Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague 2013-14 on AoB: Όμιλος D

Euroleague 2013-14 on AoB: Όμιλος D

Η Ευρωλίγκα της σεζόν 2013-14 ξεκίνησε και οι 24 ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία της με τον ίδιο στόχο και το ίδιο όνειρο στο βάθος του μυαλού τους: το πολυπόθητο τρόπαιο ή, αλλιώς, την εκθρόνιση του Ολυμπιακού από τον ευρωπαϊκό θώκο, στον οποίο βρίσκεται στρογγυλοκαθισμένος για 2η συνεχόμενη χρονιά. Άλλες με ρεαλιστικές πιθανότητες, άλλες με τρελές ελπίδες, ας δούμε τις ομάδες της φετινής σεζόν. Μετά τον όμιλο Α των ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα, τον όμιλο Β της Ρεάλ, τον όμιλο C του Ολυμπιακού, ας ολοκληρώσουμε την αναφορά μας με τον όμιλο D, αυτόν του Παναθηναϊκού.

Όμιλος D

Παναθηναϊκός

Πού βαδίζει: Η χρονιά πέρσι ξεκίνησε με τον Αργύρη Πεδουλάκη να κρατάει πολύ μικρό καλάθι (πιο μικρό και δεν θα χρειαζόταν καν, θα τα κρατούσε στο χέρι του). Όμως, τελείωσε με τον Παναθηναϊκό νταμπλούχο Ελλάδας και τον Πεδουλάκη απόλυτα επιτυχημένο, να πηγαίνει ομολογουμένως καλύτερα απ’ ότι ο Ομπράντοβιτς την αμέσως προηγούμενη σεζόν (που είχε και καλύτερο ρόστερ).

Φέτος, ο Παναθηναϊκός θέλει το κάτι παραπάνω. Τι μπορεί να είναι αυτό; Επιστροφή στο γνώριμο ευρωπαϊκό θώκο. Και το ρόστερ του «φωνάζει» ότι μπορεί να φτάσει ως εκεί. Μια μαγιά 7 παικτών από πέρσι, Διαμαντίδης, Μπράμος, Κάρι, Ούκιτς, Λασμ, Γκιστ, Μασιούλις, των πιθανότατα 7 καλύτερων την περσινή σεζόν, δηλαδή, θα βρει βοηθούς παίκτες πρωτοκλασάτους που συνθέτους ένα υπερπλήρες ρόστερ.

Ο Αντώνης Φώτσης επέστρεψε, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο Νίκος Παππάς και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, κάνουν το ελληνικό στοιχείο κυρίαρχο στον Παναθηναϊκό, με τον Μάικ Μπατίστ να επιστρέφει κι αυτός, αλλά και τον Κινέζο Πινγκ Σανγκ να έρχεται, μαζί με τον Σκορδίλη και πολύ καλούς πιτσιρικάδες, Χαραλαμπόπουλο και Διαμαντάκο. Πιο πλήρες ρόστερ από το περσινό, με λύσεις σε κάθε θέση, πιο ποιοτικό και αξιόλογο από πέρσι, ιδίως στα φόργουορντ. Ανάλογα με το πώς θα είναι ο Μπατίστ (σε ξεκάθαρη πτώση πέρσι) και ο Σανγκ (λογικά δεν θα μπορέσει να σταθεί ο Κινέζος), ίσως χρειαστεί έναν ακόμα παίκτη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός μοιάζει πολύ δυνατός.

Στα θετικά που βρίσκω, εκτός από τα προφανή, ότι πολλοί παίκτες της ομάδας βλέπουν τη φετινή σεζόν ως ένα προσωπικό στοίχημα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας: Φώτσης, Μπατίστ, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Μαυροκεφαλίδης, είναι όλοι τους σε αυτή την κατηγορία, και αυτό μόνο ευχάριστο είναι για τον Πεδουλάκη.

Πού πηγαίνει: Ο Παναθηναϊκό με βάση το σημείο από το οποίο ξεκινάει και την ποιότητα του ρόστερ του, πρέπει να συγκαταλέγεται στα 4-5 φαβορί της διοργάνωσης. Οι «πράσινοι» ανέβασαν και πάλι τον πήχη, ο Πεδουλάκης από πέρσι μοιάζει ο ιδανικό οδηγός και ο Παναθηναϊκός θέλει ξανά φάιναλ φορ. Και έχει κάθε δυνατότητα να βρεθεί εκεί!


Μακάμπι Τελ Αβίβ

Πού βαδίζει: Με τον Ντέιβιντ Μπλατ και μία μείξη παλιάς και νέας συνταγής η Μακάμπι φέτος στην Ευρωλίγκα. Στο ρόστερ της υπάρχουν ουσιαστικά 9 ξένοι, παρότι οι 3 αγωνίζονται ως Ισραηλινοί. Και σε αυτούς δεν μετράω τον Ντέιβιντ Μπλου (τον Μπλούθενταλ για εμάς τους… παλιότερους) που πια είναι χρόνια Ισραηλινός.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης επέστρεψε στην ομάδα, εκεί θα βρει τους Ταϊρίς Ράις, Ντεβίν Σμιθ, Σον Τζέιμς, Ρίκι Χίκμαν, Τζο Ινγκλς (και όχι Ίνγκλις, όπως θα τον ακούσετε πολλές φορές μέσα στη χρονιά, άλλος είναι ο Ίνγκλις, άλλος ο Ινγκλς), Τάιους Άλεξ, Σίλβεν Λάντεσμπεργκ και Τζέικ Κόεν. Μαζί τους ο Γκάι Πνίνι, ο Γιογκέβ Οχαγιόν, ο Γιουβάλ Ναϊμί, και 2-3 πιτσιρικάδες.

Στηρίζεται προφανώς στους Αμερικάνους, άλλωστε παρόμοια ήταν η ταυτότητά της γενικά τα τελευταία χρόνια. Θα είναι από τις καλές ομάδες της διοργάνωσης, αλλά έχει χαμηλότερο ταβάνι από τα μεγάλα φαβορί όπως ο Παναθηναϊκός.

Πού πηγαίνει: Θα περάσει από τον όμιλο, δεν είναι το φαβορί, θα παλέψει με τη Λαμποράλ για τη 2η θέση. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να πάνε όλα στραβά, γιατί ο όμιλος, πέραν του Παναθηναϊκού που είναι το ξεκάθαρο φαβορί, είναι αρκετά ισορροπημένος. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να πω πως αν δεν περάσει στο Top-16 θα είναι παταγωδώς αποτυχημένη. Πέραν του Top-16 δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά έχει ειδικό βάρος και αυτό μπορεί να παίξει ρόλο.

Λαμποράλ Κούτσα

Πού βαδίζει: Με τον Σέρτζιο Σκαριόλο στον πάγκο της κι ένα… φιλότιμο ρόστερ στο παρκέ, η Λαμποράλ δεν θα είναι εύκολη λεία για κανέναν. Εδώ και κάποια χρόνια ξεκάθαρα δεν μπορεί να ακολουθήσει τις δύο μεγάλες σε μπάτζετ και απλώς… αλλάζει χορηγούς για να μας σπάει τα νεύρα με άλλο όνομα κάθε χρόνο.

Στο παρκέ ο Αντρές Νοτσιόνι είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνομα, με τον Σαν Εμετέριο, τον Άγγλο Ντάνιελ Κλαρκ, τον Τίμπορ Πλάις, τον Φαμπιάν Κοζέρ, τον Τομάς Ερτέλ, τον επίσης Άγγλο Ντέβον Βαν Ούστραμ, τον Λίο Μαϊνολντί, τον Τόμας Κελάτι και τον Νταβίντ Γέλινεκ. Μαζί τους ο Λαμόντ Χάμιλτον από την Μπιλμπάο και ο Ουόλτερ Χοτζ (πέρσι πήρε το πρωτάθλημα στην Πολωνία με τη Ζιέλονα).

Πού πηγαίνει: Είναι και λόγω ονόματος στα τρία πρώτα φαβορί του ομίλου, αλλά δεν ξεχωρίζει. Στο Top-16 είναι ο πρώτος της στόχος να βρεθεί, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορεί να πάει παρακάτω. Έχει γεμάτο ρόστερ, αλλά όχι ρόστερ που φοβίζει, ενώ έχει και πολλά ερωτηματικά, και στους Εγγλέζους και στους Αμερικανούς της, για το κατά πόσο θα μπορέσουν στα δύσκολα να σταθούν στο ύψος τους.

Λιέτουβος Ρίτας

Πού βαδίζει: Κίνηση ματ η έλευση του Ντιρκ Μπάουερμαν στον πάγκο της; Ο Γερμανός που έχει συνηθίσει να φτιάχνει διαμάντια δουλεύοντας με κάρβουνο, έχει στα χέρια του ένα αρκετά καλό ρόστερ, ρόστερ που μπορεί να προβληματίσει και τις δύο παραπάνω ομάδες του ομίλου. Για κακή του τύχη ο όμιλος έχει 5 ομάδες που θα παλέψουν για 3 θέσεις, και προφανώς βγάζω τον Παναθηναϊκό από την εξίσωση αυτή, που θεωρώ ότι θα είναι έκπληξη αν δεν τερματίσει πρώτος.

Το ρόστερ της Λιέτουβος είναι αρκετά καλό, Τέπιτς, Μπαμπράουσκας, Σεϊμπούτις, Γλυνιαδάκης, Γκεσεβίτσιους (25 χρονών, έτσι; Μην ξεχνιόμαστε, έχει μπει και καταπληκτικά στη σεζόν), Λίντεκα, Κουκ, Σονγκάιλα. Μαζί τους ο Χουάν Παλάσιος, άγουρος σχετικά, από την Κολομβία, ο Στέβαν Γέλοβατς, που θεωρείται από τα μεγάλα στοιχήματα της σεζόν, Γκεντιμίνας Όρελικ που έβγαλε μάτια πέρσι στο λιθουανικό πρωτάθλημα, ο Σέσκους και ο Ρέντικας.

Πού πηγαίνει: Δεν είναι κακό το ρόστερ της Λιέτουβας, αν και στα μάτια των… νότιων μοιάζει φτωχό. Όμως, θεωρώ ότι είναι αξιόμαχο και με τη δεδομένη τρέλα των Λιθουανών για το μπάσκετ, είναι ρόστερ που θα παλέψει για το Top-16. Η αρχή στο λιθουανικό πρωτάθλημα έχει δείξει ότι είναι σκληρή ομάδα, θεωρώ ότι μπορεί να πετάξει 2 από τις άλλες εκτός για να περάσει.


Λοκομοτίβ Κιουμπάν

Πού βαδίζει: Ο Εβγκένι Πασούτιν θα κάθεται στον πάγκο στο ντεμπούτο της Λοκομοτίβ στην Ευρωλίγκα, αλλά στα χέρια του θα έχει ένα ρόστερ κάθε άλλο παρά άπειρο. Μπορεί η Λοκομοτίβ να έχασε τον Νικ Καλάθη, τον καλύτερό της παίκτη και MVP του περσινού Eurocup σε μια μαγική σεζόν, αλλά έδωσε πολλά λεφτά και το ρόστερ της είναι πολύ δυνατό.

Σίμας Γιασάιτις, Μάντας Καλνιέτις, Άλεκς Μάριτς και Κρούνοσλαβ Σίμον, μαζί με τους Αμερικανούς Ντέρικ Μπράουν (με θητεία και στο NBA για 3 σεζόν), Μάρκους Ουίλιαμς (πέρσι στη Μάλαγα) και Ρίτσαρντ Χέντριξ (της Μακάμπι), είναι οι ξένοι της Λοκομοτίβ, με τους Μαξίμ Γκριγκορίεφ, Σεργκέι Μπίκοφ, Αλεξέι Τσουκανένκο, Αντρέι Ζούμπκοφ, Βαλέρι Λιχοντέι και Ιγκόρ Κανίγκιν να αποτελούν το ρωσικό στοιχείο της ομάδας.

Πού πηγαίνει: Η Λοκομοτίβ, αν βγάλουμε στην άκρη το γεγονός ότι δεν την έχουμε ξαναδεί στην Ευρωλίγκα, είναι ομάδα που μπορεί να έχει βλέψεις. Πέρσι έδειξε τα δόντια της στο Eurocup, το οποίο και κατέκτησε, κάτι που από μόνο του δεν επιτρέπει σε κανέναν να την μην την πάρει στα σοβαρά. Θεωρώ ότι θα βρεθεί στο Top-16, πετώντας έξω μία από τις Λαμποράλ, Λιέτουβος (λογικά όχι τη Μακάμπι), αλλά από πλευράς ονόματος έπεται των άλλων ξεκινώντας τον όμιλο. Θα είναι σκληρό καρύδι και μην ξεχνάμε ότι είναι μια ομάδα που έχει στο ρόστερ της 8 παίκτες που κατέκτησαν τον περσινό τελικό του Eurocup. Γενικά, η παρουσία της δυσκολεύει πάρα πολύ τον όμιλο για όλους.

Ερυθρός Αστέρας

Πού βαδίζει: Με τον Ντέγιαν Ράντονγιτς στον πάγκο του και με ρόστερ καλούτσικο ο Ερυθρός Αστέρας σε άλλο όμιλο θα μιλούσε για πρόκριση. Εδώ την έχει στο μυαλό του, αλλά ξεκινά από την 6η θέση του ομίλου. Όμως, όποιος τον υποτιμήσει, μάλλον θα την πληρώσει ακριβά.

Η ομάδα ξεκινά από την πολύ καλή φροντ λάιν της, όπου ο Ράσκο Κάτιτς ηγείται με τους Ιβάν Ραντένοβιτς και Μπόμπαν Μαριάνοβιτς δίπλα του. Μαζί τους ο Λούκα Μίτροβιτς, αλλά και οι Γιάκα Μπλάζιτς, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Αλεξάνταρ Τσβέτκοβιτς, Μπράνκο Λάζιτς, και οι Αμερικανοί ΝτεΜάρκους Νέλσον, Τσαρλς Τζένκινς (πέρσι και πρόπερσι στο NBA, πρώτα ματς στην Ευρώπη) και Μπλέικ Σιλμπ (της Σαλόν).

Πού πηγαίνει: Η λογική λέει ότι θα μείνει στον όμιλο. Δεν είναι τόσο κακό το ρόστερ της, αλλά… κάποιος πρέπει να αποκλειστεί από τον όμιλο και ο Ερυθρός Αστέρας είναι το πρώτο… φαβορί γι’ αυτό. Όμως, θα κάνει σίγουρα ζημιές μέσα στη σεζόν, δεν θα κλείσει τον όμιλο χωρίς νίκη και αυτό θα παίξει ρόλο και για το ποιος θα πάρει τελικά την πρόκριση αν οι Σέρβοι δεν τα καταφέρουν.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *