Home / ΙΤΑΛΙΑ / Διδάσκοντας νοοτροπία νικητή

Διδάσκοντας νοοτροπία νικητή

Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2008

Ένα ακόμη ρεκόρ νικών πρόσθεσε η Σιένα στην αξιοθαύμαστη συλλογή που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 7 χρόνια. Φτάνοντας το 10-0 στο φετινό πρωτάθλημα ισοφάρισε το ρεκόρ (και πολύ πιθανό να το ξεπεράσει την επόμενη εβδομάδα) της Στεφανέλ Τριέστε από τη σεζόν 1993-94 με 10 συνεχόμενες νίκες σε πρωτάθλημα 16 ομάδων. Για τη λογική απορία που δημιουργεί η φράση «σε πρωτάθλημα 16 ομάδων», να αναφέρω ότι το ιταλικό πρωτάθλημα έχει υπάρξει με 14, 16 και 18 ομάδες. Το αντίστοιχο ρεκόρ σε πρωτάθλημα 18 ομάδων, με 18 συνεχόμενες νίκες, το έχει κι αυτό η Σιένα από την περσινή σεζόν.

Η σύγχρονη ιστορία της Σιένα ξεκινάει ουσιαστικά από τη σεζόν 2001-02 και ταυτίζεται με το πέρασμα στη σύγχρονη περίοδο του και του ιταλικού πρωταθλήματος όταν και η λίγκα μετονομάστηκε από Α1 σε Serie A. Με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο, η Σιένα βγάζει τη σεζόν στην Ιταλία με ρεκόρ 27-14, κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα (12-5 ρεκόρ) και φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Την επόμενη σεζόν του Αταμάν, η ιταλική ομάδα φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους 4 του πρωταθλήματος (συνολικό ρεκόρ 26-15) και στην πρώτη της συμμετοχή στην Ευρωλίγκα φτάνει μέχρι το φάιναλ-φορ.

Η σεζόν 2003-04 φέρνει στον πάγκο της τον Τσάρλι Ρεκαλκάτι, ο οποίος την οδηγεί στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας της μέχρι τότε: πρωτάθλημα Ιταλίας (ρεκόρ 35-8) και δεύτερο συνεχόμενο φάιναλ-φορ. Ωστόσο, η παραμονή του Ρεκαλκάτι στον πάγκο για τις επόμενες δύο χρονιές δε θα έχει την ίδια συνέχεια: η Σιένα μένει και τις δύο χρονιές εκτός τετράδας (26-12 το 2004-05 και 24-14 το 2005-06), ενώ γράφει μόνο 9-11 και 4-10 στην Ευρωλίγκα αντίστοιχα.

Η εποχή Πιανιτζιάνι που ξεκινάει από το 2006 (και συνεχίζεται μέχρι σήμερα) είναι η πλέον λαμπρή στην ιστορία του συλλόγου. Έχοντας πλέον τα εχέγγυα για κάτι καλό, ο Πιανιτζιάνι στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής σε ηλικία μόλις 37 ετών χτίζει μια πανίσχυρη ομάδα που… ξεχνάει να χάσει: Πρωτάθλημα με συνολικό ρεκόρ 39-5 το 2006-07, πρωτάθλημα με ρεκόρ 41-4 και το 2007-08! Επιστροφή στην Ευρωλίκα το 2007 και, ξανά με την πρώτη, φάιναλ-φορ με νίκες – ήττες 17-7!

Η φετινή σεζόν δε διαφέρει και πολύ. Εκτός από το νέο ρεκόρ νικών στο ιταλικό πρωτάθλημα, η Σιένα έχει ξεκινήσει με 6-1 στην Ευρωλίγκα. Μια ομάδα που από το 2006 έχει συνολικό ρεκόρ σε Ιταλία και Ευρώπη 122-21 (85% το ποσοστό νικών της!!!) δεν μπορεί παρά να έχει στόχο να κατακτήσει τα πάντα. Αυτό που έχει καταφέρει ο νεαρός Ιταλός προπονητής και παρουσιάζει στον κόσμο είναι μια ομάδα που παίζει οργανωμένο και στρωτό μπάσκετ χωρίς να «πνίγει» τις ατομικές ποικιλίες. Κυρίως, μια ομάδα με απόλυτη ισορροπία μεταξύ αστέρων και «χαμάληδων» , μέσα στην οποία ο καθένας ξέρει ακριβώς το ρόλο και την αποστολή του και πώς να τη φέρει εις πέρας.

Μετά από 3 πρωταθλήματα, 3 φάιναλ-φορ και πολλά, πολλά ροζ φύλλα αγώνα, η Σιένα πλέον έχει και την εμπειρία για να διεκδικήσει στα ίσια το βήμα παραπάνω. Μέσα στο γαλαξία αστέρων της Ευρωλίγκας, μια ομάδα που προέρχεται από ένα από τα κατεξοχήν πιο ισχυρά πρωταθλήματα στην Ευρώπη και έχει αναπτύξει τέτοια νοοτροπία νικητή, σίγουρα θα λάβει θέση στα υψηλότερα στρώματα.

About nikolask11

Check Also

Π. Ισιγώνης: Στο γήπεδο με… επικίνδυνες αποστολές!

Καλησπέρα φίλοι μου, Σήμερα θα σας διηγηθώ μία μικρή ιστορία τρέλας και γκαντεμιάς. Ενά μεγάλο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *