ από τους 10 που μπήκαν πριν το τελευταίο δίλεπτο (όταν μπήκε ο Καββαδάς για τον garbage time) είχε καθοριστική συμβολή, με μέτριο μόνο τον Πρίντεζη.

Απ’ την άλλη, ακόμα μία τουρκική τραγωδία, οι γείτονες διατηρούν μαθηματικές ελπίδες, πρέπει να κερδίσουν Σουηδούς και Ρώσους και οι Σουηδοί να πάρουν τους Ιταλούς, ώστε να κυνηγήσουν την πρόκριση στις διαφορές της τριπλής ισοβαθμίας (με Φινλανδία, Σουηδία), αλλά, πλέον, δεν πείθουν κανέναν ότι μπορούν να δείξουν διαφορετικό πρόσωπο.

Στο ματς του Σαββάτου υπήρχαν στιγμές που η Τουρκία δεν έβγαζε κανένανόημα επιθετικά. Ο Τούρκογλου έμεινε στο παρκέ 31 λεπτά (στο τέλος ίσως και για καψώνι), έχοντας 2 πόντους με 0/9 σουτ και 4 λάθη. Ο Ιλιασόβα που ήταν ο μόνος που μας προβλημάτισε έπαιξε 23 λεπτά (13 πόντοι με 6/12), ενώ Ερντέν και Ασίκ είχαν μαζί 3/4 σουτ εντός παιδιάς και συνολικά 11 πόντους και 7 ριμπάουντ. Περπέρογλου και Παπανικολάου «κατάπιαν» τον Πρέλντζιτς, 9 πόντοι με 0 ριμπάουντ, 0 κλεψίματα, 1 ασίστ και 4/8 σουτ, με τον Γκονλούμ, τον Γκιουλέρ και τον Αρσλάν να είναι οι τρεις που στάθηκαν καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Η εθνική ήταν και πάλι ασταμάτητη επιθετικά, με απίστευτο passing game και τρομερό πάθος, είχε 60% στα δίποντα 67% στα τρίποντα με μόνη αχίλλειο πτέρνα τις βολές (56% με 10/18). Τα ριμπάουντ ήταν 25-30 (7-7 τα επιθετικά), οι ασίστ 12-21, τα λάθη 12-12, τα κλεψίματα 4-5.

Το ματς ήταν ισορροπημένο στο ξεκίνημα, με τρίποντο του Γκιουλέρ οι Τούρκοι προηγήθηκαν με 6-5, ο Μπουρούσης απάντησε, ενώ ο Γκονλούμ ήταν που έδωσε στην Τουρκία το τελευταίο της προβάδισμα στο ματς, 6 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα με 10-9. Ο Μπουρούσης και ο Παπανικολάου απάντησαν για το 10-13 με τον Μπράμο να κάνει το 12-16 με τρίποντο.

Η Τουρκία έμεινε κοντά με τον Ασίκ να βάζει 4 πόντους αλλά ο Σλούκας σκόραρε στην εκπνοή του δεκαλέπτου για το 16-21. Οι Τούρκοι με Πρέλντζιτς και Αρσλάν πλησίασαν σε 24-25 και 26-27 στη δεύτερη περίοδο, αλλά η εικόνα της εθνικής άλλαξε πλήρως με την είσοδο του Φώτση στο παρκέ, αμυντικά όλα τα κενά έκλεισαν και το ματς άρχισε να ανοίγει.

Τρίποντο του Μπράμου για το 26-30, τρίποντο του Καϊμακόγλου για το 28-35 με τον Παπανικολάου (δίνοντας και… πανηγυρική μπουνιά στον διαιτητή μετά το σουτ!) να τους μιμείται για το 32-41 στα 10 δευτερόλεπτα, αλλά τον Γκιουλέρ να απαντά στην εκπνοή για το 35-41 του ημιχρόνου.

Οι Τούρκοι άντεξαν και το πρώτο τρίλεπτο της επανάληψης, ο Ιλιασόβα μείωσε σε 37-43, ενώ ο Πρέλντζιτς έκανε το 40-45 με τρίποντο, απαντώντας στο καλάθι του Μπουρούση. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος της εθνικής μας, το 21-39 το αποδεικνύει περίτρανα. Με Παπανικολάου και Μπουρούση η εθνική ξέφυγε με 41-52, για να απαντήσει ο Ιλιασόβα, αλλά το δικό του λάθος έδωσε την ευκαιρία στον Φώτση να γράψει τρίποντο για το 46-57 και από εκεί και πέρα οι Τούρκοι παραδόθηκαν άνευ όρων.

Ζήσης και Περπέρογλου έφεραν το ματς στο 49-64 στο τέλος της 3ης περιόδου, οι δυο τους και πάλι σκόραραν για το 51-68 στο ξεκίνημα της 4ης, με τον Καϊμακόγλου και τον Σλούκα να γράφουν το 54-72. Οι Τούρκοι μείωσαν με 4 πόντους του Αρσλάν σε 58-72, αλλά δεν είχαν ψυχολογία για να παλέψουν περισσότερο, ο Σλούκας με τρίποντο και ο Παπανικολάου έγραψαν το 58-77. Η εθνική ανέβασε με τον Σλούκα τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, 58-81, ο Σλούκας με τρίποντο έγραψε το 60-84 για να λήξει το ματς από 1/2 βολές του Αρσλάν.

Τα σπουδαία έρχονται
, όπως είπαμε, την Κυριακή, απέναντί μας θα βρεθούν οι επίσης αήττητοι Ιταλοί, σε ματς του οποίου το αποτέλεσμα θα μεταφέρουμε στην επόμενη φάση. Ο Σπανούλης πιθανότατα θα μείνει εκτός και πάλι (έμεινε στο ξενοδοχείο το Σάββατο), αλλά η μαγνητική ήταν καθαρή και από τη δεύτερη φάση θα είναι και πάλι σε θέση να βοηθήσει την εθνική μας (μπορεί να αγωνιστεί και νωρίτερα, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα πιεστεί στην Α φάση αν πονέσει πολύ).

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 35-41, 49-64, 61-84.

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Μπαλμπάι 8, Πρέλντζιτς 9 (1), Γκιουλέρ 6 (2), Ιλιασόβα 13, Ερντέν 5, Τσετίν 3 (1), Γκονλούμ 8 (8ρ.), Αρσλάν 9 (5ασ.), Ασίκ 6 (5ρ.), Τούρκογλου 2.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας 14 (2), Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 6 (11ασ.), Περπέρογλου 12 (2), Φώτσης 3 (1), Παπανικολάου 11 (1), Καββαδάς, Μαυροκεφαλίσης 6, Καϊμακόγλου 5 (6ρ.), Μπράμος 6 (2), Πρίντεζης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *